ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Κυκλοφορεί στην Αθήνα το πρώτο ηλεκτρικό ταξί

Nissan Leaf Taxi Athens
Το Nissan Leaf Taxi Athens

Τις υπηρεσίες μιας αμιγούς ηλεκτρικής, μισθωμένης κίνησης, μπορούν να απολαμβάνουν οι πολίτες και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας.

Σε αποκλειστικό ρεπορτάζ, για τα αποτελέσματα του πρώτου μήνα, του επιδοτούμενου προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», έγραψα ότι ήδη έχουν δοθεί παραγγελίες για 4 ηλεκτρικά ταξί.

Ηδη, το πρώτο έχει τεθεί στην κυκλοφορία από την Taxiplon. Πρόκειται για ένα Nissan LEAF, το οποίο θα μείνει στην ιστορία ως το πρώτο ηλεκτρικό ταξί που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα.

Το Nissan Leaf Taxi Athens
Το Nissan Leaf Taxi Athens


Εφοδιάζεται με μπαταρία 62Kwh, είναι άνετο, εργονομικό, οικονομικό στη χρήση και στη συντήρηση και ειδικά για τις αστικές μετακινήσεις, όπου η μπαταρία φορτίζεται και κατά την πέδηση, μπορεί να ξεπεράσει και τα 500 χλμ., μέχρι να ξαναφορτιστεί πλήρως.

Μέχρι στιγμής, πάνω από μισό εκατομμύριο LEAF έχουν ήδη πωληθεί σε όλη την υφήλιο, έχοντας και την πατέντα (που πλέον υιοθετούν και οι άλλες μάρκες) του e-Pedal, με το οποίο μπορείς κάλλιστα να οδηγείς χρησιμοποιώντας μόνο το πεντάλ του γκαζιού.

Το Nissan Leaf Taxi Athens
Το Nissan Leaf Taxi Athens

Το νέο e-powertrain, το ηλεκτρικό κινητήριο σύνολο του Nissan LEAF, με την μπαταρία των 62KWh, προσφέρει γραμμική απόδοση ισχύος 160KW. Η ροπή έχει αυξηθεί στα 340 Nm, και επιταχύνει στα 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 6,9 δευτερόλεπτα. Όμως, αυτό είναι κάτι που το ταξί δεν το χρειάζεται.

Το Nissan LEAF διαθέτει τρεις κύριες νέες ευφυείς τεχνολογίες οδήγησης. Το ProPILOT, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια οδήγησης σε μια λωρίδα κατεύθυνσης στον αυτοκινητόδρομο, καθιστώντας την οδήγηση ευκολότερη, λιγότερο φορτισμένη και πιο χαλαρωτική.

Το Nissan Leaf Taxi Athens
Το Nissan Leaf Taxi Athens

Το ProPILOT Park, εφόσον ενεργοποιηθεί, αναλαμβάνει τον έλεγχο του συνόλου του συστήματος διεύθυνσης, επιτάχυνσης, πέδησης και επιλογής ταχυτήτων, για αυτόματη καθοδήγηση του αυτοκινήτου στο σημείο στάθμευσης.

Και, βέβαια, το e-Pedal, που το σύστημα ανάκτησης ενέργειας σε συνδυασμό με την πέδηση εφαρμόζεται αυτόματα, φέρνοντας σταδιακά το αυτοκίνητο σε πλήρη στάση. Το αυτοκίνητο διατηρεί τη θέση του, ακόμη και σε απότομες ανηφορικές πλαγιές, μέχρι να πατηθεί ξανά το πεντάλ. Ωστόσο, το συμβατικό πεντάλ φρένου θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε έκτακτες καταστάσεις πέδησης.

Το Nissan Leaf Taxi Athens
Το Nissan Leaf Taxi Athens

Οι ιδιοκτήτες του Nissan LEAF θα επωφεληθούν επίσης από ένα νέο interface με μια εφαρμογή για smartphones, που τους επιτρέπει να παρακολουθούν την κατάσταση φόρτισης του οχήματός τους, να βρουν τον πλησιέστερο σταθμό φόρτισης και να προθερμαίνουν ή να ψύχουν το αυτοκίνητο στην ιδανική θερμοκρασία, πριν καν το οδηγήσουν !

Σε εμφάνιση ξεχωρίζουν τα φωτιστικά LED, στην καμπίνα η νέα όψη της οθόνης TFT 8 ιντσών, τα συστήματα Apple CarPlay και Android Auto έχουν προστεθεί στο σύστημα ψυχαγωγίας, ενώ η τεχνολογία Safety Shield περιλαμβάνει προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού.

Το Nissan Leaf Taxi Athens
Το Nissan Leaf Taxi Athens

Το αμιγώς ηλεκτρικό Nissan LEAF, μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», κοστίζει από τις 24.630 ευρώ για την έκδοση με την μπαταρία των 40Kwh (συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων στην αρχική τιμή και στην απόσυρση παλαιού οχήματος).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ