SERIE A

Μίλαν vs Ίντερ, Madonna mia!

Μίλαν vs Ίντερ, Madonna mia!

Το φημισμένο "Derby della Madonnina" χωρίζει για 211η φορά το Μιλάνο και το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα 24 μικρά και μεγάλα μυστικά, ενός αγώνα που θα απολαύσετε αποκλειστικά και σε HD στο OTE Sport 1HD (Κυριακή 23/11, 21:45). Δείτε φωτογραφίες+videos!

Το ποδοσφαιρικό Μιλάνο έκανε υπομονή 11 ολόκληρες αγωνιστικές όμως τώρα η στιγμή που όλοι οι φίλοι της στρογγυλής Θεάς περίμεναν καρτερικά, έφτασε. Μίλαν και Ίντερ δηλώνουν πανέτοιμες για το πρώτο φετινό ραντεβού τους που θα είναι το 161ο από τη θέσπιση της Serie A και Νο 211 σε όλες τις διοργανώσεις και όπως είναι αναμενόμενο "ροσονέρι" και "νερατζούρι" μαγνητίζουν το ενδιαφέρον όχι μόνο της Ιταλίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Το μεγάλο ντέρμπι της Ιταλίας, θα έχετε την ευκαιρία να το παρακολουθήσετε αποκλειστικά και σε HD στο OTE SPORT 1HD .

Μπορεί οι δύο ομάδες να έχουν αποδυναμωθεί την τελευταία διετία σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν και να κατεβαίνουν στην αρένα του "San Siro" προερχόμενες από άσχημα αποτελέσματα (μόνο 2 βαθμοί για τη Μίλαν σε 4 αγωνιστικές και μόνο 2 νίκες για την Ίντερ στα 7 τελευταία ματς) ωστόσο η τεράστια κληρονομιά που κουβαλάει πάνω του το "Derby della Madonnina" κάνει άπαντες στην πόλη του Μιλάνου να το αντιμετωπίζουν ως... τελικό Champions League!

Μίλαν vs Ίντερ, Madonna mia!

Αν λάβει μάλιστα κάνεις υπόψη του ότι η χαμένη του ντέρμπι δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο την καζούρα της συμπολίτισσας για αρκετούς μήνες αλλά και την πιθανότητα να υποχωρήσει κάτω από τη μέση της βαθμολογίας μετά το πέρας της 12ης αγωνιστικής, όλα προμηνύουν ένα ματς που θα πέσουν κορμιά και θα καθηλώσει τους περίπου 80.000 θεατές που θα το παρακολουθήσουν από τις εξέδρες.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της "μητέρα των μαχών"στο Μιλάνο που θα παρακολουθήσετε αποκλειστικά και σε HD από τον OTE SPORT 1HD , το Sport24.gr σας βάζει σε ρυθμούς ντέρμπι "αποκαλύπτοντάς" σας 24 μικρά και μεγάλα μυστικά που συνοδεύουν αυτό το κοσμοξακουστό και περιλάτητο ζευγάρι. Avanti Λοιπόν...

✔ Στο άκουσμα της λέξης Μίλαν ένα από τα πρώτα ονόματα που έρχεται σίγουρα στο μυαλό και στα χείλη των οπαδών των "ροσονέρι" είναι Πάολο Μαλντίνι ενώ οι τιφόζι της Ίντερ έχουν τον δικό τους μύθο, τον Χαβιέρ Σανέτι. Τα νούμερα δε που συνοδεύουν τους δύο παλαίμαχους άσους της στρογγυλης Θεάς προκαλούν δέος. Ο Μαλντίνι έπαιξε 25 σεζόν στη Serie A, φόρεσε 902 φορές τη φανέλα της Μίλαν, αγωνίστηκε σε 56 ντέρμπι της πόλης και κατέκτησε 26 τρόπαια. Ο Σανέτι στον αντίποδα έπαιξε 19 σεζόν στη Serie Α, φόρεσε 858 φορές τη νερατζούρα φανέλα, δήλωσε "παρών" σε 47 μιλανέζικα ντέρμπι και πανηγύρισε 16 τίτλους. Και οι δύο μαζί έχουν αγωνιστεί σε 103 ντέρμπι της πόλης!

Μίλαν vs Ίντερ, Madonna mia!

✔ Τα εγκαίνια του "San Siro", που αποτελεί την ιστορική έδρα και των δύο ομάδων, έγιναν στις 19 Σεπτεμβρίου 1926 όταν 35.000 θεατές είδαν την Ίντερ να νικάει με 6-3 τη Μίλαν. Από το 1926 και μετά είναι το ποδοσφαιρικό σπίτι της Μίλαν ενώ το 1947 απέκτησε και δεύτερο ένοικο, την Ίντερ. Στις 3 Μαρτίου 1980 απέκτησε και την ονομασία "Τζουζέπε Μεάτσα", προς τιμήν του δις παγκόσμιου πρωταθλητή με την εθνική Ιταλίας (1934, 1938), ο οποίος φόρεσε για 14 χρόνια τη φανέλα της Ίντερ (243 γκολ σε 365 ματς πρωταθλήματος) και 2 αυτήν της Μίλαν (9 γκολ σε 37 ματς).

Μίλαν vs Ίντερ, Madonna mia!

✔ Η Μίλαν ιδρύθηκε ως σύλλογος ποδοσφαίρου και κρίκετ (Milan Cricket and FootBall Club) στις 16 Δεκεμβρίου 1899 από τους Άγγλους εκπατρισθέντες από το Νότιγχαμ Άλφρεντ Έντουαρντς και Χέρμπερτ Κίλπιν. Για να τιμήσει την πατρίδα των ιδρυτών της η ομάδα διατήρησε την αγγλική γραφή του ονόματός της (λέγεται Μίλαν και όχι Μιλάνο που είναι το όνομα στο οποίο υποχρεώθηκε να αλλάξει κάτω από το φασιστικό καθεστώς κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου), ενώ το 1908 εσωτερικές διαμάχες σε διοικητικό επίπεδο οδήγησαν σε διάσπαση και στην ίδρυση του άλλου μεγάλου συλλόγου της πόλης, την Ίντερ. Το όνομα αυτό (Internazionale=διεθνές) πηγάζει από την επιθυμία των ιδρυτικών μελών της να αποδέχονται όχι μόνο Ιταλούς αλλά και ξένους παίκτες στις τάξεις του συλλόγου.

Μίλαν vs Ίντερ, Madonna mia!

✔ Το Μίλαν-Ίντερ (ή Ίντερ-Μίλαν αν προτιμάτε) έχει πάρει τον χαρακτηρισμό "Derby della Madonnina" προς τιμήν ενός εκ των κυριότερων αξιοθεάτων της πόλης, το άγαλμα της Παρθένου Μαρίας, το οποίο βρίσκεται στην κορυφη του καθεδρικού ναού Ντουόμο (Duomo) του Μιλάνου.

Μίλαν vs Ίντερ, Madonna mia!

✔ H μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη της Μίλαν επί της Ίντερ είναι το 8-0 στις 27 Μαρτίου 1960 ενώ η μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη της ήταν το 6-0 στις 11 Μαΐου του 2001. Η μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη της Ίντερ είναι το 5-1 στις 17 Φεβρουαρίου 1910 ενώ η μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη της Ίντερ είναι το 5-0 στις 2 Φεβρουαρίου 1910.

Μίλαν vs Ίντερ, Madonna mia!

✔ Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί συνολικά 210 φορές σε όλες τις διοργανώσεις (182 σε ματς πρωταθλήματος, 23 για το Coppa Italia, 1 σε ιταλικό Σούπερ Καπ και 4 σε Champions League), με τον απολογισμό να είναι: 75 νίκες για την Ίντερ, 73 για τη Μίλαν και 62 ισοπαλίες. Τα τέρματα είναι 287 για τους "νερατζούρι" και 283 για τους "ροσονέρι". Από το 2000 και μετά παρατηρείται μία αξιοσημείωτη ισορροπία στα ματς πρωταθλήματος, με αμφότερες τις ομάδες να έχουν από 13 νίκες ενώ υπάρχουν και 3 ισοπαλίες. Όσο για το "αγαπημένο" αποτέλεσμα των δύο ομάδων αυτό είναι το 1-1 που έχει εμφανιστεί σε 25 αναμετρήσεις τους στη Serie A.

Μίλαν vs Ίντερ, Madonna mia!

✔ Ο Αντρέι Σεβτσένκο ειναι ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία των ντέρμπι Μίλαν-Ίντερ καθώς μετράει 14 γκολ απέναντι στους "νερατζούρι" (11 στο πρωτάθλημα και 3 στο Champions League μέσα σε 8 σεζόν). Όσον αφορά στα ντέρμπι πρωταθλήματος τον τίτλο του αρχικανονιέρη κατέχει ο θρυλικός Τζουζεπε Μεατσα ο οποιος εχει 13 γκολ: 12 γκολ ως παίκτης της Ίντερ και 1 ως ποδοσφαιριστής της Μίλαν.

Μίλαν vs Ίντερ, Madonna mia!

✔ Το κυριακάτικο ντέρμπι της Μίλαν με την Ίντερ θα είναι το 38ο συνολικά που θα διεξαχθεί μήνα Νοέμβριο (από το 1929-1930 που η Serie A απέκτησε την τωρινή της μορφή με δύο γύρους), με τον μέχρι τώρα απολογισμό να είναι 12 νίκες για κάθε ομάδα και 13 ισοπαλίες. Στα οκτώ τελευταία ντέρμπι πάντως που έχουν γίνει αυτό το μήνα η Μίλαν είναι αήττητη με 3 νίκες και 5 ισοπαλίες.

Μίλαν vs Ίντερ, Madonna mia!

✔ Το πρώτο ντέρμπι πρωταθλήματος στην ιστορία των δύο ομάδων έλαβε χώρα στις 10 Ιανουρίου 1909, με τη Μίλαν να επικρατεί 3-2 της Ίντερ.

Μίλαν vs Ίντερ, Madonna mia!

✔ Στο υπάρχον ρόστερ της Μίλαν υπάρχουν τρεις ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει τη φανέλα της Ίντερ: οι Σάλεϊ Μουντάρι (στην Ίντερ από το 2008 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012), ο Τζαμπάολο Πατσίνι (στην Ίντερ από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι τον Αύγουστο του 2012) και ο Αντρέα Πόλι (στην Ίντερ τη σεζόν 2011-2012). Στον αντίποδα, στην ομάδα της Ίντερ δεν υπάρχει κάποιος ποδοσφαιριστής που να έχει αγωνιστεί στο παρελθόν με τη φανέλα της Μίλαν.

Μίλαν vs Ίντερ, Madonna mia!

✔ Ο Ροναλντίνιο φόρεσε τη φανέλα της Μίλαν για μία διετία (2008-2010), με το μοναδικό του γκολ σε "Derby della Madonnina" να έρχεται στην πρώτη του σύγκρουση με την Ίντερ. Ήταν για την 5η αγωνιστική της σεζόν 2008-09, με τον Βραζιλιάνο να χαρίζει τη νίκη (1-0) στην ομάδα του Αντσελότι έναντι αυτής του Μουρίνιο χάρη σε εντυπωσιακή κεφαλιά του μέσα από την περιοχή μετά από σέντρα του συμπατριώτη του, Κακά . Το τέλος εκείνης της σεζόν βρήκε την Ίντερ να πανηγυρίζει το σκουντέτο, πρώτο για Μουρίνιο και τέταρτο σερί για το σύλλογο, ενώ η Μίλαν τερμάτισε στην 3η θέση (ισόβαθμη με τη 2η Γιουβέντους και 10 πόντους πίσω από την Ίντερ) και πήρε το απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League.

Μίλαν vs Ίντερ, Madonna mia!

✔ Με το πέναλτι του Λούκα Τόνι που απέκρουσε κόντρα στην Ελλάς Βερόνα, ο Σαμίρ Χαντάνοβιτς έφτασε τις 3 αποκρούσεις πέναλτι τη φετινή σεζόν και τις 20 συνολικά στην καριέρα του στη Serie A. Ο διεθνής Σλοβένος γκολκίπερ της Ίντερ φιγουράρει έτσι στη 2η θέση της σχετικής λίστας και αν πιάσει άλλα πέντε πέναλτι θα ξεπεράσει τον Τζανλούκα Παλιούκα (έχει 24 αποκρούσεις) και θα γίνει εκείνος με τις περισσότερες αποκρούσεις στην ιστορία του ιταλικού πρωταθλήματος. Αυτός που συμπληρώνει το πόντιουμ είναι ο Λούκα Μαρκετζάνι με 18 αποκρούσεις.

Μίλαν vs Ίντερ, Madonna mia!

✔ Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι κάθησε 226 φορές στον πάγκο της Ίντερ στην πρώτη του θητεία στην ομάδα από το 2004 μέχρι το 2008 και για το λόγο αυτό όταν παρουσιάστηκε επίσημα την περασμένη εβδομάδα πόζαρε κρατώντας μία εμφάνιση της Ίντερ με τον αριθμό 226 πάνω σε αυτή. Ο απολογισμός του ήταν 140 νίκες-60 ισοπαλίες-26 ήττες, με τον "Μάντσιο" να θεωρείται από τους πλέον επιτυχημένους όλων των εποχών για την Ίντερ έχοντας να επιδείξει 7 τίτλους ( 3 πρωταθληματα, 2 Κυπελλα, 2 σουπερ καπ) μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Μίλαν vs Ίντερ, Madonna mia!

✔ Ο θρυλικός Σάντρο Ματσόλα (μέλος της περίφημης "Grande Inter" και παίκτης των "νερατζούρι" από το 1960 μέχρι το 1977) έγραψε ιστορία στο πρώτο του ντέρμπι κόντρα στη Μίλαν, στις 24 Φεβρουαρίου 1963, όταν σκόραρε μετά από μόλις 13 δευτερόλεπτα αγώνα! Ιδού πως διηγείται ο ίδιος εκείνο το γκολ, που είναι και το γρηγορότερο που έχει σημειωθεί σε ντέρμπι των δύο ομάδων: "Είναι η μεγαλύτερη συγκίνηση που κουβαλώ από αυτά τα ντέρμπι. Δεν το πίστευα όταν σκόραρα. Εγώ που ήμουν πάντα "κανονικός" στους πανηγυρισμούς των γκολ, εκείνη τη φορά είχα κάνει 2 πιρουέτες. Ήμουν σε τέτοια ευφορία ώστε να με πλησιάσει ο Σουάρεθ και να μου πει: "Εσύ είσαι εδώ και πανηγυρίζεις, αλλά τώρα γύρνα πίσω να βάλεις ένα χεράκι".

Μίλαν vs Ίντερ, Madonna mia!

✔ Τη μοναδική φορά στο παρελθόν που Μίλαν και Ίντερ αναμετρήθηκαν και πάλι στις 23 Νοεμβρίου νικήτρια αναδείχτηκε η Μίλαν. Ήταν το 2002 με τους "ροσονέρι" του Κάρλο Αντσελότι να επικρατούν 1-0 με σκόρερ τον Σερζίνιο.

Μίλαν vs Ίντερ, Madonna mia!

✔ Ο Φιλίπο Ιντσάγκι ετοιμάζεται για το πρώτο του μεγάλο ντέρμπι ως προπονητής, ωστόσο γνωρίζει άριστα την ψυχολογία των παικτών του καθώς έχει πάρει μέρος σε ουκ ολίγα τέτοια ματς ως ποδοσφαιριστής. Φορώντας τη φανέλα της Γιουβέντους έχει αγωνιστεί δύο φορές στο "Derby della Mole" απέναντι στην Τορίνο (1 νίκη και 1 ισοπαλία) και με αυτήν της Μίλαν έχει συγκρουστεί 10 φορές με την Ίντερ (με απολογισμό 5 νίκες, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες) σκοράροντας μάλιστα 4 γκολ. Όλες μάλιστα τις φορές που σκόραρε κόντρα στους "νερατζούρι" η Μίλαν πήρε τους τρεις βαθμούς.

✔ Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι πέφτει να κολυμπήσει στα βαθιά στο ξεκίνημα της δεύτερης θητείας του με την Ίντερ, ωστόσο τέτοια ματς υψηλής επικινδυνότητας τα έχει φάει με το κουτάλι έχοντας παίξει 6 ρωμαϊκά ντέρμπι (όντας στον πάγκο της Λάτσιο) και 10 μιλανέζικα (σε αυτόν της Ίντερ). Απέναντι στη Ρόμα μετράει 3 ισοπαλίες και 3 ήττες ενώ ο απολογισμός του κόντρα στη Μίλαν είναι 4 νίκες-1 ισοπαλία-5 ήττες, συμπεριλαβανομένων και των αρνητικών αποτελεσμάτων στους δύο προημιτελικούς Champions League τη σεζόν 2004-05.

✔ Την πρώτη φορά που ο Φιλίπο Ιντσάγκι πανηγύρισε τριπλέτα στη μεγάλη κατηγορία του Καμπιονάτο (πέτυχε 10 συνολικά χατ-τρικ) είχε απέναντί του τον Ρομπέρτο Μαντσίνι. Ήταν στις 9 Μαρτίου 1997 όταν η Αταλάντα επιβλήθηκε 4-0 της Σαμπντόρια.

Μίλαν vs Ίντερ, Madonna mia!

✔ Στη σύντομη προπονητική του καριέρα ο Λεονάρντο έχει κοουτσάρει δύο ομάδες και το εντυπωσιακό είναι πως πρόκειται για τη Μίλαν και την Ίντερ. Στην κάθε μία μάλιστα από τις δύο βίωσε μία σοκαριστική εμπειρία στο μεγάλο ντέρμπι της πόλης: στη Μίλαν γνώρισε συντριβή με 4-0 από την Ίντερ του Ζοζέ Μουρίνιο στο πρώτο του ματς πρωταθλήματος στο "San Siro" με την ιδιότητα του τεχνικού ενώ 1,5 χρόνο αργότερα που βρέθηκε στον πάγκο των "νερατζούρι" (διαδέχτηκε τον Μπενίτεθ τον Δεκέμβριο του 2010 και ολοκλήρωσε τη σεζόν με την κατάκτηση του Coppa Italia) ηττήθηκε 3-0 από τους "ροσονέρι" σε ένα ντέρμπι που είχε τη σφραγίδα του Αλεξάντρε Πάτο. Το εκπληκτικό με τον Βραζιλιάνο είναι πως έχει σημαδέψει αυτό το ντέρμπι και ως ποδοσφαιριστής καθώς τη σεζόν 1998-99 σκόραρε δις για λογαριασμό της Μίλαν στο ισόπαλο 2-2 με τη συμπολίτισσα.

✔Ο Ντιέγκο Σιμεόνε ήταν ο τελευταίος μέσος που πέτυχε δύο γκολ σε ένα "Derby della Madonnina", με τον Αργεντίνο να σκοράρει για λογαριασμό της Ίντερ στον θρίαμβο των "νερατζούρι" με 3-0 (ήταν τυπικά φιλοξενούμενοι) στις 22 Μαρτίου 1998.

✔ Ο πρώτος χρονικά παίκτης που αγωνίστηκε αρχικά στη Μίλαν και ακολούθως στην Ίντερ ήταν ο Λουίτζι Τσενεβίνι και ο τελευταίος ο Αντόνιο Κασάνο. Στον αντίποδα, ο πρώτος χρονικά παίκτης που έφυγε από την Ίντερ και πήγε αργότερα στη συμπολίτισσα Μίλαν ήταν ο μυθικός Τζουζέπε Μεάτσα ενώ ο τελευταίος ήταν ο Ματίας Σιλβέστρε.

Μίλαν vs Ίντερ, Madonna mia!

✔ Μόλις 7 είναι οι προπονητές που έχουν δουλέψει και στους δυο συλλόγους, μεταξύ των οποίων οι Τζοβάνι Τραπατόνι, Αλμπέρτο Τζακερόνι και Λεονάρντο. Άλλοι τόσοι είναι εκείνοι που έχουν παίξει στη μία ομάδα και έχουν καθήσει στον πάγκο της άλλης, με τον τελευταίο να είναι ο Κλάρενς Ζέεντορφ (παίκτης της Ίντερ αρχικά - παίκτης και προπονητής στη Μίλαν στη συνέχεια).

Μίλαν vs Ίντερ, Madonna mia!

✔ Τα τελευταία τρία χρόνια οι δύο Μιλανέζες ζουν στη σκιά της πρωταθλήτριας Γιουβέντους όμως πιο πριν ήταν αμφότερες ανταγωνιστικές όσον αφορά στη μάχη του τίτλου και οι τόνοι ανέβαιναν πολύ πιο εύκολα... Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της σεζόν 2006-07 (πρώτης μετά το σκάνδαλο Calciopoli που βρήκε τη Γιουβέντους να αγωνίζεται στη Serie B), με την Ίντερ να παίρνει το σκουντέτο αλλά τη Μίλαν να "απαντάει" με ακόμα πιο εμφατικό τρόπο, κατακτώντας στην Αθήνα το Champions League. Κατά τη διάρκεια μάλιστα των πανηγυρισμών των παικτών της Μίλαν πάνω σε ανοιχτό λεωφορείο μπροστά στους εκστασιασμένους τιφόζι, ο Μάσιμο Αμπροζίνι "έκανε φάουλ" καθώς ύψωσε πλακάτ που έγραφε: "Βάλτε το πρωτάθλημα στον κ@@@ σας".

Μίλαν vs Ίντερ, Madonna mia!

✔ Δεν ξέρουμε ποιό είναι το αγαπημένο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων για κάθε οπαδό τους, Μίλαν και της Ίντερ φρόντισαν πάντως να "αποκαλύψουν" τις δικές τους προτιμήσεις λίγες ημέρες πριν το μεγάλο ντέρμπι μέσω Twitter . Οι "ροσονέρι" θέλησαν να "πικάρουν" τους συμπολίτες αναφέροντας πως αγαπημένο τους ματς είναι ο δεύτερος ημιτελικός του Champions League του 2003 που με το γκολ του Σεβτσένκο πέρασαν στον τελικό ενώ οι "νερατζούρι" στάθηκαν στο εκκωφαντικό 4-0 του 2009 όταν είχαν στον πάγκο τους τον Ζοζέ Μουρίνιο...

Μίλαν vs Ίντερ, Madonna mia!

Bonus. Δείτε αυτούς που έχουν σημαδέψει τα ντέρμπι Μίλαν-Ίντερ τα τελευταία χρόνια μέσα από ένα video που έφτιαξε ενόψει του μεγάλου αγώνα η ιστοσελίδα της "Gazzetta dello Sport":

TAGS SERIE A
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ