FORMULA 1

Η McLaren πήρε το νέο της τεχνικό διευθυντή από τη Red Bull

Η McLaren πήρε το νέο της τεχνικό διευθυντή από τη Red Bull
AP PHOTO/ASANKA BRENDON RATNAYAKE

Η McLaren ανακοίνωσε τη συμφωνία της με τον Ρομπ Μάρσαλ, κεντρικό και διαχρονικό πρόσωπο του τεχνικού τμήματος της Red Bull Racing, για τη θέση του τεχνικού της διευθυντή από τις αρχές του 2024.

Η εξασφάλιση των υπηρεσιών του Ρομπ Μάρσαλ είναι μία ακόμη κίνηση της McLaren για την ενίσχυση του τεχνικού της τμήματος στο Ουόκινγκ, το οποίο πρόσφατα εμπλούτισε με τον Νταβίντ Σάντσεζ από τη Ferrari.

Ο Μάρσαλ εργαζόταν για 17 συναπτά έτη στη Red Bull Racing. Μετά την αποδοχή της πρότασης από τη McLaren ήδη άφησε τη θέση του στο Μίλτον Κινς, αλλά τυπικά η συνεργασία του με την πρωταθλήτρια της Formula 1 θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Αμέσως μετά, από την 1η Ιανουαρίου του 2024 ο Μάρσαλ θα αναλάβει το ρόλο του τεχνικού διευθυντή, τον οποίο κατείχε για αρκετά χρόνια ο Βρετανός Τζέιμς Κι. Πριν λίγες εβδομάδες, όταν ανακοίνωσε την απόκτηση του Σάντσεζ, η McLaren επιβεβαίωσε και τη λύση της συνεργασίας της με τον Κι.

Πριν τη μεταγραφή του στη RBR, ο Μάρσαλ εργαζόταν στη Renault F1 και ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε να μεταφέρει στην πράξη την ιδέα του συστήματος αναρτώμενης μάζας, στην ανάρτηση των μονοθεσίων που έκαναν τον Φερνάντο Αλόνσο και την ομάδα του Ένστοουν παγκόσμιους πρωταθλητές τη διετία 2005-'06.

Στα χρόνια του στη Red Bull, ο Μάρσαλ είχε το ρόλο του επικεφαλής σχεδιαστή την τετραετία των τίτλων του Σεμπάστιαν Φέτελ (2010-'13), και μετέπειτα ανέλαβε τον γενικότερο ρόλο του γενικού διευθυντή μηχανολογίας. Έτσι, από το 2021 μέχρι σήμερα συνέβαλλε στην οικοδόμηση του νεότευκτου τμήματος κινητήρων Red Bull Powertrains στο Μίλτον Κινς.

«Η πρόσληψη του Ρομπ είναι ένα από τα βασικά βήμα στο ταξίδι της ομάδας να επιστρέψει στις νίκες» τόνισε ο αγωνιστικός διευθυντής της McLaren, Αντρέα Στέλα - «αρχιτέκτονας» της μεγάλης αναδόμησης του τεχνικού τμήματος στο Ουόκινγκ που συντελείται αυτόν τον καιρό.

«Είμαστε μια ομάδα με τη φιλοσοφία να μαχόμαστε για τα πρωταθλήματα, αλλά τις δύο τελευταίες σεζόν δεν έχουμε επιδείξει σταθερή ανοδική πορεία από άποψη ανταγωνιστικότητας στην πίστα. Τους τελευταίους δύο μήνες εργαζόμαστε για να αναστρέψουμε αυτή την πορεία», συμπλήρωσε ο Ιταλός, που ακολούθησε τον Φερνάντο Αλόνσο από τη Ferrari στη McLaren το 2015 και τον περασμένο χειμώνα ανελίχθηκε στη θέση του αγωνιστικού διευθυντή μετά την αποχώρηση του Αντρέας Σιντλ.

Δεδομένης της πρόσληψης του Ρομπ Μάρσαλ, λοιπόν, από το 2024 υφιστάμενοι του Βρετανού θα είναι τρεις αναπληρωτές τεχνικοί διευθυντές, με διαμοιρασμένες αρμοδιότητες του σχεδιασμού και εξέλιξης του μονοθεσίου: ο Νιλ Χάλντεϊ, ο Νταβίντ Σάντσεζ και ο Πίτερ Προδρόμου.

TAGS FORMULA 1 F1 MCLAREN RED BULL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ