ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η πορεία του Κούπερ στους Ευρωπαϊκούς πάγκους

Η πορεία του Κούπερ στους Ευρωπαϊκούς πάγκους
Κούπερ INTIME SPORTS

Από το επιτυχημένο ντεμπούτο στην Ευρώπη με τη Μαγιόρκα, στους (χαμένους) τελικούς Ευρωπαϊκών διοργανώσεων, στον ερχομό του στην Ελλάδα και από εκεί στην Ορντουσπόρ. Διαβάστε την πορεία του Κούπερ στους 9 πάγκους από το 1997 μέχρι σήμερα.

Ολοένα και πιο κοντά στον Ολυμπιακό φαίνεται πως βρίσκεται ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ. Ο Αργεντινός τεχνικός κερδίζει συνεχώς πόντους και δεν αποκλείεται ν' αποτελέσει τον επόμενο τεχνικό των "ερυθρόλευκων".

Σίγουρα πρόκειται για ένα ηχηρό Ευρωπαϊκό όνομα το οποίο βέβαια δεν μπόρεσε ποτέ να μπει στο κλειστό club των "Μεγάλων προπονητών" αφού έχασε τους τελικούς που θα τον ανέβαζαν επίπεδο.

Στην Ελλάδα συστήθηκε μέσω του Άρη, ωστόσο, η προπονητική του καριέρα άρχισε το 1993, όταν ανέλαβε την Ουρακάν. Η αμέσως επόμενη ομάδα του ήταν η Λανούς, με την οποία κατέκτησε το Copa Conmebol, και το μεγάλο βήμα προς την Ευρώπη έγινε το 1997. Η Μαγιόρκα τον απέκτησε και μαζί του πήγε το 1998 στον τελικό του κυπέλλου Ισπανίας, στον οποίο ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα.

Ωστόσο, την ίδια χρονιά ο Κούπερ κατέκτησε το Σούπερ Καπ Ισπανίας, ενώ οδήγησε τους νησιώτες στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος, την καλύτερη στην ιστορία τους, η οποία σήμανε και την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Έχασε, όμως, και τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1999.

Το 1999 ανέλαβε τη Βαλένθια με την οποία πανηγύρισε την κατάκτηση ενός Σόυπερ Καπ Ισπανίας. Επίσης, κατάφερε να φτάσει δύο συνεχόμενες χρονιές στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (2000, 2001), αλλά δεν μπόρεσε να νικήσει σε κανέναν εκ των δύο, χάνοντας τον πρώτο από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 3-0 και των δεύτερο στα πέναλτι από την Μπάγερν Μονάχου.

Όπως σε όλες τους τις ομάδες έτσι και στις "νυχτερίδες" μετά τη συμπλήρωση δύο χρόνων αποχώρησε και βρήκε την επόμενη ποδοσφαιρική του στέγη στην Ίντερ. Στην πρώτη του σεζόν αποκλείστηκε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ εν τέλει δεν κέρδισε κάποιον τίτλο, όπως και όταν επέστρεψε στη Μαγιόρκα.

Στις Μπέτις και Πάρμα δεν μπόρεσε να πιάσει, όπως και στην εθνική Γεωργίας, στην οποία έφυγε λίγο μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου. Το ίδιο συνέβη και με τις Ράσινγκ Σανταντέρ και Ορντουσπόρ, τις δύο τελευταίες ομάδες του. Στη μόνη που σημείωσε κάποιες επιτυχίες ήταν ο Άρης, ο οποίος τον πήρε το 2009. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης υπό την καθοδήγησή του γνώρισε μαζί του μεγάλες χαρές στην Ευρώπη, αλλά έχασε και τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας από τον Παναθηναϊκό.

Η παρουσία του στον Άρη ήταν μία μικρογραφία της συνολικής του καριέρας, αφού με τους "κίτρινους" έκανε μία καλή ευρωπαϊκή πορεία και πήγε σε έναν τελικό, τον οποίον όμως έχασε, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά πως οι ομάδες του φτάνουν στην πηγή, αλλά δεν πίνουν νερό.

Διακρίσεις

Λανούς: Copa Conmebol (1996)

Μαγίορκα: Σούπερ Καπ (1998) / Φιναλίστ: Κύπελλο Ισπανίας (1998), Κύπελλο Κυπελλούχων (1999)

Βαλένθια: Σούπερ Καπ (1999) / Φιναλίστ: Τσάμπιονς Λιγκ (2000 και 2001)

Άρης: Φιναλίστ: Κύπελλο Ελλάδας

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ