MEDIA

Τηλεοπτικές Άδειες: Οι επόμενες ημέρες μετά την απόφαση του ΣτΕ

Τηλεοπτικές Άδειες: Οι επόμενες ημέρες μετά την απόφαση του ΣτΕ

Ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος, γράφει για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ και πόσο υπαρκτό είναι το σενάριο της επιστροφής στο παλιό καθεστώς των καναλιών.

Νέο κύκλο οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης και εντάσεων στις σχέσεις πολιτικής και δικαστικής εξουσίας ανοίγει η απόφαση της διευρυμένης ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να θέσει υπό εξέταση τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά. Ευλόγως η διαδικασία παγώνει προσωρινά και αυξάνεται η αβεβαιότητα για την τύχη και των παλιών αλλά, πλέον, και των νέων καναλιών! Οι μεν δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, οι δε δεν γνωρίζουν πότε να ξεκινήσουν…

Πλέον, το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας των καναλιών θα παραταθεί εκ των πραγμάτων για τουλάχιστον δύο ή τρεις μήνες, ήτοι ως ότου εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ επί της συνταγματικότητας του νόμου Παππά, για την οποία λέγεται ότι δεν θα εκδοθεί πριν τον Ιανουάριο! Κάτι που σημαίνει ότι τα πάντα παραμένουν ρευστά στο τηλεοπτικό τοπίο.

Φτάνοντας στο… τότε, αν εντέλει το Στε κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, τότε θα αναβιώσει το καθεστώς των παλιών καναλιών και το δημόσιο θα υποχρεωθεί να επιστρέψει όσα κατέβαλαν οι νικητές των διαγωνισμών; Η λογική ορίζει πως «ναι» και μάλιστα οι καναλάρχες θα προσφύγουν ζητώντας αποζημιώσεις από το δημόσιο.

Σημειώνεται όμως ότι η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά στην ουσία της υπόθεσης, ήτοι τη συνταγματικότητα ή όχι του νόμου Παππά για τη δημοπρασία των αδειών αλλά, βεβαίως, δημιουργεί νέα δεδομένα. Και ήταν νομικώς σωστό ότι οι σύμβουλοι του ΣτΕ έκριναν ως «παραδεκτές» (και όχι «δεκτές») τις προσφυγές των καναλιών και των ιδιοκτητών τους, κρίνοντας ότι έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Νομοτελειακά, οι δύο νέοι καναλάρχες (Βαγγέλης Μαρινάκης και Ιβάν Σαββίδης) βρίσκονται σε… αμηχανία καθώς ουδείς δεν μπορεί να τους διαβεβαιώσει για το πότε θα υπάρξει οριστική απεμπλοκή (και αν υπάρξει…) στη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Και οι δύο τους, όπως και οι Θοδωρής Κυριακού και Γιάννης Αλαφούζος, δικαιώνονται αφού είχαν ζητήσει από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να μην καταβάλλουν την πρώτη δόση αν δεν υπάρξει απόφαση του ΣτΕ!

Στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρατηρούσαν ότι η απόφαση του ΣτΕ να αποδεχθεί το παραδεκτό, αλλά και το βάσιμο των προσφυγών των καναλιών, καθώς και το έννομο συμφέρον που έχουν για την εξέλιξη της διαδικασίας της αδειοδότησης, αναγκάζει την κυβέρνηση να “παγώσει” όλες τις διαδικασίες ως την έκδοση των τελικών αποφάσεων και να αναστείλει οριστικά την κατάθεση των τροπολογιών που αποσύρθηκαν την περασμένη Παρασκευή και προέβλεπαν διακοπή της λειτουργίας των μη αδειοδοτημένων σταθμών εντός πέντε ημερών από την έκδοση της υπουργικής απόφασης.

«Αν βγει αντισυνταγματικός ο νόμος, γυρίζουμε στα παλιά κανάλια»

Την επιστροφή στο καθεστώς των παλαιών καναλιών στην περίπτωση που ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. «Το τι νομικά θα συμβεί είναι σαφές ότι εάν έχουμε τέτοια απόφαση του ΣτΕ. Γυρίζουμε σε ένα καθεστώς που είναι αντισυνταγματικό και εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ.

Νομικοί και δικαστικοί κύκλοι σημειώνουν ότι, πως με την πλειοψηφία που ελήφθη η χθεσινή απόφαση (16-9), είναι πλέον απίθανο η πλειοψηφία αυτή να ανατραπεί. Και η φυσιολογική εξέλιξη, θα είναι να γίνει δεκτή η αντισυνταγματικότητα του νόμου που ζητούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, υιοθετώντας την θέση τους, ότι η αρμοδιότητα του διαγωνισμού, αλλά και της αδειοδότησης ανήκει στο ΕΣΡ, όπως προβλέπει το άρθρο 15 του Συντάγματος.

Ειρήσθω εν παρόδω, για σήμερα έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων (κοινοβουλευτικό όργανο στο οποίο μετέχουν το προεδρείο της Βουλής, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και οι πρόεδροι των επιτροπών) κατά την διάρκεια της οποίας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης θα παρουσιάσει την πρότασή του για την νέα σύνθεση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Για να λάβει την έγκριση της Βουλής, θα πρέπει η πρόταση να συγκεντρώσει πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων, πλειοψηφία που είναι αδύνατον να επιτευχθεί, μετά την δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι για να συναινέσει η παράταξή του θα πρέπει προηγουμένως να αποσυρθεί ο νόμος Παππά για την αδειοδότηση των καναλιών, αλλά και την δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη, οτι δεν συναινεί, αν δεν προηγηθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ.

FB page Nίκος Μποζιονέλος, Twitter @nbozionelos

Ε-mail: [email protected]

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ