FORMULA 1

Αντιμέτωπος και με δεύτερους ισχυρισμούς για παρατυπία ο πρόεδρος της FIA

AP Photo/Darko Bandic
Ο πρόεδρος της FIA Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ με τον Μαξ Φερστάπεν στο GP Μπαχρέιν 2024 AP PHOTO/DARKO BANDIC

Ένας δεύτερος ισχυρισμός -μετά από τη φερόμενη εμπλοκή του στο αποτέλεσμα του GP Σαουδικής Αραβίας 2023- από πληροφοριοδότες βαραίνει τον πρόεδρο της FIA Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ: αυτή τη φορά για τη φερόμενη πίεση να μην δοθεί έγκριση στο σιρκουί του Λας Βέγκας.

Σύμφωνα με το BBC, ένας ανώνυμος πληροφοριοδότης ισχυρίστηκε ότι οι αξιωματούχοι της FIA ενημερώθηκαν “εκ μέρους του προέδρου της FIA” να μην δώσουν την τελική τους έγκριση τύπου στο σιρκουί της πόλης της Νεβάδας των ΗΠΑ, ενόψει του πρώτου σύγχρονου GP του Λας Βέγκας το Νοέμβριο του 2023.

Θυμίζουμε ότι ο αγώνας αυτός συνοδευόταν από μια τεράστια επένδυση της Liberty Media, κατόχου των εμπορικών δικαιωμάτων της Formula 1 (δηλαδή της Formula One Management, FOM), η οποία για πρώτη φορά ανέλαβε η ίδια τον ρόλο του promoter ενός Grand Prix.

Ο ισχυρισμός αυτός, σύμφωνα με το BBC, περιλαμβάνεται στην έκθεση του Υπευθύνου Συμμόρφωσης της FIA προς την Πειθαρχική Επιτροπή της Ομοσπονδίας. Σημειώνεται ότι οι οργανωτές του αγώνα του Λας Βέγκας καθυστέρησαν να παραδώσουν το σιρκουί έτοιμο για έλεγχο λόγω “συνεχιζόμενων κατασκευαστικών έργων του τοπικού οργανωτή”, όπως ισχυρίστηκαν.

AP Photo/Nick Didlick
Ο Κάρλος Σάινθ βγαίνει από τη Ferrari SF-23 μέσα στο σιρκουί του Λας Βέγκας, μετά τη ζημιά που προκλήθηκε στο μονοθέσιό του από ένα κάλυμμα υπονόμου στην κεντρική ευθεία κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου ελεύθερων δοκιμών AP PHOTO/NICK DIDLICK

Έπειτα, σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη, στους ελεγκτές της πίστας φέρεται να διαμηνύθηκε από τον διευθυντή τους η εντολή του Μπεν Σουλαγέμ να βρουν προβλήματα με την εγκατάσταση ώστε να μην κηρυχθεί ασφαλής. Όμως, δεν βρέθηκε κάποιο σημείο επικινδυνότητας.

Ο πληροφοριοδότης που έκανε τους εν λόγω ισχυρισμούς εναντίον του Μπεν Σουλαγέμ για το Λας Βέγκας, είναι ο ίδιος που αποκάλυψε μία μέρα νωρίτερα τη φερόμενη παρέμβαση του προέδρου της FIA για την αλλοίωση του αποτελέσματος του GP Σαουδικής Αραβίας, με την απόσυρση της ποινής 10’’ που είχε δεχθεί μετά τον τερματισμό ο Φερνάντο Αλόνσο.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η FIA πήρε δημοσίως θέση, επιβεβαιώνοντας ότι έχει δεχθεί την έκθεση από τον Υπεύθυνο Συμμόρφωσης της Ομοσπονδίας και ότι “ο Τομέας Συμμόρφωσης αξιολογεί αυτές τις ανησυχίες”.

Συγκεκριμένα, η τοποθέτηση της FIA γράφει: "Η FIA επιβεβαιώνει ότι ο Υπεύθυνος Συμμόρφωσης έλαβε μια έκθεση που περιγράφει λεπτομερείς πιθανούς ισχυρισμούς που αφορούν ορισμένα μέλη των διοικητικών οργάνων της. Το Τμήμα Συμμόρφωσης αξιολογεί αυτές τις ανησυχίες, όπως είναι κοινή πρακτική σε αυτά τα θέματα, για να διασφαλίσει ότι η δέουσα διαδικασία ακολουθείται σχολαστικά".

Επίσης, ένας εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας δήλωσε, μετά την έκδοση της ανακοίνωσης: “Είναι ατυχές και προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι το θέμα αποκαλύφθηκε στα μέσα ενημέρωσης χωρίς προηγούμενη εξουσιοδότηση και ότι ορισμένα στοιχεία της αναφοράς αναφέρθηκαν με ανακρίβειες”.

RED BULL CONTENT POOL
Ο Μαξ Φερστάπεν με τη Red Bull RB19 μπροστά στην περίφημη 'Σφαίρα' του Las Vegas Strip RED BULL CONTENT POOL


Πάντως, οι ισχυρισμοί για τη στάση του προέδρου της FIA σχετικά με το GP του Λας Βέγκας έρχονται σε αντίθεση με τα πρόσφατα λόγια του Μπεν Σουλαγέμ ότι η σχέση του με τη FOM είναι πολύ πιο ισχυρή σε σχέση με την εποχή που ανέλαβε τα καθήκοντά του από τον προκάτοχό του στο θώκο της Ομοσπονδίας, Ζαν Τοντ.

Και πιο συγκεκριμένα, είχε πει στο motorsport.com: Να σας δώσω ένα παράδειγμα, από το Λας Βέγκας… Ο πρόεδρος της FIA είναι εκείνος που υπογράφει την έγκριση τύπου μιας νέας πίστας, ή για όλες τις πίστες. Την υποστήριξα. Θα μπορούσα να πω όχι [διότι δεν ήταν έτοιμη τη στιγμή του ελέγχου] αλλά αμέσως μόλις η ομάδα μου είπε ότι είναι ασφαλής…

Διότι είμαι οδηγός, νοιάζομαι για την υγεία των οδηγών, των κριτών και όλων γύρω τους, κι έτσι το έκανα. Ήταν πολύ μεγάλο θέμα. Αν έλεγα όχι θα ήταν καταστροφικό [για τη F1]. Αλλά θα ήταν νόμιμο. Όμως, είμαι προσεκτικός διότι αγαπώ αυτό το σπορ. Στο τέλος της ημέρας, είμαστε στην ίδια βάρκα. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές αποστολές, αλλά είμαστε στην ίδια βάρκα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το σπορ να βουλιάξει”, κατέληξε ο Μπεν Σουλαγέμ, πριν βγουν στο φως οι τωρινοί ισχυρισμοί του ανώνυμου πληροφοριοδότη.

TAGS FORMULA 1 F1 FIA GP ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΜΠΕΝ ΣΟΥΛΑΓΕΜ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ