FORMULA 1

Αλόνσο: "Ο Χάμιλτον είναι ένας θρύλος του καιρού μας"

Ο Φερνάντο Αλόνσο
Ο Φερνάντο Αλόνσο @ 2022 OLIVIER MATTHYS / AP IMAGES

Ο Φερνάντο Αλόνσο ζήτησε συγγνώμη δημόσια για τη φραστική του έκρηξή εναντίον του Λιούις Χάμιλτον στον πρώτο γύρο του GP Βελγίου, υποστήριξε ότι τρέφει μεγάλο σεβασμό για τον Βρετανό και επίσης πως δεν πιστεύει επουδενί ότι ο Λιούις ξέρει να οδηγεί μόνο όταν εκκινεί από την πρώτη θέση.

Οι δύο μεγάλοι πρωταθλητές της Formula 1 ξανάζησαν τις παλιές τους μέρες αντιδικίας όταν συγκρούστηκαν στον πρώτο γύρο του αγώνα του Σπα. Ο Χάμιλτον, επιστρέφοντας στα πιτς μετά την εγκατάλειψή του λόγω του συμβάντος, ανέλαβε την ευθύνη του ατυχήματος - καθώς δεν άφησε αρκετό χώρο στην εσωτερική για την Alpine του Φερνάντο Αλόνσο.

Ο Χάμιλτον πρόσθεσε επίσης, τότε, πως σκόπευε να ζητήσει συγγνώμη από τον Αλόνσο για τη σύγκρουσή τους, αλλά εντέλει αποφάσισε να μην το κάνει όταν έμαθε πως ο Ισπανός είπε στη ραδιοεπικοινωνία τη στιγμή του συμβάντος "τι ηλίθιος!" και πως "ξέρει να οδηγεί μόνο όταν εκκινεί και βρίσκεται στην πρώτη θέση". Λίγες μέρες αργότερα, ο Βρετανός ανέβασε μια φωτογραφία στο Instagram με ένα υπογεγραμμένο καπελάκι του και με αφιέρωσή «στον Φερνάντο».

"Πρώτα από όλα, ο Λιούις είναι ένας πρωταθλητής, ένας θρύλος του καιρού μας", είπε ο Αλόνσο σήμερα, μιλώντας στην αγγλική ιστοσελίδα motorsport.com. Και συνέχισε, σε ερώτηση αν το εννοούσε ότι ο Χάμιλτον ξέρει να οδηγεί μόνο όταν είναι πρώτος: "Όχι, όχι, όχι, δεν πιστεύω κάτι τέτοιο. Εννοώ, δεν είναι τι πιστεύω εγώ και τι όχι, υπάρχουν γεγονότα που δείχνουν ότι δεν είναι έτσι. Είναι κάτι που λες στην ένταση της στιγμής, υπάρχουν γεγονότα που δείχνουν ότι ισχύει το απολύτως αντίθετο. Οπότε, τρέφω τεράστιο σεβασμό".

Μάλιστα, ο 41χρονος Ισπανός είπε πως σκοπεύει να ζητήσει και αυτοπροσώπως συγγνώμη στον Χάμιλτον αυτό το τριήμερο στο Ζάντβουρτ, στο πλαίσιο του GP Ολλανδίας: "Ελπίζω να το κάνω στην τηλεοπτική συνέντευξη, θα του πω συγγνώμη αν το κατάλαβε έτσι. Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα μαζί του. Όπως είπα, τον σέβομαι απεριόριστα".

Πέραν της απολογίας του, με βάση τις διαστάσεις που πήρε το συμβάν, ο Αλόνσο άσκησε κριτική -και πάλι- στον βρετανικό Τύπο, όσο και στη μετάδοση των συνομιλιών της ραδιοεπικοινωνίας των ομάδων της F1 με τους οδηγούς: "Λυπάμαι που το επαναλαμβάνω, αν πεις κάτι ενάντια σε έναν Βρετανό οδηγό υπάρχει μετά τεράστιο ενδιαφέρον από τα μέσα ενημέρωσης. Έχουν πει πολλά κατά καιρούς στον Τσέκο [Πέρεζ], στον Κάρλος [Σάινθ], σε μένα. Αν πεις κάτι για έναν λατίνο οδηγό, όλοι το παίρνουν λίγο στην πλάκα. Αν πεις κάτι για άλλους, είναι λίγο πιο σοβαρό.

Αλλά σε κάθε περίπτωση ναι, απολογούμαι. Δεν σκεφτόμουν ό,τι είπα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι που να προσάψεις τόσο πολύ σε κάποιον σε αυτό το συμβάν, για να είμαι ειλικρινής, κοιτώντας τις επαναλήψεις και τα πάντα. Διότι είναι ένα συμβάν του πρώτου γύρου, όπου είμαστε όλοι πολύ κοντά. Η ένταση της στιγμής και η αδρεναλίνη στη μάχη για τις πρώτες δύο, τρεις θέσεις, με έκαναν να πω αυτά τα σχόλια, που σε άλλη περίπτωση δεν θα έλεγα.

Αλλά, όπως είπα και μετά τον αγώνα, πιστεύω ότι ήταν απλά ένα αγωνιστικό συμβάν κατά την άποψή μου. Όταν λες κάτι στη ραδιοεπικοινωνία, εκείνη τη στιγμή πιστεύεις ότι μιλάς με τον μηχανικό σου, σε μια στιγμή που προετοιμάζεις τη στρατηγική. Προφανώς, πρέπει να γνωρίζεις ότι αυτό μεταδίδεται δημόσια. Αλλά αν κάποιος κάνει ένα σκληρό μαρκάρισμα ή κάτι τέτοιο στο ποδόσφαιρο, αν εκείνη τη στιγμή πεις κάτι σε κάποιον συμπαίκτη σου αυτό δεν μεταδίδεται δημόσια.

Θα είμαι εφεξής πολύ ήσυχος στη ραδιοεπικοινωνία. Είναι ένα σπορ που έχει αυτό το πράγμα που λέγεται ηχητική μετάδοση, και μεταδίδονται συνομιλίες με την ομάδα σου που θα έπρεπε να ήταν κάπως ιδιωτικές. Οπότε ναι, θα προσπαθώ να μη μιλάω στη ραδιοεπικοινωνία, και να μην είμαι μέρος ενός σόου με το οποίο δεν συμφωνώ. Ξέρω ότι αυτό είναι μέρος του σπορ, και όλα όσα μεταδίδονται είναι λίγο πικάντικα, διότι το σπορ θέλει τέτοιου είδους σχόλια στη διάρκεια του αγώνα.

Ποτέ δεν μεταδίδουν π.χ. τη φράση 'γύρνα το διαφορετικό στη θέση 5', διότι δεν είναι ενδιαφέρον. Αυτά είναι που συζητάμε σε κάθε γύρο. Και το καταλαβαίνω. Και δυστυχώς, το μέτρο που θα πρέπει να παίρνεις για να αποφύγεις την ηχητική μετάδοση τέτοιων πραγμάτων στην ένταση της στιγμής είναι να μην λες τίποτα ποτέ", κατέληξε ο Αλόνσο.

TAGS FORMULA 1 ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΑΛΟΝΣΟ ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ