STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Οι ρεπόρτερ του Άρη αναλύουν τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ

Οι ρεπόρτερ του Άρη αναλύουν τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ

Πέντε ρεπόρτερ του Άρη που έχουν ζήσει από κοντά τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ, αποκαλύπτουν τα πάντα στο Sport24.gr για τον Αργεντινό τεχνικό. Από το πώς δουλεύει μέχρι το αν ταιριάζει το αγωνιστικό του στυλ στον Ολυμπιακό. Τι λένε για τον ...περίφημο χαρακτηρισμό loser.

Το όνομα του Έκτορ Ραούλ Κούπερ έγινε το πρώτο φαβορί για να διαδεχθεί τον Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Με αφορμή το πέρασμα του Αργεντινού τεχνικού από τον πάγκο του Άρη, το Sport24.gr ρώτησε τους καθ' ύλην αρμοδίους για να μας σκιαγραφήσουν το προφίλ του. Πέντε ρεπόρτερ των "κιτρινόμαυρων" απάντησαν σε πέντε ερωτήσεις αποκαλύπτοντας τα πάντα για τον Κούπερ!

Οι ερωτήσεις που θέσαμε στους πέντε ρεπόρτερ του Άρη:

  1. Ένα σχόλιο για τον τρόπο που δουλεύει ο Κούπερ: Πως ήταν στις προπονήσεις, στις αποστολές, κάποια ιδιαίτερα πράγματα που ίσως να μην είναι γνωστά στον κόσμο.
  2. Ο Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό είχε τον απόλυτο έλεγχο σε όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα. Ο Κούπερ είναι άνθρωπος που θα αναλάβει τα πάντα; Μπορεί να το κάνει;
  3. Ο Ολυμπιακός έχει αρκετούς νεαρούς ποδοσφαιριστές και αναμένεται να έχει περισσότερους τη νέα χρονιά. Αρέσει στον Κούπερ να δουλεύει με μικρούς; Πως τους χειρίζεται;
  4. Το αγωνιστικό στυλ του Κούπερ ταιριάζει σε αυτό που έχει φτιάξει ο Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό; Μπορεί να το συνεχίσει ή θα αλλάξουν εικόνα οι ερυθρόλευκοι; (Οι ομάδες του Κούπερ είναι αμυντικογενής ενώ ο Ολυμπιακός αρέσκεται στο επιθετικό ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας).
  5. Ένα σχόλιο για το χαρακτηρισμό loser και το γεγονός πως χάνει στους τελικούς.
Οι ρεπόρτερ του Άρη αναλύουν τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ
Κούπερ

Γιάννης Σελαλμαζίδης

(Goalnews)

1. "Αυτό που κάνει εντύπωση στις προπονήσεις, ειδικά στις προετοιμασίες, είναι ότι εκτελεί ο ίδιος σχεδόν όλο το πρόγραμμα εκγύμνασης το οποίο ζητάει και από τους ποδοσφαιριστές του. Είναι μανιώδης καπνιστής, τουλάχιστον, ήταν, όταν καθόταν στον πάγκο του Άρη."

2. "Μπορεί να αναλάβει τα πάντα στο ποδοσφαιρικό τμήμα, αν και δεν του αρέσει ιδιαίτερα. Προτιμάει να έχει λόγο κυρίως για τα αγωνιστικά θέματα."

3. "Δεν έχει πρόβλημα να εργασθεί με κάποιους νεαρούς ποδοσφαιριστές, όμως, για να παίξει το 4-4-2 που προτιμάει, θα πρέπει να έχει και έμπειρους παίκτες ποιότητας."

4. "Δεν είναι αλήθεια ότι ο Κούπερ είναι αμυντικογενής προπονητής. Αντίθετα, έχει πληρώσει πολλές φορές την εμμονή του στο 4-4-2, ακόμα και σε παιχνίδια που θα έπρεπε να το προσαρμόσει, ανάλογα με τον αντίπαλο."

5. "Είναι φιλόδοξος, είναι σπουδαίος προπονητής, είναι άψογος επαγγελματίας και κύριος (με Κ κεφαλαίο σαν άνθρωπος), όμως είναι αλήθεια ότι δεν του «πάνε» οι τελικοί."

Οι ρεπόρτερ του Άρη αναλύουν τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ
Κούπερ

Αλέξης Σαββόπουλος

(Sportday)

1. Οργανωτικός, μεθοδικός με βαθιά γνώση του αντικειμένου και δυο πιστούς συνεργάτες τους οποίους εμπιστεύεται τυφλά. Το δεξί του χέρι Κάρλος Φανταγκούσι και τον μετρ στην εκγύμναση Άνχελ Πουέμπλα.

Οι προπονήσεις του είναι επίπονες ακόμη και κατά τη διάρκεια της χρονιάς και ιδιαίτερα στην προετοιμασία όπου οι παίκτες του θα φτύσουν.. .αίμα.Ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον ρόλο του στην ομάδα είναι ότι έμπαινε στο πούλμαν της αποστολής ή στο αεροπλάνο πάντα πρώτος, και αποχωρούσε τελευταίος. Θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο και είναι εργασιομανής.

2. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι μπορεί να το πράξει. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες προσωπικότητες και το μεγαλύτερο προσόν του είναι ότι εμπνέει σεβασμό σε όλους. Επί των ημερών του τα αποδυτήρια του Αρη διέπονταν από συγκεκριμένους κανόνες τους οποίους άπαντες σέβονταν χωρίς να χρειάζεται να φωνάξει.

Έχει τον τρόπο του να αποπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη ενώ οι ομιλίες του στους παίκτες αλλά και οι συνεντεύξεις τύπου ήταν κάτι σαν σεμινάρια. Επιπλέον δεν δέχεται καμία παρέμβαση στο έργο του από τον οιονδήποτε ότι και αν σημαίνει αυτό.

3. Η αλήθεια είναι ότι κατά την παρουσία του στον Αρη δεν δούλεψε ιδιαίτερα με νεαρούς ποδοσφαιριστές ούτε ανέδειξε κάποιον από αυτούς.

Εξαίρεση αποτελεί ο Γιώργος Κατίδης τον οποίο πήρε στην προετοιμασία στο Κιτσμπουελ για να τον δοκιμάσει , τον εντυπωσίασε και με την επιστροφή της αποστολής εισηγήθηκε να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο. Σίγουρα ένας προπονητής που έχει μάτι και αν στο ρόστερ υπάρχουν ταλαντούχοι νεαροί ποδοσφαιριστές από την συνεργασία τους μαζί του θα βοηθηθούν.

4. Ο Κούπερ είναι φανατικός θιασώτης του 4-4-2 και πολύ δύσκολα θα το αλλάξει. Στον Αρη έλεγε ότι η ομάδα πρέπει να έχει μια ταυτότητα και δεν το εγκατέλειπε ποτέ, πλην κάποιων ντέρμπι εκτός έδρας που το μετέτρεπε σε 4-4-1-1 βάζοντας δηλαδή τον δεύτερο φορ (συνήθως τον Κόκε) λίγο πιο πίσω. Είναι προπονητής που το πρώτο πράγμα που θέλει είναι να μην δέχεται η ομάδα του γκολ, εξού και θεωρείται αμυντικογενής.

Προφανώς στον Ολυμπιακό θα πρέπει να το διαφοροποιήσει για να αρέσει και στον κόσμο. Ο Αρης πάντως επί των ημερών του ήταν μια ομάδα εξαιρετικά συμπαγής, με παίκτες που ήξερε ο καθένας τον ρόλο του στο γήπεδο, που κάλυπταν χώρους και έδιναν βοήθειες. Ήταν δηλαδή μια ομάδα με το Ο κεφαλαίο.

5. Έχει πολλάκις απαντήσει στον χαρακτηρισμό αυτό και θεωρεί ότι στο ποδόσφαιρο κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει. Το σίγουρο είναι ότι ξέρει να φτιάχνει ομάδες που να διεκδικούν υψηλούς στόχους. Δεν είναι τυχαίο ότι επι των ημερών του ο Αρης πραγματοποίησε την καλύτερη ευρωπαϊκή πορεία της ιστορίας του.

Οι ρεπόρτερ του Άρη αναλύουν τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ
INTIME SPORTS

Παντελής Ζουμπούλης

(allaboutaris.com)

1. "Είναι τελειομανής μέχρι του θανατά. Ακόμη και στην προετοιμασία όπως τον είχα ζήσει με τον Άρη στην Αυστρία δεν αφήνει την προπονήσεις στους συνεργάτες του. Αυτός την επιβλέπει. Ακόμη και στην πιο απλή άσκηση και δίνει μεγάλη έμφαση στους πιτσιρικάδες. Είναι συνέχεια από πάνω τους.

Τους διορθώνει και τους καθοδηγεί. Και βεβαίως δεν ακούγεται ούτε η ανάσα των παικτών στην προπόνηση. Υπάρχει απόλυτη πειθαρχία. Αλλά όταν τελειώσει η προπόνηση είναι ένας άλλος Κούπερ με το χαμόγελο και την πλακίτσα. Για αυτό ακόμη και οι παίκτες που δεν έπαιξαν επί Κούπερ στον Άρη είχανε μόνο καλά λόγια να πούνε για αυτόν".

2. "Και τα πάντα θα αναλάβει και μπορεί να το κάνει. Έχει το ειδικό βάρος ως προπονητής. Έχει όνομα βαρύ που μπορεί να εμπνέει και σεβασμό στους παίκτες και εμπιστοσύνη. Έστω και αν στον Ολυμπιακό θα έχει να διαχειριστεί μεγαλύτερες προσωπικότητες ή ακόμη και που θα αναλάβει μεγαλύτερη κληρονομιά στην μετά - Βαλβέρδε εποχή.

Ακόμη και τώρα που δεν είναι στο φόρτε της καριέρας του ο Κούπερ για την Ελλάδα και το ποδόσφαιρο που έχουμε είναι πολυτέλεια".

3. "Του αρέσει να δουλεύει με τους μικρούς. Ασχολείται πολύ μαζί τους. Είναι δάσκαλος. Και με την συμπεριφορά του τους προσεγγίζει όπως πρέπει για έναν νεαρό ποδοσφαιριστή και έχει την επιμονή να κάθεται από πάνω τους την ώρα της προπόνησης μέχρι να κάνουνε σωστά αυτό που τους ζητάει.

Και στον Άρη δούλεψε με πιτσιρικάδες αλλά ο Άρης δεν μπορεί να υποστηρίξει εύκολα μία ανανέωση όπως μπορεί ο Ολυμπιακός διότι δίπλα στους πιτσιρικάδες του Ολυμπιακού θα υπάρχει και μία γκάμα έμπειρων ποδοσφαιριστών που θα τους πλαισιώσουν και θα προκύψει ένα ισχυρό και ανταγωνιστικό σύνολο".

4. "Εδώ είναι το κομβικό σημείο. Ο Κούπερ στον Άρη όπως και σχεδόν σε όλες τις ομάδες του ήταν φανατικός θιασώτης του 4-4-2 στην ευθεία στην μεσαία γραμμή. Του αρέσει πολύ η ανάπτυξη από τα πλάγια.

Ζητάει ταχύτητα και πρέσινγκ από όλη την ομάδα και θέλει το πρέσινγκ να ξεκινάει από τον σέντερ φορ στον αντίπαλο τερματοφύλακα. Δίνει μεγάλη έμφαση στο τρανζίσιον της ομάδας. Όλη η ομάδα μπροστά και όλη η ομάδα πίσω. Τρελαίνεται όταν βλέπει έναν παίκτη να περπατάει στον αγωνιστικό χώρο.

Ζητάει διαρκή κίνηση, αλληλοκαλύψεις και κίνηση χωρίς την μπάλα με το δόγμα του να είναι ότι ξεκινάμε από την άμυνα και πάμε στην επίθεση. Προσωπικά δεν συμφωνώ ότι είναι αμυντικογενής προπονητής. Η διαφορά ωστόσο του Ολυμπιακού με τον Άρη είναι ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να υποστηρίξει τον Κούπερ και να παίξει αυτό το 4-4-2.

Δεν ξέρω απλά αν ο Κούπερ έχει ξεφύγει από αυτές τις εμμονές του 4-4-2 που όμως το πλήρωσε με τον Άρη στο ελληνικό πρωτάθλημα με αποτέλεσμα να επέλθει το διαζύγιο, αν και το είχε παίξει στην μεγάλη Βαλένθια που πήγε σε δύο τελικούς Champions League αλλά και στην Ίντερ. Ο Κούπερ πάντως είναι μίας άλλης λογικής από αυτήν του Βαλβέρδε".


5. "Αυτά για μένα είναι παραμύθια της χαλιμάς. Τον χαρακτηρισμό looser μπορεί να τον έχει στην Ευρώπη. Όταν λοιπόν ποτέ φθάσει ελληνική ομάδα δύο φορές σε τελικό Champions League με τον Κούπερ και τους χάσει τότε το συζητάμε αν είναι ή όχι".

Οι ρεπόρτερ του Άρη αναλύουν τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ
Κούπερ INTIME SPORTS

Γιώργος Τότσικας

(pressaris.gr)

1. "Ο Κούπερ είναι η προσωποποίηση του προπονητή που δουλεύει στο γήπεδο σκληρά, από το πρωί μέχρι το βράδυ… Θεωρείται εργασιομανής. Δεν είναι τυχαίο ότι πήγαινε πρώτος στο Νέο Ρύσιο, στις προπονητικές εγκαταστάσεις του Άρη, αρκετή ώρα πριν ξεκινήσει η προπόνηση. Περίμενε στην… πόρτα, έναν, έναν τους παίκτες, τους χαιρετούσε και όταν μαζεύονταν όλοι έπιανε δουλειά, παρατείνοντας πολλές φορές την διάρκεια της. Πήγαινε πρώτος, έφευγε τελευταίος.

Την ώρα του αγώνα είναι ο κατ’ εξοχήν προπονητής… κόουτς. Ο τρόπος με τον οποίο κοουτσάρει θυμίζει… μπάσκετ, φωνάζει, ζει το παιχνίδι, κάποιοι τον παρομοίασαν ως τον… 12 παίκτη της ομάδας. Π.χ. στον αγώνα με την Ξάνθη στο κύπελλο, κάτω από καταρρακτώδη βροχή είχε φτάσει σχεδόν μέχρι το… κέντρο για να βοηθήσει την ομάδα του. Τότε ειπώθηκε ότι είχε πιο βρεγμένη φόρμα, από τη φανέλα πολλών παικτών. Τον νιώθουν δίπλα τους οι παίκτες του την ώρα του αγώνα.

Στις αποστολές συνηθίζει να είναι πάντα με το τεχνικό επιτελείο του. Περνάει ώρες μαζί τους, αρκετά μακριά από την υπόλοιπη ομάδα, τους παίκτες. Μοιάζει απόμακρος, αλλά δεν είναι. Μοιάζει βλοσυρός, αλλά δεν είναι. Έχει αναπτυγμένη την αίσθηση του χιούμορ, του αρέσουν τα αστεία, λέει αστεία, κρατάει, όμως τις σωστές αποστάσεις. Χαμογελάει πολύ περισσότερο από αυτό που φαίνεται στο γήπεδο. Είναι κοινωνικός, μιλάει συχνά με την οικογένειά του.

Είναι ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που σέβεται τους συνεργάτες του και τους δημοσιογράφους… Δεν αρνείται να μιλήσει σε κανέναν, εφόσον του ζητηθεί. Προσπαθεί να κρατάει χαμηλά την μπάλα…

Μετά τον θρίαμβο επί της Ατλέτικο Μαδρίτης στο Βιθέντε Καλντερόν, τον ρωτήσαμε εάν νιώθει ότι προκάλεσε ένα έπος και το βίωσε ως άλλος… μυθικός ήρωας λόγω… ονόματος (Έκτορας) και μόνο που δεν κοκκίνισε, ζητώντας να βάλουμε στην άκρα τα ωραία λόγια, ακόμη και σε μια τέτοια επιτυχία.

Ένας τζέντελμαν των γηπέδων".

2. "Ο Κούπερ μπορεί να αναλάβει τον απόλυτο έλεγχο, εφόσον του δοθεί. Τον είχε στον Άρη, σύμφωνα με τα λεγόμενα και του ίδιου. Μπορεί να το κάνει, εφόσον στηριχθεί από τη διοίκηση, ειδικά μετά από ένα, δυο αναποδιές ή άτυχα αποτελέσματα. Δεν τον φοβίζει να δουλεύει υπό πίεση. Έχει τεράστια πείρα, του αρέσει να δημιουργεί, του αρέσει να ενημερώνεται συνεχώς για το ποδόσφαιρο. Εφόσον βρει… γήπεδο, χωρίς να παρεμβαίνουν διάφοροι στα πόδια του, μπορεί να έχει σταθερά το τιμόνι.

Ένα ακόμη στοιχείο είναι ότι δεν κολλάει σε πρόσωπα. Συναινεί στην απόκτηση παικτών σε συγκεκριμένες θέσεις, εφόσον δεν είναι δυνατόν να αποκτηθούν συγκεκριμένα ονόματα"

3. "Βούτυρο στο… ψωμί του οι νεαροί. Του αρέσει, μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο να δουλεύει, θέλει να προωθεί κάποιους από αυτούς, αλλά κοιτάει ποιες είναι οι δυνατότητες της ομάδας, τι ρόστερ έχει και εάν μπορεί να μπολιάσει κάποιους από αυτούς στον κορμό της ομάδας.

Στον Άρη δεν είχε την πολυτέλεια ενός ρόστερ με πολλές λύσεις και μοιραία η προώθηση κάποιων νεαρών πήγε πίσω. Ειδικά, όταν τα μεγάλα παιχνίδια στην Ευρώπη, δεν έδιναν περιθώρια για πειράματα. Λογικά στον Ολυμπιακό, θα έχει περισσότερες επιλογές".

4. "Στον Άρη είχε, σίγουρα, μια αμυντικογενή τεχνική, αλλά πιστεύουμε ότι ξεκίνησε με βάσει το υλικό που είχε. Στην Βαλένθια, ειδικά, αλλά και στην Ίντερ δεν μπορεί κάποιος να πει ότι ήταν 100% αμυντικός ο προσανατολισμός της ομάδας. Στον Άρη επιδίωκε να πιέζει ψηλά τον αντίπαλο σε μια επιθετική άμυνα, είχε κοντά τις γραμμές, ζητούσε μεγάλη αλληλοκάλυψη, εξασφαλίζοντας πρώτα το μηδέν και μετά το… μισό γκολ που θα του έδινε την νίκη. Πιστεύουμε ότι λόγω των συγκυριών, την έλλειψη καθαρόαιμου επιθετικού και γενικά του ρόστερ της ομάδας του Άρη, προσαρμόστηκε σε αυτήν την τακτική.

Λογικά στον Ολυμπιακό θα προσαρμοστεί στα δεδομένα της ομάδας και θα χαράξει την αγωνιστική του φιλοσοφία ανάλογα με το τι παίκτες θα έχει στα χέρια του. Σίγουρα, δεν θα δούμε τον Ολυμπιακό του Βαλβέρδε".

5. "Η δική του απάντηση είναι ότι: όταν κάποιος φτάνει σε τόσους τελικούς δεν είναι… looser. Η ιστορία, όντως, του έχει φερθεί σκληρά. Στον τελικό του ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό, ο Άρης ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ, έχασε στην λεπτομέρεια και σίγουρα δεν ήταν θέμα προπονητή. Με τη Βαλένθια έχασε στα πέναλτι…

Looser δεν θα τον χαρακτηρίζαμε. Αντίθετα, είναι ένας προπονητής, ο οποίος διψάει για διάκριση, θέλει το κομμάτι από την πίτα της ιστορίας που του αναλογεί και στον Ολυμπιακό, λογικά θα έχει την ευκαιρία να κλείσει κάποιους ανοικτούς λογαριασμούς για τον ίδιο. Εάν ο Άρης μπορούσε να αντέξει το συμβόλαιό του και όλο το οικονομικό μπάτζετ μιας ομάδας του Κούπερ, τότε θα έπαιρνε… σύνταξη από το Κλεάνθης Βικελίδη"

Οι ρεπόρτερ του Άρη αναλύουν τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ
INTIME SPORTS

Νότης Κοσκίδης

(Metrosport)

1. "Ο Έκτορ Κούπερ από τη θητεία του στον πάγκο της Εθνικής Γεωργίας και έπειτα δουλεύει με ένα σταθερό επιτελείο, με το οποίο εργάστηκε και στον Άρη. Βασικός συνεργάτης του είναι ο Ισπανός προπονητής, Κάρλος Φανταγκούτσι, ο οποίος είναι και η κινητή «βάση δεδομένων» του και εκείνος που επιμελείται το σκάουτινγκ του αντιπάλου και έχει ενεργό ρόλο στην παρουσίαση και την εφαρμογή της τακτικής στις προπονήσεις. Είναι ο μόνος από τον πάγκο που μπορεί να δίνει εντολές εν ώρα αγώνα, πάντα σε συνεννόηση με τον Κούπερ, ο οποίος ουσιαστικά κοουτσάρει σαν προπονητής. μπάσκετ τις ομάδες του! Διαρκώς όρθιος, με χαρακτηριστικές χειρονομίες και εξάρσεις, μοιάζει να κοουτσάρει φάση-φάση έναν αγώνα!

Πολύ σημαντικό ρόλο στις ομάδες του Κούπερ έχει ο Άνχελ Πουέμπλα. Ο βραχύσωμος Ισπανός γυμναστής, που εργάστηκε στο παρελθόν στην Ρεάλ Μαδρίτης, φροντίζει ώστε να έχει ο προϊστάμενος του όσο το δυνατόν πιο αθλητικές ομάδες να κοουτσάρει. Ικανός και εργατικός εργοφυσιολόγος, με γνώση του αντικειμένου, που ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις στον τομέα του. Ο Άρης επί Κούπερ ήταν μια ομάδα χωρίς σοβαρούς μυϊκούς τραυματισμούς, η οποία κατάφερε μέσω της οργανωμένης δουλειάς να ανταπεξέλθει σε διπλό ταμπλό, με αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο Κούπερ δεν είναι λάτρης της βιντεοθεραπείας και δεν αναλώνει πολύ χρόνο στην προετοιμασία των αγώνων μπροστά στην οθόνη, αλλά προτιμά να δουλεύει με τους ποδοσφαιριστές του όσο το δυνατόν περισσότερο στο γήπεδο. Δυστυχώς για τους δημοσιογράφους που κάλυπταν το ρεπορτάζ του Άρη οι προπονήσεις της ομάδας ήταν κλειστές, επομένως δεν ήταν δυνατό να σχηματίσουν απόλυτη άποψη για τον τρόπο δουλειάς του. Τα δείγματα πάντως από την προετοιμασία και τις αποστολές στο εξωτερικό φανέρωναν έναν εργασιομανή επαγγελματία, που αγαπάει αυτό που κάνει και αφιερώνεται στη δουλειά του, έστω και αν από χρόνια δεν του είναι απαραίτητη για να βιοπορίζεται. Οι συνεντεύξεις Τύπου που παραχωρούσε αντιμετωπίζονταν ως «φροντιστήριο» από τους δημοσιογράφους, που σπάνια έχαναν την ευκαιρία να ακούσουν τις απόψεις και τη φιλοσοφία του για το ποδόσφαιρο.

Παρά το προφίλ του, ο πάντα κομψός στην εμφάνιση Κούπερ δεν ήταν ο αυστηρός προπονητής στα αποδυτήρια, εκείνος που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Φρόντιζε να έχει καλές σχέσεις με τους ποδοσφαιριστές του, διατηρώντας πάντα κάποιες «κόκκινες γραμμές». Δεν ήταν απόμακρος, ούτε όμως και «φίλος» μαζί τους. Δεν απαιτούσε τον σεβασμό, αλλά τον κέρδιζε και δεν είναι τυχαίο ότι μετά την αποχώρηση του από τον Άρη, ακόμη και ποδοσφαιριστές που είχαν ελάχιστο χρόνο συμμετοχής επί των ημερών του, είχαν να λένε για το πόσο δίκαιος ήταν. Επί ημερών του παρατηρήθηκαν τα λιγότερα κρούσματα «διαφορών» ανάμεσα στις «παροικίες» Ελλήνων και ξένων ποδοσφαιριστών στα αποδυτήρια.Τα βράδια πριν τους αγώνες του άρεσε να χαλαρώνει στο δωμάτιο του και να βυθίζεται στις σκέψεις του, με μόνη συντροφιά την αγαπημένη του πίπα, μια «κακή» συνήθεια που διατηρεί χρόνια. Με τσιγάρο στο στόμα πάντως δεν είχε γίνει αντιληπτός σε δημόσιο χώρο."

2. "Στον Άρη ο Κούπερ ήρθε μεσούσης της περιόδου και ενσωματώθηκε στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας, χωρίς ιδιαίτερη διάθεση να επέμβει στις δομές της. Το μόνο που ζήτησε ήταν να βελτιωθεί η οργάνωση γύρω από το ποδοσφαιρικό τμήμα, καθώς και οι εγκαταστάσεις στο προπονητήριο και το «Κλεάνθης Βικελίδης», κάτι στο οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα η διοίκηση με την αντικατάσταση του χλοοτάπητα.

Ο Αργεντινός ανανέωσε μόλις από τον πρώτο μήνα παρουσίας του στην ομάδα για έναν ακόμη χρόνο το συμβόλαιο του με τον Άρη και στο ξεκίνημα της σεζόν 2010-11 φάνηκε να αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο στη στελέχωση της ομάδας, χωρίς πάντως εν τέλει να παρέμβει σημαντικά, αντιλαμβανόμενος τα στενά οικονομικά πλαίσια που έπρεπε να κινηθεί. Η σχεδόν μόνιμη απαίτηση του ήταν η απόκτηση ενός επιθετικού πλάι στους Κόκε, Ρουίζ και Τσέζαρεκ, τον οποίο περίμενε μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου, για να του πάρουν εν τέλει τον ελεύθερο Φαμπιάνο Λίμα, που «δεν ακούμπησε» και αποχώρησε λίγο καιρό μετά.

Στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου και αφού είχε οδηγήσει τον Άρη στους «32» του Europa League, εξασφαλίζοντας αρκετά επιπλέον έσοδα για την ΠΑΕ, φάνηκε μια διάθεση να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην επιλογή μεταγραφικών στόχων, κίνηση που φάνηκε να τον οδηγεί εν τέλει σε ρήξη με την διοίκηση και τον δομημένο από χρόνια τρόπο λειτουργίας στα μεταγραφικά. Οι εισηγήσεις του για Καλίνσκι, Εντού και Δημήτρη Παπαδόπουλο κρίθηκαν υπερβολικές σε κόστος και προκάλεσαν έντονες τριβές της διοίκησης με τον επί χρόνια ατζέντη του, Αλεχάντρο Καμάνιο. Ο Κούπερ του έχει πλήρη εμπιστοσύνη και με την αρωγή του μπορεί να έχει ενεργό συμμετοχή στον αγωνιστικό σχεδιασμό μιας ομάδας. Το έκανε άλλωστε και στην Ίντερ του Μοράτι, επομένως γιατί όχι οπουδήποτε."

3. "O Kούπερ ανέλαβε τον Άρη τον Νοέμβριο του 2009 και τον κοουτσάρισε για πρώτη φορά την 11 αγωνιστική. Οι «κίτρινοι» είχαν χάσει έδαφος και η ανάγκη για άμεσα αποτελέσματα υποχρέωσε τον Κούπερ να βασιστεί ως το τέλος της σεζόν στους έμπειρους και πιο ετοιμοπόλεμους ποδοσφαιριστές του, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της εξόδου στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Πρόλαβε όμως να χρίσει επαγγελματία τον Γιώργο Κατίδη και να τον ρίξει στο ντεμπούτο του ως αλλαγή σε παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Πέραν του διεθνούς με την Εθνική Νέων χαφ, ο Κούπερ κάλεσε μαζί του στην προετοιμασία το καλοκαίρι του 2010 στο Κίτσμπουελ τους Μπουγαϊδη, Οικονομόπουλο, Αγτσίδη και Από αυτούς κανείς, με εξαίρεση τον Κατίδη, δεν μπόρεσε να κερδίσει μια θέση στα πλάνα του για τη σεζόν που ξεκινούσε.

Αυτό πάντως που είχε κάνει μεγάλη εντύπωση σε όσους παρακολούθησαν από κοντά την προετοιμασία στην Αυστρία ήταν ο σχολαστικός τρόπος με τον οποίο δούλεψε με τα νεαρά παιδιά, τα οποία αντιμετώπισε ισότιμα, ως φτασμένους επαγγελματίες. Φρόντιζε να αναλώσει μεγάλο από τον χρόνο των προπονήσεων μαζί τους στις ασκήσεις τακτικής, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές το ίδιο πράγμα, ως ότου εντρυφήσουν στον τρόπο παιχνιδιού που ήθελε να εφαρμόσει. Οι νεαροί, που πήραν ομολογουμένως αρκετές ευκαιρίες εκείνη την περίοδο, δεδομένου ότι η προετοιμασία άρχισε νωρίς και υπήρχαν ακόμη αρκετά κενά στο ρόστερ του Άρη, δούλεψαν ακόμη εξτρά σε γκρουπ με τον βοηθό του, τον Κάρλος Φανταγκούτσι.

Ο Κούπερ μετά την αποχώρηση του από τον πάγκο του Άρη, «κατηγορήθηκε» από στελέχη της ομάδας ότι δεν ασχολήθηκε όσο θα έπρεπε με τις ομάδες υποδομής, με στόχο την προώθηση νεαρών στην πρώτη ομάδα. Μάλιστα του είχαν προσάψει και το ότι δεν πήγε ποτέ να παρακολουθήσει αγώνα της ομάδας Κ20, που στέφθηκε πρωταθλήτρια εκείνη τη χρονιά. Αυτό είναι γεγονός, αν και ο συνεργάτης του, Κάρλος Φανταγκούτσι είχε δει εκείνος αγώνες των μικρών. Από το περιβάλλον του Αργεντίνου τεχνικού η εξήγηση που δίνονταν ήταν ότι ο φόρτος εργασίας, με τις διπλές υποχρεώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν του επέτρεπε τη φυσική παρουσία στους αγώνες της Κ20, που συνέπιπταν τις περισσότερες φορές με τις προπονήσεις της πρώτης ομάδας και μάλιστα δίνονταν σε γήπεδο που απείχε αρκετά χιλιόμετρα από τη φυσική έδρα ή το προπονητήριο της ομάδας.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης, ότι όταν η διοίκηση ζήτησε από τον Κούπερ να προτείνει κάποιους νεαρούς για να γίνουν επαγγελματίες και να ακολουθήσουν την προετοιμασία στο εξωτερικό, εκείνος απευθήνθηκε στον προπονητή της Κ20, Νίκο Πασσιαλή και ζήτησε την εισήγηση του. Όπως του είπε, από τη στιγμή που βρίσκεται σε αυτό το πόστο και η διοίκηση τον εμπιστεύεται, έχει και εκείνος κάθε λόγο να κάνει το ίδιο. Για αυτό και δεσμεύτηκε να τηρήσει κάθε πρόταση του, αφού γνώριζε καλύτερα τους ποδοσφαιριστές του και μπορούσε να κρίνει ποιοι ήταν οι καλύτεροι, οι πλέον σταθεροί και οι πιο έτοιμοι για να κάνουν το βήμα παραπάνω."

4. "Ο Κούπερ δεν είναι απλά θιασώτης του 4-4-2, είναι ίσως από τους μεγαλύτερους θεωρητικούς στην εφαρμογή του, με τα δείγματα γραφής που είχε αφήσει με την Βαλένθια να μνημονεύονται ακόμη.

Ο Κούπερ τα πρώτα χρόνια της καριέρας του σε κορυφαίο επίπεδο επέμεινε απόλυτα στην εφαρμογή αυτού του συστήματος και μάλιστα για να μπορεί να το «βγάλει» μέσα στο γήπεδο είχε φτάσει στο σημείο να αφήνει εκτός ενδεκάδας πότε τον Ρονάλντο και πότε τον Ρεκόμπα, όταν ήταν προπονητής στην Ίντερ και αναζητούσε τον εκάστοτε παρτενέρ του «σταθερού» Βιέρι. Για αυτό τον λόγο είχε έρθει σε προστριβή και με το «φαινόμενο», το οποίο χρόνια μετά είχε αποκαλύψει ότι έθεσε τότε θέμα στον Μοράτι «Ή εγώ ή ο Κούπερ», με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από το Μιλάνο με προορισμό την Ρεάλ Μαδρίτης!

Η παρουσία του στον Άρη, των περιορισμένων επιλογών στην επιθετική κυρίως γραμμή, φανέρωσε ότι ο Κούπερ δεν είναι εν τέλει δογματικός, αλλά μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες και κυρίως με το υλικό που έχει στα χέρια του. Είναι πάντως πρακτικά δύσκολο να εφαρμόσει τον ίδιο τρόπο παιχνιδιού με αυτόν του Βαλβέρδε.

Σε ότι αφορά το θεώρημα ότι οι ομάδες που στήνει είναι αμυντικογενείς, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο Κούπερ είναι ένας αρκετά ρεαλιστής προπονητής. Παίζει για το αποτέλεσμα και συχνά θυσιάζει το θέαμα στο βωμό του πως θα κατακτήσει αυτό που θέλει, όταν διαπιστώνει ότι δεν μπορούν να συμβαδίσουν. Δεν είναι αμυντικογενής επομένως από δόγμα ή φύση, αλλά κατά συνθήκη. Στα χέρια του ο Άρης δεν ήταν μια ομάδα φύσει αμυντικογενής, αλλά μια ομάδα που είχε μάθει να αμύνεται καλά και οργανωμένα. Ο Κούπερ δίνει μεγάλη βάση στην τακτική και θέλει οι παίκτες του να μην αποκλίνουν από αυτή. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε και με μεγάλη αυταπάρνηση από μεριάς των παικτών ήρθαν και οι μεγάλες νίκες επί της Ατλέτικο Μαδρίτης στους ομίλους του Europa League. Βέβαια, στον αντίποδα, η τακτική που εφάρμοσε στην Ευρώπη ο Αργεντινός δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα στο ελληνικό πρωτάθλημα, που ο Άρης έπρεπε να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Εκεί του έλειψαν τόσο ένας δημιουργικός χαφ, όσο και ένας σέντερ φορ να πλαισιώνει τον Κόκε. Στον Ολυμπιακό η πληθώρα επιλογών θα τον κάνει πιο ευέλικτο και θα του επιτρέψει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις."

5. "Πέραν της μεγαλειώδους πορείας με τον Άρη στο Europa League, τον οποίο οδήγησε στους «32» παίρνοντας την πρόκριση εις βάρος της κατόχου του θεσμού, Ατλέτικο Μαδρίτης, η παρουσία του στον κίτρινο πάγκο σημαδεύτηκε από τον χαμένο τελικό του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό. Ένα αποτέλεσμα που ήρθε να προστεθεί στον «μαύρο κατάλογο» των αποτυχιών του σε τελικούς. Εκείνη τη βραδιά πάντως έχει το μικρότερο μερίδιο ευθύνης για την ήττα, αφού είχε να αντιμετωπίσει ουσιαστικά στο γήπεδο του τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό, που ήταν στην καλύτερη φάση των τελευταίων χρόνων. Ο Άρης ατύχησε να έχει σε πολύ κακή μέρα τα «βαριά χαρτιά» του, όπως ο Κόκε, ο Κάμπορα, ο Νάφτι και ο Κάλβο και παρόλα αυτά κατάφερε να κρατήσει το παιχνίδι σε μια απόλυτη ισορροπία και να το χάσει εν τέλει από μια φάση, από ένα γκολ του Λέτο με σουτ απ' τα σαράντα μέτρα.

Άποψη μου είναι ότι ο Κούπερ δεν είναι ηττοπαθής. Ούτε «φοβάται» τα μεγάλα ματς. Αυτό που του έλειψε για να γράψει διαφορετικά την ιστορία ήταν λίγη εύνοια της τύχης, λίγο «άστρο». Το παραδέχθηκε και ο ίδιος κάποια στιγμή σε μια χαλαρή συζήτηση στο περιθώριο κάποιας αποστολής, όταν ανέφερε πως μάλλον ήταν στην. τύχη του σε δύο τελικούς, του Κυπέλλου Ισπανίας Μπαρτσελόνα-Μαγιόρκα και του Τσάμπιονς Λιγκ, Βαλένθια-Μπάγερν, οι κατά τεκμήριο καλύτεροι εκτελεστές που διέθετε να αστοχήσουν στο τρίτο πέναλτι, έπειτα μάλιστα από αποτυχία και των αντιπάλων τους!

Ήταν εμφανές πάντως ότι δεν του άρεσε να μιλάει για τους χαμένους τελικούς, ούτε να δίνει πολλές - πολλές εξηγήσεις. Προσωπικά αδυνατώ να χαρακτηρίσω "looser" έναν προπονητή που οδήγησε ομάδες που δεν είναι τα απόλυτα ποδοσφαιρικά μεγέθη, όπως η Βαλένθια (δις) και η Μαγιόρκα, σε ευρωπαϊκούς τελικούς."

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ