ΠΑΟΚ

Mπόλονι: "Κουλτούρα τίτλων ψάχνει ο ΠΑΟΚ"

Mπόλονι: "Κουλτούρα τίτλων ψάχνει ο ΠΑΟΚ"
Mπόλονι INTIME SPORTS

Ο Λάσλο Μπόλονι ανοίγει τα χαρτιά του σε μία κομβική περίοδο για τον ΠΑΟΚ και μιλά για όλα. Το Sport24.gr καταγράφει τις σκέψεις του Ρουμάνου τεχνικού για το έργο του στον ΠΑΟΚ (videos)

Μέχρι χθες ο Λάσλο Μπολονι επέμενε να μιλά δημόσια μόνο πριν και μετά τους αγώνες του ΠΑΟΚ, στις καθιερωμένες συνεντεύξεις Τύπου.

Την Τρίτη (3/4) "έσπασε" τον κανόνα του γιατί θέλησε να απαντήσει στα επίμονα ερωτήματα του κόσμου για τις μεταπτώσεις στην απόδοση της ομάδας και, κυρίως, για να την υπερασπιστεί απέναντι σε κριτικές που "ακύρωναν" ό,τι καλό έχει πετύχει μέχρι σήμερα.

Όσοι βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΠΑΟΚ στη Νέα Μεσημβρία είδαν έναν άνθρωπο σίγουρο για τα πιστεύω του και τις απόψεις του για τον ΠΑΟΚ, βέβαιο για όσα έχει πετύχει αυτή η ομάδα παρά τις αντίξοοες συνθήκες που συνάντησε στην πορεία κυρίως με τις αποχωρήσεις παικτών.

Εσείς διαβάστε επίσης την Στεάουα και τον Μπόλονι, όπως και για τα χρήματα που θα φέρει ο Βιεϊρίνια στα ταμεία του ΠΑΟΚ.

Το sport24.gr είχε την ευκαιρία να αφουγκραστεί τις σκέψεις του Λάσο Μπόλονι και σας μεταφέρει όλα όσα είπε:

Για την κουλτούρα τίτλων που λείπει από τον ΠΑΟΚ: "Πόσοι παίκτες έχουν πάρει τίτλο από το υπάρχον ρόστερ; Τέσσερις, πέντε; Δεν ΄΄εχουμε κουλτούρα τίτλων. Δεν έχουμε αρκετούς παίκτες με εμπειρία τίτλων. Ας δούμε πώς παίζει ο Ολυμπιακός. Είναι και ψυχολογικό το θέμα. Δεν μπορούμε, δεν ξέρουμε τον τρόπο να πάρουμε τίτλο. Θα πρέπει να αποκτήσουμε αυτή την κουλτούρα. Δουλεύουμε πάνω σ' αυτό. Να μην κερδίζουμε μία Κυριακή και μετά το μυαλό μας δεν είναι εκεί που πρέπει".

Για την εικόνα της ομάδας στα παιχνίδια εντός Τούμπας: "Δεν θα ήθελα ποτέ ξανά να κάνουμε παιχνίδι σαν αυτό της περασμένης Κυριακής. Ποτέ. Δεν συμφωνώ ότι δεν παλεύουμε τα ματς. Η ομάδα παλεύει, με βάση την ικανότητα που έχουμε, το κάνουμε. Εγώ είδα τους παίκτες λυπημένους και κουρασμένους την Κυριακή. Τι φταίει και η ομάδα δεν μπορεί να κερδίσει; Όταν λείπουν 4, 5 παίκτες, μιλάμε για το 50% της ενδεκάδας. Αυτό επηρεάζει. Έχουμε χάσει την ισορροπία στην άμυνα και δεχόμαστε εύκολα γκολ. Ακόμη, δεν έχουμε την ικανότητα να ανοίξουμε κλειστές άμυνες. Χρειαζόμαστε έναν επιθετικό χαφ.

Ο Ίβιτς λόγω των τραυματισμών φέτος δεν μπόρεσε να βοηθήσει πολύ. Κάναμε μία προσπάθεια με τον Σπαντάσιο ("δεν είχαμε χρήματα να πάρουμε τον Μεσι" τόνισε) να βρούμε λύση. Δεν το πετύχαμε, τώρα δοκιμάζουμε τον Γιάννου. Υπάρχουν παιχνίδια που είναι καλός, σε άλλα όχι και τόσο. Χρειάζεται δουλειά, κυρίως στην τεχνική. Δεν έχουμε τον παίκτη να διεισδύσει. Ο Μπακαγιόκο όταν ήταν νέος και έπαιζε στη Μαρσέιγ το έκανε πολύ καλά αυτό. Ο Κλάους έχει άλλα στοιχεία, έχει καθιερωθεί φέτος και σκοράρει, Γεωργιάδης και Σαλπιγγίδης έχουν τον δικό τους τρόπο παιχνιδιού. Χρειάζεται ένας παίκτης που θα πλαισιώσει τον Αθανασιάδη.

Επιπλέον, κάνουμε λάθη και το χειρότερο δεν τα διορθώνουμε, δεχόμαστε γκολ και μετά χάνεται η συγκέντρωση και έρχεται η πίεση. Λένε ότι παίζουμε πολύ ψηλά στην Τούμπα. Μπορείτε να μου πείτε πότε δεχθήκαμε το πρώτο γκολ με τον Αστέρα; Στο 3ο λεπτό δεν ήταν; Μετά τι έπρεπε να κάνουμε; Να καθόμαστε πίσω και να περιμένουμε; Με τα Γιάννινα πάλι δεν φάγαμε γκολ νωρίς, μόλις στο 7ο λεπτό;... Έφυγαν και παίκτες. Ο Βιτόλο ήταν σκύλος, μπόξερ και κάλυπτε τον Γκαρσία. Δεν μπορούμε να ζητάμε από το Λάζαρ να κάνει το ίδιο και ο Βιτόλο δεν μπορεί να κάνει ό,τι ο Λάζαρ.

Στην άμυνα Μαλεζάς και Τσιρίλο έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά, αλλά ο Κοντρέρας λείπει. Είχε τον έλεγχο της άμυνας. Ο Γεωργιάδης δεν μπορεί να καλύψει τον Βιεϊρίνια σε κάποια πράγματα. Δουλεύουμε όμως και πιστεύω ότι γρήγορα ή αργότερα θα βρούμε τις λύσεις"

Για την βελτίωση ομάδας και παικτών και την προώθηση νέων: "Βλέπω βελτίωση. Ο Μαλεζάς δεν είναι ο ίδιος παίκτης που είχα δει όταν πρωτοήρθα. Βελτιώνεται συνεχώς. Υπάρχει και ο Σταφυλίδης που έρχεται από πίσω, ο Αποστολόπουλος. Και ακόμη, νέα παιδιά με τα οποία δουλεύουμε. Ο Παναγιωτούδης, ο Πέλκας, ο Κωνσταντινίδης, ο Πόποβιτς, ο Λαμπάκης. Όταν είχα έρθει είχαμε μιλήσει για την προώθηση τριών παικτών. Τώρα μπορώ να πω ότι του χρόνου επτά με εννιά παιδιά θα βγουν μέσα από το γκρουπ των νέων και θα πλαισιώσουν την ομάδα. Και το σημαντικό για μένα είναι ότι οπαδοί μας στηρίζουν αυτά τα νέα παιδιά. Χαίρονται να τους βλέπουν να αγωνίζονται.

Αν μείνουμε ίδια ομάδα του χρόνου, όλα θα είναι καλά, αν όχι θα χρειαστεί να ενισχυθούμε. Πώς χτίζεις μία ομάδα; Κρατάς τους καλύτερους σου παίκτες, προωθείς τους καλύτερους νέους παίκτες, κάνεις μεταγραφές. Για τα δύο πρώτα μπορώ να σας μιλήσω, το άλλο είναι θέμα της διοίκησης, όχι δικό μου. Φυσικά και θέλω να βγούμε πρώτοι στα πλέι οφ. Όλοι το θέλουμε. Για μας μετά ίσως είναι πιο δύσκολο αν θα παίξουμε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Δείτε τι έπαθε φέτος ο Παναθηναϊκός που έμεινε εκτός Ευρώπης. Μπορεί να τα χάσεις και όλα στο τέλος... (Λίγο αργότερα πρόσθεσε) Τι πέτυχε η ομάδα τα προηγούμενα χρόνια; Βγήκε πρώτη στα πλέι οφ, έπαιξε προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά κατέληξε στους ομίλους του Europa League. Εγώ μπορώ με τα δύο χέρια να σας υπογράψω ότι θα είμαστε στο Europa League".

Για το αν περνά καλά στον ΠΑΟΚ: "Νιώθω καλά στον ΠΑΟΚ... Να σας πληροφορήσω ότι μόλις πρόσφατα αγόρασα έπιπλα για το σαλόνι στο σπίτι μου στο οποίο είχα μόνο επτά καρέκλες (γελάει). Να σας πω ότι και στη γυναίκα μου αρέσει η ζωή στην Ελλάδα. Νιώθω καλά στον ΠΑΟΚ, πάντα όμως το μυαλό του ανθρώπου σκέφτεται διάφορα πράγματα. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι δεν μπορώ να εξηγώ στον καθένα τι μπορούμε και τι έχουμε καταφέρει. Εγώ, πάντως, όπως είπα και όταν ήρθα, πέφτω στο κρεβάτι μου και κοιμάμαι ήσυχος".

Για τις άσχημες και τις θετικές εμπειρίες του στη θητεία του στον ΠΑΟΚ: "Στις άσχημες στιγμές σίγουρα είναι το γκολ που δεχθήκαμε στις καθυστερήσεις του αγώνα με τον Ατρόμητο στο Κύπελλο. Το 0-3 στο 17΄ από τον Αστέρα Τρίπολης, άσχετα αν η αντίδραση της ομάδας μου άρεσε. Ότι ήρθα σε μία δύσκολη στιγμή στον ΠΑΟΚ. Και ακόμη, τα προβλήματά μου με τους διαιτητές. Δεν είναι καλό αυτό. Από την άλλη στα θετικά θα έβαζα:

Την πορεία που κάναμε στο Europa League, τα παιχνίδια μας εντός και εκτός έδρας, αν και πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα. Το γεγονός ότι εμφανιστήκαμε ανταγωνιστικοί κόντρα στις άλλες μεγάλες ομάδες, με εξαίρεση τα ματς με τον Ολυμπιακό. Την πολιτική που ακολουθήσαμε με τους νεαρούς παίκτες. Βάλαμε ορισμένα νέα παιδιά στο ρόστερ του ΠΑΟΚ. Θα έλεγα, ακόμη, ότι βοηθήσαμε την οικονομική πολιτική του συλλόγου, φέραμε χρήματα στα ταμεία από το Europa League, όλοι μαζί συμφωνήσαμε να κατέβει το μπάτζετ και να πουληθεί ποδοσφαιριστής. Και αυτό, χωρίς να αλλάξει η βαθμολογική μας θέση σε σχέση με πέρυσι.

Φυσικά, ο σεβασμός των οπαδών κι αυτός είναι ένας λόγος που στεναχωριέμαι για τις αντιδράσεις μου κάποιες στιγμές απέναντι στους διαιτητές. Όταν κάνω λάθη τα παραδέχομαι. Σε δύο περιπτώσεις με διαιτητές έφταιξα, σε άλλες δύο όχι. Επιπλέον, έχω πολύ καλή σχέση με τους ανθρώπους της ομάδας. Τον Κωνσταντινίδη, τον Βρύζα, τον Ζαγοράκη που διατηρώ επαφή, τον Κυριάκο (δείχνοντας τον υπεύθυνο επικοινωνίας). Μ΄αρέσει η ατμόσφαιρα στην ομάδα, η πίεση που υπάρχει. Θα 'θελα να είχα προσφέρει περισσότερα.

Είμαι άνθρωπος που του αρέσει να δίνει, είναι δύσκολο, αλλά αυτό έχει αξία. Το να παίρνεις και να λες "ευχαριστώ" είναι εύκολο".

Για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και το μήνυμα που θέλει να τους στείλει: "Θυμάμαι πολλά παιχνίδια με πάνω από 20.000 κόσμο, στο τελευταίο ματς ήταν μόλις 6.000. Τους χρειαζόμαστε ακόμη κι αν είναι θυμωμένοι. Τους χρειαζόμαστε. Δεν θέλω να είμαι υποκριτής απέναντί τους. Μπορεί να μιλάς με ένα πρόσωπο και ορισμένες φορές να υποκρίνεσαι, αλλά όχι απέναντι στους οπαδούς.

Είναι τόσοι πολλοί. Αν με ρωτήσουν αν ο ΠΑΟΚ είναι η πιο δυνατή ομάδα θα τους πω όχι. Αν με ρωτήσουν ποια ομάδα μου αρέσει στην Ελλάδα, θα τους πω ο ΠΑΟΚ. Στα επόμενα ματς και στα πλέι οφ θα κάνουμε το καλύτερο και μ' αυτούς δίπλα μας θα είναι πολύ πιο εύκολο. Οι πραγματικοί οπαδοί είναι κοντά και στα δύσκολα.

Όταν παίξαμε με την Τότεναμ αρκετοί με πήραν τηλέφωνο από τη Ρουμανία να δουν το ματς. Αυτοί δεν είναι οπαδοί μας. Οι οπαδοί έρχονται πάντα μαζί μας και θέλουμε να νιώθουμε ότι μας υποστηρίζουν πάντα. Ξέρω ότι πρέπει να είμαστε θετικοί. Να έχουμε ενέργεια. Θα προσπαθήσουμε. Δεν ξέρω τι θα πετύχουμε, αλλά σίγουρα θα προσπαθήσουμε..."

Για το πώς θα γίνει ο ΠΑΟΚ η πιο δυνατή ομάδα στην Ελλάδα: "Κοιτάξτε, στη Γαλλία οι ομάδες έχουν μπάτζετ 4-5 εκατομμύρια ευρώ για τις Ακαδημίες τους. Όσοι παίζουν στο Τσάμπιονς Λιγκ παίρνουν 10 εκ. ευρώ το χρόνο σίγουρα. Ο Ολυμπιακός τα παίρνει σχεδόν κάθε χρόνο. Μπορεί να μην είναι τα χρήματα της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά έχεις ένα πολύ καλό μπάτζετ για να κάνεις ομάδα. Αυτό που έκανε ο ΑΠΟΕΛ ήταν φανταστικό. Μπορεί να το κάνει κάθε χρόνο; Μακάρι να το πετύχει γιατί είναι ελληνική ομάδα... Εμείς θα παλέψουμε με τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ στα πλέι οφ για να πάμε στα προκριματικά. Μπορεί να τους κερδίσαμε πρόσφατα, αλλά είναι πάντα πολύ αξιόλογοι αντίπαλοι και πρέπει να τους υπολογίζουμε και να τους σεβόμαστε".

Για το τι ξεχωριστό βρήκε στον ΠΑΟΚ: "Τον κόσμο, φυσικά. Δεν είναι μόνο πολύς, έχει και τη δική του κουλτούρα. Είναι πολύ θερμός. Πήγαμε στην Κέρκυρα, βρήκαμε οπαδούς του ΠΑΟΚ. Πήγαμε στη Γερμανία το καλοκαίρι, το ίδιο. Η Μαρσέιγ και η Σεντ Ετιέν έχουν οπαδούς στη Βόρεια Γαλλία, αλλά στη Γερμανία κανένα. Ούτε κανείς θα ερχόταν στο αεροδρόμιο".

Για την απορία του για τα ελληνικά γήπεδα: "Θέλω να πω και το εξής: Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στην Ελλάδα υπάρχει η βλακώδης απόφαση να μην μπορούν να συνυπάρχουν στις κερκίδες οπαδοί και των δύο ομάδων που αγωνίζονται σε ένα γήπεδο. Ακόμη και αν υπήρχε πρόβλημα, βρήκαν την πιο εύκολη λύση".

Για τις δηλώσεις στην Κέρκυρα και την αρνητική στάση που φάνηκε να έχει προς την Αστυνομία: "Δεν έχω κάτι με την Αστυνομία. Απλά δεν μου αρέσει να βλέπω 20, 25 άτομα έξω από τα αποδυτήρια μας στην Τούμπα κάθε φορά. Τι κάνουν εκεί; Την άλλη φορά, οι οπαδοί μπήκαν μέσα στα γραφεία και αυτοί ήταν έξω από τα αποδυτήρια μας. Γιατί να μην είναι έξω, εκεί που υπήρχαν τα γεγονότα;"

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ