ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οι λόγοι που έφεραν το 39ο πρωτάθλημα

Οι λόγοι που έφεραν το 39ο πρωτάθλημα

Μετά από μια δύσκολη χρονιά γεμάτη σκαμπανεβάσματα, ο Ολυμπιακός κατέκτησε το 39ο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Το Sport24.gr αναλύει τα σημεία κλειδιά, που έφεραν το τίτλο στον Πειραιά. Το ρόστερ, ο Βαλβέρδε, οι 3 κινήσεις του Μαρινάκη, η αντεπίθεση και τα μεγάλα όπλα!

Το φετινό πρωτάθλημα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολο. Ο Ολυμπιακός ναι μεν το κατέκτησε τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος, όμως μέχρι να φτάσει στο τέλος της διαδρομής πέρασε πολλά εμπόδια και σκόνταψε αρκετές φορές.

Μην ξεχνάμε πως πριν από λίγες εβδομάδες, οι παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε ήταν στο -5 και ο Παναθηναϊκός είχε τον πρώτο λόγο για το τίτλο, όμως με μια αντεπίθεση διαρκείας όλα λύθηκαν.

Διαβάστε την ανασκόπηση του Παναιτωλικός-Ολυμπιακός, το ερυθρόλευκο γλέντι που στήθηκε στα αποδυτήρια, το βίντεο με τα highlights, αλλά και την αρθρογραφία του Παντελή Διαμαντόπουλου .

Το ταξίδι (που δεν έχει τελειώσει, αφού απομένει και το Κύπελλο) ήταν μακρύ και οι φουρτούνες κατά τη διάρκεια της σεζόν αρκετές, όμως υπήρχαν σωστοί καπετάνιοι που ήξεραν πως να χειριστούν το πλοίο που λέγεται Ολυμπιακός και τελικά τα κατάφεραν.

Το Sport24.gr γυρίζει το χρόνο πίσω μονάχα μερικούς μήνες και κάνει ένα μίνι απολογισμό, βρίσκοντας τους μεγάλους πρωταγωνιστές του Ολυμπιακού, αλλά και τα σημεία κλειδιά που έφεραν το τίτλο του πρωταθλητή στον Πειραιά.

Το ρόστερ

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν είναι -όπως λέγεται- λάτρης του μεγάλου ρόστερ, όμως φέτος αυτό είναι που έσωσε τον Ολυμπιακό . Αν οι Πειραιώτες δεν είχαν τόσες πολλές εναλλακτικές λύσεις στον πάγκο τους, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ σκούρα και πιθανότητα να μην είχαμε τα ίδια αποτελέσματα (Πρωτάθλημα ταυτόχρονα με καλή πορεία στην Ευρώπη).

Σκεφτείτε μονάχα στην αρχή της σεζόν που έπαιζε ο Φέισα (όσο πρόλαβε), ενώ τώρα βρίσκεται μεταξύ πάγκου και εξέδρας, αλλά και τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση αρκετών ποδοσφαιριστών. Για παράδειγμα, ο Τζιμπούρ έκανε καταπληκτικό ξεκίνημα όμως τώρα έχει σιγήσει, ο Αμπντούν έψαχνε στην αρχή τα πατήματά του και τώρα είναι από τους καλύτερους παίκτες του Ολυμπιακού, ο Πάντελιτς βοήθησε πολύ την ομάδα του όμως του έτυχε ένας σοβαρός τραυματισμός, ενώ και παίκτες που πέρσι ήταν σημαντικοί, φέτος δεν έχουν πολύ χρόνο συμμετοχής (Φουστέρ, Μοδέστο) γιατί πολύ απλά το ρόστερ είναι γεμάτο από καλούς ποδοσφαιριστές.

Και εκτός απ' όσους τράβηξαν το κουπί όλη τη χρονιά, υπάρχουν κι αυτοί που ήρθαν το χειμώνα και έβαλαν το χεράκι τους για να καταλήξει το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό. Διότι η διοίκηση των "ερυθρολεύκων" όχι μόνο φρόντισε να υπάρχει ένα γεμάτο ρόστερ για Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά διόρθωσε και τα λάθη τον Γενάρη, φέρνοντας πίσω τον Ντιόγκο, αγοράζοντας τον Κάρολ και παίρνοντας δανεικό τον Καζίμ-Ρίτσαρντς , τη στιγμή που έφυγαν οι Γέστε και Κοστάνσο.

Με τόσους τραυματισμούς, τόσα συνεχόμενα ματς (2 μέσα σε μια εβδομάδα τις περισσότερες φορές) και τόσα προβλήματα που προέκυψαν και προκύπτουν όταν μια ομάδα κυνηγά τις εγχώριες και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είναι σίγουρο πως ο Ολυμπιακός δεν θα τα κατάφερνε αν δεν είχε αυτό το ρόστερ και δεν γινόταν σωστός προγραμματισμός το περασμένο καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει πως αν οι "ερυθρόλευκοι" διατηρήσουν τους παίκτες-κλειδιά και κάνουν ορισμένες προσθήκες, τότε η γιγάντωση του Ολυμπιακού θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια και στην Ευρώπη. Φτάνει να υπάρχει και καλός προπονητής...

Ο... Καλατράβα του Ολυμπιακού

Συνεχίζοντας τα όσα γράψαμε παραπάνω, ο φετινός Ολυμπιακός είναι ξεκάθαρο πως είναι δημιούργημα του Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο Ισπανός τεχνικός είναι... υπεύθυνος τόσο για τις αποτυχίες μέσα στη χρονιά, όσο και για τις επιτυχίες, κάτι που και ο ίδιος τονίζει σε συνεντεύξεις του και δεν φοβάται να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

Ξέχωρα όμως από τα αποτελέσματα, το σίγουρο κι αυτό που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί είναι ότι ο Ερνέστο Βαλβέρδε κάνει σπουδαία δουλειά στου Ρέντη και έχει ανεβάσει επίπεδο τον Ολυμπιακό. Αυτό που είδαμε φέτος στην Ευρώπη δεν το έχουμε ξανασυναντήσει. Οι "ερυθρόλευκοι" έπαιζαν ποδόσφαιρο κατοχής κόντρα σε ομάδες όπως η Άρσεναλ, η πρωταθλήτρια Γερμανίας Ντόρτμουντ και η Μαρσέιγ, ενώ έφτασαν μια ανάσα από τους "8" του Europa League.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τους παίκτες που ανέδειξε (Μανιάτης, Αμπντούν, Μαρκάνο) και με τις εμφανίσεις που πραγματοποίησαν οι Πειραιώτες ιδιαίτερα του τελευταίους δύο μήνες στην Ελλάδα, δείχνουν πως η φετινή πορεία της ομάδας είναι επιτυχημένη και άπαντες θέλουν τον Ισπανό τεχνικό να παραμείνει για πολλές σεζόν ακόμη στον "ερυθρόλευκο" πάγκο.

Το σίγουρο είναι πως με τον "αρχιτέκτονα" Ερνέστο Βαλβέρδε, ο Ολυμπιακός έχει την ηρεμία του, έχει αγωνιστική ταυτότητα, ξέρει τι θέλει και τι πρέπει να κάνει μέσα στο γήπεδο και το μέλλον του θα είναι ακόμη καλύτερο. Μένει φυσικά να δούμε αν θα μείνει...

Οι τρεις κινήσεις του Μαρινάκη

Σημαντικό μερίδιο στη φετινή επιτυχία των "ερυθρολεύκων" έχει σίγουρα και ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού έκανε τρεις σημαντικές κινήσεις που αποδείχτηκαν κλειδί για να καταφέρει η ομάδα να πετύχει τους στόχους της.

Η πρώτη κίνηση είναι το μεγάλο ρόστερ που προαναφέραμε. Ο διοικητικός ηγέτης των Πειραιωτών, προχώρησε σε αρκετές και καλές κινήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και παρέδωσε στον Ερνέστο Βαλβέρδε μια ομάδα έτοιμη για σπουδαία πράγματα τόσο σε Ελλάδα, όσο και σε Ευρώπη. Οι εγχώριοι αντίπαλοι του Ολυμπιακού αποδυναμώθηκαν, όμως αυτό δεν έκοψε την... όρεξη στον Βαγγέλη Μαρινάκη, ώστε να γιγαντώσει κι άλλο την ομάδα του.

Η δεύτερη κίνηση αφορά τη συμπεριφορά του προς τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Το "αφεντικό" των "ερυθρολεύκων" παρά τη γκρίνια και τις αποδοκιμασίες κατά τη διάρκεια της σεζόν και ιδιαίτερα μετά την ήττα στην Ξάνθη , έδειξε εμπράκτως την απόλυτη στήριξή του στον Ισπανό προπονητή, τον άφησε να δουλέψει με την ησυχία του και κόντρα στα λάθη των προηγούμενων διοικήσεων, δεν έκανε βιαστικές κινήσεις και τελικά δικαιώθηκε απόλυτα.

Η τρίτη κίνηση ήταν οι συναντήσεις που είχε κατά καιρούς με ποδοσφαιριστές της ομάδας... Μετά την κοιλιά που έκανε ο Ολυμπιακός κατά τη διάρκεια της σεζόν, ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ, πήρε την κατάσταση στα χέρια του και μίλησε με αρκετούς παίκτες, εκφράζοντάς τους τη στήριξή του, ενώ τους έδωσε να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η κατάκτηση του τίτλου. Και το πέτυχε!

Η μεγάλη αντεπίθεση

Πάμε τώρα στα κυρίως αγωνιστικά θέματα. Όπως σας γράψαμε παραπάνω, ο Ολυμπιακός έκανε μια κοιλιά στο ξεκίνημα του 2012 και βρέθηκε 5 βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκού. Το τελευταίο και πιο ηχηρό χαστούκι ήταν στην Ξάνθη , όπου οι "ερυθρόλευκοι" παρά την καλή τους απόδοση ηττήθηκαν και ήταν με την πλάτη στο τοίχο.

Τα πράγματα άρχισαν να... σοβαρεύουν και το πρωτάθλημα χανόταν, μέχρι που οι Πειραιώτες έκαναν τη μεγάλη τους αντεπίθεση. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε και οι παίκτες του συσπειρώθηκαν, πείσμωσαν και από εκείνη τη στιγμή πάνε... τρένο στο πρωτάθλημα, φτάνοντας στο σήμερα, όπου το 39ο κατέληξε στο Λιμάνι. Από τις 22 Γενάρη (1-0 στα Πηγάδια) μέχρι σήμερα, ο Ολυμπιακός έχει 9 συνεχόμενες νίκες στην Superleague (η μία κόντρα στον ΠΑΟ άνευ αγώνα) και στέφθηκε δίκαια πρωταθλητής.

Πρόκειται για ένα δυνατό come-back χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς δηλώσεις και υποσχέσεις και που φυσικά συνδυάστηκε με τις συνεχόμενες γκέλες του "αιώνιου" αντιπάλου. Ουσιαστικά, αυτές οι 9 νίκες χάρισαν το πρωτάθλημα στον... ασταμάτητο Ολυμπιακό, που μόλις σοβάρεψε δεν είχε αντίπαλο στην Ελλάδα.

Ο μικρός που έγινε no1

Δεν είναι δίκαιο να ξεχωρίζουμε κάποιους παίκτες για την κατάκτηση του πρωταθλήματος αφού άπαντες προσπάθησαν για να τα καταφέρει ο Ολυμπιακός, όμως υπάρχουν ποδοσφαιριστές που όπως και να το κάνουμε σημάδεψαν τη φετινή χρονιά.

Ένας απ' αυτούς είναι και ο Μπάλας Μέγιερι. Ο Ούγγρος πορτιέρο, έγινε από το πουθενά ο πρώτος τερματοφύλακας, καθιερώθηκε μέσα σε λίγους μόνο μήνες και βοήθησε την ομάδα του σε μια περίοδο όπου έμοιαζε πως δεν υπάρχει λύση κάτω από τα γκολπόστ. Για να συμβεί αυτό, χρειάστηκε να κάνει ένα κάρο λάθη ο Φράνκο Κοστάνσο και να φύγει ως αποτυχημένος από τον Πειραιά τον Γενάρη.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε έριξε στα βαθιά τον Μέγιερι, αφού τον επέλεξε στο εκτός έδρας ματς με την Ντόρτμουντ (1/11/2011) και από 'κει και πέρα έγινε ο no1 του Ολυμπιακού. Το ευχάριστο για τους Πειραιώτες είναι πως ο Ούγγρος παιχνίδι με το παιχνίδι γίνεται καλύτερος, αποκτά αυτοπεποίθηση και αν συνεχίσει έτσι, θα παραμείνει ο πρώτος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού για πολλά χρόνια ακόμη. Φυσικά δεν λέμε πως δεν έκανε σημαντικά λάθη, όταν όμως θέλεις να στηρίξεις έναν νέο τερματοφύλακα θα πρέπει να υποστείς και τις συνέπειες.

Ο πιο χρήσιμος παίκτης του Ολυμπιακού

Απ' αυτό το κείμενο δεν θα μπορούσε να λείπει τ' όνομα του Γιάννη Μανιάτη. Της μεγάλης αποκάλυψης του φετινού Ολυμπιακού. Η περίπτωση του Έλληνα άσου, μοιάζει πολύ μ' αυτή του Μέγιερι, αφού στην αρχή της σεζόν όλοι πίστευαν πως δεν θα είναι στις βασικές επιλογές του Βαλβέρδε και τελικά έγινε πρωταγωνιστής και ο πιο σημαντικός παίκτης της ομάδας.

Ο 26χρονος άσος, αποκτήθηκε τον Γενάρη του 2011 από τον Πανιώνιο ως δεξί μπακ και αποδείχτηκε το καλύτερο αμυντικό χαφ του Ολυμπιακού. Όλα ξεκίνησαν στις 23 Νοεμβρίου, όταν οι Πειραιώτες έπαιζαν με πολλές απουσίες στην Μασσαλία και ο Βαλβέρδε τον χρησιμοποίησε στη μεσαία γραμμή μαζί με τον Μοδέστο. Αυτό ήταν! Από τότε, ο Γιάννης Μανιάτης καθιερώθηκε στα χαφ και μαζί με τον Πάμπλο Ορμπάιθ κάνουν όλη τη βρώμικη δουλειά στη μεσαία γραμμή.

Κανείς δεν θα περίμενε τέτοια απόδοση από τον διεθνή άσο, ούτε πιθανότατα ο ίδιος και πλέον είναι απαραίτητος στον Ολυμπιακό. Τέτοιο τρέξιμο, τέτοιο πάθος και τόσο καλή αμυντική λειτουργία στα χαφ, που αλλού να τα βρεις;

Από άχρηστοι... Θεοί

Δύο παίκτες που άκουσαν πολλά κατά τη διάρκεια της σεζόν ήταν αδιαμφισβήτητα οι Αμπντούν και Μαρκάνο. Πολλά βέβαια άκουσε και ο Κοστάνσο αλλά δίκαια, σε αντίθεση με τους δύο προαναφερθέντες που το μόνο που έκαναν ήταν να παίζουν και να προσπαθούν για την ομάδα. Τα λάθη που γίνονται σε κάθε ματς από τους ποδοσφαιριστές, οι φίλοι της ομάδας δεν μπορούσαν να τα ανεχθούν από τον Ισπανό και τον Αλγερινό.

Ο μεν Μαρκάνο είναι το αγαπημένο παιδί του Βαλβέρδε επειδή προέρχονται από την ίδια χώρα, ενώ ο δε Αμπντούν είναι το... κόλλημα του Ισπανού τεχνικού. Στο ματς Κυπέλλου με τον Πανιώνιο , οι δύο παίκτες και ο Βαλβέρδε, είχαν αποδοκιμαστεί από το κοινό λόγω της ήττας στην Ξάνθη , όμως η απάντησή τους δεν άργησε να έρθει.

Αυτοί που στα τέλη Γενάρη μπήκαν στο στόχαστρο του κόσμου, δύο μήνες αργότερα αποθεώνονται και γίνονται σύνθημα. Πολύ απλά, γιατί ο Βαλβέρδε δεν το έβαλε κάτω, δεν επηρεάστηκε από τη γκρίνια του κόσμου, συνέχισε να εμπιστεύεται τους Μαρκάνο-Αμπντούν και εκείνοι με τις εμφανίσεις τους τον έβγαλαν ασπροπρόσωπο!

Ένας Μιραλάς, να... παραμιλάς!

Κλείνουμε με το μεγάλο όπλο του Ολυμπιακού ή αν θέλετε το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της ομάδας όπως λέει και ο καλός μας συνάδελφος, Παναγιώτης Γκαραγκάνης. Ο λόγος φυσικά για τον Κέβιν Μιραλάς, που φέτος διανύει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του και θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της Superleague αφού είναι στην πρώτη θέση με 19 γκολ και με διαφορά από τον δεύτερο.

Η συμβολή του Βέλγου άσου στην κατάκτηση του πρωταθλήματος ήταν πολύ μεγάλη, όχι μόνο γιατί σκόραρε, αλλά γιατί το έκανε την κατάλληλη στιγμή. Όταν δηλαδή ο Ραφίκ Τζιμπούρ ήταν ντεφορμέ, είχε το πρόβλημα στο γόνατο και είχε χάσει την επαφή του με τα αντίπαλη δίχτυα.

Το εξαιρετικό στην περίπτωση του Κέβιν Μιραλάς είναι πως στα μεγάλα παιχνίδια δεν κρύβεται, και σκοράρει ακατάπαυστα (πέτυχε γκολ και στα δύο ματς με την ΑΕΚ, στο πρώτο ματς με τον Παναθηναϊκό, σ' ένα με τον ΠΑΟΚ και άλλο ένα με τον Άρη). Κι όλα αυτά για έναν παίκτη που ο Ερνέστο Βαλβέρδε του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί στην κορυφή και που κάθε μήνα γίνεται όλο και καλύτερος.

Το ζήτημα είναι βέβαια αν θα μείνει στο Λιμάνι, αφού με τέτοιες εμφανίσεις έχει γίνει το αγαπημένο παιδί του κόσμου , αλλά και των ξένων ομάδων που καραδοκούν...

Δείτε και το video του Sport24.gr για την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ