ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Αυτός είναι ο Φράνκο Κοστάνσο

Αυτός είναι ο Φράνκο Κοστάνσο
Ο Κοστάνσο υπήρξε συμπαίκτης του Γιόσου Σαριέγκι στην Αλαβές (2005-06)

Το Sport24.gr παρουσιάζει το προφίλ του Φράνκο Κοστάνσο. Μιλάνε για τον νέο «πορτέρο» του Ολυμπιακού, ο Γιόσου Σαριέγκι, ο Χουάν Χοσέ Μπορέλι και οι Τσούτσι Κος και Μάριο Λούνα, προπονητές του το 2005-06 στην Ντεπορτίβο Αλαβές (pics & videos)

Ο Φράνκο Κοστάνσο είναι το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού και το Sport24.gr σας παρουσιάζει το αγωνιστικό προφίλ του, μαζί με στατιστικά, φωτογραφίες και βίντεο από την καριέρα του

Διαβάστε την άποψη του Γιόσου Σαριέγκι για τον πρώην συμπαίκτη του στην Αλαβές, την ανάλυση των Τσούτσι Κος και Μάριο Λούνα, προπονητών του Κοστάνσο στην Ντεπορτίβο Αλαβές, αλλά και τη γνώμη του Χουάν Χοσέ Μπορέλι, νυν τεχνικού στις ακαδημίες της Ρίβερ.

Ο Ολυμπιακός προχώρησε στην απόκτηση του Φράνκο Κοστάνσο, στην προσπάθειά του να καλύψει το κενό του τερματοφύλακα μετά την αποχώρηση του Νικοπολίδη από την ενεργό δράση και το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων με τον Ούρκο Πάρδο. Ο Αργεντίνος από την Κόρδοβα που έχει αγωνιστεί στην Ρίβερ Πλέιτ, την Αλαβές και τη Βασιλεία, διακρίνεται για τα ρεφλέξ του, την ικανότητά του να καθοδηγεί σωστά την άμυνα και σίγουρα διαθέτει την προσωπικότητα και τις ικανότητες για να υπερασπιστεί με επιτυχία τα «ερυθρόλευκα» καρέ.

Το Sport24.gr παρουσιάζει το αγωνιστικό προφίλ του 31χρονου Κοστάνσο. Δείτε φωτογραφίες από την καριέρα του στο photostory και διαβάστε την πορεία του στο ποδόσφαιρο μέχρι σήμερα. Ας ξεκινήσουμε όμως με την άποψη των «ειδικών». Μιλούν στο Sport24.gr ο Γιόσου Σαριέγκι, συμπαίκτης του Φράνκο στην Αλαβές, οι Τσούτσι Κος και Μάριο Λούνα, προπονητές του Κοστάνσο στον σύλλογο της Βιτόρια την περίοδο 2005-06 και ο Χουάν Χοσέ Μπορέλι, νυν τεχνικός στις ακαδημίες της Ρίβερ Πλέιτ.

Για το photostory πατήστε εδώ .

Ο Γιόσου Σαριέγκι στο Sport24.gr για τον Κοστάνσο

Μιλήσαμε τηλεφωνικά με τον Γιόσου Σαριέγκι και ζητήσαμε τη γνώμη του για τον Κοστάνσο, με τον οποίο υπήρξε συμπαίκτης στην Αλαβές τη σεζόν 2005-06.

« Καταρχήν ο Φράνκο είναι ένα χρυσό παιδί σα χαρακτήρας και δε δημιουργεί προβλήματα. Διατηρώ ακόμα επαφή μαζί του, είχα χαρεί μάλιστα πολύ όταν τον είχα δει το καλοκαίρι του 2009 που είχαμε παίξει φιλικό με τη Βασιλεία στην προετοιμασία του Παναθηναϊκού. Πρόκειται για έναν πολύ καλό τερματοφύλακα με όλα τα χαρακτηριστικά της αργεντίνικης σχολής. Είναι πολύ γρήγορος, έτοιμος πάντοτε να κόψει τις κάθετες μπαλιές προς την περιοχή του, διακρίνεται για τα ρεφλέξ του και έχει πάντα σωστές τοποθετήσεις που τον βοηθούν να κάνει καλές αποκρούσεις. Είναι έμπειρος και διαθέτει το τσαγανό που απαιτεί η θέση στην οποία αγωνίζεται».

Αυτός είναι ο Φράνκο Κοστάνσο
Ο Κοστάνσο μπλοκάρει τη μπάλα πάνω από τον Σαριέγκι σε αγώνα της Αλαβές με τη Βαλένθια (2005-06)

Ο Κοστάνσο μπλοκάρει τη μπάλα πάνω από τον Σαριέγκι σε αγώνα της Αλαβές με τη Βαλένθια (2005-06)

Ο Τσούτσι Κος στο Sport24.gr για τον Κοστάνσο

Στη συνέχεια μιλήσαμε με τον πρώτο προπονητή του Κοστάνσο στην Αλαβές, τον άνθρωπο που του έδωσε την ευκαιρία να κάνει το ντεμπούτο του στην Πριμέρα Ντιβισιόν και τον καθιέρωσε στη βασική ενδεκάδα.

« Ο Φράνκο είναι πάντοτε συγκεντρωμένος στο παιχνίδι, ακόμα και όταν η μπάλα παίζεται μακριά. Δεν αφαιρείται ποτέ, αντίθετα, βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση. Είναι ταχύτατος και σπάνια δεν θα προλάβει την κάθετη μπαλιά των αντιπάλων που κατευθύνεται στην περιοχή του. Είναι ευκίνητος, σβέλτος και έξυπνος, στοιχεία που φάνηκαν από την πρώτη κιόλας προπόνηση στη Βιτόρια και που με έκαναν πολύ σύντομα να του δώσω θέση στο γήπεδο. Έχει πολύ καλά ρεφλέξ και σε γενικές γραμμές δεν υστερεί σε κάποιον τομέα. Προπονείται σκληρά και διατηρείται πάντοτε σε φόρμα.

Σίγουρα τώρα διαθέτει ένα επιπλέον όπλο, την εμπειρία που απέκτησε όλα αυτά τα χρόνια. Σαν χαρακτήρας είναι ήσυχος, χαμηλών τόνων, κάπως εσωστρεφής, αλλά με άριστες σχέσεις με τους συμπαίκτες του. Στην Αλαβές έγινε πολύ γρήγορα σύνθημα στην κερκίδα, ο κόσμος τον αγάπησε και λυπήθηκε πολύ όταν έφυγε για την Ελβετία. Νομίζω ότι ο Βαλβέρδε ξέρει πολύ καλά τι κάνει και οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού πολύ γρήγορα θα εκτιμήσουν τη μεταγραφή του. Του εύχομαι καλή τύχη, να του το πεις του Φρανκίτο».

Αυτός είναι ο Φράνκο Κοστάνσο
Ο Κοστάνσο σε φωτογράφηση με την επίσημη ενδυμασία της Αλαβές. Δεξιά ο προπονητής του, Τσούτσι Κος (2005-06)

Ο Κοστάνσο σε φωτογράφηση με την επίσημη ενδυμασία της Αλαβές. Δεξιά ο προπονητής του, Τσούτσι Κος (2005-06)

Ο Μάριο Λούνα στο Sport24.gr για τον Κοστάνσο

Ο Μάριο Λούνα υπήρξε ο τρίτος κατά σειρά προπονητής του Κοστάνσο στην Αλαβές τη σεζόν 2005-06. Ανέλαβε την ομάδα 17 αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος και διατήρησε τον Φράνκο στη θέση του βασικού τερματοφύλακα. Ο Αργεντίνος τεχνικός μας είπε για τον πρώην παίκτη του:

« Πάνω απ’ όλα, ο Κοστάνσο διαθέτει το υπ’ αριθμό ένα στοιχείο για έναν τερματοφύλακα: την προσωπικότητα. Είναι σίγουρος, ήρεμος και γνωρίζει πώς να ελέγχει την ένταση στη διάρκεια του ματς, τόσο τη δική του όσο και των συμπαικτών του. Οι αμυντικοί εμπιστεύονται τις οδηγίες του με κλειστά μάτια, παίρνουν σιγουριά από τη σιγουριά του. Έχει εντυπωσιακά ρεφλέξ, χωρίς να αρέσκεται στις εντυπωσιακές επεμβάσεις, αυτές που κάνουν πολλοί τερματοφύλακες για να γίνουν φωτογραφία.

Είναι σοβαρός στο παιχνίδι του και σου δίνει την αίσθηση της κυριαρχίας, τόσο χαμηλά όσο και στον αέρα. Πρόκειται για άριστο επαγγελματία, για χαρακτήρα που δε δημιουργεί προβλήματα. Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την ομάδα, ποτέ δεν έχασε τη συγκέντρωσή του, ποτέ δεν απογοητεύτηκε. Οι σχέσεις του με τους συμπαίκτες του ήταν άριστες και η γενικότερη συμπεριφορά του τον έκανε αγαπητό αλλά και σεβαστό στην κερκίδα που τον εκτιμούσε απεριόριστα. Είναι μια πολύ σωστή κίνηση από τον Βαλβέρδε, ο Ολυμπιακός δεν θα το μετανιώσει».

Ο Χουάν Χοσέ Μπορέλι στο Sport24.gr για τον Κοστάνσο

Θελήσαμε να πάρουμε και την άποψη του «Χότα Χότα» για το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού. Ο παλιός άσος των «πράσινων» είναι αρχιπροπονητής των ακαδημιών της Ρίβερ Πλέιτ από το 2004 και γνωρίζει από «πρώτο χέρι» τον Κοστάνσο.

« Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη μεταγραφή. Ο Ολυμπιακός, κατά τη γνώμη μου, χτύπησε διάνα. Ο Φράνκο είναι πολύ καλός παίκτης, αθλητής και χαρακτήρας. Τον θυμάμαι από την εποχή που έπαιζε στην πρώτη ομάδα της Ρίβερ και εντυπωσίαζε από τότε με τα προσόντα και τη σοβαρότητά του. Γρήγορος, ψύχραιμος, με καλά ρεφλέξ και εξόδους, ξέρει να κατευθύνει σωστά την άμυνα και να παίρνει αστραπιαία σωστές αποφάσεις. Επαναλαμβάνω, πρόκειται για τρομερή μεταγραφική κίνηση».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΣΤΑΝΣΟ

Από την Κόρδοβα στο Μπουένος Άιρες

Ο Franco Costanzo γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1980 στην πόλη Ρίο Κουάρτο της επαρχίας της Κόρδοβα στην κεντρική Αργεντινή. Από μικρός αγωνίστηκε στις ακαδημίες της τοπικής Asociación Atlética Estudiantes και στη συνέχεια «μετακόμισε» στην πρωτεύουσα και τους «εκατομμυριούχους» της Ρίβερ Πλέιτ. Στα 20 χρόνια του ο «Φρανκίτο» (όπως είναι γνωστός στην Αργεντινή) έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη κατηγορία με αντίπαλο την Εστουδιάντες (11 Φεβρουαρίου 2001).

Αυτός είναι ο Φράνκο Κοστάνσο
Ο Κοστάνσο (δεύτερος από αριστερά) πανηγυρίζει το Clausura του 2004 μαζί με τους Μάξι Λόπες, Μιράντα και Μαστσεράνο.

Ο Κοστάνσο (δεύτερος από αριστερά) πανηγυρίζει το Clausura του 2004 μαζί με τους Μάξι Λόπες, Μιράντα και Μαστσεράνο.

Από την επόμενη σεζόν (2001-02) έγινε βασικός στην ομάδα της Ρίβερ και στην πενταετία που έμεινε εκεί, αγωνίστηκε σε 82 ματς κατακτώντας 3 συνεχόμενα πρωταθλήματα «clausura» (2002, 2003 & 2004), ενώ το 2003 έφτασε μέχρι τον τελικό του Copa Sudamericana (το αντίστοιχο Europa League της Νότιας Αμερικής), όπου η ομάδα του έχασε το τρόπαιο από την Cienciano του Περού. Τις δυο τελευταίες χρονιές του στη Ρίβερ φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Στόμα... ερμητικά κλειστό

Η πορεία του Κοστάνσο στη Ρίβερ είχε απ’ όλα. Εκτός από τους τίτλους και την ποδοσφαιρική καταξίωση, υπήρξαν και δύσκολες στιγμές για τον νέο τερματοφύλακα του Ολυμπιακού. Ο Φράνκο στα πέντε χρόνια που έμεινε στο Μπουένος Άιρες δεν μίλησε – κυριολεκτικά – ούτε μια φορά στους δημοσιογράφους! Δεν ήθελε καμία σχέση με τα ΜΜΕ της χώρας του, δεν τους εμπιστευόταν και δεν είναι τυχαίο αυτό που γράφτηκε σε εφημερίδες της Αργεντινής όταν ο Κοστάνσο πήγε στην ισπανική Αλαβές και έδωσε την πρώτη συνέντευξη Τύπου της καριέρας του: «Επιτέλους ακούσαμε πώς είναι η φωνή του Φρανκίτο!».

Την τελευταία σεζόν του με τη Ρίβερ, η μέτρια πορεία της ομάδας παρέσυρε και τον ίδιο σε επαναλαμβανόμενα λάθη. Η κερκίδα τον έβαλε στο στόχαστρο και οι αποδοκιμασίες προς το πρόσωπό του έγιναν ρουτίνα, μέσα από συνεχόμενα συνθήματα και προσβολές. Ο κόσμος ήθελε τον Χερμάν Λουξ στην εστία και ο Κοστάνσο αποφάσισε ότι είχε φτάσει η ώρα να περάσει τον ωκεανό και να δοκιμάσει την τύχη του στην Ευρώπη. Ειδικά μετά την αποχώρηση του προπονητή του, Λέο Αστράδα, έθεσε στη διοίκηση το δίλλημα: «Ή με πουλάτε ή σταματάω τη μπάλα».

Στο παρά πέντε στην Αλαβές

Ανάμεσα στις προτάσεις που έφτασαν στα γραφεία της Ρίβερ, ήταν και αυτή του εκκεντρικού ιδιοκτήτη της Αλαβές, Ντμίτρι Πίτερμαν. Ο Ουκρανός επιχειρηματίας με αμερικανικό διαβατήριο πρόσφερε 800.000 χιλιάδες ευρώ για να αποκτήσει τον Κοστάνσο, όμως οι άνθρωποι της Ρίβερ απαίτησαν περισσότερα χρήματα. Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν εβδομάδες και αρκετές φορές διακόπηκαν, αφού καμία από τις δυο πλευρές δεν είχε διάθεση να υποχωρήσει.

Αυτός είναι ο Φράνκο Κοστάνσο

Ο Κοστάνσο μαζί με τον ιδιοκτήτη της Αλαβές, Ντμίτρι Πίτερμαν, την ημέρα της επίσημης παρουσίασής του (Ιούλιος 2005)

Η πίεση του Φράνκο και κυρίως η απειλή του ότι θα σταματούσε το ποδόσφαιρο αν δεν ολοκληρωνόταν η μεταγραφή, έφεραν τελικά τη λύση. Τα μεσάνυχτα της 30ης Αυγούστου του 2005 – προτελευταίας μέρας της μεταγραφικής περιόδου – Κοστάνσο και Πίτερμαν βγήκαν από τα γραφεία της Αλαβές στο «Μεντιθορόθα», ανακοινώνοντας το αίσιο τέλος των μαραθώνιων συζητήσεων. Η Ρίβερ εισέπραξε ένα εκατομμύριο ευρώ και ο Αργεντίνος υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με οψιόν ανανέωσης για έναν ακόμα χρόνο.

Με τον Πίκερμαν στον... πάγκο

Ο Κοστάνσο έφτασε στη Βιτόρια σε μια δύσκολη περίοδο για τον σύλλογο. Ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος Πίτερμαν στην τρίτη του σεζόν στην Αλαβές είχε κουράσει τόσο τους παίκτες όσο και τον κόσμο με τις πρακτικές του. Ο Ουκρανός επέμενε να κάνει αυτός τις επιλογές της ενδεκάδας και ήθελε προπονητές «μαριονέτες», με αποτέλεσμα να αλλάζει τεχνικούς σαν τα πουκάμισα. Ενδεικτικό είναι ότι τη σεζόν 2005-06 που ο Κοστάνσο αγωνίστηκε στην Αλαβές (με συμπαίκτη τον δικό μας Γιόσου Σαριέγκι), από τον πάγκο της ομάδας πέρασαν τρεις προπονητές.

Ο Τσούτσι Κος ήταν αυτός που έδωσε στον Φράνκο την ευκαιρία να κάνει το ντεμπούτο του με την Αλαβές στην Πριμέρα Ντιβισιόν στις 21 Σεπτεμβρίου 2005 εναντίον της Μάλαγα. Ο Κοστάνσο από εκείνο το ματς καθιερώθηκε στη βασική ενδεκάδα αφήνοντας στον πάγκο τον συμπατριώτη του, Τίτο Μπονάνο. Τόσο ο Κος, όσο και οι δυο επόμενοι τεχνικοί εκείνης της χρονιάς, Χουάν Κάρλος Ολίβα και Μάριο Λούνα, εμπιστεύθηκαν τη θέση του τερματοφύλακα στον Κοστάνσο, ο οποίος ολοκλήρωσε τη σεζόν με 31 συμμετοχές στο πρωτάθλημα.

Το δράμα του υποβιβασμού στις καθυστερήσεις

Παρά την πολύ καλή χρονιά του Φράνκο, η Αλαβές με τις συνεχόμενες αλλαγές προπονητών και τις «τρέλες» του Πίτερμαν, έφτασε στην τελευταία αγωνιστική να παίζει την παραμονή της σε 90 λεπτά. Αντίπαλός της στη μάχη της σωτηρίας ήταν η Εσπανιόλ που αντιμετώπιζε στη Βαρκελώνη τη Ρεάλ Σοθιεδάδ. Οι Βάσκοι έπαιζαν στην έδρα τους με την Ντεπορτίβο και ήθελαν οπωσδήποτε νίκη και παράλληλα στραβοπάτημα της Εσπανιόλ. Στο 78’ η Αλαβές προηγήθηκε 1-0, ενώ στη Βαρκελώνη παρέμενε ακόμα το 0-0.

Αυτός είναι ο Φράνκο Κοστάνσο
Ο Κοστάνσο μαζεύει τη μπάλα μπροστά από τον Ραούλ (Αλαβές - Ρεάλ Μαδρίτης, 2005-06)

Ο Κοστάνσο μαζεύει τη μπάλα μπροστά από τον Ραούλ (Αλαβές - Ρεάλ Μαδρίτης, 2005-06)

Τα παιχνίδια είχαν μπει στις καθυστερήσεις και η ομάδα του Κοστάνσο φάνηκε να εξασφαλίζει την παραμονή, όμως τελικά ο Κορομίνας σκόραρε στο 91’ στο «Lluis Companys», η Εσπανιόλ σώθηκε και η Αλαβές πήρε τον πικρό δρόμο για τη Segunda División. Ο Κοστάνσο ζήτησε από τη διοίκηση να τον παραχωρήσει, αφού ήθελε να συνεχίσει την καριέρα του σε κάποιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Η Βασιλεία πρόσφερε 1.2 εκατομμύρια ευρώ, όμως ο Πίτερμαν αρνήθηκε αμέσως, θέτοντας ως αφετηρία διαπραγμάτευσης τα 2 εκατομμύρια. Οι Ελβετοί κατέθεσαν στις 10 Ιουλίου του 2006 νέα, βελτιωμένη πρόταση 1.8 εκατομμυρίων ευρώ και την επόμενη μέρα έκλεισε η συμφωνία.

Από τη γκάφα στην αναγνώριση

Ο Κοστάνσο ξεκίνησε άσχημα την παρουσία του στη Βασιλεία, αφού στο ντεμπούτο του (30-7-2006) απέναντι στη Σεν Γκάλεν, μια δική του γκάφα κόστισε στην ομάδα του την ήττα με 3-2. Δεν το έβαλε κάτω όμως και σιγά – σιγά κέρδισε τη θέση του στη βασική ενδεκάδα πραγματοποιώντας μεγάλες εμφανίσεις στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, με αποτέλεσμα να ψηφιστεί στο τέλος της σεζόν ως ο κορυφαίος παίκτης της Βασιλείας. Την επόμενη χρονιά (2007-08) ο Κοστάνσο ανέβασε ακόμα περισσότερο την απόδοσή του, κατακτώντας το πρώτο του νταμπλ με τους Ελβετούς. Την παραμονή της έναρξης του ελβετικού πρωταθλήματος της σεζόν 2008-09 ο Φράνκο πήρε επίσημα το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Την επόμενη περίοδο (2009-10) η Βασιλεία επέστρεψε στις επιτυχίες, κατακτώντας ένα ακόμα νταμπλ με τον Κοστάνσο να είναι και πάλι από τους κορυφαίους της ομάδας του. Όμως στο ξεκίνημα εκείνης της σεζόν, στις 9 Αυγούστου του 2009, στη διάρκεια του αγώνα με τη Ζυρίχη, αρπάχτηκε με τον συμπαίκτη του, Μπεγκ Φεράτι και οι δυο τους δεν έμειναν στα λόγια, αλλά ξεμαλλιάστηκαν κανονικά, μέχρι να τους χωρίσουν παίκτες και διαιτητής! Η ελβετική ομοσπονδία τιμώρησε τον τερματοφύλακα με αποκλεισμό τριών αγωνιστικών και του επέβαλλε πρόστιμο το οποίο πήγε κατευθείαν στο ταμείο ενός προγράμματος για τη σωστή συμπεριφορά των φιλάθλων στα γήπεδα!

Με ειδικότητα στη... Μπαρτσελόνα!

Στην τελευταία του σεζόν (2010-11) στην Ελβετία, ο Κοστάνσο κατέκτησε ένα ακόμα πρωτάθλημα – το τρίτο του – με τη Βασιλεία και στο τελευταίο του ματς (25-5-2011) έγινε αλλαγή στο 87’ γνωρίζοντας την αποθέωση από την κερκίδα σε ένα αποχαιρετιστήριο standing ovation από ολόκληρο το γήπεδο. Την προηγούμενη μέρα είχε γεννηθεί το τρίτο του παιδί, ο Σίρο. Ο Φράνκο, στην πενταετία που αγωνίστηκε στη Βασιλεία, αγαπήθηκε από τον κόσμο και πρόσφερε πολλά στον σύλλογο.

Αυτός είναι ο Φράνκο Κοστάνσο

Ο Κοστάνσο σε αγώνα της Αλαβές με τη Μπαρτσελόνα (2005-06)

Ήταν από τους πρωταγωνιστές στα 3 πρωταθλήματα και τα 3 Κύπελλα που κατέκτησε η ομάδα του, αλλά και στις ευρωπαϊκές παρουσίες, τόσο στο Τσάμπιονς Λιγκ όσο και στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η ισοπαλία 1-1 με την Μπαρτσελόνα μέσα στο Καμπ Νόου στο Τσάμπιονς Λιγκ του 2008-09 και η νίκη φέτος μέσα στην Ιταλία επί της Ρόμα (1-3) στην ίδια διοργάνωση, φέρνουν αμφότερες τη σφραγίδα του Κοστάνσο. Ειδικά στη Βαρκελώνη ο Φράνκο πραγματοποίησε εκπληκτικές επεμβάσεις κρατώντας το αποτέλεσμα, κάτι που είχε κάνει και τη χρονιά που αγωνιζόταν στην Αλαβές, όταν είχε αποκρούσει πέναλτι του Ροναλντίνιο!

Διεθνής με συμπαίκτη τον Γκαλέτι

Ο Κοστάνσο έχει αγωνιστεί 2 φορές με την Εθνική Αργεντινής. Το ντεμπούτο του με την «αλμπισελέστε» έγινε στις 9 Οκτωβρίου του 2004 στο στάδιο «Μονουμεντάλ» της Ρίβερ. Η Αργεντινή αντιμετώπισε για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας την Ουρουγουάη, την οποία και νίκησε 4-2. Ο Φράνκο πάντως έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Νοτίου Αμερικής το 1999 με την Εθνική U20, στη διοργάνωση που είχε φιλοξενηθεί στην πατρίδα του (Campeonato Sudamericano Sub20).

Ο Κοστάνσο είχε αγωνιστεί στο τουρνουά με συμπαίκτες μεταξύ άλλων, τον Λουτσιάνο Γκαλέτι (που είχε βγει πρώτος σκόρερ και MVP του τουρνουά), τον Αϊμάρ, τον Μιλίτο και τον Καμπιάσο. Εκείνη η Αργεντινή είχε πάρει μέρος δυο μήνες αργότερα και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων 1999 που είχε διοργανωθεί στη Νιγηρία. Με βασικό τερματοφύλακα τον Κοστάνσο, η «αλμπισελέστε» έφτασε μέχρι τους «16», όπου αποκλείστηκε από το Μεξικό χάνοντας 4-1.

Μοντέλο σε στιλ... Βίγκο Μόρτενσεν!

Εκτός από τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, ο Κοστάνσο έχει τη φήμη και του «sex symbol»! Τόσο στην πατρίδα του, όσο και στο πέρασμά του από την Ισπανία, αλλά και στην Ελβετία αργότερα, η παρουσία του πάντοτε προκαλούσε αναστάτωση στο γυναικείο φύλο. Στη Βιτόρια τον αποκαλούσαν «Αργεντίνο Βίγκο Μόρτενσεν», λόγω της ομοιότητάς του με τον πρωταγωνιστή του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».

Αυτός είναι ο Φράνκο Κοστάνσο

Ο Κοστάνσο σε φωτογράφηση μόδας.

Όταν αγωνιζόταν στη Ρίβερ Πλέιτ, η γνωστή Αμερικανίδα σχεδιάστρια μόδας, Καρολίνα Ερέρα, τον είχε επιλέξει ως κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας της στην Αργεντινή. Τη χρονιά που έπαιξε στην Αλαβές, πήρε μέρος σε αρκετές φωτογραφήσεις ισπανικών οίκων μόδας, ενώ σε κάθε προπόνηση της ομάδας, δεκάδες κορίτσια συνωστίζονταν περιμένοντας να τον δουν και να πάρουν αυτόγραφα. Ο ίδιος πάντως είναι παντρεμένος με την Κάρλα και έχει τρία παιδιά, την Έμμα, τη Ζωή και τον Σίρο.

ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΦΡΑΝΚΟ ΚΟΣΤΑΝΣΟ

- Για τους παράγοντες:

« Όπως σε κάθε δραστηριότητα, έτσι και στο ποδόσφαιρο οι ισχυροί θέλουν να επιβάλλουν τη δύναμή τους. Και πιστεύουν ότι εμείς, οι ποδοσφαιριστές, είμαστε οι σκλάβοι τους. Εγώ κύριοι δεν ανήκω σε αυτό. Εγώ το πολεμάω αυτό. Δεν έχω καμία εκτίμηση στους ισχυρούς. Πιστεύω ότι κανείς δεν πρέπει να είναι σκλάβος κανενός».

- Μετά το θάνατο ενός οπαδού σε γήπεδο της Αργεντινής:

« Καμία ομάδα, καμία φανέλα, κανένα παιχνίδι, δεν αξίζουν τη ζωή ενός ανθρώπου. Ούτε καν ολόκληρο το ποδόσφαιρο δεν αξίζει τη ζωή ενός ανθρώπου».

« Αυτό που είναι λάθος, είναι το μήνυμα. Το ποδόσφαιρο δεν είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Κανείς δεν θα έπρεπε να πεθαίνει σε ένα γήπεδο ή πηγαίνοντας να δει ένα παιχνίδι».

- Για τη θέση του τερματοφύλακα:

« Στο τέρμα, με τα χρόνια (και τα γκολ), μαθαίνεις να είσαι πιο ήρεμος, πιο γαλήνιος. Μαθαίνεις ότι όσο πιο απλός είσαι, τόσο καλύτερος τερματοφύλακας γίνεσαι».

- Για τη Μπαρτσελόνα και τον Μέσι:

« Η διαφορά της Μπαρτσελόνα από τις υπόλοιπες ομάδες είναι φανερή. Αν και όχι τόσο μεγάλη, όσο η διαφορά του Μέσι από τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές».

- Για τον Μέσι:

« Η διαφορά του Λιονέλ Μέσι από τον Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ανάλογη με τη διαφορά της Μπαρτσελόνα από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Και η Μπάρτσα νίκησε τη Ρεάλ 5-0».

Αυτός είναι ο Φράνκο Κοστάνσο
Ο Κοστάνσο μπλοκάρει τη μπάλα μπροστά στον Μέσι (Βασιλεία - Μπαρτσελόνα, Τσάμπιονς Λιγκ 2008-09)

Ο Κοστάνσο μπλοκάρει τη μπάλα μπροστά στον Μέσι (Βασιλεία - Μπαρτσελόνα, Τσάμπιονς Λιγκ 2008-09)

- Για την Αργεντινή:

« Μου λείπει πολύ. Την Αργεντινή δεν την ερμηνεύεις, την Αργεντινή την αγαπάς. Εγώ την αγαπώ. Είναι η χώρα μου».

- Για το γήπεδο της Ρίβερ Πλέιτ:

« Το Μονουμεντάλ δεν είναι κρύο γήπεδο. Το Μονουμεντάλ έχει μια ρίγα κόκκινη του αίματος που το διατηρεί πάντοτε ζεστό».

- Για τη συμπεριφορά κάποιων οπαδών:

« Γιατί κάποιοι οπαδοί πιστεύουν ότι μπορούν να προσβάλλουν έναν παίκτη και το ότι πληρώνουν ένα εισιτήριο τους δίνει το δικαίωμα να κάνουν κάτι τέτοιο; Ποιος είπε ότι αυτό είναι έτσι; Γιατί;»

- Για τους φίλαθλους της Βασιλείας που τραγουδούσαν το όνομά του:

« Είναι ασυνήθιστο 30.000 Ελβετοί να τραγουδούν το όνομά σου και αυτό της πατρίδας σου σε όλο το παιχνίδι. Είναι δύσκολο να μη συγκινηθείς με κάτι τέτοιο».

- Για τους διαιτητές:

« Οι διαιτητές που χαρακτηρίζονται αυστηροί, δεν είναι καλοί. Ένας διαιτητής που επηρεάζει πολύ το αποτέλεσμα ενός αγώνα, δεν μπορεί να είναι καλός. Πάντοτε είναι προτιμότερο να μην τιμωρήσεις κάποιον που έκανε μια παράβαση στο παιχνίδι, από το να τιμωρήσεις κάποιον που δεν έκανε τίποτα».

Οι φράσεις του Φράνκο Κοστάνσο προέρχονται από την ισπανική Wikiquote της Wikipedia.

Ο ΦΡΑΝΚΟ ΚΟΣΤΑΝΣΟ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Αυτός είναι ο Φράνκο Κοστάνσο

- Ο Κοστάνσο έχει ύψος 1.87 και βάρος 78 κιλά. Υπολογίζεται ως κοινοτικός, αφού έχει ιταλικό διαβατήριο.

- Έχει αγωνιστεί επαγγελματικά σε 3 ομάδες μέχρι σήμερα: Club Atlético River Plate (Αργεντινή, 2000-05), Deportivo Alavés (Ισπανία, 2005-06) και FC Basel 1893 (Ελβετία, 2006-11).

- Έχει 82 συμμετοχές στην Primera División της Αργεντινής, 31 στην Primera División της Ισπανίας και 145 στην Super League της Ελβετίας. Συνολικά δηλαδή, έχει παίξει σε 258 ματς πρωταθλήματος ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, όλα στην πρώτη κατηγορία.

- Έχει 14 συμμετοχές στο ελβετικό Κύπελλο, 2 στο ισπανικό και 44 συμμετοχές στην Ευρώπη, όλες με την ομάδα της Βασιλείας (20 στο Τσάμπιονς Λιγκ, 10 στο Europa League και 14 στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ).

- Ο Κοστάνσο έχει κατακτήσει στην καριέρα του 3 πρωταθλήματα «Clausura» με τη Ρίβερ Πλέιτ στην Αργεντινή (2002, 2003 & 2004), 3 πρωταθλήματα Ελβετίας με τη Βασιλεία (2007-08, 2009-10 & 2010-11) και 3 Κύπελλα Ελβετίας, επίσης με τη Βασιλεία (2007, 2008 & 2010).

- Στα 6 χρόνια που αγωνίζεται στην Ευρώπη, ο Κοστάνσο έχει δεχτεί 26 κίτρινες και 3 κόκκινες κάρτες.

- Με την Εθνική Αργεντινής ο Κοστάνσο έχει δυο συμμετοχές (2004). Έχει αγωνιστεί με την Εθνική Αργεντινής U20 και έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα Νότιας Αμερικής (1999).

Βίντεο: Highlights από την τελευταία χρονιά του Κοστάνσο στη Ρίβερ Πλέιτ (2004-05)

Βίντεο: Το τελευταίο παιχνίδι του Κοστάνσο με τη Βασιλεία (25-5-2011)

Βίντεο: Φράνκο Κοστάνσο vs Μπεγκ Φεράτι! (9-8-2009)

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ