FORMULA 1

Αλόνσο: "Η Aston Martin ήταν ελκυστική για το 2026, για πολλούς λόγους"

Zak Mauger / Aston Martin F1 Media
Ο Φερνάντο Αλόνσο λίγο πριν τις δοκιμές κατάταξης του GP Σαουδικής Αραβίας ZAK MAUGER / ASTON MARTIN F1 MEDIA

O Φερνάντο Αλόνσο δήλωσε την πίστη του στο πρόγραμμα της Aston Martin προς την κορυφή της Formula 1 μετά την ανακοίνωση της ανανέωσης του συμβολαίου των δύο πλευρών μέχρι το τέλος του 2026, ενώ διευκρίνισε ότι θα παραμείνει στην αγγλική εταιρεία για πολλά χρόνια αφότου “κρεμάσει τα γάντια” του.

Η Aston Martin F1 έβαλε τέλος σε ένα από τα κεντρικά θέματα της μεταγραφολογίας για το 2025, ανακοινώνοντας την ανανέωση του συμβολαίου της με τον Φερνάντο Αλόνσο για δύο χρόνια, μέχρι το τέλος της σεζόν του 2026.

Αυτό σημαίνει ότι ο Ισπανός θα περάσει με την ομάδα του Σίλβερστοουν στο νέο πλαίσιο τεχνικών κανονισμών της F1, που ξεκινά το 2026 και δίνει την ευκαιρία για μία επανεκκίνηση σε όσες ομάδες τρέφουν βλέψεις νικών και τίτλων και αυτά τα χρόνια υστερούν σε σχέση με την απόλυτα κυρίαρχη (στο πλαίσιο κανονισμών 2022-'25), Red Bull Racing.

Σε ερώτηση αν αυτή η παράμετρος ήταν σημαντική για το νέο του συμβόλαιο και αν πιστεύει ότι η Aston, με τους κινητήρες της Honda, μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια το 2026, ο Ισπανός απάντησε: Ναι, αυτό ήταν ένα σημαντικό σημείο, δεν θα πω ψέματα. Το να δεσμευτώ για έναν χρόνο δεν είχε νόημα για μένα.

Δεν είναι ότι είχα πρόταση για μονοετές συμβόλαιο από κάπου αλλού ή τίποτα τέτοιο, ήταν μόνο ότι ξεκαθάρισα στην Aston από τις πρώτες μας συζητήσεις ότι το ελκυστικό για μένα σε αυτό το πρόγραμμα είναι όλα όσα χτίζουμε. Για μένα ήταν απαραίτητο να μπω στο νέο πλαίσιο κανονισμών με ένα νέο project.

Εν μέρει η απόφασή μου να μείνω στην Aston οφείλεται στο ότι θα συνεργάζεται με τη Honda το 2026, στο ότι έχουν την Aramco που είναι ο μεγαλύτερος και καλύτερος συνεργάτης στον κόσμο. Έχουμε εκπληκτικούς, ταλαντούχους ανθρώπους στην ομάδα τώρα από τεχνικής πλευράς που θα καρπωθούν τη νέα αεροσήραγγα και τις νέες εγκαταστάσεις στο Σίλβερστοουν. Η Aston Martin ήταν ελκυστική για το 2026, για πολλούς λόγους”, πρόσθεσε ο 42χρονος.

Zak Mauger / Aston Martin F1 Media
Ο Αλόνσο στο γκαράζ της Aston Martin F1, GP Ιαπωνίας 2024 ZAK MAUGER / ASTON MARTIN F1 MEDIA


Ο δις παγκόσμιος πρωταθλητής της F1 από το Οβιέδο της Αστούριας, στη βόρεια Ισπανία, δεν έχει κρύψει τη φιλοδοξία του να προσθέσει νέες επιτυχίες στις 32 νίκες και στις 22 πολ ποζίσιονς που έχει στη Formula 1 από το 2001 που μπήκε στο σπορ, με ύψιστο στόχο ένα τρίτο πρωτάθλημα μετά από εκείνα που κατέκτησε το 2004-'05 με την ομάδα της Renault F1. Αν τα καταφέρει στα 45 του χρόνια θα είναι ένα μοναδικό επίτευγμα.

Όμως, και πέραν αυτών, ο Φερνάντο είπε ότι πλέον η συνεργασία του με την Aston θα συνεχιστεί και για πολλά χρόνια μετά την αποχώρησή του από το κόκπιτ: Κατά κάποιον τρόπο αυτό είναι ένα έργο ζωής για μένα, αυτό είναι το μεγαλύτερης διάρκειας συμβόλαιο που έχω υπογράψει στην καριέρα μου”, εξήγησε.

Είναι κάτι που θα με κρατήσει συνδεδεμένο με την Aston για πολλά, πολλά από τα χρόνια που έρχονται. Ας δούμε σε ποιον ρόλο [θα βρίσκομαι], κι ας δούμε για πόσα χρόνια ακόμα θα οδηγώ. Αλλά ακόμα και μετά την οδήγηση, θα αξιοποιήσω τα 25-συν χρόνια της εμπειρίας μου στην F1, συν άλλα 10-15 εκτός F1, σχεδόν 40 χρόνια εμπειρίας στο motorsport, προς όφελος της ομάδας που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία σε αυτό το σημείο της καριέρας μου.

Οπότε, αυτό είναι πολύ ελκυστικό και για μένα και έχω πολύ ισχυρά κίνητρα για τα επόμενα χρόνια”, κατέληξε ο Φερνάντο Αλόνσο.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2026 ASTON MARTIN F1 ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΑΛΟΝΣΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ