FORMULA 1

Ο Αλόνσο υπέγραψε νέο διετές συμβόλαιο με την Aston Martin F1

Zak Mauger/Aston Martin F1 Media
garage, Portrait, Bahrain International Circuit, F124T01a, F1, GP, Bahrain Fernando Alonso, Aston Martin F1 Team ZAK MAUGER/ASTON MARTIN F1 MEDIA

Ο Φερνάντο Αλόνσο θα παραμείνει για τουλάχιστον ακόμα δύο χρόνια στη Formula 1, μέχρι το τέλος του 2026, καθώς η Aston Martin F1 ανακοίνωσε και επίσημα τη νέα της συμφωνία με τον Ισπανό δις παγκόσμιο πρωταθλητή.

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του μεταγραφικού παζλ της Formula 1 για το 2025 και κυρίως για το 2026, που θα ισχύσουν οι νέοι τεχνικοί κανονισμοί του σπορ, μπήκε σήμερα στη θέση του με την ανακοίνωση της Aston Martin F1 για τη διετή επέκταση του συμβολαίου του Φερνάντο Αλόνσο.

Ο Ισπανός, που θα είναι 45 χρονών το 2026, τους τελευταίους μήνες επαναλάμβανε ότι θα έπρεπε πρώτα να αποφασίσει ο ίδιος αν ήθελε να συνεχίσει να ακολουθεί το εξαντλητικό πρόγραμμα των 24 GP της Formula 1 και πέραν του 2024, που έληγε το συμβόλαιό του με την Aston. Παράλληλα, το όνομά του βρέθηκε στο επίκεντρο πλήθους δημοσιευμάτων που τον συνέδεαν τόσο με τη Mercedes, όσο και με τη Red Bull Racing.

Ωστόσο, πλέον όλες οι παραπάνω εικασίες έλαβαν τέλος σήμερα με την επίσημη ανακοίνωση της Aston Martin F1, στην οποία φέτος ο Ισπανός περνάει τη δεύτερη σεζόν του μετά την αποχώρησή του από την Alpine F1 στο τέλος του 2022.

Τις τελευταίες μέρες ο Αλόνσο άφηνε να εννοηθεί ότι έκλινε προς την Aston για να συνεχίσει την καριέρα του στο σπορ, λέγοντας ότι τη θεωρεί την ομάδα με τις υψηλότερες φιλοδοξίες αυτή τη στιγμή στη F1. Ο ιδιοκτήτης της Aston, Λόρενς Στρολ, έχει επενδύσει εκατοντάτες εκατομμύρια δολάρια τόσο στις εγκαταστάσεις της ομάδας -με νέες πτέρυγες του εργοστασίου, νέα αεροσήραγγα και νέο προσομοιωτή- όσο και στην επάνδρωσή της.

Από την πλευρά της, η Aston μέσω του διευθυντή της Μάικ Κρακ δημοσίως ανέφερε την επιθυμία της να κρατήσει τον Ισπανό, και μάλιστα ανέφερε ότι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχει θα ήταν να βελτιώσει την απόδοση του φετινού της μονοθεσίου, της AMR24.

Η ανανέωση του συμβολαίου του Αλόνσο σημαίνει ότι ο Ισπανός θα επανενωθεί με τη Honda το 2026, όταν θα ξεκινήσει η εργοστασιακή συνεργασία προμήθειας κινητήρων από τους Ιάπωνες στην Aston Martin F1.

Η σχέση του δις πρωταθλητή με τη Honda ήταν ιδιαίτερα τεταμένη όταν ο Αλόνσο -στο δεύτερο μισό της προηγούμενης δεκαετίας, που οδηγούσε για τη McLaren-Honda- έκανε πολύ καυστικά δημόσια σχόλια για την απόδοση των ιαπωνικών κινητήρων. Όμως, έκτοτε η διοίκηση του αγωνιστικού τμήματος της Honda έχει αλλάξει, και προφανώς έχει επέλθει ειρήνη μεταξύ των δύο πλευρών.

AP Photo/Darko Bandic
Ο Φερνάντο Αλόνσο με την Aston Martin AMR24 στο GP Σαουδικής Αραβίας 2024 AP PHOTO/DARKO BANDIC

Ο Μάικ Κρακ δήλωσε για την ανανέωση του συμβολαίου του Φερνάντο Αλόνσο: “Η εξασφάλιση του μέλλοντος του Αλόνσο με την Aston Martin Aramco είναι μια φανταστική είδηση. Χτίσαμε μια πολύ ισχυρή εργασιακή σχέση τους τελευταίους 18 μήνες και μοιραζόμαστε την ίδια αποφασιστικότητα για να δούμε αυτό το πρόγραμμα να επιτυγχάνει.

Ήμασταν σε συνεχή διάλογο τους τελευταίους μήνες και ο Φερνάντο ήταν πιστός στην υπόσχεσή του: όταν αποφάσισε ότι ήθελε να συνεχίσει να αγωνίζεται, μίλησε πρώτα με εμάς. Ο Φερνάντο έδειξε ότι πιστεύει σε εμάς, και εμείς πιστεύουμε σε εκείνον.

Είναι διψασμένος για επιτυχία, οδηγεί καλύτερα από ποτέ, είναι στην καλύτερη φυσική κατάσταση από ποτέ, και είναι απόλυτα αποφασισμένος να κάνει την Aston Martin Aramco μια ανταγωνιστική δύναμη”.

Το κομμάτι του παζλ του Φερνάντο Αλόνσο είναι η πρώτη εξέλιξη μετά το μεγάλο μεταγραφικό ντόμινο που ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου 2024, όταν ανακοινώθηκε επίσημα ότι το 2025 ο Λιούις Χάμιλτον θα μετακομίσει από τη Mercedes στη Ferrari.

Μετά από αυτό, οι επιλογές της Mercedes δεν περιλαμβάνουν τον Ισπανό για τη θέση του Χάμιλτον, για την οποία προς το παρόν τις περισσότερες πιθανότητες δείχνει να συγκεντρώνει ο 17χρονος οδηγός της Ακαδημίας της Mercedes, Αντρέα Κίμι Αντονέλι, που αγωνίζεται στη Formula 2.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2026 ASTON MARTIN F1 ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΑΛΟΝΣΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ