ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η ποιότητα σε δεύτερο πλάνο

Η ποιότητα σε δεύτερο πλάνο
INTIME SPORTS

Χωρίς αποφασιστικότητα, συγκέντρωση και διάθεση για μάχη σε κάθε φάση, ο Ολυμπιακός δεν θα φύγει αλώβητος από την Λεωφόρο. Γιατί η ποιότητα μπαίνει σε δεύτερο πλάνο στο ντέρμπι, η σημασία του να έχεις παραπάνω από ένα Φουστέρ στο ρόστερ και οι επιλογές του Περέιρα.

Την Πέμπτη (19/2) ο Ολυμπιακός τα θαλάσσωσε στο Κίεβο, γνωρίζοντας την ήττα με σκορ 2-0 από την Ντνίπρο, γεγονός που κάνει πολύ δύσκολη την υπόθεση-πρόκριση στους "16" του Europa League παρά το γεγονός πως υπάρχει ο επαναληπτικός του "Γεώργιος Καραϊσκάκης" στις 26/2.

Η κακή εμφάνιση του Ολυμπιακού στο "NSK Olimpyiskyi" είναι πιο ανησυχητική από το στραβό αποτέλεσμα αυτό καθεαυτό. Και πολύ περισσότερο από την στιγμή που ακολουθεί το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο, που είναι και η τελευταία ευκαιρία των "πρασίνων" να μπούν για τα καλά στην διεκδίκηση του τίτλου. Είναι κατανοητό πως αν οι "ερυθρόλευκοι" φύγουν αλώβητοι από το ντέρμπι της Κυριακής (22/2), τότε μόνο με... μαγικά μπορεί να χάσουν το πρωτάθλημα.

Η ήττα λοιπόν στο Κίεβο δεν ήταν είναι το λιγότερο κακό. Διότι ένα κακό αποτέλεσμα είναι πάντα πιθανό και κάποιες φορές ασχέτως απόδοσης. Είναι πολλά τα παραδείγματα που μια ομάδα έχει σταθεί πολύ καλά σε ένα 90λεπτο, εντούτοις έχει φύγει με το κεφάλι σκυμμένο. Είναι πολλοί οι απρόβλεπτοι παράγοντες που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση ενός τελικού αποτελέσματος.

Όμως ο Ολυμπιακός έχει ένα σημαντικό -από όλες τις απόψεις- ντέρμπι μπροστά του και με εμφάνιση ανάλογη με αυτή κόντρα στην Ντνίπρο δύσκολα θα τα καταφέρει απέναντι στον Παναθηναϊκό. Εξάλλου μιλάμε για ένα παιχνίδι που η ποιότητα μπαίνει σε δεύτερο πλάνο. Τι κι αν στην θεωρία, το ρόστερ των "ερυθρολεύκων" μοιάζει πιο γεμάτο και στις περισσότερες θέσεις πιο ποιοτικό από το αντίστοιχο του "τριφυλλιού";

"Αιώνιο" ντέρμπι στον Stoiximan.gr με 0% Γκανιότα & 140 + ειδικά στοιχήματα!

Την Κυριακή άλλα πράγματα είναι αυτά που θα μετρήσουν περισσότερο. Χωρίς αποφασιστικότητα, συγκέντρωση και διάθεση για μάχη σε κάθε φάση, ο Ολυμπιακός δεν θα φύγει αλώβητος από την Λεωφόρο. Αν παρουσιάσει τα ίδια μειονεκτήματα που εμφάνισε στο "NSK Olimpyiskyi", στην ψυχολογική/πνευματική προσέγγιση του αγώνα, τότε το απόγευμα θα είναι δύσκολο για τον Περέιρα και τους παίκτες του

Το νόημα της επίσκεψης των οργανωμένων...

... ήταν αυτό ακριβώς . Τους οπαδούς του Ολυμπιακού περισσότερο από την ήττα στο Κίεβο, τους πείραξε η συνολική εικόνα της ομάδας τους. Τόσο στο αγωνιστικό επίπεδο, όσο κυρίως η έλλειψη αποφασιστικότητας και διάθεσης να παλέψουν στο χορτάρι. "Τραλαλά" δεν γίνεται να κερδίσεις ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Αντίθετα απαιτείται εγρήγορση, πείσμα και παίκτες έτοιμοι να βάλουν τα πόδια τους στην φωτιά.

Άλλωστε αν κάποιος έχει πίεση και ένα εύλογο άγχος για "νίκη οπωσδήποτε", αυτός είναι ο Παναθηναϊκός. Στοιχείο που μπορούν να εκμεταλλευθούν οι Πειραιώτες έχοντας υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης στο παιχνίδι. Το γεγονός πως γενικά φέτος κυριαρχεί μια αβεβαιότητα, δυσπιστία ή αστάθεια αν θέλετε στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, ίσως αναγκάσει τους "ερυθρόλευκους" να μπουν αποφασιστικά στο ντέρμπι. Πολύ περισσότερο από την στιγμή που μετά την Τούμπα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα είναι δίπλα τους και στην Λεωφόρο . Το ενδεχόμενο ήττας είναι δεδομένο πως θα φέρει την εσωστρέφεια προ των πυλών του Ρέντη.

Η αναγκαιότητα περισσότερων "Φουστέρ" στο ρόστερ

Καλή η υψηλή τεχνική, ωραία το θέαμα, οι ντρίμπλες, οι εντυπωσιακές ενέργειες. Όταν τα πράγματα σκουραίνουν ή το αποτέλεσμα έχει την απόλυτη και μοναδική σημασία, τότε όλα αυτά πάνε περίπατο. Εκεί μιλάνε ποδοσφαιριστές τύπου Φουστέρ. Το τι έχει προσφέρει ο Ισπανός μέσος στον Ολυμπιακό είναι περιττό να το αναφέρουμε. Εκεί που πολλές φορές είχαν "σιγήσει" οι λεγόμενοι σταρ της ενδεκάδας, έχει εμφανιστεί ο απλός στρατιώτης για να "καθαρίσει". Ένας ποδοσφαιριστής που ασχέτως αγωνιστικής κατάστασης, πάντα παίζει στο 100%.

Για να μην πάμε πιο μακριά, μόνο φέτος ο Φουστέρ έχει πετύχει τέρμα αδιαφορώντας αν το πόδι αντιπάλου πήγαινε καρφί στο κεφάλι του (Μάλμε), έχει αγωνιστεί ένα ημίχρονο με σπασμένο χέρι (ΑΕΚ) και αψηφώντας την ανάγκη -και ιατρική συμβουλή- για ξεκούραση μετά την εγχείρηση που υποβλήθηκε προ ημερών, το Σάββατο (21/2) πήγε στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη προκειμένου να εμψυχώσει τους συμπαίκτες του ενόψει Λεωφόρου!

Αν μη τι άλλο, ο 32χρονος μέσος έχει τιμήσει μέχρι κεραίας το συμβόλαιο του με τον Ολυμπιακό, είναι ο... ίδιος σε κάθε παιχνίδι και ακόμη και όταν δεν του βγαίνουν πράγματα στο γήπεδο συνεχίζει να πολεμάει σε κάθε φάση. Και η αλήθεια είναι πως πολλοί πιστεύουν -χωρίς να έχουν άδικο- πως το ρόστερ των "ερυθρολεύκων" θα χρειαστεί ποιοτικές κινήσεις το καλοκαίρι, όμως το ίδιο απαραίτητο είναι αποκτήσει κι άλλους "Φουστέρ". Γιατί όταν οι καταστάσεις ζορίζουν, τα κάστανα από τη φωτιά βγάζουν οι μαχητές και όχι οι "κορδέλες".

Λίγες αλλαγές από τον Περέιρα

Σε σχέση με την ενδεκάδα που παρέταξε στο "NSK Olimpyiskyi", ο Περέιρα δεν θα τολμήσει ιδιαίτερες καινοτομίες. Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί, Σιόβας, Μαζουακού, Μανιάτης, Ντομίνγκες, Ντοσεβί και Μήτρογλου είναι οκτώ παίκτες που μπορούν να θεωρούνται φαβορί για την ενδεκάδα του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο. Θέση διεκδικεί ο Μιλιβόγεβιτς, είτε σαν στόπερ, είτε σαν μέσος. Στην πρώτη περίπτωση θα μείνει στον πάγκο ο Σαντάνα και στην δεύτερη ο Κασάμι.

Οι εκλεκτοί του Περέιρα για την Λεωφόρο

Ο Αφελάι μάλλον απογοήτευσε στο Κίεβο και πιθανότατα μένει εκτός, με τους Ντουρμάζ και Φορτούνη να διεκδικούν την θέση του αριστερού ακραίου κυνηγού. Υπάρχει πάντα η σκέψη του Χάρα στο μυαλό του Περέιρα, αλλά η χρησιμοποίηση του Αργεντίνου επιθετικού από το ξεκίνημα της αναμέτρησης έχει ποσοστό αουτσάιντερ.

Με τον Παναθηναϊκό να παρατάσσεται κατά 99% με ρόμβο στην μεσαία γραμμή, αυτό που θα ζητήσει ο Πορτογάλος τεχνικός είναι περισσότερο παιχνίδι από τα πλάγια αφού εξαιτίας των σχηματισμών εκεί θεωρητικά υπάρχουν μεγαλύτεροι χώροι για τον Ολυμπιακό. Αντίθετα αν οι γηπεδούχοι επιβάλλουν παιχνίδι από τον άξονα, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα για τους "ερυθρόλευκους", όχι μόνο στο κομμάτι της δημιουργίας αλλά και ανασταλτικά.

Ο Περέιρα έχει διαπιστώσει πως η ομάδα του έχει πρόβλημα όταν βρει κλειστούς χώρους, βασικά εξαιτίας της χαρακτηριστικής έλλειψης που παρατηρείται στην κίνηση χωρίς την μπάλα. Πρόβλημα που υπήρχε σε μεγάλο βαθμό και στην αναμέτρηση με την Ντνίπρο. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την νευρικότητα που δημιουργείται στην σωστή μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στην μεσαία γραμμή, όταν δέχονται πίεση ψηλά οι στόπερ, ώθησαν τον 47χρονο τεχνικό να δώσει συγκεκριμένες οδηγίες στους παίκτες του για την αποφυγή αυτών των καταστάσεων.

Πάντως ο Ολυμπιακός δεν θα παρεκκλίνει από αυτό που συνηθίζει επί ημερών Περέιρα: παιχνίδι χωρίς ρίσκα στην επίθεση και αποφυγή συνθηκών πίεσης για την άμυνα του μέσω κατοχής και σωστής κυκλοφορίας της μπάλας. Η συγκέντρωση στις στημένες φάσεις, αμυντικά και επιθετικά, θα παίξει τον δικό της ρόλο στο ματς, ενώ ο Περέιρα θέλει υπομονή και όχι βεβιασμένες επιλογές στο "χτίσιμο" της ανάπτυξης των παικτών του.

Προφανώς και υπάρχουν πολλές μικρές λεπτομέρειες που μπορούν να αποδειχθούν καθοριστικές στην έκβαση του ντέρμπι, ωστόσο το πρώτο ζητούμενο για τον Ολυμπιακό είναι να εμφανιστεί ψυχολογικά έτοιμος για μια τέτοια αναμέτρηση και με διάθεση από πλευράς "ερυθρολεύκων" να δώσουν μάχη σε κάθε στιγμή του 90λεπτου στην Λεωφόρο.

Στο μεταξύ, θυμηθείτε να παίξετε το "Αιώνιο" ντέρμπι στον Stoiximan.gr με 0% Γκανιότα & 140 + ειδικά στοιχήματα!

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ