STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Οι αδιάφθοροι "κασκαντέρ"

Οι αδιάφθοροι "κασκαντέρ"
Χιμένεθ, Ουζουνίδης

Μανόλο Χιμένεθ και Μαρίνος Ουζουνίδης όχι μόνο παραμένουν αήττητοι σε ντέρμπι τουλάχιστον μέχρι την αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ, αλλά δεν έχουν δει ΑΕΚ και Παναθηναϊκό αντίστοιχα να δέχονται ούτε ένα γκολ στα “μεγάλα” ματς.

Αμφότεροι κλήθηκαν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά μεσούσης της σεζόν. Να βγάλουν ΑΕΚ και Παναθηναϊκό από το αγωνιστικό τέλμα, να αποτινάξουν την ατμόσφαιρα αφόρητης μιζέριας και ατέλειωτης μουρμούρας. Μανόλο Χιμένεθ και Μαρίνος Ουζουνίδης κατάφεραν να αλλάξουν την εικόνα στους δυο αντιπάλους του ΟΑΚΑ, έχουν πολλά ακόμη μπροστά τους, αλλά αν μη τι άλλο έχουν αποδειχθεί ικανότεροι των προκατόχων τους.

Ο Ισπανός ακόμη δεν έχει δοκιμαστεί σε εκτός έδρας ντέρμπι εφέτος με την Ένωση, αλλά μετράει 2/2 με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Ο Ουζουνίδης φεύγει στην τρέχουσα σεζόν για πρώτη φορά εκτός από τη Λεωφόρο σε τόσο μεγάλο ματς, αλλά εντός έδρας έμεινε αήττητος (νίκες με ΠΑΟΚ-Ολυμπιακό, ισοπαλία με ΑΕΚ). Κι όποιος δεχθεί γκολ στο ΟΑΚΑ, θα βιώσει αυτή τη στιγμιαία στενοχώρια για πρώτη φορά εφέτος σε ντέρμπι!

ΜΑΝΟΛΟ Ο "ΣΚΛΗΡΟΣ"

Ο “Μανόλο” Χιμένεθ είναι ο τρίτος προπονητής στον πάγκο της ΑΕΚ, μετά τον Τιμούρ Κετσπάγια και τον Ζοσέ Μοράις. Ανέλαβε στις 19 Ιανουαρίου 2017 και κατάφερε πολύ γρήγορα να μεταδώσει αυτοπεποίθηση στους παίκτες της Ενωσης, η οποία ενισχυμένη στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο με Αραούχο, Βράνιες, Αϊντάρεβιτς (μια προσθήκη βασικού σε κάθε γραμμή) παραμένει αήττητη 13 ματς πρωταθλήματος και Κυπέλλου με τον Ισπανό κόουτς στον πάγκο της.

Και όχι μόνο αυτό. Η εντός έδρας επίδοσή της αγγίζει το εκκωφαντικό 7-0-0 με συντελεστή τερμάτων 24-0! Κι αν κάποιος ισχυριστεί ότι οι αντίπαλοί της ήταν “εύκολοι” και ότι τα 9 από τα 24 γκολ της στο ΟΑΚΑ τα έχει πετύχει στο Κύπελλο εναντίον του Λεβαδειακού (6-0) και του Πλατανιά (3-0) που αγωνιζόταν με δέκα παίκτες, ας ρίξει μια ματιά στις εντός έδρας “γκέλες” της ΑΕΚ στην προ Χιμένεθ εποχή. Ισοπαλίες με Ηρακλή, Ατρόμητο, Πανιώνιο, ΠΑΣ Γιάννινα, Παναιτωλικό...

Για την ακρίβεια, ο Χιμένεθ “αξιοποίησε” τα πρώτα του ματς ώστε η Ένωση να σφυρηλατήσει χαρακτήρα και εν συνεχεία “καθάρισε” και τα δύο ντέρμπι με Ολυμπιακό (1-0) και ΠΑΟΚ (3-0). Οδεύει με 4-2-3-1 και με 4-3-3, έχει δώσει ταυτότητα “μαχητή” στην ομάδα του και η ΑΕΚ δεν έχει δεχθεί ούτε μία φορά πρώτη γκολ με τον ίδιο στον πάγκο! Ούτε μία σε 13 ματς! Μέσα – έξω, πρωτάθλημα – Κύπελλο, εύκολοι – δύσκολοι αντίπαλοι. Μπαίνει με το “μαχαίρι στα δόντια” και πολύ συγκεντρωμένη, ξοδεύει πολλές δυνάμεις στο πρώτο ημίχρονο, ξέρει πώς να στέκεται πίσω από τη μπάλα όταν προηγείται.

Ο Αραούχο κάνει τη διαφορά στην αντίπαλη περιοχή, στις πτέρυγες οι επιλογές είναι πολλές, ο Αϊντάρεβιτς προσφέρει πολλά στο “δέσιμο” της μεσαίας γραμμής και στο passing game, o Bράνιες καταθέτει αξιοπιστία και σκληράδα. Συνολικά, άλλωστε, η ΑΕΚ είναι η ομάδα που παίζει πιο δυνατά από κάθε άλλη του Big – 4 (και αυτό συνέβη με τον Χιμένεθ). Κάθε νίκη σε κάθε μικρή μάχη την οδηγεί ως τώρα σε πολλές μεγάλες νίκες στο τέλος των αγώνων της.

Εκτός έδρας, βέβαια, τα βρίσκει σκούρα. Κι αυτό, διότι το ΟΑΚΑ της δίνει πια άλλον αέρα, όπως άλλωστε και η Λεωφόρος στον Παναθηναϊκό, ενώ μακριά από την έδρα της φαίνεται πολύ πιο ευάλωτη πνευματικά. Η μοναδική νίκη της ΑΕΚ μακριά από την έδρα της επιτεύχθηκε πριν από τη διακοπή του πρωταθλήματος, εναντίον του Ατρόμητου, ενώ είχαν προηγηθεί ισοπαλίες με την Ξάνθη, τον Ηρακλή και τον Πανιώνιο, ακόμη κι όταν η Ένωση έπαιρνε κεφάλι στο σκορ, όπως στο Καυτανζόγλειο και στη Νέα Σμύρνη.

Συνοπτικά, η ΑΕΚ του Χιμένεθ είναι μια ομάδα που έμαθε να μην χάνει! Που σκλήρυνε, που ένιωσε τη βαρύτητα της φανέλας της, που βρήκε ποδοσφαιρική ταυτότητα, χάρη κυρίως στην ισορροπία που ανέκτησε στη μεσαία γραμμή της, έναν killer στην αντίπαλη περιοχή, την αμυντική αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη που βρήκε για τον εαυτό της παιχνίδι με παιχνίδι, νίκη με νίκη...

ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ Ο ΡΕΑΛΙΣΤΗΣ

O Mαρίνος Ουζουνίδης ανέλαβε τον Παναθηναϊκό τον Νοέμβριο. Η φθορά ήταν ήδη τεράστια για τον Αντρέα Στραματσόνι και η ήττα στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ, η οποία έφερε τους Πράσινους ένα βήμα από τον αποκλεισμό στο Κύπελλο, ήταν εκείνη που... έπεισε μέχρι και τον Γιάννη Αλαφούζο για την αναγκαιότητα αλλαγής προπονητή. Ο 48χρονος τεχνικός είχε αποχωρήσει από τον Πανιώνιο τον Σεπτέμβριο (αφού είχε ήδη προετοιμάσει τη νέα σεζόν και ως προς το ρόστερ και ως προς την εκγύμναση των παικτών), αφού είχε φτάσει στην... εξώπορτα του Ρέντη, μετά το διαζύγιο του Ολυμπιακού με τον Βίκτορ Σάντσεθ. Ήταν η μοναδική προφανής και η απόλυτη λογική στο timing επιλογή για το Τριφύλλι, το οποίο συνφώνησε ενάμιση μήνα αργότερα και με τον Νίκο Λυμπερόπουλο για τη θέση του τεχνικού διευθυντή και πορεύεται σε νέα ρότα.

Ο Ουζουνίδης ξεκίνησε με νίκη επί του ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο (1-0), όπου οι Πράσινοι εφέτος δεν δέχθηκαν γκολ και έμειναν αήττητοι από ΑΕΚ (0-0) και Ολυμπιακό (1-0). Πέρασε πολύ δύσκολα στους πρώτους δυόμιση μήνες, με “ντου” στο Κορωπί, φυγή πέντε μεταγραφών τον Ιανουάριο και βαρύτατο πρόγραμμα με “κοντό” ρόστερ, αλλά από τον Φεβρουάριο και έπειτα, με την προσαρμογή των Κουρμπέλη – Κλωναρίδη και την επιστροφή των Κουλιμπαλί – Εμποκού, ο Ουζουνίδης βρήκε ενδεκάδα και μόνιμο σχήμα, με το οποίο σταδιακά ο Παναθηναϊκός έγινε πιο ελκυστικός και αποτελεσματικός. Σημαντική η βοήθεια όλου του τιμ (Γιάγκου-Καρβουνίδης – Κωτσής) στην εκγύμναση και την αποκατάσταση των παικτών, περισσότερη ενέργεια και αντοχή κατά τη διάρκεια του αγώνα, περισσότερες τελικές προσπάθειες, σούπερ Μπεργκ που “τρέχει” με 15 γκολ σε 16 ματς εντός του 2017.

Έβαλε τάξη στα αποδυτήρια (μαστίγιο και καρότο), άφησε στην άκρη και μακριά από την καθημερινότητα την κουβέντα για τη διαιτησία, βασίστηκε στο “ευέλικτο” λόγω Κλωναρίδη 4-4-2 που γίνεται συχνά 4-2-3-1 κατά τη διάρκεια των αγώνων, πήρε περισσότερα από τον Εμποκού και τους δυο ακραίους μπακ (Χουλτ – Κουλιμπαλί), “έδεσε” το δίδυμο Κουρμπέλη – Ζέκα στη μεσαία γραμμή, αλλά ακόμη θεωρεί ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.

Και στην αμυντική λειτουργία της ομάδας του και στη νοοτροπία της, ειδικά όταν τα ματς “στραβώνουν”, τις περισσότερες φορές εκτός έδρας (Λάρισα, Πλατανιάς, ΠΑΣ Γιάννινα, Ξάνθη), Θέλει να μάθει στους παίκτες του πώς να ξεπερνούν και “στραβές” διαιτητικές αποφάσεις και δυσκολίες κατά τη διάρκεια των αγώνων και θεωρεί το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ καθοριστικό για έναν λόγο: θέλει – ει δυνατόν – τη νίκη, ώστε να “κλειδώσει” η θέση του Παναθηναϊκού στα play offs και να μπορέσει τον επόμενο μήνα να διαχειριστεί το – ούτως ή άλλως - “κοντό” ρόστερ του (λίγες αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις) με τέτοιο τρόπο ώστε στο επίκεντρο να βρεθούν οι δυο ημιτελικοί με τον ΠΑΟΚ. Ώστε, δηλαδή, σ' αυτά τα δυο ματς εναντίον της ομάδας του Ιβάν Σαββίδη, ο Παναθηναϊκός να παραταχθεί πλήρης και όσο το δυνατόν πιο “φρέσκος”, όπως δηλαδή στο ντέρμπι εναντίον του Ολυμπιακού.

Ξέρει, καλά, άλλωστε, ο Ουζουνίδης – όπως και ο Χιμένεθ – ότι η κατάκτηση του Κυπέλλου είναι κάτι που θα γραφτεί στην ιστορία, θα αποφέρει τεράστια οφέλη πολυεπίπεδα στην ομάδα του και θα αποτελέσει το επιστέγασμα της καθηνερινής προσπάθειας και δουλειάς του εφέτος στον Παναθηναϊκό, τον οποίο ανέλαβε στο ναδίρ. Οπως και ο Ισπανός κόουτς την ΑΕΚ...

* Follow me on Twitter: Seretinio

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ