ΑΓΟΡΑ

Καμία αλλαγή στις ασφάλειες κλοπής των αυτοκινήτων

Klopi aftokinitou
Klopi aftokinitou ISTOCK

Πολύς "ντόρος" έχει γίνει τις τελευταίες μέρες με αφορμή ένα περιστατικό που οδηγήθηκε δικαστικά στον Άρειο Πάγο αλλά όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ που κάναμε επικοινωνώντας με κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στον τρόπο ασφάλισης των αυτοκινήτων.

Η ιστορία πήγε κάπως έτσι: ο ιδιοκτήτης ενός σπορ και ακριβού αυτοκινήτου, ενώ το είχε ασφαλισμένο για κλοπή, το είχε αφήσει παρκαρισμένο σε ένα “σκοτεινό” σημείο, σε ένα ιδιωτικό ανοιχτό parking που δεν είχε φωτισμό, ούτε και κάμερες ασφαλείας. Αφήνοντάς το εκεί, το αυτοκίνητο “έκανε φτερά” και εκείνος διεκδικώντας την αποζημίωση από την ασφαλιστική, βρέθηκε “προ εκπλήξεως”.

Klopi aftokinitou
Klopi aftokinitou ISTOCK


Τα εισαγωγικά είναι επίτηδες εκεί, γιατί και ο παθών, όπως και οι περισσότεροι από εμάς, προφανώς και δεν διάβασε ποτέ τις προϋποθέσεις του συμβολαίου με την ασφαλιστική εταιρεία. Πρόκειται για κάποια δεδομένα, που εκτός του ύψους του ασφαλίστρου, καθορίζουν και τις συνθήκες υπό τις οποίες η ασφαλιστική εταιρεία “συμφωνεί” να αποζημιώσει τον ασφαλισμένο στην περίπτωση που προκύψει πρόβλημα.

Με λίγα λόγια, για να το κάνουμε πιο “λιανά”, αν κάποιος ασφαλίσει το αυτοκίνητό του για κλοπή αλλά το αφήνει ξεκλείδωτο και η ασφαλιστική μπορεί να το αποδείξει αυτό, μοιάζει λογικό το να μην αποζημιώνει στην περίπτωση που κάποιος κλέψει. Τόσο απλά. Οι ασφαλιστικές εταιρείες, ειδικά αυτές που έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε “μεγάλες” στα συμβόλαιά τους είναι ιδιαίτερα “προσεκτικές” στο πως διατυπώνουν τις συνθήκες βάσει των οποίων “δέχονται” να ασφαλίσουν ένα αυτοκίνητο, ένα σπίτι, κ.ο.κ.

Klopi aftokinitou
Klopi aftokinitou ISTOCK


Τούτων λεχθέντων, αν κάποιος θεωρεί πως ότι και αν συμβεί, το μόνο που λαμβάνεται υπόψη είναι το τελικό αποτέλεσμα δηλαδή η κλοπή και -αυθωρεί και παραχρήμα- θα αποζημιωθεί, πλανάται. Μπορεί να αναζητήσει μέσω του ασφαλιστή του τις προϋποθέσεις που επιθυμεί για να καλύψει ακόμα και την “αδυναμία” του να κλειδώνει το αυτοκίνητο που λέγαμε στο ακραίο παράδειγμα αλλά το ασφάλιστρο που θα ακούσει σε εκείνη την περίπτωση, θα είναι μάλλον και αυτό… ακραίο.

Ψυχραιμία λοιπόν και μην νομίζετε πως “ξαφνικά” οι ασφαλιστικές εταιρείες “τρελάθηκαν” και αρνούνται να αποζημιώσουν κάτι για το οποίο πληρώνονται. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη προσοχή. Είτε με τους όρους των συμβολαίων, είτε με το “σεβασμό” που δείχνουμε στην περιουσία μας- κινητή και ακίνητη αλλά και μην "τσιμπάτε" με βαρύγδουπους τίτλους δημοσιευμάτων.

TAGS ΑΓΟΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ