OPINIONS

Εγκλωβισμένος στο "χρυσό" συμβόλαιο

SUPERLEAGUE / PLAY OFF / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / PLAY OFF / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο ΠΑΟΚ είναι αιχμάλωτος στον Αμπέλ Φερέιρα που δεν εμπνέει παίκτες και διοίκηση, αλλά παραμένει εξαιτίας του υψηλού συμβολαίου του. H (καμία) σχέση με τον Μαρτίνς και το τελευταίο κάζο. Γράφει ο Τσάρλυ.

Στον ΠΑΟΚ η κατάσταση είναι περίεργη. Ούτε ο πιο απαισιόδοξος φίλαθλος δεν μπορούσε να φανταστεί πως η φετινή χρονιά θα έχει τόσο απογοητευτική εξέλιξη, εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.

ΑΡΡΩΣΤΗ ΣΕΖΟΝ

Προβλήματα, που είναι ανεπίτρεπτα για το μέγεθος του συλλόγου και την οικονομική δυνατότητα της διοίκησης, παρουσιάστηκαν από το ξεκίνημα της προετοιμασίας και δεν εγκατέλειψαν τον ΠΑΟΚ μέχρι την τελευταίας μέρα. Από την έλλειψη συνεννόησης της διοίκησης με τον Λουτσέσκου το περσινό καλοκαίρι στις μεταγραφές, την απόφαση στις πρώτες ημέρες της προετοιμασίας του Ρουμάνου προπονητή να αποχωρήσει από την ομάδα, τη βιαστική επιλογή να χρυσώσουν την Μπράγκα και έναν άπειρο προπονητή, το θέμα με το FFP, την αδυναμία του συλλόγου να πουλήσει ποδοσφαιριστές, την ιστορία που προέκυψε με την πολυιδιοκτησία και η υπόθεση που έδεσε το γλυκό με τα δελτία υγείας.

Όλα αυτά που συνυπήρχαν όλη την σεζόν, μαζί με μία μόνιμα προβληματική εικόνα στο γήπεδο. Ποδοσφαιριστές που δεν θύμιζαν σε τίποτα την εικόνα των προηγούμενων ετών και ένας πολύ υψηλά αμειβόμενος προπονητής που δεν μπορούσε να βρει λύση.

ΧΡΥΣΩΣΑΝ ΕΝΑΝ ΑΠΕΙΡΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Το μαρτύριο τελείωσε με το κάζο της περασμένης Κυριακής. Ένας ακόμα αγώνας που έδειξε την ανεπάρκεια του Πορτογάλου τεχνικού που έχει κοστίσει στον ΠΑΟΚ μία περιουσία. Τα τρία χρόνια Φερέιρα στον ΠΑΟΚ, θα κοστίσουν από μόνα τους, αρκετά περισσότερα, από το συνολικό μπάτζετ του Παναθηναϊκού, μίας ολόκληρης σεζόν. Ο ΠΑΟΚ έδωσε στην Μπράγκα 3.000.000 ευρώ, και προσφέρει συμβόλαιο 2.100.00 ευρώ τον χρόνο για τρία χρόνια στον Φερέρια. Καταλαβαίνετε πως τα νούμερα που δόθηκαν είναι ασύλληπτα.

Για έναν άπειρο προπονητή που ποτέ του δεν είχε δουλέψει σε πίεση και είχε μόνο ως προϋπηρεσία τα δύο χρόνια στην Μπράγκα, που όποιος και να εργάζεται εκεί, την βγάζει 4η στην Πορτογαλία. Στα δύο χρόνια του Φερέιρα, η Μπράγκα βγήκε 4η, ενώ και φέτος 4η βγήκε. Είναι τρελό, αλλά προσέφεραν καθαρά χρήματα κοντά στα 10.000.00 ευρώ, για να φέρουν τον προπονητή που διαδέχτηκε τον Πεσέιρο και τον διαδέχτηκε ο Σα Πίντο και η αλήθεια είναι, πως οι δύο προπονητές, που έχουν εργαστεί στην χώρα μας, έχουν σημαντικά μεγαλύτερη εμπειρία από τον Πορτογάλο.

ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ

Τώρα εκ του αποτελέσματος, είναι εύκολα να τα γράψεις αυτά, όσοι με διαβάζετε γνωρίζεται πως τα είχα αναφέρει, όταν έγινε η συγκεκριμένη συμφωνία που σήμερα έχει αιχμαλωτίσει τον ΠΑΟΚ. Τον εγκλωβίζει, γιατί είναι δεδομένο πως η δουλειά του και οι ικανότητες του, δεν είναι ανάλογες με τα λεφτά που αμείβεται, όμως η ομάδα έχει κάνει μία δυνατή οικονομική επένδυση για χάρη του. Έχει κοστίσει ήδη, περισσότερα από 5.000.000 ευρώ χωρίς εφορία και είναι να λαμβάνει ακόμα 4.200.000 ευρώ για δύο χρόνια. Τα νούμερα τρελαίνουν, απορώ τι είδους επιχειρήματα χρησιμοποίησε ο Μπράνκο, για να πείσει την ιδιοκτησία του ΠΑΟΚ, να βάλει υπογραφή σε τέτοια νούμερα, για έναν άνθρωπο που δεν είχε πετύχει το παραμικρό.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Αυτά όμως είναι γνωστά, ο Μπράνκο κρίθηκε και έχασε την θέση του, το συμβόλαιο όμως του Φερέιρα παραμένει ένα μεγάλο βαρίδι για τη διοίκηση του ΠΑΟΚ που εύχεται με κάποιο μαγικό τρόπο, να απεμπλακεί από το συγκεκριμένο συμβόλαιο. Το δίλημμα που υπάρχει αυτήν την στιγμή είναι μεγάλο. Η διοίκηση έχει αποφασίσει να μειώσει σημαντικά το μπάτζετ της επόμενης χρονιάς, έχει κάνει ένα χρυσό συμβόλαιο σε έναν προπονητή που έχασε τους ποδοσφαιριστές και οι φίλαθλοι πρόσφατα γέμισαν τους τοίχους στον δρόμο του προπονητικού κέντρου του ΠΑΟΚ, με ύβρεις εναντίον του Φερέιρα.

Το πλάνο της επόμενης σεζόν θέλει ανώτερο συμβόλαιο το 1.000.000 ευρώ για ποδοσφαιριστές και ο Φερέιρα έχει 2.100.000 ευρώ. Γνωρίζουν οι πάντες, πως αν δεν γίνει ένα θαύμα, δηλαδή δεν βρεθεί άλλη ομάδα που να αξιολογήσει με ελαφρότητα τον Πορτογάλο προπονητή και να αποφασίσει να συνεχίσει να τον χρυσώνει, η αποζημίωση που πρέπει να δώσουν, για να απεμπλακούν είναι τεράστια. Το γεγονός αυτό δημιουργεί άμεσα δεύτερες σκέψεις, επίσης στις συζητήσεις με τον τεχνικό διευθυντή πέφτουν στην κουβέντα και τα λεφτά που έχουν ήδη δοθεί για χάρη του και είναι πολλά. Αν αποφασιστεί πως είναι μονόδρομος να αποζημιωθεί και να φύγει, είναι σαν να πετάγεται μία σοβαρή επένδυση που έκανε ο σύλλογος για χάρη του. Αυτό το επιχείρημα δημιουργεί συνθήκες παραμονής του Φερέιρα.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΖΟ

Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά τα επιχειρήματα, οι φόβοι, οι προβληματισμοί έχουν λογική. Όμως δεν υπάρχει το παραμικρό δείγμα γραφής, που να δείχνει πως αυτός ο άνθρωπος είναι σε θέση, να γυρίσει την κατάσταση. Το ιδανικό σενάριο, θα ήταν να παραμείνει και να τα καταφέρει. Μόνο που με βάση όσα έχει δείξει, το πιθανότερο είναι η παραμονή του, να γίνει ακόμα πιο κοστοβόρα. Είδαμε ακόμα και την διαχείριση που έκανε στο τελευταίο του παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ μετά από καιρό είχε καλή ψυχολογία, πήρε 4 βαθμούς στην Αθήνα, που του εξασφάλισαν τη δεύτερη θέση. Είχε ένα τελευταίο παιχνίδι με τον Άρη, που αποδείχθηκε ένα τεράστιο κάζο. Ο αιώνιος αντίπαλος είχε 11 διαθέσιμους ποδοσφαιριστές. Ενδεκάδα ανάγκης και καμία διαθέσιμη αλλαγή. Ακόμα και ένας εμπειρικός προπονητής, που είχε γνώσεις μόνο για τα βασικά, θα έδινε την εντολή να πιέσει ο ΠΑΟΚ ψηλά, να είναι επιθετικός και να πάρει ρίσκο με στόχο να κουράσει τους αντίπαλους ποδοσφαιριστές.

Καταλαβαίνεται πως σε μία εποχή που επιτρέπονται οι 5 αλλαγές, πόσο μεγάλο πλεονέκτημα είχε ο ΠΑΟΚ. Ο Φερέιρα δεν το έκανε, έπαιζε με την λογική, που πήρε τους 4 βαθμούς στην Αθήνα. Με ένα 5-2-3, 3-4-1-2, όπως θέλετε πείτε το, που μπορούσε να λειτουργήσει σε παιχνίδι χώρου και αντεπιθέσεων, το επέλεξε και για έναν αγώνα εντελώς διαφορετικών συνθηκών. Οι τρείς αμυντικοί, η συντηρητική λογική και η δυσκολία που έφερνε σε δημιουργία και πίεση, επέτρεπε στους παίκτες του Ένιγκ να βγάζουν τα λεπτά, χωρίς να απειλούνται και χωρίς να κουράζονται. Λογική που ο Φερέιρα κράτησε μέχρι το τέλος και έφερε το τελικό 0-0. Αποτέλεσμα που δεν κόστισε, όμως έδειξε για ακόμα μία φορά, πως δεν γίνεται να περιμένεις πολλά πράγματα, από τον συγκεκριμένο προπονητή.

ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΝΣ

Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται δύσκολη η διοίκηση του ΠΑΟΚ, στο να πάρει μία τόσο σημαντική και κοστοβόρα απόφαση, αρχίζουν δειλά, δειλά να γράφονται λόγοι που θα βοηθούσε η παραμονή του Φερέιρα. Ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείται είναι το παράδειγμα του Μαρτίνς. Στην λογική πως και ο Ολυμπιακός επέλεξε να επενδύσει σε έναν προπονητή, που πέρυσι δεν κατέκτησε τίποτα και δικαιώθηκε.

Υπάρχει όμως μία σημαντική διαφορά. Ο Μαρτίνς πέρυσι είχε κερδίσει με την δουλειά του, τους πάντες. Δεν κατέκτησε το παραμικρό, όμως οι φίλαθλοι έβλεπαν στο γήπεδο μία ομάδα που την χειροκροτούσαν. Που στα τελευταία παιχνίδια, της προηγούμενης σεζόν, την αποθέωναν για το ποδόσφαιρο που έπαιζε, παρότι δεν είχε κατακτήσει το παραμικρό. Σε μία καλή προπονητική δουλειά επένδυσε η διοίκηση του Ολυμπιακού και πράγματι δικαιώθηκε από την εξέλιξη της, βοηθώντας την με στοχευμένες προσθήκες.

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Ποδοσφαιρικά η χρονιά που πέρασε στον ΠΑΟΚ είναι για πέταμα, δεν αφήνει το παραμικρό για να στηριχτείς πάνω του, την επόμενη σεζόν, για την ακρίβεια υπάρχει μία χαοτική πραγματικότητα.

Πιστεύω πως πρέπει να λειτουργήσει ο νόμος της αγοράς. Στις επιχειρήσεις αν από μία επιλογή σου χάνεις λεφτά, καλό θα είναι να προλάβεις όσο γίνεται νωρίτερα το κακό, για να σταματήσεις την αιμορραγία στο σημείο που γνωρίζεις και μπορείς όσο είναι δυνατόν να ελέγξεις την χασούρα. Σε περίπτωση που κάνεις το λάθος και φοβηθείς να χάσεις ένα συγκεκριμένο ποσό και αποφασίσεις να συνυπάρχεις με το πρόβλημα, οι συνέπειες στην διάρκεια του χρόνου γίνονται καταστροφικές.

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο μπορεί να φέρει αρκετά έσοδα με πολλούς τρόπους, αρκεί να δουλέψεις σωστά. Άμεσα ο ΠΑΟΚ, έχει να παίξει για τα εκατομμύρια των ομίλων. Δεν μιλάω για το όνειρο του Champions League, αλλά για τα λεφτά που οπωσδήποτε πρέπει να μπουν, από τους ομίλους του Europa League και ο ΠΑΟΚ ρεαλιστικά είναι σε θέση να κατακτήσει. Χρήματα που με τον Φερέιρα χάθηκαν πέρυσι και του κόστισαν αρκετά. Είναι απαραίτητο και για την ψυχολογία της ομάδας, αλλά και τις ποδοσφαιρικές ιδέες και τη δουλειά που πρέπει να μπει στον σύλλογο, ένα τεχνικό επιτελείο που να δημιουργήσει μία νέα αύρα και μία νέα ποδοσφαιρική πραγματικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Αφεντικό στα ντέρμπι ο Ολυμπιακός, αγνώριστος ο ΠΑΟΚ
"Η Τορίνο κοιτάζει τον Λημνιό"
Η γραμμή του VAR ξεκαθάρισε έξι φετινά offside
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ