SERIE A

Το πιο απίστευτο φινάλε στην ιστορία του Καμπιονάτο

Το πιο απίστευτο φινάλε στην ιστορία του Καμπιονάτο

Γιουβέντους και Μίλαν σφάζονται για το φετινό σκουντέτο ξυπνώντας μνήμες από το θρίλερ της 5ης Μαΐου 2002. Το Sport24.gr σας μεταφέρει 10 χρόνια πίσω όταν Ίντερ, Γιούβε και Ρόμα έπαιξαν ένα πρωτάθλημα μέσα σε 90 λεπτά.

Η αήττητη σε όλο το πρωτάθλημα Γιουβέντους (μοναδική αήττητη ομάδα σε όλη την Ευρώπη στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα) και η περσινή κάτοχος του τίτλου Μίλαν συμμετέχουν σε ένα εντυπωσιακό μπρα ντε φερ με στόχο την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος, με την αγωνία να έχει κορυφωθεί δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε.

Η γκάφα του Τζανλουίτζι Μπουφόν στον αγώνα με τη Λέτσε έφερε την απόσταση των δύο ομάδων στον έναν βαθμό (υπέρ της Γιουβέντους), κάτι που σημαίνει πως το Κάλιαρι - Γιουβέντους και Ίντερ - Μίλαν αυτής της Κυριακής αλλά και το Μίλαν - Νοβάρα και Γιουβέντους - Αταλάντα στο φινάλε θα σπάσουν (μιλανέζικες και τορινέζικες) καρδιές.

Όποιος θεωρεί πάντως ότι το συγκεκριμένο ντουέτο είναι έτοιμο να προσφέρει το κορυφαίο θρίλερ του 21ου αιώνα για το Καμπιονάτο καλό θα ήταν να το ξανασκεφτεί και να γυρίσει το ρολόι του χρόνου ακριβώς 10 χρόνια πίσω, με την 5η Μαΐου 2002 να συνιστά μία από τις αξιομνημόνευτες ημερομηνίες στην ιστορία της Serie A.

Πρωταγωνίστρια τότε η Ίντερ, με την ομάδα του Έκτορ Ραούλ Κούπερ να ξεκινάει στην pole position για να κατακτήσει το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από το 1989, η Γιουβέντους που βρισκόταν έναν βαθμό πίσω της πριν από την έναρξη της τελευταίας αγωνιστικής, και η Ρόμα που ήταν 2 βαθμούς πίσω από την Ίντερ και 1 από τη Γιουβέντους.

Το εντυπωσιακό είναι πως και οι τρεις ομάδες αγωνίζονταν μακριά από το σπίτι τους στο φινάλε, με το τελευταίο σφύριγμα να φέρνει τα πάνω-κάτω: 1η και πρωταθλήτρια η Γιουβέντους, 2η η Ρόμα και 3η (και καταιδρωμένη) η Ίντερ!

Η "βέκια σινιόρα", η οποία είχε πάρει τεράστιο ρίσκο το καλοκαίρι του 2001 με την πώληση του Ζινεντίν Ζιντάν στη Ρεάλ Μαδρίτης και είχε επαναφέρει τον Μαρτσέλο Λίπι στον πάγκο, ξεκίνησε το απόγευμα της 5ης Μαΐου... φουριόζα στο "Φρίουλι".

Μέσα σε λίγα λεπτά ο Νταβίντ Τρεζεγκέ είχε ανοίξει το σκορ (με κεφαλιά) για να πετύχει το 24ο τέρμα του από μόλις 75 τελικές προσπάθειες (με κανένα πέναλτι), ενώ λίγο αργότερα ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο "κλείδωνε" τη νίκη της Γιουβέντους απέναντι στην ομόχρωμή της Ουντινέζε, κάνοντας το 2-0.

Με τους τρεις βαθμούς της νίκης στο... τσεπάκι, παίκτες και οπαδοί της Γιουβέντους έστρεψαν αναπόφευκτα το βλέμμα τους και στο "Ολίμπικο" για το Λάτσιο - Ίντερ, σε μία αναμέτρηση που είχε εξ αρχής το χαρακτήρα "σουρεάλ".

Αιτία το γεγονός ότι οι πάνω από 45.000 οπαδοί της Ίντερ είχαν μετατρέψει τη Ρώμη σε... Μιλάνο, την ίδια ώρα που οι φίλοι της Λάτσιο (μειονότητα στο γήπεδο σε εκείνο το ματς) υποστήριζαν και αυτοί τους παίκτες του Κούπερ (!), επιθυμώντας να μην πάει ο τίτλος είτε στη "μισητή" Ρόμα είτε στην "αχώνευτη" Γιουβέντους.

Με δεδομένες τις καλές σχέσεις των οπαδών των δύο ομάδων (αυτό φάνηκε και στο πρωτάθλημα της σεζόν 2009-2010 όπου οι οργανωμένοι "λατσιάλι" πανηγύριζαν με πάθος τα γκολ της Ίντερ κόντρα στην ομάδα τους για να μην πάει ο τίτλος στη Ρόμα) πολλοί πίστευαν ότι η Ίντερ δεν θα συναντούσε αντίσταση όμως εντός γηπέδου τα πράγματα ήταν διαφορετικά...

Το πρώτο ημίχρονο πήγαινε στα μέτρα των Μιλανέζων. Ο Κριστιάν Βιέρι άνοιξε το σκορ μόλις στο 12' (γκολ που πανηγύρισε ο Μάσιμο Μοράτι κάνοντας τον σταυρό του), ενώ ο Λουίτζι Ντι Μπιάτζο έδωσε ξανά το προβάδισμα σην Ίντερ που είχε ισοφαριστεί λίγο νωρίτερα από το γκολ του Κάρελ Πομπόρσκι.

Στο δεύτερο μέρος όμως, ο διαφαινόμενος θρίαμβος και η επιστροφή στους τίτλους μετά από 13 χρόνια φαγούρας μετατράπηκε σε απόλυτος εφιάλτης. Οι Μιλανέζοι κράτησαν το τρόπαιο του πρωταθλητή στα χέρια τους μόνο μέχρι το 55', καθώς ακολούθησε ομοβροντία τερμάτων από τη Λάτσιο.

Τελικό σκορ 4-2 για τους Ρωμαίους (με το δεύτερο γκολ του Πομπόρσκι αλλά και σκόρερ τους Σιμόνε Ιντσάγκι και Μάρκο Σιμεόνε) και ο τίτλος είχε κάνει φτερά, ενώ το κερασάκι στην τούρτα της απογοήτευσης προστέθηκε από τη νίκη της Ρόμα επί της Τορίνο (1-0 με γκολ του Κασάνο), που έστειλε την Ίντερ στην τρίτη θέση.

"Είμαι κουρασμένος, μπουχτισμένος και θυμωμένος. Σήμερα κανένας οπαδός της Ίντερ δεν θέλει να ακούσει λόγια παρηγοριάς και εγώ δεν διαφέρω", τόνισε ο Μάσιμο Μοράτι που ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης μετά την ξεγυρισμένη "τεσσάρα", ενώ ο δακρυσμένος Ρονάλντο (που λίγους μήνες αργότερα κατέκτησε το Μουντιάλ με τη Βραζιλία και πήρε μεταγραφή στη Ρεάλ) πρόσθεσε:

"Η πίκρα για την απώλεια του τίτλου είναι ακόμα μεγαλύτερη επειδή η γραμμή του τερματισμού ήταν τόσο κοντά. Η απογοήτευση φαίνεται πως αποτελεί σύντροφο της ζωής μου. Μέσα σε λίγες στιγμές τα όνειρά μας εξαφανίστηκαν και παρασύρθηκαν από την σκληρή πραγματικότητα".

Φυσικά ένα τέτοιο ψυχοβγαλτικό φινάλε δεν θα μπορούσε να μην συνδυαστεί και με το "αλατοπίπερό" του, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν η ιστορική φραστική διαμάχη μεταξύ του (νυν τεχνικού της Γιουβέντους) Αντόνιο Κόντε και του Μάρκο Ματεράτσι.

"Δεν υπάρχουν πολλά λόγια να πω, το απολαμβάνουμε. Αυτό που έγινε ήταν για την απογοήτευση που είχαμε βιώσει δύο χρόνια πριν στην Περούτζα και υπάρχει κάποιος που βλέπει ο οποίος ήταν στην Περούτζα...", δήλωσε ο Κόντε κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών, βάζοντας στο στόχαστρό του τον Μάρκο Ματεράτσι.

Αιτία το ότι ο "Μάτριξ" είχε στερήσει (ως παίκτης της Περούτζα) τον τίτλο από τη "βέκια σινιόρα" το 2000 (κατέληξε στη Λάτσιο την τελευταία αγωνιστική), με τον Κόντε να "το κρατάει μανιάτικο" θεωρώντας πως ο Ιταλός αμυντικός είχε δείξει ασέβεια τότε απέναντι στους παίκτες της Γιουβέντους.

Ο πόλεμος λέξεων είχε απλά ξεκινήσει... "Ο Κόντε θα πρέπει να αγοράσει στον εαυτό του μία νέα περούκα με τα λεφτά που θα πάρει από το μπόνους τίτλου", δήλωσε ο Ματεράτσι, με τον Κόντε να μην αφήνει φυσικά τίποτα να πέσει κάτω.

"Θα ήθελα να υπενθυμίσω στον κύριο Ματεράτσι ότι κανείς δεν χρησιμοποιεί πια περούκες. Μπορείς να κάνεις μεταμόσχευση μαλλιών τώρα, αλλά, δυστυχώς για εκείνον, η επιστήμη δεν έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να γίνονται μεταμοσχεύσεις εγκεφάλων".

Κάπως έτσι έληξε εκείνη η απίστευτη σεζόν στη Serie A που βρήκε τη Γιουβέντους να γελάει και την Ίντερ να κλαίει. Τώρα η Γιουβέντους πρωταγωνιστεί σε ένα ανάλογο θρίλερ, με παρτενέρ αυτή τη φορά την έτερη ομάδα του Μιλάνου, τη Μίλαν, και όλοι αδημονούν για νέες συγκινήσεις.

Η συνέχεια στον μαγικό κόσμο της Serie A.

TAGS SERIE A
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ