ΑΕΚ

Η ΑΕΚ (που δεν είναι ακόμα) του Μοράις

Η ΑΕΚ (που δεν είναι ακόμα) του Μοράις
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ζοζέ Μοράις συμπλήρωσε 50 μέρες στον πάγκο της ΑΕΚ και ακόμα δεν έχει καταφέρει να βάλει το στίγμα του. Το ψάξιμο στα σχήματα, το κοουτσάρισμα, οι αλλαγές στα Σπάτα και η πίεση στον Μοράις που φέρνει μετάλλαξη. ΤοSport24 έχει το ρεπορτάζ.

Οι νεοεκλεγείσες κυβερνήσεις, παραδοσιακά κάνουν λόγο για ένα πρόγραμμα που θέλουν να υλοποιήσουν μέσα στις 100 πρώτες μέρες. Για τους νεοπροσληφθέντες προπονητές ισχύει περίπου κάτι αντίστοιχο.

Υπό την έννοια πως μέσα στις πρώτες 100 μέρες, θα πρέπει να έχουν δώσει το στίγμα τους στην ομάδα και κυρίως να έχουν φέρει αποτελέσματα. Ο Ζοζέ Μοράις βρίσκεται στα… μισά αυτής της διαδρομής. Συμπληρώνει σήμερα (7/12) ακριβώς 50 μέρες από τότε που ανακοινώθηκε επισήμως η πρόσληψή του από την ΑΕΚ.

Όμως η αλήθεια είναι πως ακόμα δεν έχει καταφέρει να βάλει το στίγμα του στην ομάδα. Όσο για αποτελέσματα, ούτε λόγος. Ο Μοράις μετρά μόλις μια νίκη στο πρωτάθλημα, σε πέντε ματς. Συγκομιδή απογοητευτική, με δεδομένο μάλιστα πως ο Πορτογάλος τεχνικός ήρθε για να αλλάξει μια κακή εικόνα που είχε η ΑΕΚ με τον Κετσπάγια.

Είναι ενδεικτικό πως στις αντίστοιχες πρώτες 50 μέρες του ο Γκουστάβο Πογέτ, πέρυσι περίπου τέτοια εποχή, είχε κάνει τρεις νίκες, μια ισοπαλία στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και μια ήττα με τον Αστέρα στο ΟΑΚΑ.

Ο Μοράις ακόμα δεν έχει καταφέρει να βάλει το στίγμα του. Παρά την σκληρή δουλειά, που δεδομένα κάνει στα Σπάτα, η ΑΕΚ δεν είναι ακόμα του Μοράις. Σχεδόν ακόμα δεν έχει καταλήξει ο Πορτογάλος τεχνικός στην ταυτότητα που θέλει να δώσει στην ομάδα.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα στραβά αποτελέσματα, έχουν βάλει τεράστια πίεση στον Μοράις. Πίεση η οποία μάλιστα αρχίζει να αλλάζει και την συμπεριφορά του Πορτογάλου τεχνικού στην προπόνηση. Το Sport24.gr βάζει στο μικροσκόπιο αυτές τις 50 ζόρικες πρώτες μέρες του Μοράις στον πάγκο της ΑΕΚ.

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Είναι ηλίου φαεινότερο πως όταν ο Ζοσέ Μοράις ήρθε στην ΑΕΚ, δεν είχε στις… αποσκευές του ένα συγκεκριμένο σύστημα το οποίο εφαρμόζει σ’ όσες ομάδες δουλεύει. Ο Πορτογάλος τεχνικός ήθελε να δει το υλικό που βρήκε στα Σπάτα και να ψαχτεί για το σύστημα. Μόνο που αυτό το ψάξιμο, κράτησε πολύ. Μέχρι ακόμα και πριν από λίγες μέρες.

Ο Μοράις ξεκίνησε από ένα σχήμα 4-1-4-1, πέρασε στο 4-2-3-1, δοκίμασε το κλασικό 4-4-2, επέστρεψε ξανά στο 4-1-4-1, μέχρι να καταλήξει στο 4-4-2 με διάταξη ρόμβου στη μεσαία γραμμή, με το οποίο έπαιξε η ΑΕΚ στο ματς με την Κέρκυρα.

Όπερ σημαίνει, πως μέσα σε 50 μέρες, ο Πορτογάλος τεχνικός πρόλαβε όχι απλώς να δοκιμάσει στην προπόνηση, αλλά να εφαρμόσει σε παιχνίδια, πέντε διαφορετικά συστήματα. Και χωρίς να είναι βέβαιο, πως στο 4-4-2 με διάταξη ρόμβου στη μεσαία γραμμή, ο Μοράις έχει καταλήξει.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΕΙΡΙΑΣ

Ο Μοράις έχει γράψει πολλά προπονητικά ένσημα στο τεχνικό τιμ του Μουρίνιο. Όμως ως πρώτος προπονητής είναι μάλλον… νέοπας. Ως εκ τούτου και άπειρος. Και αυτή η απειρία του βγαίνει κυρίως στον τρόπο διαχείρισης των παιχνιδιών από τον πάγκο.

Στο ματς με τον Ατρόμητο, για παράδειγμα, όταν το σκορ ήταν 2-0 υπέρ της ΑΕΚ, αντί να κάνει κίνηση για να «κλειδώσει» τη νίκη, έκανε αλλαγές για να φτάσει στο 3-0 ή στο 4-0. Και τελικά βρέθηκε στο 2-2.

Ή επίσης στο παιχνίδι με την Κέρκυρα, όταν έγινε το 1-1, ο Μοράις σήκωσε και κάθισε δυο φορές τον Πέκχαρτ στον πάγκο, μέχρι τελικά να τον βάλει στο γήπεδο ως αλλαγή. Γενικώς το κοουτσάρισμα του Πορτογάλου τεχνικού έχει ζητήματα, κυρίως ζητήματα απειρίας.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ, ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΜΟΡΑΪΣ ΚΑΙ Η ΠΙΕΣΗ

Είναι γεγονός πως ο Μοράις άλλαξε πολλά πράγματα στα Σπάτα από την στιγμή που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία. Καταρχήν τον τρόπο δουλειάς. Πλέον οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό, κάθε προπόνησης, δουλεύουν πάνω στην τακτική. Κάτι που δεν γινόταν επί Κετσπάγια.

Επίσης άλλαξε τον καθιερωμένο τρόπο ανάλυσης τους αντιπάλου. Αντί για μια μόνο προβολή βίντεο μετά από μια προπόνηση, ο Μοράις έβαλε να παίζει βίντεο με ανάλυση του εκάστοτε αντιπάλου, επί καθημερινής βάσεως, στην οθόνη εντός των αποδυτηρίων. Ακόμα και τον τρόπο επικοινωνίας με τους παίκτες άλλαξε, καθώς πλέον έχουν καταργηθεί οι ομιλίες μέσα στα Σπάτα, μετά από κάθε παιχνίδι.

Ωστόσο είναι γεγονός, πως αυτές οι 50 ημέρες, έχουν αρχίσει να αλλάζουν και τον ίδιο τον Μοράις. Κυρίως διότι πλέον βρίσκεται υπό τεράστια πίεση. Μπορεί άλλωστε η ΑΕΚ να είναι προς το παρόν σχεδόν υποχρεωμένη να μην κάνει σκέψεις αντικατάστασης και ο ίδιος ο Πορτογάλος καταλαβαίνει πως αν συνεχίσουν τα στραβά αποτελέσματα, αυτό είναι κάτι που θα αλλάξει.

Και αυτή η πίεση, δείχνει να αλλάζει τον Μοράις. Από την αρχή που ανέλαβε, εκείνο που τον χαρακτήριζε, ήταν το γεγονός πως δεν ανέβαζε τους τόνους και δεν είχε ένταση κατά την διάρκεια των προπονήσεων. Τις τελευταίες δυο μέρες βλέπουν οι παίκτες έναν διαφορετικό Μοράις.

Με πολύ ένταση και με πολλές φωνές. Με έντονες παρατηρήσεις στους ποδοσφαιριστές όταν γίνονται λάθη και μάλιστα σε υψηλούς τόνους. Δείγμα του πόσο πολύ μεγάλη πίεση έχει ο Πορτογάλος και το πόσο ζόρικες ήταν αυτές οι πρώτες 50 ημέρες στην ΑΕΚ.

Photo credits: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Εκτός ο Μπακασέτας με Λεβαδειακό
Αινιγματικός ο Αζντάρεβιτς
Θέλει τον Λέσκοτ η Γουλβς
Από μια έως τέσσερις μεταγραφές η ΑΕΚ
TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ