ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτά είναι τα 75 νέα αυτοκίνητα που θα δούμε το 2024

MG MOTOR
MG MOTOR

Όλα τα νέα μοντέλα που φέρνει η καινούρια χρονιά στην αυτοκίνηση και στην ελληνική αγορά, στην πλήρη λίστα που ετοίμασε το SPORT24.

Η ηλεκτροκίνηση και τα SUV είναι οι δύο μεγάλες μηχανές που εξακολουθούν να κινούν τα γρανάζια της βιομηχανίας αυτοκινήτου, σε έναν παγκόσμιο αγώνα δρόμου μεταξύ των παραδοσιακών κατασκευαστών της Δύσης να προλάβουν το λυσσαλέο βηματισμό των αναδυόμενων εταιρειών της Κίνας και, επίσης, της Tesla.

Η παρακάτω αναλυτική λίστα που ετοίμασε το SPORT24 περιλαμβάνει τα 73 σημαντικότερα μοντέλα που περιμένουμε στην ελληνική αγορά μέσα στο 2024, και όπως θα διαπιστώσετε κυριαρχούν τα ηλεκτρικά και τα SUV. Ας τη δούμε:

Alfa Romeo Media
Alfa Romeo Milano ALFA ROMEO MEDIA

Alfa Romeo Milano
Το 2024 ξεκινά δυναμικά και για την Alfa Romeo που θέλει να συνεχίσει με θετικό πρόσημο την επανάκαμψή της σε hot κατηγορίες της αγοράς. Η Milano που έχει ανακοινωθεί μόνο ως όνομα, αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία από τους φίλους της Ιταλικής μάρκας και όχι μόνο, μια και θα αποτελέσει μετά από πολύ καιρό, μέλος της τριπλέτας που δημιουργείται από τα “αδερφοποιτά” Jeep Avenger και Fiat 600. Οπότε, τι περιμένουμε; έκδοση αμιγώς ηλεκτρική, καθώς και βενζινοκίνητη- αν και τελευταία κυκλοφορούν φήμες πως το μοντέλο της Alfa Romeo θα κάνει τη διαφορά με μια πολύ δυνατότερη έκδοση και τετρακίνηση.

Alfa Romeo Media
ALFA ROMEO MEDIA


Alfa Romeo Giulietta
Έχοντας όλες τις προϋποθέσεις αλλά και το απαιτούμενο hardware, η Alfa Romeo μέσα στο έτος αναμένεται να επαναφέρει και την Giulietta. Σίγουρα με αμιγώς ηλεκτρική έκδοση, η οποία όμως μάλλον δεν θα είναι μόνη της, καθώς θα συνοδεύεται και από άλλες, υβριδικές -light και plug in- σε ένα πλαίσιο (STLA) που έχουμε δει σε άλλες εφαρμογές του Ομίλου Stellantis να διαπρέπει. Η Giulietta θα έρθει να καλύψει ένα κενό για λογαριασμό της Alfa Romeo και αυτό δεν είναι άλλο από την παρουσία της στο C-Segment, που “παύθηκε” το 2020 με το πέρας της παραγωγής της τελευταίας Giulietta.

ALPINE MEDIA
ALPINE MEDIA


Alpine A310
Η επιτυχία της αναβίωσης της Alpine A110, στάθηκε μάλλον οδηγός για την εταιρεία προκειμένου να επαναφέρει και το έτερο coupe με το οποίο έχει μείνει στην ιστορία. Η A310 θα είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό coupe, που θα μπορεί να φιλοξενήσει 4 ενήλικους στην καμπίνα του και θα μπορεί να τους ταξιδέψει όπως αρμόζει σε ένα τέτοιου είδους αυτοκίνητο. Έχοντας όλη την τεχνολογία που καθιστά το εγχείρημα βιώσιμο αλλά και τους πόρους για να προχωρήσει σε παραγωγή- έστω και μικρής αρχικά κλίμακας, η Alpine αναμένεται να παρουσιάσει το νέο της μοντέλο προς τα τέλη του 2024.

AUDI MEDIA CENTER
Η τρέχουσα γενιά του Audi A3 Sedan AUDI MEDIA CENTER


Audi A3
Ώρα ριζικής ανανέωσης για τη γκάμα της γερμανικής εταιρείας και φυσικά δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τη διαδικασία αυτή το Α3. Τόσο στην hatchback όσο και στη sedan έκδοση αμαξώματος, μέσα στο 2024 η Audi θα αποκαλύψει τις προθέσεις της αναφορικά με τη δημοφιλή αυτή κατηγορία στην οποία το A3 έχει εδώ και δεκαετίες σημαντικότατο ρόλο. Το Α3, με δεδομένο το ότι η Audi από το 2026 θα παρουσιάζει μόνο αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, θα έχει το ρόλο του πρωτοπόρου, αφού πάνω του θα δούμε πολλές από τις τάσεις της Γερμανικής εταιρείας αναφορικά με την εμφάνιση αλλά και την εφαρμοσμένη τεχνολογία.

AUDI MEDIA CENTER
Audi A4 Sedan 35 TFSI AUDI MEDIA CENTER


Audi A4
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες λένε πως το νέο Α4 θα είναι αμιγώς ηλεκτρικό και τα κυκλοφορήσει μέσα στο 2025. Αυτό από μόνο του επιβεβαιώνει το γεγονός πως η νέα έκδοση θα είναι κοντά μας στην τελική της μορφή μέσα στο 2024 και κάποια στιγμή, μάλλον προς το τέλος του έτους, θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε από κοντά. Κατά παράδοση, το premium sedan της Audi, που πάει και “κολλάει” στο D-Segment, θα είναι ένα ιδιαίτερα πολιτισμένο μοντέλο με τεχνολογία αιχμής σε όλους τους τομείς που μπορεί να αξιολογηθεί ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, έχοντας φυσικά για πρώτη φορά το “δύσκολο έργο” του να ανταγωνιστεί το Tesla Model 3 που έχει τα τελευταία χρόνια “ισοπεδώσει” τον ανταγωνισμό.

AUDI MEDIA CENTER
Audi Q6 e-tron concept AUDI MEDIA CENTER


Audi Q6 e-tron
Η παρουσίαση του Q6 e-tron είναι σημαντική για την Audi καθότι μιλάμε για το μοντέλο που θα πλαισιώνει το Q4 στην αμιγώς ηλεκτρική γκάμα των μοντέλων της, θέτοντας ορισμένα νέα χαρακτηριστικά στη διάθεση του αγοραστικού κοινού. Το Audi Q6 e-tron που έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο, θα είναι το πρώτο της εταιρείας που θα χρησιμοποιεί τη νέα πλατφόρμα PPE που αφορά μόνο σε αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα. Από την “ιδιαιτερότητα” αυτή, προκύπτουν και οι νέες δυνατότητες στην σχεδίαση αλλά και στη διάθεση νέων ψηφιακών υπηρεσιών της Audi. Με 526 λίτρα χώρο αποσκευών πίσω και άλλα 64 μπροστά, το Q6 e-tron υπογραμμίζει εμφατικά τη διάθεσή του να προσφέρει όλα όσα τα ηλεκτρικά μοντέλα μπορούν.

AUDI MEDIA CENTER
Audi Q7 AUDI MEDIA CENTER


Audi Q9
Ένα ακόμα νέο μοντέλο που περιμένουμε μέσα στο 2024 από την Audi, είναι και το Q9. Η διάθεση της Γερμανικής εταιρείας να παρουσιάσει ένα ακόμα τεράστιο SUV, θα βρει εξαιρετική εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση, που όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι αμιγώς ηλεκτρικό- αλλά θα έχει και τέτοια έκδοση. Το σημαντικό είναι πως με το μοντέλο αυτό η Audi θα σταθεί “απέναντι” στις BMW X7 και Mercedes-Benz GLS, ενώ θα μπορεί να φιλοξενεί έως και 7 επιβάτες, σε τρεις σειρές καθισμάτων. Η πλατφόρμα PPE που θα χρησιμοποιεί, είναι χαρακτηριστικό που τονίζει τη σύγχρονη διάθεση της εταιρείας και ανοίγει διάπλατα τις “πόρτες” για μια πολύ μεγάλη γκάμα εκδόσεων που έχουν να κάνουν με τα μηχανικά σύνολα και τη μετάδοση.

JAMES LIPMAN / BENTLEY
Bentley Bentayga S JAMES LIPMAN / BENTLEY


Bentley Bentayga
Μέσα στο 2024 θα φτάσει και στα μέρη μας η ανανεωμένη Bentley Bentayga. Το σούπερ πολυτελές SUV της Bentley, με το τεράστιο μεταξόνιο και την απλόχερα δοσμένη ποιότητα σε όλα τα επίπεδα, θα είναι ένα από τα μοντέλα του Ομίλου VW που θα συνεχίσουν να “ξεσηκώνουν” τους φίλους των πολυτελών αυτοκινήτων στο σύνολό τους. Θα συνεχίσει να προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις στον οδηγό που θέλει συγκινήσεις τέτοιου μεγέθους, καθώς ο V8 twin-turbo κινητήρας των 4,0 λίτρων κάτω από το εμπρός καπό αποδίδει 550 ίππους. Στα highlights του μοντέλου είναι επίσης και οι ενεργές αντιστρεπτικές ράβδοι της ανάρτησης, καθώς και η δυναμική τετραδιεύθυνση.

BMW GROUP PRESS
BMW M135i BMW GROUP PRESS


BMW 1 Series
Φυσικά και η ανανέωση του Audi A3 δεν θα μείνει “αναπάντητη” με τη BMW, πέντε χρόνια μετά την παρουσίαση της τρέχουσας γενιάς της Σειράς 1, να προχωρά σε εκτενές φρεσκάρισμα του μοντέλου και της τοποθέτησής του στην αγορά. Από τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής, προκύπτει πως στην καμπίνα η σχεδιαστική επιρροή θα είναι παραπάνω από εμφανής από τη Χ1, κάτι που κυρίως σημαίνει πως θα έχουμε πολύ λίγους φυσικούς διακόπτες, με την ψηφιακή τεχνολογία να παίρνει σημαντικά το “πάνω χέρι”. Δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στα μηχανικά σύνολα, κάτι που σημαίνει πως η γκάμα θα παραμείνει αρκετά ευρεία σε επιλογές. Αυτό που ξέρουμε είναι πως η BMW θα προχωρήσει στις όποιες αλλαγές, βάζοντας την ανανεωμένη εκδοσή του μοντέλου στην παραγωγή από το καλοκαίρι του 2024.

BMW GROUP PRESS
BMW iX1 eDrive20 BMW GROUP PRESS


BMW iX1 eDrive20
Μέσα στο έτος θα πρέπει να περιμένουμε και τη βασική έκδοση της νέας iX1, του μοντέλου με το οποίο η BMW επανατοποθετείται στην κατηγορία των SUV και ιδιαίτερα σε εκείνα που είναι αμιγώς ηλεκτρικά. Η βασική έκδοση του μοντέλου, έχει μόλις πριν λίγες εβδομάδες μπει στην παραγωγή του εργοστασίου, κάτι που σημαίνει πως δεν θα αργήσει και πολύ να “φτάσει” στα μέρη μας- μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Με αυτονομία που φτάνει τα 475 χιλιόμετρα και τη μπαταρία των 64,7 kWh (net), η “βασική” iX1, προσφέρει 204 ίππους που καταλήγουν στους εμπρός τροχούς. Η τελική ταχύτητα του μοντέλου είναι 170 χλμ./ώρα και από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα, χρειάζεται μόνο 8,6 δευτερόλεπτα.

BMW GROUP PRESS
BMW X3 BMW GROUP PRESS


BMW X3
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, η BMW θα μας παρουσιάσει και τη νέα X3. Ένα μοντέλο πολύ σημαντικό για την ίδια την εταιρεία αλλά και την κατηγορία των πολυτελών SUV γενικότερα, μια και είναι στην κατηγορία μεγέθους που εστιάζει η πλειοψηφία των αγοραστών. Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, προκύπτει πως η αισθητική του αμαξώματος θα παραπέμπει στις νεότερες X1 και iX1. Δεν υπάρχει κάτι σίγουρο σχετικά με τις επιλογές που θα έχει κανείς για το είδος της κίνησης που θα μπορεί να ζητάει από τη νέα Χ3. Αυτό που ξέρουμε, είναι πως η νέα Χ3 θα έχει σίγουρα και αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις (ναι, περισσότερες από μια) οι οποίες θα βασίζονται στη νέα πλατφόρμα που έχει εξελιχθεί ακριβώς για το λόγο αυτό από τη BMW.

Tom Kirkpatrick/BMW GROUP PRESS
BMW Z4 Pure Impulse TOM KIRKPATRICK/BMW GROUP PRESS


BMW Z4 Pure Impulse
Από το Μάρτιο που θα ξεκινήσει η παραγωγή της, η νέα έκδοση του roadster μοντέλου της BMW θα διεκδικεί εκ νέου την προσοχή των οδηγών που θέλγονται από τις αρετές ενός παραδοσιακού διθέσιου ανοιχτού μοντέλου με υφασμάτινη οροφή. Η έκδοση Pure Impulse σημαίνει νέα χαρακτηριστικά στο πλαίσιο, με ενισχύσεις και διαφορετικό set up στην ανάρτηση, αλλά και συνδυασμό του κορυφαίου σε απόδοση 6κύλινδρου σε σειρά κινητήρα TwinPower Turbo με την απόδοση των 340 ίππων, με το 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Αυτός ο συνδυασμός, προφανώς υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις, μια και δεν είναι λίγο να έχει ο οδηγός τον έλεγχο της απόδοσης του εξαιρετικού κινητήρα, σε συνάρτηση με την πίσω κίνηση και το μπλοκέ διαφορικό της έκδοσης.

CITROEN MEDIA
Citroen e-C3 CITROEN MEDIA


Citroen C3 / Citroen C3 Aircross
Το νέο μοντέλο που παίρνει τη σκυτάλη στο B-Segment για λογαριασμό της Citroen, έχει ήδη παρουσιαστεί και ξέρουμε πως δεν θα αργήσει να κάνει την εμφάνισή του στην Ελληνική αγορά. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες τοποθετούν την άφιξή του στην Ελλάδα, τον Απρίλιο. Έχει αρκετά διαφορετική προσέγγιση αισθητικά σε σχέση με την υπάρχουσα γενιά του μοντέλου, μια και όπως ξέρουμε, το νέο C3 είναι πιο “crossover” και λιγότερο “τυπικό” hatchback αυτής της κατηγορίας μεγέθους. Σημαντικό νέο είναι πως θα διατίθεται και ως αμιγώς ηλεκτρικό, ενώ μια γκάμα εκδόσεων θα προσφέρει εναλλακτικές προτάσεις σε όλους όσοι θέλουν να παραμείνουν έστω και για λίγα χρόνια ακόμα, “πιστοί” στις παραδοσιακές μορφές καυσίμων. Μέσα στο έτος, θα πρέπει να περιμένουμε και την εναλλακτική εκδοχή του, που μέχρι τώρα αναγνωρίζονταν ως η crossover εκδοχή.

CUPRA MEDIA
Cupra Formentor 1.5 TSI CUPRA MEDIA


Cupra Formentor
Αν το Formentor έχει κάτι για το οποίο ξεχωρίζει και διακρίνεται ανάμεσα στα SUV μοντέλα της αγοράς ανεξαρτήτως κατηγορίας, είναι η έφεσή του να δίνει στον οδηγό το κάτι παραπάνω σε αίσθηση σπορ οδήγησης. Η Cupra έχει λοιπόν στα χέρια της ένα απόλυτα επιθυμητό μοντέλο που μπορεί να κάνει τον οδηγό του να ξεχνά πως κινείται με αυξημένη απόσταση από το έδαφος, ενώ την ίδια στιγμή απολαμβάνει μια εξαιρετική σε ρύθμιση ανάρτηση που του ορίζει πολύ καλό επίπεδο άνεσης για τους επιβάτες αλλά και καταπληκτικό κοντρόλ στις τάσεις του αμαξώματος για ταλάντωση. Τα παραπάνω δεν πρόκειται να αλλάξουν -και πολύ καλά θα κάνουν- μια και το Formentor θα έχει απλά ορισμένες αισθητικές αλλαγές σε σχέση με το υπάρχον μοντέλο, το οποίο σημειωτέον, δεν έχει “κουράσει” το κοινό.

CUPRA MEDIA
Cupra Tavascan CUPRA MEDIA


Cupra Tavascan / Cupra Terramar
Η Cupra όπως είναι αναμενόμενο θα ενισχυθεί ως brand, με προσθήκες στην γκάμα των μοντέλων της. Το μεν Tavascan φέρνει την Cupra στη νέα εποχή της κατηγορίας, καθώς το αμιγώς ηλεκτρικό coupe SUV διαθέτει 100% ηλεκτρική μονάδα ισχύος, κάτι που σημαίνει πως είναι ένα πολύ δυνατό και ιδιαίτερα αεροδυναμικό όχημα, με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Με δύο δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν ανά άξονα, που συνδυαστικά αποδίδουν 301 ίππους και την τετρακίνηση, το Tavascan είναι το πιο δυνατό δείγμα του μέλλοντος για την Cupra. Η μπαταρία ιόντων-λιθίου χωρητικότητας 77 kWh προσφέρει στο μοντέλο αυτονομία μέχρι και 450 χιλιομέτρων με μια φόρτιση.

CUPRA MEDIA
Cupra Terramar CUPRA MEDIA


To Terramar αντίστοιχα που αναμένεται και αυτό μέσα στο 2024, θα είναι το νέο μικρομεσαίο SUV της Cupra με μήκος που θα αγγίζει τα 4,5 μέτρα. Ως ένα από τα τελευταία μοντέλα της μάρκας που θα έχει κινητήρες εσωτερικής καύσης, το Terramar αναμένεται να παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη γκάμα της εταιρείας. Η κορυφαία του έκδοση από απόψεως απόδοσης, θα είναι εκείνη με τους 310 ίππους που έχουμε δει και στο Formentor, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στη γκάμα των εκδόσεων του μοντέλου αναμένεται να υπάρχει και μια plug-in υβριδική έκδοση, με ηλεκτρική αυτονομία που θα φτάνει τα 100 χιλιόμετρα.

DACIA MEDIA
Dacia Bigster DACIA MEDIA


Dacia Bigster
Υπάρχουν πάρα πολλές και μεγάλες προσδοκίες από το αυτοκινητιστικό κοινό για το νέο μεγάλο SUV της Dacia που όπως έχουμε μάθει, θα λέγεται Bigster. Ακόμα δεν είναι σίγουρο αν θα το δούμε μέσα στο 2024 να διατίθεται σε κάποια ευρωπαϊκή αγορά- αυτό μπορεί να μας απασχολήσει από τις αρχές του 2025. Σε ότι έχει να κάνει με την αισθητική του, το Bigster θα πρέπει να περιμένουμε πως θα είναι ένα λίγο μεγαλύτερο Duster, το οποίο και αυτό με τη σειρά του είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Αυτά που ξέρουμε μέχρι σήμερα, είναι πως το Bigster θα πάει να ανταγωνιστεί τα Peugeot 5008, Citroen C5 και Opel Grandland, έχοντας ως μεγαλύτερο όπλο στη φαρέτρα του την πολύ καλή τιμολογιακή τοποθέτηση που παραδοσιακά συνοδεύει κάθε πρόταση της Dacia στην αγορά.

DACIA MEDIA
Dacia Duster 2024 DACIA MEDIA


Dacia Duster + PHEV / Dacia Jogger PHEV
Το 2024 είναι για τη Dacia μια χρονιά ανανέωσης, καθώς η γκάμα των μοντέλων της θα εμπλουτιστεί, με δύο νέα μοντέλα (Duster και Bigster) αλλά και με δύο νέες εκδόσεις- που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν. Το νέο Duster έχει ήδη παρουσιαστεί σε κάποιες ευρωπαϊκές αγορές και ήδη δείχνει πως θα κάνει τη διαφορά σε επίπεδο πωλήσεων για τη Dacia, μια και η αποδοχή που δείχνει το αγοραστικό κοινό για τη νέα του αισθητική, είναι σχεδόν καθολική. Σε αυτό το πλαίσιο, η plug in υβριδική του έκδοση, θα είναι μια πολύ καλή προσθήκη στη γκάμα του μοντέλου, που ούτως ή άλλως θα έχει και στη χώρα μας πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από κάθε άποψη. Αντίστοιχη έκδοση (plug in υβριδική) θα αποκτήσει μέσα στο 2024 και το Jogger, κάτι που και σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να ανανεώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον για το μοντέλο- ειδικά σε όσους “ψάχνονται” για εταιρική χρήση.

FERRARI MEDIA CENTER
Ferrari Roma Spider FERRARI MEDIA CENTER


Ferrari Roma Spider
Σε ότι έχει να κάνει με τη βασική σχεδιαστική γραμμή του αυτοκινήτου, οι διαφορές από την coupe εκδοχή είναι λίγες. Τα βασικά στοιχεία που κάνουν τη Roma ένα από τα πιο όμορφα επιβατικά αυτοκίνητα στην ιστορία της Ferrari, είναι “εκεί” και δίνουν το κάτι παραπάνω στην απόλυτη αισθητική που όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, είναι και το κυριότερο χαρακτηριστικό του μοντέλου που μέσα στο 2024 θα δούμε και “προς τα μέρη μας” στην ανοιχτή του εκδοχή. Οι κυριότερες διαφορές εντοπίζονται στο πίσω μέρος το οποίο χρειαζόταν αισθητική επέμβαση προκειμένου να “ενσωματώσει” την αναδιπλούμενη οροφή της ανοιχτής έκδοσης. Η Roma Spider είναι 84 κιλά βαρύτερη από την Coupe. Ο κινητήρας του αυτοκινήτου είναι V8 turbo με χωρητικότητα 3,9 λίτρων και απόδοση πάνω από 600 ίππους, κάτι που σε συνδυασμό με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, επιτρέπει την επιτάχυνση από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε 3,4 δευτερόλεπτα αλλά και την τελική ταχύτητα των 320 χλμ./ώρα.

FIAT MEDIA
FIAT 600 FIAT MEDIA


Fiat 600
Μια ανάσα στη γκάμα των μοντέλων της Fiat αναμένεται να είναι το νέο 600, ένα μοντέλο που όπως έχουμε δει μέχρι στιγμής, θα είναι “πάνω” στα χνάρια των υπόλοιπων B-SUV μοντέλων του Ομίλου Stellantis, με τη διαφορά πως θα έχει να δείχνει το κάτι παραπάνω σε ότι έχει να κάνει με την αισθητική του. Το νέο Fiat 600 λανσαρίστηκε αρχικά ως αμιγώς ηλεκτρικό. Όπως συνέβη όμως και με το Jeep Avenger, στη συνέχεια ακολούθησε και έκδοση με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Πιο συγκεκριμένα, το Fiat 600 θα είναι διαθέσιμο και με τον τρικύλινδρο κινητήρα των 1,2 λίτρων που στην προκειμένη περίπτωση θα αποδίδει 100 ίππους και θα συνδυάζεται με ένα χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων- τουλάχιστον στη βασική έκδοση του μοντέλου. Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέξει η Fiat να ξεχωρίσει το δικό της μοντέλο από τα ομόσταυλα ανταγωνιστικά σε μια από τις πλέον δημοφιλείς κατηγορίες, όπως είναι αυτή των B-SUV αυτοκινήτων.

FIAT MEDIA
Fiat Centoventi Concept FIAT MEDIA


Fiat Panda EV
Η τεχνογνωσία της Fiat φαίνεται πως επανέρχεται δυναμικά και θα έχουμε να δούμε πολλά από τούδε και στο μέλλον. Το ηλεκτρικό Panda είναι ένα πρώτο δείγμα της διάθεσης που έχει η θρυλική Ιταλική αυτοκινητιοβιομηχανία να επιστρέψει σε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από κάθε ανταγωνιστή: Να σχεδιάζει και να κατασκευάζει ιδιαίτερα ικανά μικρά αυτοκίνητα που μπορούν να δίνουν λύσεις σε ένα μεγάλο εύρος μεταφορικών αναγκών. Φυσικά και αναμένεται να κάνει το “αντίβαρο” στις Κινέζικες αντίστοιχες προτάσεις με γνώμονα το χαμηλό κόστος, ενώ η παρουσίασή του θα μας απασχολήσει από το ερχόμενο καλοκαίρι. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια πρόταση που θα συζητιέται για το ξεχωριστό της στυλ, ενώ θα κοστολογείται αρκετά κάτω από τα 25 χιλιάδες ευρώ σε πολλές χώρες που θα είναι διαθέσιμο.

FORD MEDIA
Ford Maverick Lariat Hybrid FORD MEDIA


Ford Maverick
Το Maverick της Ford το έχουμε συνηθίσει ως ένα SUV που κάλυπτε τις βασικές μεταφορικές ανάγκες ενός μεγάλου αυτοκινήτου. Τώρα, όπως όλα δείχνουν μετασχηματίζεται σε ένα pick up με διαστάσεις λίγο μικρότερες από εκείνες του Ranger, χάρη στις οποίες ωστόσο το νέο μικρό επαγγελματικό της Ford αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επιθυμητό από το κοινό που αρέσκεται σε αυτού του είδους το αμάξωμα. Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αξίζει να κρατήσει κανείς πως το νέο Maverick θα διατίθεται προαιρετικά και με turbo 4κύλινδρο 2λιτρο μηχανικό σύνολο, με τη μετάδοση της ισχύος να γίνεται στους πίσω τροχούς ή και στους τέσσερις. Η απόδοση του συγκεκριμένου συνόλου θα είναι 254 ίπποι και για τη μετάδοση θα φροντίζει ένα αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων. Στην καμπίνα του το Maverick θα φιλοξενεί έως πέντε επιβάτες και ο εξοπλισμός θα διαθέτει μεταξύ άλλων ψηφιακή οθόνη πολυμέσων οκτώ ιντσών και πολλές θήκες για μικροαντικείμενα.

FORD MEDIA
Ford Puma FORD MEDIA


Ford Puma EV
Με ξεκάθαρο στόχο να “αντισταθεί” στην επίθεση από τους ανταγωνιστές, η Ford ετοιμάζεται να παρουσιάσει μέσα στο 2024 την αμιγώς ηλεκτρική εκδοχή του πολύ πετυχημένου εμπορικά Puma. Θέλοντας να δώσει κάποια πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού που είναι ήδη στην αγορά και κυκλοφορεί (όπως είναι για παράδειγμα το Jeep Avenger και το Peugeot 2008), η Ford θέλει να “προικίσει” το αμιγώς ηλεκτρικό Puma με μεγάλη μπαταρία που θα του εξασφαλίζει καλύτερα δεδομένα αυτονομίας σε σχέση με τους ανταγωνιστές. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για αυτονομία 370 χιλιομέτρων που στην κατηγορία των B-SUV είναι μια πολύ καλή επίδοση έτσι και αλλιώς. Στην περίπτωση (που είναι πολύ πιθανό) που το αμιγώς ηλεκτρικό Puma θα χρησιμοποιεί την ίδια διάταξη με εκείνη του μικρού ηλεκτρικού van της Ford, θα μιλάμε για ένα σύνολο με απόδοση ισχύος 134 ίππων που θα εξασφαλίζει καλές επιδόσεις στο μικρό μοντέλο- χωρίς να βάζει φωτιά στην άσφαλτο.

HONDA / Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΚΗΣ
Honda CR-V 2024 HONDA / Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΚΗΣ


Honda CR-V
Η έκτη γενιά του Honda CR-V, του παγκόσμιου best seller μοντέλου της εταιρείας, κάνει το ντεμπούτο της με μια εμφάνιση πιο τολμηρή και γεμάτη αυτοπεποίθηση, προσφέροντας κορυφαία επίπεδα πρακτικότητας, ασφάλειας, συνδεσιμότητας και άνεσης. Το δημοφιλές D-SUV θα διατίθεται με την επιλογή είτε ενός υβριδικού συστήματος κίνησης (e:HEV) είτε, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό μοντέλο της Honda, ενός plug-in υβριδικού συστήματος (e:PHEV), προσφέροντας δυναμικές επιδόσεις και αποδοτικότητα σε όλη τη γκάμα. Το γνωστό σύστημα e:HEV έχει αναθεωρηθεί και αναβαθμιστεί για το νέο CR-V διαθέτοντας πλέον μία μικρότερη σε διαστάσεις μπαταρία μεγαλύτερης ενεργειακής πυκνότητας και έναν πιο αποδοτικό κινητήρα, ενώ το νέο e:PHEV, με τη μεγαλύτερη μπαταρία του, προσφέρει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία έως και 82 χλμ. Οι μηχανικοί έχουν βελτιώσει κάθε πτυχή του νέου μοντέλου εστιάζοντας στον προηγμένο χαρακτήρα και τις σπορ αξίες της μάρκας Honda, με στόχο να δημιουργήσουν παράλληλα το απόλυτο all-round SUV. Τα εξελιγμένα βοηθήματα οδήγησης, τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας και οι συνδεδεμένες τεχνολογίες, καθώς και η χρήση υλικών υψηλής ποιότητας σε όλη την καμπίνα, συμβάλλουν στη συνολική αναβάθμιση του οχήματος.

HONDA / Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΚΗΣ
Honda e:Ny1 HONDA / Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΚΗΣ


Honda e:Ny1
Το περιμέναμε και ήρθε, πάρα πολύ νωρίς μέσα στο έτος για να αυξήσει τις επιλογές που έχει όποιος θέλει να κινηθεί προς την κατεύθυνση των SUV της Honda και των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων γενικότερα. Βλέπετε, το e:Ny1 είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό SUV της Ιαπωνικής μάρκας με τους φανατικούς φίλους. Με την ολιστική προσέγγιση της Honda στη διαχείριση του θορύβου, των κραδασμών και της τραχύτητας, το αποτέλεσμα είναι ένα πραγματικά πολιτισμένο αυτοκίνητο με χώρους ικανοποιητικούς για πέντε ενήλικους επιβάτες, ποιοτικά χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν άνετα μεταξύ των premium προτάσεων της αγοράς και ικανό κινητήριο σύνολο. Μιλάμε για ένα ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 204 ίππων και 310 Nm ροπής, που κάνει όλες τις “αποστολές” που θα του ζητήσει ο οδηγός, “παιχνιδάκι”. Η μπαταρία των 68,8 kWh φορτίζει ταχύτατα (με ρυθμό 100 χλμ. ανά 11 λεπτά της ώρας σύνδεσης σε DC 100kW) και εξασφαλίζει αυτονομία που φτάνει έως και τα 412 χιλιόμετρα με μια φόρτιση.

HYUNDAI MEDIA
Hyundai Tucson Facelift 2024 HYUNDAI MEDIA


Hyundai Tucson / Hyundai i30
Σε τροχιά ανανέωσης και η Hyundai με τα σημαντικότερα μοντέλα της γκάμας της, να δέχονται ορισμένες επεμβάσεις μέσα στο έτος που διανύουμε. Το νέο i30 είναι έτοιμο με ένα ξεχωριστό και κομψό αμάξωμα. Η αναβαθμισμένη γκάμα κινητήρων, περιλαμβάνει κινητήρες βενζίνης και diesel με υβριδική τεχνολογία 48V και το πρωτοποριακό Intelligent Manual Transmission (iMT) για ακόμα μεγαλύτερη απόδοση. Μία οθόνη αφής 8 ιντσών προσφέρει εύκολη σύνδεση του smartphone με Android Auto και Apple CarPlay επιτρέποντας εύκολη και ασφαλή χρήση. Η οθόνη αφής των 10,25 ιντσών περιλαμβάνει επιπλέον εργοστασιακό πλοηγό και υπηρεσίες τηλεματικής Bluelink. Αντίστοιχα, το Tucson προσφέρει αναβαθμισμένα επίπεδα εξοπλισμού, ενώ αναμένεται να έχει και ορισμένες αλλαγές που θα το κάνουν ακόμα πιο ξεχωριστό μέσα στην κατηγορία που έτσι και αλλιώς διαπρέπει. Οι 19άρες ζάντες και η νέα διαμόρφωση της μπροστινής όψης, κάνουν το Tucson να μοιάζει καινούργιο- ενώ είναι “κοντά μας” ήδη από το 2020.

HYUNDAI MEDIA
Hyundai Ioniq 7 HYUNDAI MEDIA


Hyundai Ioniq 7
Οι βλέψεις της Hyundai, είναι πραγματικά πολύ υψηλές και αυτό “υπογραμμίζεται” και από τη διάθεσή της να “κοντράρει” στα ίσια έναν premium κατασκευαστή όπως είναι η Volvo. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μέσα στο 2024, η Hyundai θα παρουσιάσει το αμιγώς ηλεκτρικό SUV, Ioniq 7. Έχοντας ολοκληρώσει τις δοκιμές εξέλιξης στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Γερμανία, το Ioniq 7 θα είναι το τρίτο Ioniq- μετά τα Ioniq 5 και Ioniq 6 που έχουμε ήδη κοντά μας και στην ελληνική αγορα. Έμπνευση για τη σχεδίαση του νέου Ioniq, έχει προκύψει από το πρωτότυπο Hyundai Seven που είδαμε το 2021 στην έκθεση αυτοκινήτου του Λας Βέγκας. Τα ιδιαίτερα φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω αλλά και οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, τονίζουν την προσπάθεια για βέλτιστη αεροδυναμική απόδοση- σε ένα μεγάλο αμάξωμα που εξ ορισμού δεν προδιαθέτει για κάτι τέτοιο. Το νέο Ioniq 7, θα χρησιμοποιεί την πλατφόρμα E-GMP (όπως τo Kia EV9) οπότε και εύλογα θα πρέπει να περιμένουμε ανάλογες εκδόσεις απόδοσης και αυτονομίας. Σε σχέση με την πολυτέλεια του πρωτότυπου που είχε καθίσματα- πολυθρόνες με δυνατότητα περιστροφής, το αυτοκίνητο παραγωγής αναμένεται να είναι λίγο πιο “προσγειωμένο” αλλά και πάλι θα κάνει τη διαφορά για τα δεδομένα της Hyundai παίρνοντας το ρόλο της ναυαρχίδας στη γκάμα.

KIA MEDIA
Kia EV4 Concept KIA MEDIA


Kia EV4
Η Kia προχωράει στο πλάνο του εξηλεκτρισμού της γκάμας της και για κάτι τέτοιο μας είχε προετοιμάσει με την παρουσίαση τριών πρωτοτύπων μαζί. Ήταν τα EV3, EV4 και EV5 που μας έδωσαν το στίγμα των μελλούμενων για την Κορεάτικη εταιρεία, με το πλέον αναμενόμενο από αυτά να είναι το εναλλακτικό σεντάν EV4, που θα πρέπει να περιμένουμε για να το δούμε έως το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Από τα στοιχεία που ξέρουμε μέχρι τώρα για το EV4, θα είναι το κορυφαίο μοντέλο σε μια “υπο-γκάμα” που κύριο χαρακτηριστικό της θα είναι το χαμηλό- λογικό κόστος απόκτησης. Ειδικά για την Ευρώπη, όπου η εταιρεία έχει δηλωμένα τη διάθεση να επικεντρωθεί στην παραγωγή μικρών και μεσαίων ηλεκτρικών, το EV4 αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην εμπορική εξέλιξη της μάρκας. Η εντυπωσιακή σιλουέτα του EV4, μοιάζει με coupe ενώ είναι ξεκάθαρα σεντάν- κάτι που έχει “επεξεργαστεί” ο Όμιλος Hyundai και με την περίπτωση του Ioniq 6.

KIA MEDIA
Kia Sorento 2024 KIA MEDIA


Kia Sorento
Το SUV της κορεατικής μάρκας μέσα στο έτος που διανύουμε, θα υποστεί ένα facelift με στόχο την ανανέωση που θα το διατηρήσει σε καλό επίπεδο απέναντι σε όλη τη φαρέτρα του ανταγωνισμού. Από τις πρώτες εικόνες διακρίνουμε πως το μπροστινό μέρος έχει ανανσχεδιαστεί σημαντικά και δεν θυμίζει ιδιαίτερα το μοντέλο έτσι όπως το γνωρίσαμε στην τελευταία του γενιά. Από το πλάι μόνο το Sorento δεν μοιάζει να έχει αλλάξει, κρατώντας την εικόνα του απαράλλαχτη. Μεγαλύτερες είναι οι αλλαγές που διακρίνονται στην καμπίνα και ιδιαίτερα στο ταμπλό. Οι αεραγωγοί του ταμπλό έχουν δώσει τη θέση τους σε άλλους, σημαντικά μικρότερους σε πλάτος, δίνοντας έτσι το χώρο για ακόμα μεγαλύτερη οθόνη για το σύστημα infotainment. Σε ότι αφορά τα μηχανικά σύνολα, το νέο SUV της Kia δεν αναμένεται να έχει διαφορές από την υπάρχουσα γενιά του, διατηρώντας την ίδια γκάμα επιλογών και στο μέλλον.

Lamborghini Media
Lamborghini Urus PHEV LAMBORGHINI MEDIA


Lamborghini Urus PHEV
Μέσα στο 2024 θα δούμε και την plug-in υβριδική έκδοση του μοντέλου που έχει δώσει σημαντική ώθηση στην κερδοφορία της Lamborghini. H Urus κάνει έτσι και αλλιώς πολύ καλή εμπορική πορεία αλλά με τη νέα αυτή έκδοση, που θα είναι λίγο πιο “πράσινη”, αναμένεται να εισχωρήσει σε λίστες ενδιαφερόμενων που μέχρι τώρα δεν μπορούσε το εντυπωσιακό SUV μοντέλο. Αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε για να επιβεβαιωθεί, είναι η πληροφορία πως θα χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογική πλατφόρμα με εκείνη της Porsche Cayenne, κάτι που σημαίνει πως ως βάση, τα δύο μοντέλο θα ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Θυμίζουμε πως στην περίπτωση της Cayenne, η συνδυαστική απόδοση είναι 740 ίπποι και 950 Nm ροπής. Είναι παραπάνω από βέβαιο πως η διάθεση της Lamborghini είναι να προσφέρει το μοντέλο της με σημαντικά μεγαλύτερα νούμερα απόδοσης.

Daniel Reinhardt/LEXUS
Lexus LBX DANIEL REINHARDT/LEXUS


Lexus LBX
Ως το πιο compact SUV της Lexus μέχρι σήμερα αλλά με συστήματα τεχνολογίας και ασφάλειας από τις πολύ μεγαλύτερες κατηγορίες αυτοκινήτων, το LBX είναι εξ ορισμού μια μοναδική περίπτωση μοντέλου. Η νέα Hybrid Electric τεχνολογία με την επιλογή κίνησης στους εμπρός τροχόυς ή με την έξυπνη E-Four τετρακίνηση, δίνουν το κάτι παραπάνω σε όσους θέλουν την απόλυτη εμπειρία οδήγησης στην κατηγορία. Σχεδιασμένο με γνώμονα τις ανάγκες του οδηγού, το πιλοτήριο Tazuna προσφέρει απόλυτο έλεγχο. Το Head-Up Display, στο ύψος των ματιών, προβάλει πληροφορίες πάνω στο παρμπρίζ, ενώ ο πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων 12,3 ιντσών της Lexus, μπορεί και προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του εκάστοτε οδηγού. Στο νέο LBX, η πολυτέλεια δεν τελειώνει στα άνετα καθίσματα, καθώς ο εξοπλισμός του μοντέλου περιλαμβάνει χαρακτηριστικά και τεχνολογία που δεν θα περίμενε κανείς σε ένα compact αυτοκίνητο. Προσφέροντας προηγμένη ασφάλεια, συνδεσιμότητα και συστήματα πολυμέσων, ενώ με το Lexus Link+, η συνδεσιμότητα και ο έλεγχος του αυτοκινήτου πάει σε άλλο επίπεδο. Το LBX είναι ήδη στην ελληνική αγορά και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέσω του επίσημου δικτύου συνεργατών της Lexus, να μάθουν όλα όσα χρειάζονται για το νέο μοντέλο και να το παραγγείλουν.

Lotus Media
Lotus Emeya LOTUS MEDIA


Lotus Emeya
Ένα ακόμα ιδιαίτερο αυτοκίνητο θα πρέπει να περιμένουμε μέσα στο 2024. Μιλάμε για το νέο ηλεκτρικό sedan της Lotus, με το οποίο η εταιρεία συνεχίζει την προϊοντική της επίθεση -μετά την παρουσίαση του SUV Eletre. H Lotus χαρακτηρίζει την Emeya ως το “Hyper-GT” μοντέλο της νέας εποχής. Χρησιμοποιεί την ίδια πλατφόρμα με την Eletre, κάτι που μοιάζει πολύ λογικό αλλά υπόσχεται πολύ πιο δυναμικές επιδόσεις και συμπεριφορά στο δρόμο. Είναι ξεκάθαρο πως στο στόχαστρο της Lotus έχει μπει η Porsche Taycan, οπότε και τα χαρακτηριστικά του μοντέλου δεν θα μπορούσαν να είναι λιγότερο δυναμικά. Η μπαταρία της Emeya έχει χωρητικότητα 102 kWh, εξασφαλίζει αυτονομία έως και 600 χιλιομέτρων και από αυτή τροφοδοτούνται οι δύο ηλεκτροκινητήρες- ένας ανά άξονα. Το υψηλό τεχνολογικό υπόβαθρο του μοντέλου υπογραμμίζεται και από το γεγονός πως η φόρτιση από ταχυφορτιστή 350 kW, μπορεί να φτάσει στο 80% της μπαταρίας μόλις σε 18 λεπτά της ώρας. Η κορυφαία έκδοση του μοντέλου σε ότι αφορά στην απόδοση, θέτει στη διάθεση του οδηγού 950 ίππους και 985 Nm ροπής, στοιχεία που επιτρέπουν στο μοντέλο να επιταχύνει από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 2,8 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική του ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα.

Αυτά είναι τα 75 νέα αυτοκίνητα που θα δούμε το 2024
Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV MAZDA


Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV
Το Mazda MX-30 R-EV είναι ένα μοναδικό plug-in υβριδικό όχημα (PHEV), καθώς όπως συμβαίνει σε ένα ηλεκτρικό όχημα με μπαταρία (BEV), οι τροχοί κινούνται αποκλειστικά από την ενέργεια των ηλεκτροκινητήρων. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλα PHEV, ο βενζινοκινητήρας δεν κινεί απευθείας τους τροχούς αλλά λειτουργεί ως γεννήτρια για τη φόρτιση της μπαταρίας. Η αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία των 85 χιλιομέτρων καλύπτει περισσότερο από τη μέση καθημερινή διαδρομή. Από εκεί και πέρα, δράση αναλαμβάνει ο περιστροφικός κινητήρας εσωτερικής καύσης, ο οποίος χρησιμοποιείται ως γεννήτρια για την επαναφόρτιση της μπαταρίας. Με τον τρόπο αυτό, η Mazda αναφέρει πως η αυτονομία του μοντέλου είναι πάνω από 643 χιλιόμετρα. Διαθέτοντας τη δική του ερμηνεία της φιλοσοφίας σχεδιασμού Kodo, το Mazda MX-30 R-EV ξεχωρίζει από το πλήθος και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου οδηγού. Οι προσεκτικά αναπτυγμένες αναλογίες και τα συναρπαστικά στοιχεία αναδεικνύονται, με στοιχεία όπως είναι οι πόρτες freestyle και το οδηγοκεντρικό κόκπιτ, για ένα μοναδικό στο είδος του crossover όχημα που κατασκευάζεται στην Ιαπωνία.

MERCEDES MEDIA
Mercedes A-Class MERCEDES MEDIA


Mercedes-Benz A-City
Το μικρότερο αυτοκίνητο της εταιρείας της Στουτγάρδης, κάτω και από την A-Class, θα είναι και το πιο προσιτό - και επίσης θα έχει και Crossover (υπερυψωμένη με πιο off-road εμφάνιση) έκδοση, την A-Adventure, που θα τοποθετηθεί κάτω από τη GLA. Και τα δύο αυτοκίνητα θα βασίζονται στην αρχιτεκτονική MFA, με συμπαγείς διαστάσεις αυτοκινήτων πόλης, ενώ η A-City πιθανότατα θα διατίθεται μόνο σε τρίθυρο αμάξωμα. Σύμφωνα με τις -ανεπιβεβαίωτες, προς το παρόν- πληροφορίες, η τιμή τους θα ξεκινά από τις 20 χιλιάδες ευρώ, με στόχο να εισάγουν ευρύτερο κοινό στην εμπειρία μιας Mercedes.

Mercedes Media
Mercedes-Benz EQA facelift 2024 MERCEDES MEDIA


Mercedes-Benz EQA- EQB
Τα πιο συμπαγή ηλεκτρικά SUV της Mercedes ανανεώθηκαν για το 2024, και ήδη -από τον Ιανουάριο του 2024- διατίθεται στην ευρωπαϊκή αγορά με τιμές που ξεκινούν από τα 42.950 ευρώ (με την επιδότηση) για την EQA (αναμένεται και της EQB). Η φετινή τους αναβάθμιση εστιάζεται σε μικρές αλλαγές στην εμφάνιση -με πιο εκλεπτυσμένη μάσκα και μικροεπεμβάσεις στα φώτα και τους προφυλακτήρες- και επίσης στην κεντρική οθόνη του ταμπλό (10,25 ιντσών) με τη νέα γενιά του λογισμικού MBUX και over-the-air αναβαθμίσεις. Από πλευράς κινητήρων δεν έχουμε αλλαγές: η EQA έχει τις εκδόσεις EQA 250 και 250+ με 190 hp και τις EQA 300 και 350 4Matic με κίνηση στους 4 τροχούς και απόδοση 228 και 292 hp αντίστοιχα. Με τη μπαταρία των 70,5 kWh η αυτονομία της φτάνει στα 560 χιλιόμετρα, ενώ της EQB στα 448 km στις εκδόσεις EQB 300 και 350 με τους 228 και 292 hp αντίστοιχα.

Mercedes Media
Mercedes-Benz E-Class Estate All Terrain MERCEDES MEDIA


Mercedes-Benz E-Class Estate All Terrain
Τετρακίνητη και με πληθώρα από Crossover στοιχεία, αυτή είναι η πιο “περιπετειώδης”, off-road εκδοχή της Mercedes E-Class Estate (Wagon). Πρόκειται για ένα υπερψωμένο αυτοκίνητο 4,95 μέτρων, με χώρο αποσκευών 615-1.830 λίτρων και αύξηση 4,6 εκατοστών του ύψους από το έδαφος, το οποίο διαφοροποιείται από τη χαμηλή E-Class Estate από τα πλαστικά προστατευτικά στα μαρπσιέ και στους θόλους των τροχών, που του δίνουν στον Crossover χαρακτήρα, αλλά και από αλλαγές στη μάσκα και στους προφυλακτήρες. Οι εκδόσεις της E-Class All-Terrain ξεκινούν με έναν δίλιτρο diesel απόδοσης 192 hp και ήπια υβριδική υποβοήθηση (E220d 4Matic), ενώ επίσης mild-hybrid 48V είναι και η E 450 4Matic με εξακύλινδρο μοτέρ βενζίνης 3.0 λίτρων. Η κορυφαία έκδοση είναι η υβριδική E300de 4Matic, με τον τετρακύλινδρο δίλιτρο diesel και ηλεκτρικό μοτέρ που μαζί αποδίδουν 308 ίππους. Η μετάδοση περιλαμβάνει, πλην της τετρακίνησης 4Matic, το αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων, ενώ όλες οι εκδόσεις έχουν το σύστημα αερανάρτησης.

Mercedes Media
Mercedes-Benz EQG MERCEDES MEDIA


Mercedes EQG
Στο πλαίσιο της ανανέωσης της G-Class, η εταιρεία της Στουτγάρδης ετοιμάζει παράλληλα και την πρώτη αμιγώς ηλεκτρική έκδοση της ιστορίας του σκληροτράχηλου 4x4 που έχει γράψει τη δική του ιστορία στην εκτός δρόμου αυτοκίνηση. Από το 2021 έχουν παρουσιάσει οι Γερμανοί το πρωτότυπο της Mercedes EQG, που διαθέτει συνολικά 4 ηλεκτροκινητήρες -ένα για κάθε τροχό- οι οποίοι θα προσφέρουν πρωτοφανείς ικανότητες τετρακίνησης και πάνω από 600 ίππους. Η EQG θα διαφοροποιείται σημαντικά σε εμφάνιση από την ανανεωμένη θερμική G-Class, που θα “φρεσκαριστεί” φέτος μετά την παρουσίασή της το 2018.

MG4 XPOWER
MG4 XPOWER MG MOTOR


MG4 Xpower
Δύο “εκρηκτικά” -αμιγώς ηλεκτρικά- μοντέλα επιφυλάσσει η MG για το 2024, που είναι και τα ισχυρότερα της σύγχρονης ιστορίας της: το MG4 Xpower των 435 ίππων που ήδη έχει έρθει στη χώρα μας, και το εντυπωσιακό roadster Cyberster που θα αγγίζει ακόμα και τους 545 ίππους, και αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους με τιμή από 35.700 ευρώ (με την επιδότηση). Η έκδοση Xpower του δημοφιλούς MG4 κινείται από δύο ηλεκτρικά μοτέρ, ένα σε κάθε άξονα, που την καθιστούν τετρακίνητη. Το launch control ελέγχει το τίναγμα της ροπής, που φτάνει μέχρι και τα 600 Nm, εξασφαλίζοντας επιτάχυνση 0-100 km/h σε 3,8''. Η μπαταρία του έχει μέγεθος 64 kWh, προσφέρει αυτονομία 385 km και μπορεί να φορτίσει με ρυθμό έως και 140 kW.

MG-Cyberster-Production-Version
MG-Cyberster-Production-Version MG/SAIC


MG4 Cyberster
Το MG Cyberster είναι μια νοσταλγική επαναφορά στα θρυλικά roadsters της εταιρείας, όπως το MGB και το MGF, αν και με μήκος 4,54 μέτρων είναι σημαντικά μεγαλύτερο. Η μαλάκή του οροφή ανοίγει/κλείνει αυτόματα σε 8 δευτερόλεπτα, ενώ θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις: η πρώτη θα έχει έναν ηλεκτροκινητήρα 314 hp στον εμπρός άξονα, ενώ στη δεύτερη θα προστίθεται και δεύτερος στον πίσω αυξάνοντας τη συνδυαστική δύναμη στους 545 hp και στα 725 Nm ροπής. Η τελευταία έκδοση θα είναι και τετρακίνητη, σε συνδυασμό με τα διπλά ψαλίδια εμπρός / πολλαπλούς συνδέσμους πίσω της κορυφαίας ανάρτησης. Οι δύο εκδόσεις αυτές θα έχουν μπαταρία χωρητικότητας 64 kWh και 77 kWh αντίστοιχα, αυτονομίας 520 και 580 χιλιομέτρων.

Mini Cooper 3d Combustion
Mini Cooper 3d Combustion BERNHARD FILSER


Mini 3d
Τα δύο σημαντικότερα μοντέλα της Μini, το κλασσικό τρίθυρο και το SUV Countryman, πέρασαν στις νέες τους γενιές πλήρως ανασχεδιασμένα -αλλά πάντα πιστά στη διαχρονική τους φιλοσοφία- και ήδη βρίσκονται στους ελληνικούς δρόμους. Το Mini 3d λανσαρίστηκε αρχικά ως ηλεκτρικό, και τώρα προστέθηκαν και δύο θερμικές εκδόσεις, οι Cooper και Cooper S. Ξεκινώντας από το ηλεκτρικό, διατίθεται στις εκδόσεις Cooper E και Cooper SE που αποδίδουν 184 και 218 hp αντίστοιχα. Η πρώτη διαθέτει μπαταρία 40 kWh αυτονομίας 300 km, ενώ η δεύτερη -που χρειάζεται μόλις 6,7'' για το sprint 0-100 km/h- προσφέρει αυτονομία 402 km από τη μπαταρία των 54,2 kWh, και η τιμή του ξεκινά από τα 28.450 ευρώ (με την επιδότηση). Τα θερμικά Cooper και Cooper S βενζίνης, τώρα, έχουν ορισμένες διαφορές στη μάσκα αλλά πανομοιότυπο εσωτερικό -με την εντυπωσιακή οθόνη OLED στο ταμπλό- και εφοδιάζονται με τρικύλινδρο κινητήρα 1.5 TwinPower Turbo 156 ίππων / 230 Nm είτε (Cooper S) με τον δίλιτρο τετρακύλινδρο ααπόδοσης 205 hp / 300 Nm. Οι τιμές τους αντίστοιχα ξεκινούν από τα 25.550 και 30.870 ευρώ.

mini-countryman-se
mini-countryman-se MINI


Mini Countryman & Countryman JCW
Η νέα γενιά του SUV Mini Countryman, μήκους 4,43 μέτρων πλέον και σημαντικά ανασχεδιασμένη, διατίθεται και αυτή σε εκδόσεις βενζίνης είτε αμιγώς ηλεκτρικές. Ξεκινώντας από τις θερμικές εκδόσεις, η βασική -που ξεκινά από τις 34.500 ευρώ- έχει τον κινητήρα 1.5 λίτρου ισχύος 170 ίππων, ενώ η κορυφαία John Cooper Works κρύβει στο καπό της κινητήρα 2.0 λίτρων και 300 ίππων, είναι τετρακίνητη και κοστίζει από 57.750 ευρώ. Οι ηλεκτρικές του εκδόσεις είναι οι Countryman E και Countryman SE All4. Η πρώτη αποδίδει 204 hp / 250 Nm με ένα ηλεκτρικό μοτέρ, ενώ η δεύτερη έχει δύο ηλεκτροκινητήρες που αποδίδουν μαζί 313 hp / 494 Nm, σημειώνοντας τα 0-100 km/h σε 5,6 δευτερόλεπτα. Η αυτονομία τους είναι αντίστοιχα 462 και 433 χιλιόμετρα.

MITSUBISHI COLT
MITSUBISHI COLT MITSUBISHI/C.KARAGIORGAKIS


Mitsubishi Colt
Στην 7η πλέον γενιά του, το Colt βασίζεται στην πλατφόρμα CMF-B της Συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi, αποτελώντας ένα όχημα σχεδιασμένο για την πόλη και για όσους αναζητούν ένα προηγμένο μέσο που εξυπηρετεί τις ατομικές τους ανάγκες μετακίνησης. Είναι ο ιδανικός σύντροφος σε διαδρομές πόλης, συνδυάζοντας κομψή σχεδίαση και μία σειρά από αποδοτικά συστήματα κίνησης - συμπεριλαμβανομένου ενός πλήρως υβριδικού. Επίσης, ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες και προσφέρει πλείστες δυνατότητες εξατομίκευσης. Η εσωτερική σχεδίαση αποτελεί συνέχεια της εξωτερικής εμφάνισης και αισθητικής με επιλογές προηγμένων υλικών που ενισχύουν τον χαρακτήρα και εστιάζουν στη συνδεσιμότητα. Χάρη στο Apple CarPlay και το Android Auto, ο χρήστης μεταφέρει την ψηφιακή ζωή του στην καμπίνα με πρόσβαση μέσω μιας multi-touch οθόνης 7 ή 9,3 ιντσών. Mια σειρά από προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ADAS) προσφέρουν αυξημένα επίπεδα ενεργητικής ασφάλειας και σιγουριά. Η γκάμα των διαθέσιμων κινητήριων συνόλων περιλαμβάνει τρικύλινδρους βενζινοκινητήρες 1.0L με και χωρίς τούρμπο αλλά και ένα εξηλεκτρισμένο πλήρως υβριδικό (HEV) σύστημα κίνησης με “βάση” έναν τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα 1,6 λίτρων.

mitsubishi / c.karagiorgakis
Mitsubishi ASX 2024 MITSUBISHI / C.KARAGIORGAKIS


Mitsubishi ASX
Η έλευση της νέας γενιάς ASX στην ευρωπαϊκή αγορά σηματοδότησε μία συναρπαστική στιγμή για την Mitsubishi Motors Europe. Η νέα γενιά ASX βασίζεται στην πλατφόρμα CMF-B της Συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi, επωφελούμενη από τις συνέργειες που προσφέρει η Συμμαχία. Την ίδια στιγμή προσφέρει μια διευρυμένη γκάμα κινητήριων συνόλων. Τέτοια είναι τα Plug-in Hybrid (PHEV), Full Hybrid (HEV) και Mild Hybrid, που πλαισιώνονται από προηγμένα συστήματα ασφάλειας καθώς και όλα τα συστήματα ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και ψηφιοποίησης που αναμένουν οι πελάτες σήμερα. Για να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτήσεις, η νέα γενιά ASX ενσωματώνει Apple CarPlay και Android Auto, Smartphone-link Display Audio (SDA) σε οθόνη 7 ή 9,3 ιντσών σε οριζόντια ή κάθετη διάταξη αντίστοιχα, ψηφιακή οθόνη οδηγού (Digital Driver Display) και ηχοσύστημα BOSE Premium στις κορυφαίες εκδόσεις εξοπλισμού. Εμπλουτισμένο με μια σειρά από προηγμένα συστήματα ασφαλείας, όπως Forward Collision Mitigation με ανίχνευση πεζών, προειδοποίηση απόστασης (Distance Warning), προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας (Lane Departure Warning), υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας (Lane Keeping Assist), αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας (Traffic Sign Recognition), cruise control, αισθητήρες στάθμευσης και κάμερα οπισθοπορείας (Rear View Camera), το νέο ASX είναι ένα ιδιαιτέρως ασφαλές όχημα.

Nissan Media
Nissan Juke Hybrid NISSAN MEDIA


Nissan Juke
Η τρέχουσα γενιά του ιαπωνικού δημοφιλούς B-SUV ανανεώνεται, πριν περάσει στο μέλλον στην αμιγώς ηλεκτρική εποχή του. Το φρεσκάρισμά του περιλαμβάνει μικρές παρεμβάσεις στο αμάξωμα και μεγαλύτερες στο εσωτερικό, καθώς και την προσθήκη της πιο σπορτίφ έκδοσης N-Sport. Το ταμπλό έχει αποκτήσει πια τον ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3'' και μεγαλύτερη κεντρική οθόνη πολυμέσων, ενώ όλος ο διάκοσμος έχει πιο ποιοτικά υλικά, νέα καθίσματα, ηλεκτρικό χειρόφρενο και άλλες αλλαγές. Το ανανεωμένο Juke θα συνεχίσει με την ίδια γκάμα κινητήρων, ξεκινώντας από τον τρικύλινδρο turbo 1.0 DIG-T των 117 hp / 180 Nm (με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων ή αυτόματο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων) και συνεχίζοντας με το Juke Hybrid που συνδυάζει τον τετρακύλινδρο ατμοσφαιρικό με ηλεκτρικό μοτέρ (και μπαταρία 1,2 kWh) για να αποδώσει συνδυαστικά 143 ίππους.

Nissan Media
Nissan Leaf Concept NISSAN MEDIA


Nissan Leaf
H νέα γενιά αυτού του ιαπωνικού προπάτορα της σύγχρονης ηλεκτροκίνησης θα συνδυαστεί με μια μεγάλη αλλαγή πλεύσης, η οποία θα το μεταμορφώσει σε SUV που θα βρει τη θέση του στην ηλεκτρική γκάμα της Nissan ανάμεσα στο Micra και στο Ariya - πριν την έλευση των νέων ηλεκτρικών Juke και Qashqai, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας. Η νέο Leaf, που αναμένεται να παρουσιαστεί φέτος με σχεδιαστικές επιρροές από το εντυπωσιακό πρωτότυπο Chill-out της Nissan, θα υιοθετήσει το σύστημα ηλεκτροκίνησης του Renault Megane E-Tech. Κατά συνέπεια, πιθανώς θα βασίζεται στην πλατφόρμα CMF/EV της συμμαχίας Renault-Nissan, την οποία θα χρησιμοποιεί και το νέο Micra. Οι περαιτέρω τεχνικές πληροφορίες θα προκύψουν όσο πλησιάζουμε προς την παρουσίαση του νέου Leaf.

Αυτά είναι τα 75 νέα αυτοκίνητα που θα δούμε το 2024
Opel Astra GSe OPEL AUTOMOBILE GMBH


Opel Astra EV
Η Άνοιξη του 2024 φέρνει το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό Astra στη μεγάλη ιστορία τριών δεκαετιών του γερμανικού hatchback, το οποίο με μπαταρία 54 kWh θα προσφέρει αυτονομία 416 χιλιομέτρων. Ο ηλεκτροκινητήρας του αποδίδει 156 ίππους και 270 Nm ροπής, και είναι ο ίδιος με το αντίστοιχο Peugeot e-308 του ομίλου Stellantis, ενώ η μπαταρία του σε ταχυφορτιστή 100 kW γεμίζει σε ποσοστό 80% σε περίπου 30 λεπτά. Το ηλεκτρικό Astra θα διατίθεται σε έκδοση hatchback όπως και σε sedan: η πρώτη προσφέρει 516 λίτρα στο χώρο αποσκευών, αρκετά λιγότερα από τα 608 lt της θερμικής έκδοσης. Θυμίζουμε ότι η νέα γενιά του γερμανικού best-seller διατίθεται και σε plug-in υβριδική έκδοση, την GSe, με ισχύ 225 ίππων.

Peugeot Media
Peugeot e-3008 PEUGEOT MEDIA


Peugeot e-3008
To γαλλικό best-seller C-SUV περνά στην αμιγώς ηλεκτρική εποχή του με το εντυπωσιακό e-3008, που μεταξύ άλλων υπόσχεται αυτονομία 700 χιλιομέτρων και φιλοξενεί στο ταμπλό του κυρτή ψηφιακή οθόνη 21 ιντσών. Βασισμένο στην ολοκαίνουρια ηλεκτρική πλατφόρμα STLA Medium που εξασφαλίζει μεγαλύτερη αυτονομία και ταχύτερη φόρτιση (σε έως και 30 λεπτά), το e-3008 έχει μήκος 4,54 μέτρων και προχωρά σε επόμενο και ακόμα πιο εκλεπτυσμένο επίπεδο τη σχεδιαστική “γλώσσα” της Peugeot. Εσωτερικά, το νέο Panoramic i-Cockpit συνδυάζεται με σημαντικές σχεδιαστικές αλλαγές. Οι ηλεκτροκινητήρες του ξεκινούν από τον βασικό των 210 hp / 343 Nm με μπαταρία 73 kWh αυτονομίας 525 km. Ακολουθεί η έκδοση 230 ίππων με το ίδιο μοτέρ αλλά με μπαταρία 98 kWh που αυξάνει την αυτονομία στα 700 km, ενώ η κορυφαία GT είναι τετρακίνητη με δύο ηλεκτρικά μοτέρ συνδυαστικής ισχύος 320 hp και με αυτονομία 525 hp με τη μικρότερη από τις δύο προαναφερθείσες μπαταρίες.

Peugeot Media
To Peugeot e-5008 θα έχει κοινό δάπεδο και σύστημα ηλεκτροκίνησης με το e-3008 PEUGEOT MEDIA


Peugeot 5008
To Φθινόπωρο θα περιμένουμε και τη νέα γενιά του μεγαλύτερου SUV των Γάλλων, του 5008, το οποίο θα αποκαλυφθεί αυτό το Μάρτιο σε εκδόσεις HEV, PHEV και EV και θα βασίζεται στην ίδια αρχιτεκτονική STLA Medium με το e-3008 στην αμιγώς ηλεκτρική του παραλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι θα προσφέρει επίσης αυτονομία κοντά στα 700 χιλιόμετρα, και θα έχει στην κορυφή του τετρακίνητη έκδοση με δύο ηλεκτροκινητήρες. Περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για το γαλλικό επταθέσιο SUV θα αποκαλυφθούν τον επόμενο μήνα, ενώ είναι βέβαιο ότι και αυτό θα υιοθετήσει στο εσωτερικό το Panoramic i-Cockpit με περισσότερες δυνατότητες συνδεσιμότητας και ενσωματωμένο ChatGPT στην τεράστια κεντρική του οθόνη.

Porsche Media
Porsche Cayenne PORSCHE MEDIA


Porsche Cayenne e-hybrid / Porsche Macan EV
Από την εταιρεία του Zuffenhausen περιμένουμε φέτος την ισχυρότερη, υβριδική έκδοση της νέας Cayenne, καθώς και την πρώτη αμιγώς ηλεκτρική Macan. Για την Cayenne οι εκδόσεις S E-Hybrid και Turbo E-Hybrid τοποθετούνται στην κορυφή της γκάμας της. Η S E-Hybrid έχει στον πυρήνα της τον κινητήρα βενζίνης V6 3.0 λίτρων και το ηλεκτρικό της μοτέρ παίρνει την ενέργειά του από μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 25,9 kWh. Έτσι, με απόδοση 519 hp/750 Nm επιταχύνει στα 0-100 km/h σε 4,7'' και φτάνει στα 263 km/h τελικής, ενώ σε ήπιο ρυθμό κινείται αμιγώς ηλεκτρικά για 78 χιλιόμετρα. Η κορυφαία Turbo E-Hybrid έχει τον κινητήρα βενζίνης V8 Turbo 4.0 λίτρων και μαζί με το ηλεκτρικό μοτέρ η απόδοση φτάνει στους 739 ίππους και 950 Nm, εξασφαλίζοντας την επιτάχυνση 0-100 km/h σε 3,7 δευτερόλεπτα. Το ηλεκτρικό σύστημα δεν έχει διαφορές, αλλά το αυξημένο βάρος μειώνει την ηλεκτρική αυτονομία στα 73 km. Οι δύο αυτές εκδόσεις της Cayenne ξεκινούν από τα 130.880 ευρώ για την S E-Hybrid και από τα 196.290 ευρώ για την Turbo E-Hybrid.

New Porsche Macan EV
New Porsche Macan Turbo EV PORSCHE


Περνώντας στην ηλεκτρική Macan, που περιμένουμε στην Ελλάδα μετά το καλοκαίρι μετά από αρκετές καθυστερήσεις, το συμπαγέστερο SUV της γερμανικής εταιρείας θα αγγίζει τους 639 ίππους και μέχρι και τα 1.128 Nm ροπής, θα φτάνει σε αυτονομία έως και 613 χιλιομέτρων και -όπως η Cayenne- θα διαθέτει τρεις οθόνες στο ταμπλό του. Κάτω από το ανασχεδιασμένο της αμάξωμα των 4,78 μέτρων (με σαφή στοιχεία Coupe-SUV) βασίζεται στη νέα πλατφόρμα PPE. Η “βασική” έκδοση Macan 4 αποδίδει 408 hp / 648 Nm ενώ η Macan Turbo (χωρίς, βασικά, να διαθέτει Turbo) αγγίζει τους 639 ίππους και τα 1.130 Nm ροπής. Ηε πιτάχυνση 0-100 km/h έρχεται σε 5,2 και μόλις 3,3 δευτερόλεπτα αντίστοιχα, ενώ η ηλεκτρική αυτονομία -χάρη στη μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 100 kWh- στην πρώτη περίπτωση φτάνει τα 613 χιλιόμετρα και στη δεύτερη τα 591 km.

Αυτά είναι τα 75 νέα αυτοκίνητα που θα δούμε το 2024
RENAULT PRESS


Renault 5 EV
H πολυαναμενόμενη αναβίωση του θρυλικού R5 θα παρουσιαστεί επίσημα στις 26/2, όμως έχουν ήδη προκύψει οι πρώτες εικόνες που επιβεβαιώνουν ότι θα είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το πρωτότυπο του 2021, το οποίο υιοθετεί αυτούσιο το σχεδιαστικό πνεύμα του έενδοξου προγόνου του. Θα είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό πόλης, το οποίο αρχικά θα διατίθεται με ένα μοτέρ και την επιλογή ανάμεσα σε 120 ή 150 ίππους, με αρχική τιμή που αναμένεται να ξεκινά κάτω από τις 25.000 ευρώ. Πιστεύεται ότι το μήκος του νέου Renault 5 είναι κάτω από 4 μέτρα (συγκεκριμένα 3,92 μ.), που το καθιστά μικρότερο του Clio, ενώ βασίζεται στην πλατφόρμα CMF-BEV.

Renault Captur
Renault Captur RENAULT


Renault Captur- Grand Captur
Το 2024 θα είναι σημαντικό έτος και για το δημοφιλές B-SUV των Γάλλων, καθώς θα ανανεωθεί σημαντικά -για να προσαρμοστεί στη νέα σχεδιαστική “γλώσσα” της Renault, όπως συνέβη και με το Clio- και επιπλέον θα εμπλουτιστεί με μια μεγαλύτερων διαστάσεων έκδοση που ενδέχεται να ονομάζεται Grand Captur. Το κλασσικό Captur θα ακολουθήσει τα αισθητικά δεδομένα του νέου Coupe D-SUV Rafale, και στο εσωτερικό του θα εμπλουτιστεί με μεγαλύτερη οθόνη 9.3'' με αναβαθμισμένο λογισμικό και με ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,2''. Μηχανικά, θα συνεχίσει να διατίθεται σε αμιγώς θερμική έκδοση 1.0 λίτρου βενζίνης ή LPG 100 ίππων και στις κλασσικές mild, full και plug-in υβριδικές. Το ντεμπούτο του αναμένεται στο τέλος Φεβρουαρίου.

Όσο για τη μεγαλύτερη έκδοση που θα εμπλουτίσει τη γκάμα του, το λεγόμενο “Grand Captur”, θα τοποθετηθεί ανάμεσα στο Captur και το Austral πλησιάζοντας σε διαστάσεις τα C-SUV σαν το Nissan Qashqai μιας και το μήκος του αναμένεται να ξεπερνά τα 4,4 μέτρα. Εξάλλου, ο λόγος της προσθήκης αυτής είναι να καλύψει το κενό που θα προκύψει με την απόσυρση του θερμικού Megane, και σε δεύτερο χρόνο και του Arkana. Βασισμένο στην πλατφόρμα CMF-B HS, το Grand Megane αναμένεται να χρησιμοποιεί τα ίδια κινητήρια σύνολα με το Captur, και συνεπώς και το plug-in υβριδικό.

Renault Media
Renault Kardian RENAULT MEDIA


Renault Kardian
Η Renault θέλει να προσφέρει με το Kardian τη δική της προσιτή και σχετικά οικονομική επιλογή στα συμπαγή SUV, ξεκινώντας από τις αγορές της Λατινικής Αμερικής. Εκεί το γαλλικό B-SUV θα διαθέτει τον κινητήρα βενζίνης 1.0 λίτρου (ισχύος 125 ίππων και ροπής 220 Nm) σε συνδυασμό με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη EDC. Το χαμηλό κόστος εγγυάται μια νέα πλατφόρμα της Renault, που προορίζεται για τα πιο προσιτά της αυτοκίνητα. Το Kardian δεν ξεπερνά τα 4,12 μέτρα μήκους και θυμίζει πολύ το Dacia Sandero Stepway - αλλά διαθέτει περισσότερα SUV σχεδιαστικά χαρακτηριστικά. Παρά το χαμηλό του κόστος, διαθέτει αρκετά πλούσιο εξοπλισμό που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ψηφιακή οθόνη 8 ιντσών στο κέντρο του ταμπλό και άλλη μία 8’’ για τον πίνακα οργάνων, οδηγικά προφίλ Multi-Sense, Adaptive Cruise Control και άλλα 12 συστήματα υποβοήθησης, ασύρματη φόρτιση τηλεφώνου και τέσσερις θύρες USB.

Renault Rafale Reveal _ GR 2.jpg
Renault Rafale Reveal _ GR 2.jpg RENAULT


Renault Rafale
Το μεγάλο Coupe-SUV της Renault ανήκει στην κατηγορία D και δίνει έμφαση στη σπορτίφ σχεδίαση και απόδοση στο δρόμο, χάρη στην κεκλιμένη τρίτη κολόνα και στο μυώδες αμάξωμα. Την ίδια στιγμή, όμως, το κάθε ρύγχος και η απόσταση 18 εκατοστών από το έδαφος, μαζί με τα περιμετρικά μαύρα πλαστικά προστατευτικά, διατηρούν την SUV προσωπικότητά του. Βασισμένο στην πλατφόρμα CMF-CD φτάνει σε μήκος 4,71 μέτρων, αλλά έχει μεγαλύτερα μετατρόχια σε σύγκριση με το νέο Espace για πιο στιβαρή συμπεριφορά - στην οποία συμβάλλει και το σύστημα τετραδιεύθυνσης 4CONTROL. Αρχικά θα φιλοξενεί τον κινητήρα Turbo βενζίνης Ε-Tech του 1.2 λίτρου και των 200 ίππων, ο οποίος με τη βοήθεια του υβριδικού συστήματος κρατά τη μέση κατανάλωση στα 4,7 lt/100km (WLTP). Το 2025 θα πρέπει να περιμένουμε και μια τετρακίνητη έκδοση plug-in υβριδική έκδοση ισχύος 300 hp. Το εσωτερικό, στη φιλοσοφία που το είδαμε στο Espace, έχει δύο οθόνες: 12,3’’ για τον πίνακα οργάνων και μία κάθετη για τα πολυμέσα με το λογισμικό OpenR Link με λειτουργίες της Google και το Android Automotive της τελευταίας γενιάς.

All-new_Renault_Scenic_E-Tech_electric
All-new_Renault_Scenic_E-Tech_electric RENAULT


Renault Scenic
Η μεγάλη μεταμόρφωση: το άλλοτε θρυλικό MPV, πολυχρηστικό, ενός όγκου Scenic έγινε στη νέα του γενιά ένα κλασσικό SUV, αλλά και παράλληλα αμιγώς ηλεκτρικό - ακολουθώντας το ρεύμα των καιρών μας. Πρόκειται για ένα υπερυψωμένο αυτοκίνητο 4,47 μέτρων, με πλούσιους χώρους για την οικογένεια και 545 λίτρα για τις αποσκευές, που θα διατίθεται με δύο επιλογές σε κινητήρες και μπαταρίες: οι πρώτη θα έχουν απόδοση 170 hp / 280 Nm είτε 220 hp / 300 Nm, ενώ οι μπαταρίες χωρητικότητα 60 kWh είτε 87 kWh για αντίστοιχη αυτονομία 420 είτε 620 χιλιομέτρων. Το λανσάρισμα του νέου Renault Scenic στην αγορά αναμένεται μέχρι το καλοκαίρι του 2024.

Skoda Media
Skoda Vision 7S SKODA MEDIA


Skoda Elroq
Η μεγάλη έλευση από τη Μλάντα Μπολεσλάβ το 2024 είναι το ηλεκτρικό SUV Elroq, μήκους περίπου 4,4 μέτρων, που είναι αντίστοιχο του θερμικού Karoq και μικρότερο του Enyaq και στο άνω σύνορο των B-SUV. Όπως είναι ευνόητο, το τελευταία θα δανείζει στο Elroq κάποιες από τις ηλεκτρικές του τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της πλατφόρμας ΜΕΒ+ του ομίλου VW. Μια άλλη σημαντική παράμετρος του Elroq είναι πως θα γίνει το πρώτο με τη νέα σχεδιαστική “γλώσσα” Modern Solid (του πρωτοτύπου Vision 7S), τόσο στο αμάξωμα όσο και στο εσωτερικό όπου θα μεσουρανεί μια τεράστια κάθετη ψηφιακή οθόνη. Όσο για τα τεχνικά του, οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι το Elroq θα έχει το σύστημα ηλεκτροκίνησης του VW ID.7 αλλά χάρη στο χαμηλότερο βάρος του θα φτάνει σε αυτονομία τα 600 χιλιόμετρα.

SKODA MEDIA
Skoda Kodiaq 2024 SKODA MEDIA


Skoda Kodiaq
Το πιο ευρύχωρο και μεγαλύτερο SUV της τσεχικής εταιρείας περνά στη δεύτερη γενιά του, η οποία φέρνει την πρώτη του plug-in υβριδική έκδοση. Κάτω από τον εκτεταμένο εκσυγχρονισμό της σχεδίασής του, το μήκους 4,758 μέτρων νέο Kodiaq διαθέτει και επταθέσια έκδοση που έχει 340-845 λίτρα στο χώρο αποσκευών, ενώ στην 5θέσια αγγίζει τα 910 λίτρα. Το εσωτερικό είναι εξ ολοκλήρου ανασχεδιασμένο, και φιλοξενεί οθόνη πολυμέσων 13’’ στο κέντρο του ταμπλό και το ψηφιακό Virtual Cockpit 10,25 ιντσών. Άλλη μια μικρή οθόνη 1,25’’ εξυπηρετεί τις ρυθμίσεις του κλιματισμού, ενώ το εσωτερικό έχει εμπλουτιστεί με πολλά περισσότερα βιώσιμα υλικά. Στα μηχανικά του μέρη, η είδηση της δεύτερης γενιάς είναι η προσθήκη της plug-in υβριδικής έκδοσης που έχει στο επίκεντρο τον βενζινοκινητήρα 1.5 TSI και συνδυαστικά αποδίδει 204 ίππους, ενώ η μπαταρία των 25,7 kWh προσδίδει τη δυνατότητα αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης για περισσότερα από 100 χιλιόμετρα. Στη mild hybrid έκδοση ο 1.5 TSI mHEV συνδυάζεται με μικρότερη μπαταρία και αποδίδει 150 PS, ενώ οι άλλες εκδόσεις περιλαμβάνουν δύο κινητήρες βενζίνης και δύο diesel, που αποδίδουν από 150 έως και 204 PS. Οι δίλιτρες μονάδες συνδυάζονται και με σύστημα τετρακίνησης, και όλες με το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG.

SKODA MEDIA
Skoda Octavia Facelift 2024 SKODA MEDIA


Skoda Octavia
Όπως και το Kamiq, έτσι και η Octavia δέχθηκε ένα σχετικό φρεσκάρισμα της 4ης γενιάς της -στις κλασσικές της εκδόσεις Sedan και Wagon (Combi)- που περιλαμβάνει αισθητικές τροποποιήσεις που την κάνουν πιο δυναμική, καθώς και νέες τεχνολογίες και συστήματα ασφαλείας. Πέραν των νέων LED φωτιστικών σωμάτων έχει και τροποποιημένους προφυλακτήρες, καινούριες ζάντες και νέα σήματα, ενώ έχει δεχθεί ακόμα 9 χιλιοστά στο συνολικό της μήκος των 4,698 μέτρων. Εσωτερικά, χρησιμοποιούνται περισσότερα βιώσιμα υλικά στις συνολικά 9 επιλογές, ενώ οι δύο οθόνες 10’’ ιντσών διατίθενται από το βασικό εξοπλισμό (με προαιρετική κεντρική 13’’). Όσο για τους κινητήρες, συνεχίζει με τον 1.5 TSI των 116 PS ή 150 PS, με την επιλογή ήπια υβριδικής υποβοήθησης ή χωρίς, με τους 2.0 TSI 204 ή 265 PS και με τον πετρελαιοκινητήρες 2.0 TDI με 116 ή 150 PS. Οι υβριδικές εκδόσεις βενζίνης διατίθενται με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG 7 σχέσεων, ενώ υπάρχει και η επιλογή τετρακίνητων.

SKODA MEDIA
Skoda Scala 2024 SKODA MEDIA


Skoda Kamiq / Skoda Scala
Το συμπαγές και δημοφιλές στη χώρα μας τσέχικο B-SUV Kamiq φρεσκαρίστηκε φέτος στην εμφάνιση, στις ψηφιακές τεχνολογίες και την άνεση, ενώ απέκτησε και τη σπορ έκδοση Monte Carlo. Οι σχεδιαστικές αλλαγές εστιάζονται στη μάσκα και στα νέας γενιάς φώτα Top LED Matrix (προαιρετικά), μαζί με τον μεγάλο μαύρο αεραγωγό του προφυλακτήρα, όπως και στις ζάντες. Στο εσωτερικό τροποποιήθηκε η κονσόλα χειρισμού του κλιματισμού, ενώ οι οθόνες έχουν μέγεθος 9,2’’ για τα πολυμέσα και 10,25’’ για τον πίνακα οργάνων. Μια ακόμη προσθήκη είναι η ηλεκτρικά ανοιγόμενη πίσω πόρτα αποσκευών, ενώ η υιοθέτηση της έκδοσης Monte Carlo από το Fabia προσδίδει στο B-SUV πιο σπορ προφυλακτήρες και νέα σχέδια των τροχών. Όσον αφορά στο ανανεωμένο Scala, δέχθηκε ένα αντίστοιχης έκτασης φρεσκάρισμα με λίγο πιο δυναμικές γραμμές στο ρύγχος, με νέα LED φωτιστικά σώματα, με αλλαγές στο σημείο του διαχύτη στην ουρά του, καθώς και με νέες ζάντες. Τέλος, το hatchback της Β κατηγορίας θα εμπλουτιστεί επίσης με έκδοση Monte Carlo.

SMART
Smart #3 SMART


Smart #3
Μετά την αναγέννηση της Smart (από την κοινοπραξία Daimler και Geely) και τη μετάλλαξή της σε εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών SUV, το πρώτο δείγμα γραφής -το συμπαγές B-SUV Smart #1- ακολουθεί τώρα το μεγαλύτερο Smart #3, που έχει ήδη αρχίσει να διατίθεται στην ευρωπαϊκή αγορά. Το ηλεκτρικό #3 προσφέρει αυτονομία που φτάνει μέχρι στα 435-455 χιλιόμετρα, με ρυθμό φόρτισης έως και 150 kW (για φόρτιση 10-80% σε 30 λεπτά) και στη βασική του έκδοση αποδίδει 268 hp. Η ισχυρότερη Brabus φτάνει τους 422 hp με δύο ηλεκτρικά μοτέρ, που την καθιστούν τετρακίνητη, επιταχύνοντας από στάση στα 100 km/h σε 3,7’’, ενώ διαθέτει τη μεγάλη ψηφιακή οθόνη των 12,8 ιντσών στο κέντρο ταμπλό, μαζί με την οθόνη των 9,2'' του πίνακα οργάνων και head-up display 10''.

SUBARU MEDIA USA
Subaru Forester 2024 SUBARU MEDIA USA


Subaru Forester
Πιστό στις διαχρονικές του επιλογές, το νέο “καθαρόαιμο” τετρακίνητο Subaru Forester μπαίνει στην 6η γενιά του με σημαντικές σχεδιαστικές αλλαγές που του δίνουν πιο φρέσκια εμφάνιση αλλά και περισσότερο εσωτερικό χώρο. Μετά το ντεμπούτο στις ΗΠΑ, το ιαπωνικό 4x4 αναμένεται στην Ευρώπη την Άνοιξη του 2024. Τον σφαιρικό ανασχεδιασμό της μάσκας και των φωτιστικών του σωμάτων συμπληρώνουν τα κλασσικά off-road στοιχεία όπως τα περιμετρικά πλαστικά προστατευτικά (ειδικά στα μαρσπιέ με καλύμματα στο χρώμα του χαλκού ή χρωμιωμένα), το κάλυμμα του δαπέδου και οι ράγες οροφής. Ο χώρος αποσκευών έχει τώρα “εκτοξευθεί” στα 838 λίτρα, ενώ πιο μπροστά έχει μεγαλώσει ο χώρος των επιβατών - που έχουν εμπρός τους στο κέντρο του ταμπλό μια κάθετη οθόνη 11,6’’ για τα πολυμέσα και τα συνδεσιμότητα &’’ στη βασική έκδοση). Το νέο Forester κρύβει, στις ΗΠΑ, κάτω από το καπό του τον τετρακύλινδρο boxer κινητήρα των 2.5 λίτρων, απόδοσης 183 PS και 241 Nm, και κάτω από το αμάξωμά του την ανανεωμένη εκδοχή του συστήματος τετρακίνησης, που ενσωματώνει το X-Mode και το torque vectoring. Τέλος, στο νέο Forester έχει τοποθετηθεί και η τελευταία εξέλιξη του συστήματος πολυμέσων και συνδεσιμότητας Subaru EyeSight.

SUBARU MEDIA
Subaru Levorg Layback SUBARU MEDIA


Subaru Levorg Layback
To Levorg είναι το station wagon της Subaru και η νέα του έκδοση Layback το μετατρέπει σε Crossover 4,77 μέτρων με αυξημένο ύψος από το έδαφος κατά 5,5 cm (στα 20 εκατοστά, τώρα) και άλλες “περιπετειώδεις” προσθήκες εξοπλισμού. Τέτοιες είναι η πιο πλατιά γρίλια, τα προστατευτικά πλαστικά στους θόλους και στα μαρσπιέ, καθώς και οι ζάντες 18’’. Η αύξηση του ύψους οφείλεται στη νέα ρύθμιση της ανάρτησης, που δεν επηρεάζει το χώρο αποσκευών των 561 λίτρων. Ανάμεσα στις αναρτήσεις, το σύστημα τετρακίνησης Symmetrical AWD της Subaru δίνει στο Levorg Layback τις off-road ικανότητές του, ενώ στο καπό δεν αλλάζει τίποτα στο boxer μοτέρ 1.8 Turbo που αποδίδει 177 hp / 300 Nm, ούτε στο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων CVT Lineatronic. Τέλος, το ιδιαίτερα ποιοτικό εσωτερικό έχει λεπτομέρειες όπως οι ραφές στο χρώμα του χαλκού, και δύο ψηφιακές οθόνες 11,6'' (infotainment) και 12,3'' (πίνακας οργάνων), που μεταξύ άλλων απεικονίζουν και τις ρυθμίσεις της σουίτας υποβοήθησης Eyesight X ADAS της εταιρείας της Fuji Heavy.

Der Neue Suzuki Swift
Der Neue Suzuki Swift SUZUKI MEDIA


Suzuki Swift
Η νέα -τέταρτη- γενιά του τόσο αγαπητού στη χώρα μας citycar έρχεται στις εκθέσεις της Suzuki αυτό το Μάρτιο, ανασχεδιασμένο αλλά πάντα στην κλασσική, διαχρονική σιλουέτα και φιλοσοφία του. Ο ανασχεδιασμός εστιάζεται κυρίως στα -πιο αιχμηρά- φωτιστικά σώματα, ενώ οι κολόνες και η περιμετρική γυάλινη επιφάνεια δεν δείχνουν να έχουν αλλάξει ιδιαίτερα. Στη νέα γενιά του 5θυρου συμπαγούς hatchback έχει αλλάξει, επίσης, σημαντικά και το εσωτερικό - με μια νέα οθόνη η οποία πλέον έχει διάσταση 9’’ και τοποθετείται στην κορυφή του ταμπλό. Κάτω από το καπό του φιλοξενεί την ήπια υβριδική μονάδα ισχύος που έχει στον πυρήνα της τον κινητήρα βενζίνης 1.2 λίτρου, με απόδοση 82 hp και ροπή 110 Nm. Η μετάδοση εξακολουθεί να γίνεται με το μηχανικό ικιβώτιο 5 σχέσεων, ενώ το νέο Swift διατηρεί την αποκλειστικά ιδιαιτερότητα των τετρακίνητων -δίπλα στις δικίνητες- εκδόσεών του.

TOYOTA NEWSROOM
Toyota Compact Cruiser Concept TOYOTA NEWSROOM


Toyota “small” Land Cruiser
Η ιαπωνική εταιρεία θα φέρει τις αρετές του Land Cruiser σε ευρύτερο κοινό με μια μικρότερη και πιο προσιτή έκδοσή του σε σχέση με το νέο LC300. Πηγή έμπνευσης για το σχεδιασμό του είναι το πρωτότυπο Compact Cruiser, βάσει του οποίου μπορεί να ονομαστεί Compact Cruiser, και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Ευρώπη η τιμή του θα κρατηθεί κάτω από τις 30.000 ευρώ. Το “baby Land Cruiser” αναμένεται να υιοθετήσει θερμικά και υβριδικά σύνολα από άλλα μοντέλα της Toyota, και αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία να το ολοκληρώσει και να το παρουσιάσει μέσα στο 2024.

TOYOTA NEWSROOM EUROPE
Toyota Urban SUV TOYOTA NEWSROOM EUROPE


Toyota Urban SUV
To entry-level ηλεκτρικό SUV της Toyota, που θα λανσαριστεί στην αγορά το πρώτο εξάμηνο του 2024, θα είναι ένα EV μήκους 4,3 μέτρων - που σημαίνει ότι θα τοποθετηθεί στην κατηγορία των C-SUV ως το πιο συμπαγές και πιο οικονομικό της ηλεκτρικής οικογένειας της Toyota. Για την ακρίβεια, θα είναι λίγο πιο μικρό σε μήκος και πλάτος από το C-HR, καθώς θα βασίζεται σε καινούρια, αμιγώς ηλεκτρική πλατφόρμα. Θα διατίθεται με έναν ή δύο ηλεκτροκινητήρες (τετρακίνητο, στη δεύτερη περίπτωση) και θα προσφέρει την επιλογή μεταξύ δύο μπαταριών διαφορετικής χωρητικότητας. Πρόκειται για ένα κλασσικό SUV, που αντλεί τη σχεδιαστική του έμπνευση από την οικογένεια bZ, κι έτσι η έκδοση παραγωγής δεν θα διαφέρει ιδιαίτερα από το πρωτότυπο. Η Toyota υποστηρίζει ότι το εσωτερικό του θα έχει ικανοποιητικούς χώρους και θα προσαρμόζεται για τη μεγέθυνση του χώρου επιβατών ή αποσκευών.

TOYOTA NEWSROOM
Toyota Land Cruiser 2024 TOYOTA NEWSROOM


Toyota Land Cruiser
Μετά από 14 χρόνια, το εμβληματικό ιαπωνικό 4x4 περνά στη νέα του γενιά, σχεδιασμένο με ιδιαίτερη έμφαση στο σκληροτράχηλο χαρακτήρα - αλλά και με αρκετά στοιχεία που παραπέμπουν στην παράδοση της ιστορίας 7 δεκαετιών του. Αγγίζοντας τα 4,92 μέτρα μήκους, το νέο Land Cruiser βασίζεται στην πλατφόρμα GA-K της Toyota , είναι κατά 30% πιο άκαμπτο και έχει ορισμένες καινοτομίες για τα σκληροπυρηνικά του δεδομένα - όπως το ηλεκτρικό σύστημα διεύθυνσης, τα Multi-Terrain Monitor και Multi-Terrain Select, καθώς και το σύστημα SDM για την παρέμβαση στην εμπρός ανάρτηση για καλύτερες off-road δυνατότητες. Φέτος, από τον Οκτώβριο, το νέο Land Cruiser θα διατίθεται στην Ευρώπη με κινητήρα 2.8 diesel 204 hp και αυτόματο κιβώτιο Direct Shift οκτώ σχέσεων, αλλά του χρόνου αναμένεται και ένα ήπια υβριδικο 48V.

VOLVO EX30
VOLVO EX30 VOLVO


Volvo EX30
Το ΕΧ30 είναι μία από τις αποκαλύψεις της χρονιάς, ως ένα απολύτως premium και αμιγώς ηλεκτρικό B-SUV συμπαγών διαστάσεων που θα ξεκινά κάτω από τις 30.000 χιλιάδες ευρώ με την επιδότηση του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά 2”. Το ΕΧ30 αλλάζει τα δεδομένα στην κατηγορία του, με την έξυπνη σχεδίαση, την εκτεταμένη χρήση βιώσιμων υλικών και τις κορυφαίες επιδόσεις του. Συγχρόνως, υπόσχεται αυτονομία έως 480 χλμ. και χρόνο ταχείας φόρτισης 26 λεπτά (10-80%). Η βασική του έκδοση, Single Motor RWD Core, αποδίδει 272 ίππους, ενώ η κορυφαία του έκδοση EX30 Twin Motor Performance με 422 ίππους και 543 Nm ροπής του χαρίζει επιτάχυνση 0-100 km/h σε μόλις 3,4 δευτερόλεπτα και το καθιστά το ταχύτερο μοντέλο στην ιστορία της σουηδικής εταιρείας. Η τετρακίνητη αυτή έκδοση έχει μπαταρία νέας τεχνολογίας NMC λιθίου-νικελίου-μαγγανίου-κοβαλτίου χωρητικότητας 64 kWh, που του χαρίζει αυτονομία 450 km, ενώ η “βασική” έκδοση διαθέτει μπαταρία LFP 49 kWh με αυτονομία 340 km.

Volvo Cars Global Newsroom
Volvo EM90 PR Images VOLVO CARS GLOBAL NEWSROOM


Volvo EM90
H Volvo κάνει ένα τολμηρό βήμα -αν και σε μια κατηγορία που γνωρίζει άνθηση- με το πρώτο της ηλεκτρικό minivan, το οποίο εν πολλοίς καρπώνεται την εμπειρία της μητρικής Geely από το αντίστοιχο όχημα της Zeekr. Ακολουθώντας τη σχεδιαστική φιλοσοφία που άνοιξε το ΕΧ90, το EM90 προσφέρει μεγάλες γυάλινες επιφάνειες για περιμετρική ορατότητα, τρεις σειρές δύο καθισμάτων (με πολλαπλές διαμορφώσεις), και δύο μεγάλες οθόνες στο ταμπλό κι άλλη μία 15,6 ιντσών που αναδιπλώνεται από την οροφή για τη θέαση από τους πίσω επιβάτες. Ο ηλεκτροκινητήρας του νέου EM90 αποδίδει 268 hp και παρά το βάρος η επιτάχυνση που του χαρίζει στα 0-100 km/h πέφτει στα μόλις 8,3 δευτερόλεπτα. Τέλος, όσον αφορά στην αυτονομία, η μεγάλη μπαταρία των 116 kWh προσφέρει 738 χιλιόμετρα στον κινεζικό κύκλο μετρήσεων.

Volvo EX90
Volvo EX90 2023 VOLVO


Volvo EX90
H νέα ναυαρχίδα της σουηδικής εταιρείας είναι το πιο προηγμένο SUV που κατασκεύασε ποτέ η Volvo. Επταθέσιο, με μήκος 5,037 μέτρων είναι η επιτομή του σκανδιναβικού ντιζάιν, λιτό και απέριττο, αλλά και μοντέρνο και εντυπωσιακό. Αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη απόσταση από το έδαφος που φτάνει έως και 215 mm, και φυσικά βρίθει από καινοτομίες και οι τεχνολογίες με στόχο την κορυφαία ασφάλεια και άνεση. Προηγμένοι αισθητήρες όπως κάμερες, ραντάρ και Lidar, συνδέονται με την υψηλών προδιαγραφών κεντρική υπολογιστική μονάδα του αυτοκινήτου, όπου ο επεξεργαστής NVIDIA DRIVE “τρέχει” το εξελιγμένο από την ίδια τη Volvo λογισμικό, παράγοντας σε πραγματικό χρόνο θέαση 360 μοιρών για τον κόσμο γύρω από το αυτοκίνητο. Στο εσωτερικό έχει γίνει ευρεία χρήση φυσικών υλικών, ενώ ο ψηφιακός πίνακας οργάνων συμπληρώνεται από head-up display και η μεγάλη κεντρική οθόνη των 14,5’’ φιλοξενεί το infotainment το οποίο ενσωματώνει υπηρεσίες και εφαρμογές Google. Αρχικά το EX90 θα είναι διαθέσιμο σε δύο τετρακίνητες εκδόσεις twin-motor AWD, με μεγάλη μπαταρία 111 kWh και δύο ηλεκτροκινητήρες μόνιμου μαγνήτη.

VW Passat 2023
VW Passat 2023 VW PRESS


Volkswagen Passat
Στη νέα του (9η) γενιά το διαχρονικό Passat διατίθεται αποκλειστικά ως station wagon για τη σφαιρικότερη κάλυψη των οικογενειακών και μεταφορικών αναγκών στις οποίες είναι ταγμένο. Φτάνει τους 272 ίππους με την κορυφαία του Plug-in υβριδική έκδοση, που -όπως στο Tiguan- προσφέρει ηλεκτρική αυτονομία 100 χιλιομέτρων χάρη στη μπαταρία των 19,7 kWh. Βασίζεται στην πλατφόρμα MQB Evo και φτάνει σε μήκος κοντά στα 5 μέτρα (συγκεκριμένα 4,917 μ.), με μεταξόνιο διευρυμένο κατά 5 εκατοστά (στα 2,841 μ.). Αυτά αυξάνουν το χώρο αποσκευών του στα 690 λίτρα, και στα 1.920 lt με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων. Κατά τα άλλα, το εσωτερικό απέκτησε τώρα κεντρική οθόνη 12,9’’ (ή προαιρετικά 15 ιντσών) δίπλα στο Virtual Cockpit των 10,25’’. Στη βάση των κινητήρων του συναντάμε την ήπια υβριδική έκδοση 1.5 eTSI, ισχύος 150 PS, που απενεργοποιεί τους δύο κυλίδρνους για περισσότερη οικονομία. Πέραν της PHEV, υπάρχει επίσης και η 2.0 TSI με επιλογή ανάμεσα σε 204 και 265 ίππους, αλλά και η 2.0 TDI με απόδοση 122 PS ή 150 PS.

VOLKSWAGEN MEDIA
Volkswagen Tiguan 2024 VOLKSWAGEN MEDIA


Volkswagen Tiguan
To Tiguan, ένα από τα εμπορικά “υπερόπλα” της Volkswagen στην Ευρώπη και στη χώρα μας, πέρασε στην 3η γενιά του με σημαντικές σχεδιαστικές αλλαγές και τεχνολογικές προσθήκες. Υιοθετώντας την αισθητική της ηλεκτρικής οικογένειας ID, είναι κατά 3 εκατοστά μεγαλύτερο σε μήκος και ο χώρος αποσκευών του έχει διευρυνθεί στα 652 λίτρα. Εσωτερικά το Digital Cockpit προσφέρει ψηφιακό πίνακα οργάνων αριστερά από την κεντρική οθόνη OLED που φτάνει, στις πλουσιότερες εκδόσεις, στις 15 ίντσες. Μηχανικά, διατηρούνται οι σημερινοί κινητήρες βενζίνης TSI και πετρελαίου TDI, αλλά πλέον προστίθεται και η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκδοση plug-in hybrid (με τον 1.5 TSI) που προσφέρει αμιγώς ηλεκτρική κίνηση για έως και 100 χιλιόμετρα και αποδίδει 204 είτε 272 ίππους. Η διάθεση του νέου VW Tiguan στην αγορά θα ξεκινήσει μέσα στην Άνοιξη.

VOLKSWAGEN NEWSROOM
Volkswagen Golf Mk8.5 VOLKSWAGEN NEWSROOM


Volkswagen Golf
Το τελευταίο Volkswagen Golf με θερμικό κινητήρα στη μακρά ιστορία του θρυλικού hatchback, πριν μετασχηματιστεί (και αυτό) σε αμιγώς ηλεκτρικό, δέχθηκε μια ιδιαίτερα ευρεία ανανέωση της τρέχουσας 8ης γενιάς του, τόσο μεγάλη που πλέον ονομάζεται Mk8.5. Οι βασικότερες αναβαθμίσεις του, κάτω από τις σχετικά περιορισμένες σχεδιαστικές αλλαγές στα φωτιστικά σώματα και στη μάσκα, έχουν να κάνουν με την ενίσχυση των κινητήρων του και με την επέκταση της ηλεκτρικής αυτονομίας των plug-in υβριδικών εκδόσεών του. Συγκεκριμένα στις τελευταίες, eHybrid και GTE, η τοποθέτηση μεγαλύτερης μπαταρίας (19,7 kWh) αυξάνει την αμιγώς ηλεκτρική κίνησή του στα 100 χιλιόμετρα με κάθε πλήρη φόρτιση. Οι PHEV εκδόσεις αποδίδουν τώρα 204 ή 272 ίππους, και συνδυάζονται με το αυτόματο κιβώτιο DSG 6 σχέσεων. Οι εκδόσεις ξεκινούν από τις 1.5 TSI 116 ή 150 PS με ή χωρίς ήπια υβριδική υποβοήθηση, και συνεχίζονται με τις diesel 2.0 TDΙ των 116 ή 150 ίππων. Στην κορυφή βρίσκεται η GTI που αποδίδει 265 PS. Η ανανέωση του Golf έφερε, παράλληλα, σημαντικές αλλαγές στο εσωτερικό, για τη βελτίωση της εργονομίας και της ψηφιακής εμπειρίας με την ενσωμάτωση ακόμα και του ChatGPT στην κεντρική οθόνη αφής 10,4’’ είτε 12,9 ιντσών.

VW T-Cross
VW T-Cross VOLKSWAGEN AG


Volkswagen T-Cross
To δημοφιλές B-SUV της εταιρείας του Wolfsburg δέχθηκε φέτος ένα μικρό φρεσκάρισμα μετά από 4 χρόνια στην αγορά, με ήπιες σχεδιαστικές αλλαγές και τεχνολογικές / ψηφιακές προσθήκες στο εσωτερικό του. Οι πρώτες εντοπίζονται στα LED φωτιστικά σώματα (που προαιρετικά διαθέτουν την τεχνολογία IQ.Light LED matrix) και στα νέα χρώματα (κίτρινο, κόκκινο και γαλάζιο) του αμαξώματος. Το εσωτερικό έχει πλέον αποκλειστικά ψηφιακό και ανασχεδιασμένο πίνακα οργάνων, βελτιώσεις στις λειτουργίες της κεντρικής οθόνης αφής, καθώς και αναβαθμισμένες επενδύσεις των καθισμάτων και των θυρών. Η λειτουργικότητα συμπληρώνεται από το συρόμενο πίσω πάγκο επιβατών, που διαμορφώνει το χώρο αποσκευών από τα 385 μέχρι τα 455 λίτρα, αναλόγως των αναγκών για τους πίσω επιβάτες.

VOLKSWAGEN NEWSROOM
Volkswagen ID.5 GTX VOLKSWAGEN NEWSROOM


Volkswagen ID.4 / Volkswagen ID.5
Μετά την ανανέωση του ID.3, το 2024 φέρνει την αναβάθμιση και των άλλων δύο “προπατόρων” της οικογένειας ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Volkswagen, των ID.4 και ID.5. Εν ολίγοις, τα δύο οικογενειακά EV του Wolfsburg υιοθετούν τις τεχνολογίες της νέας “ναυαρχίδας” ID.7 και το διαισθητικής λειτουργίας νέο σύστημα πολυμέσων στην κεντρική τους οθόνη των 12,9 ιντσών. Οι ηλεκτροκινητήρες τώρα είναι ισχυρότεροι, με 286 PS και πλέον 545 Nm, ενώ η νέας τεχνολογίας μπαταρία των 77 kWh αυξάνει την αυτονομία έως και τα 556 χιλιόμετρα (WLTP). Στις κορυφαίες, δε, εκδόσεις GTX η ισχύς έχει ανέβει πια στους 340 ίππους, αρκετούς για να πετύχουν την επιτάχυνση 0-100 km/h σε 5,4 δευτερόλεπτα. Στη βάση, θυμίζουμε, υπάρχει η έκδοση ID.4 Pure που αποδίδει 170 PS. Παράλληλα με την αύξηση της αυτονομίας, διευρύνθηκε και η ικανότητα φόρτισης της μπαταρίας στα 175 kW και βελτιώθηκε και η θερμική διαχείρισή της, με τα αντίστοιχα οφέλη στην ταχύτητα φόρτισης. Πέραν αυτών, στον τομέα της οδικής συμπεριφοράς αναβαθμίστηκε το ηλεκτρονικό σύστημα Adaptive Chassis Control (DCC), ενώ στο εσωτερικό μαζί με το λογισμικό της κεντρικής οθόνης ανανεώθηκε και εκείνο του ψηφιακού πίνακα οργάνων και έγιναν και ορισμένες ακόμη εργονομικές τροποποιήσεις.

James Lipman / VOLKSWAGEN
Volkswagen ID.Buzz JAMES LIPMAN / VOLKSWAGEN


Volkswagen ID.Buzz GTX
Το τελευταίο που θα περίμενε κανείς για ένα ηλεκτρικό Van είναι να αποκτήσει και μια σπορ έκδοση επιδόσεων, όμως η επιτυχία του ID.Buzz ήταν τέτοια που η Volkswagen έκρινε ότι είναι λογικό να το εμπλουτίσει και αυτό με μια τετρακίνητη έκδοση GTX που θα αγγίζει τους 300 ίππους. Άλλωστε, η γερμανική εταιρεία έχει επιβεβαιώσει πως όλα τα μοντέλα της ηλεκτρικής οικογένειας ID θα αποκτήσουν τη συγκεκριμένη έκδοση δύο ηλεκτροκινητήρων και μετάδοσης της ισχύος και στους τέσσερις τροχούς. Έτσι θα συμβεί και με το ID.Buzz GTX, το οποίο θα συνδυάσει τον μπροστινό κινητήρα των 201 PS των σημερινών του εκδόσεων και με έναν δεύτερο στον πίσω άξονα, και μαζί θα αποδίδουν 299 ίππους και 460 Nm ροπής και θα επιτυγχάνουν την “ηλεκτρική” τετρακίνηση 4Motion. Παράλληλα με το ID.Buzz GTX, φέτος περιμένουμε και την έκδοση Pure που θα τοποθετηθεί στη βάση του ηλεκτρικού Van, στην 5θέσια έκδοσή του. Αυτή θα είναι πιο προσιτή χάρη στη μικρότερη και οικονομικότερη μπαταρία των 58 kWh.

TAGS ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ AUTO 2024 ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ