PREMIER LEAGUE

Σίτι vs Γιουνάιτεντ, η απόλυτη μάχη!

Σίτι vs Γιουνάιτεντ, η απόλυτη μάχη!

Το ντέρμπι του Μάντσεστερ Νο 162 δεν έχει σχέση με όλα τα προηγούμενα γιατί απλούστατα βγάζει... πρωταθλητή. Το Sport24.gr σας βάζει στο κλίμα της αποψινής τιτανομαχίας Σίτι-Γιουνάιτεντ μέσα από δηλώσεις, αριθμούς & στατιστικά.

Στα πρώτα χρόνια της αυτοκρατορίας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Πρέμιερ Λιγκ ήταν η Μπλάκμπερν του Κένι Νταλγκλίς και η Νιούκαστλ του Κέβιν Κίγκαν που έπαιζαν το ρόλο του μυρμηγκιού το οποίο ενοχλούσε τον ελέφαντα.

Στη συνέχεια, οι "κόκκινοι διάβολοι" του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον απέκτησαν έντονο συναγωνισμό για τους τίτλους με την αναγεννημένη Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ (η οποία μάλιστα κατάφερε από το 1998 μέχρι το 2004 να "τσιμπήσει" τρία πρωταθλήματα και να αποτελέσει τον δεύτερο ισχυρό πόλο στο πρωτάθλημα), ενώ ακολούθησε η κόντρα με την Τσέλσι των Ρόμαν Αμπράμοβιτς και Ζοζέ Μουρίνιο.

Διαβάστε και για τις ενέσεις ηθικού του Μαντσίνι στον Κάρλος Τέβες ενόψει του ντέρμπι.

Διαβάστε για το πως αντιμετωπίζει ο Σέρ Άλεξ Φέργκιουσον το συγκεκριμένο ματς.

Δείτε τι έκαναν Σίτι και Γιουνάιτεντ στην περασμένη αγωνιστική, που έφερε τους "πολίτες" στο -3 από την κορυφή.

Το 2010 η αρμάδα του Φέργκι έκανε ένα διάλειμμα από τους τίτλους (είχε τρεις συνεχόμενους / 2007, 2008, 2009) με την Τσέλσι του Κάρλο Αντσελότι να κόβει πρώτη το νήμα (πήρε μάλιστα και το Κύπελλο), όμως πέρυσι η... τάξη αποκαταστάθηκε, με τη Γιουνάιτεντ να επιστρέφει στην κορυφή κατακτώντας το 19ο πρωτάθλημα στην ιστορία της και 12ο από το 1992 και μετά που θεσπίστηκε η Πρέμιερ Λιγκ.

Η Σίτι είναι το νέο στοίχημα που θέλει να κερδίσει ο Φέργκιουσον

Φέτος όμως τα πράγματα είναι ακόμα πιο συναρπαστικά, καθώς στο ποδοσφαιρικό "Game of Thrones" που έχει στηθεί στο Νησί έχει μπει με αξιώσεις και η Μάντσεστερ Σίτι, η οποία φαίνεται πως βγήκε από τη χειμερία νάρκη δεκαετιών και μετά από τόσο καιρό που ήταν στη σκιά της συμπολίτισσας αποφάσισε να σηκώσει κεφάλι...

Και όχι μόνο κοιτάζει στα μάτια μία ομάδα που έχει μετατρέψει σε υπόθεση ρουτίνας την συλλογή σημαντικών τροπαίων επί εποχής Φέργκιουσον στον πάγκο της (27 τον αριθμό!) αλλά απέχει μόνο 270 λεπτά από το να γράψει ιστορία.

Απλούστατα γιατί με τρεις νίκες στα ισάριθμα τελευταία παιχνίδια της, η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι είναι πρώτη ό,τι και αν γίνει, κάτι που θα ισοδυναμεί ταυτόχρονα με τον δεύτερο τίτλο της μέσα σε μία διετία (πήρε πέρυσι το Κύπελλο Αγγλίας βάζοντας τέλος σε 35 χρόνια ανομβρίας) αλλά και το πρώτο πρωτάθλημα μετά το μακρινό 1968!

Βέβαια το "3Χ3" μόνο εύκολο δεν είναι, αν σκεφτεί κανείς ότι το πρώτο από τα τρία αυτά παιχνίδια συνιστά την απόλυτη πρόκληση για όλους στη Σίτι (παίκτες, προπονητή, οπαδούς, ιδιοκτήτες), που είναι να νικήσουν στο σπίτι τους τη "μισητή" Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να την προσπεράσουν στη βαθμολογία λόγω της καλύτερης διαφοράς τερμάτων.

Ο Γκάρι Νέβιλ έδειξε την πραγματική διάσταση του ντέρμπι

Για το τι εστί το συγκεκριμένο παιχνίδι, είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Γκάρι Νέβιλ, παίκτη-συμβόλου της Γιουνάιτεντ για 18 χρόνια, ο οποίος έγραψε στη στήλη του στη "Daily Mail":

"Αυτό είναι το πιο έντονο ντέρμπι του Μάντσεστερ που θα έχει γίνει ποτέ και πιθανότατα το μεγαλύτερο ματς στα 20 χρόνια της ιστορίας της Πρέμιερ Λιγκ.

Αυτό είναι το παιχνίδι που οι άνθρωποι θα θυμούνται σε 20 χρόνια από τώρα λέγοντας για την εκπληκτική σεζόν 2011-2012. Υπάρχει άλλωστε ένα τεράστιο ερωτηματικό για το πως θα αντιδράσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι της Σίτι εάν δεν έρθει η νίκη.

Ίσως νιώσουν ότι δεν θα έχουν ποτέ ξανά την ευκαιρία για να γκρεμίσουν τη Γιουνάιτεντ από την κορυφή. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα του ντέρμπι θα επηρεάσει αυτές τις δύο ομάδες για τα επόμενα τρία χρόνια".

Ποια είναι τα στοιχεία που "οφείλουμε" να κρατήσουμε στο μυαλό μας πριν από το μεγάλο ντέρμπι που ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον το αποκάλεσε "mother of all Manchester derbies";

Πολλά και διάφορα και το Sport24.gr σας τα παρουσιάζει ως ορεκτικό πριν από το "κυρίως πιάτο" που δεν είναι άλλο από τη μάχη τους πάνω στο χορτάρι (22:00, live από το Sport24.gr)

* Η Γιουνάιτεντ έχει συνολικά τον "πρώτο λόγο" στα μεταξύ τους ντέρμπι, καθώς έχει κερδίσει στα 67 από 161 συνολικά ραντεβού τους από το 1894 που πρωτοσυναντήθηκαν στην παλιά Division Two. Η Σίτι έχει αναδειχτεί νικήτρια 44 φορές ενώ 50 ματς έληξαν ισόπαλα.

* Φέτος υπάρχει ισορροπία στις μέχρι τώρα αναμετρήσεις τους. Στο ματς του πρώτου γύρου η Σίτι θριάμβευσε με 6-1 μέσα στο "Ολντ Τράφορντ" με τη Γιουνάιτεντ να υποχρεώνεται στην πιο βαριά ήττα της στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ αλλά και να δέχεται για πρώτη φορά μετά το 1930, έξι γκολ μέσα στο "Θέατρο των Ονείρων". Οι "διάβολοι" πήραν εκδίκηση λίγους μήνες αργότερα στο FA Cup, νικώντας με 3-2 εκτός έδρας και αποκλείοντας την κάτοχο του τροπαίου στον τρίτο μόλις γύρο της διοργάνωσης.

* Στο ιστορικό 6-1 του πρώτου γύρου για τη Σίτι (όπου ο Μάριο Μπαλοτέλι είχε δείξει και το μπλουζάκι "Why Always Me" αφού είχε ανοίξει το σκορ) οι παίκτες του Μαντσίνι είχαν ποσοστά ευστοχίας που θύμιζαν... μπάσκετ, καθώς σκόραραν 6 φορές στις 7 συνολικά προσπάθειές τους που βρήκαν την αντίπαλη εστία.

* Πρώτος σκόρερ φέτος για τη Σίτι στο πρωτάθλημα είναι ο Σέρχιο Αγουέρο με 22 γκολ ενώ στον αντίποδα ο Γουέιν Ρούνει έχει φτάσει ήδη τα 26.

* Η Μάντσεστερ Σίτι μετράει 21 νίκες στα 22 τελευταία εντός έδρας παιχνίδια της στο πρωτάθλημα ενώ είναι αήττητη στα τελευταία 27 εντός, συγκεντρώνοντας 77 πόντους από τους 81 που διεκδίκησε. Η τελευταία ομάδα που έφυγε με τους τρεις βαθμούς της νίκης από τη φωλιά των "πολιτών" ήταν η Έβερτον στις 20 Δεκεμβρίου του 2010...

* Οι "μπλε" δεν έχουν καταφέρει πάντως να βρουν δίχτυα στα τρία τελευταία εντός έδρας παιχνίδια τους στην Πρέμιερ Λιγκ απέναντι στη Γιουνάιτεντ. Πέρυσι οι δύο ομάδες αναδείχτηκαν ισόπαλες 0-0, ενώ τις δύο προηγούμενες σεζόν οι φιλοξενούμενοι επικράτησαν σε αμφότερες με σκορ 1-0.

* Η ομάδα του Μαντσίνι μετράει 3 νίκες στα ισάριθμα τελευταία ματς έχοντας πετύχει 13 γκολ, ενώ στον αντίποδα η Γιουνάιτεντ κατάφερε να χάσει 5 πόντους στα 3 τελευταία παιχνίδια τους, όσους είχε χάσει στους πρώτους τρεις μήνες του 2012! Οι πέντε αυτοί χαμένοι βαθμοί είναι όμως και οι μοναδικές της απώλειες στα τελευταία 15 ματς πρωταθλήματος.

* Σε περίπτωση που η Γιουνάιτεντ κάνει το "3 στα 3" μέχρι το φινάλε, πέρα από το γεγονός ότι θα πάρει το πρωτάθλημα, θα φτάσει και στους 92 βαθμούς, ισοφαρίζοντας έτσι την καλύτερη βαθμολογική συγκομιδή της από καταβολής Πρέμιερ Λιγκ (1994).

* Επτά φορές βρέθηκε πίσω στο σκορ τη φετινή σεζόν η Γιουνάιτεντ, σε καμία από αυτές δεν μπόρεσε να κάνει την ολική ανατροπή (3 ισοπαλίες - 4 ήττες).

* Καμία ομάδα στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ δεν έχει καταφέρει να κερδίσει αντίπαλο η οποία στον πρώτο γύρο τη νίκησε με διαφορά πέντε ή και περισσοτέρων τερμάτων.

* Έξι είναι οι κόκκινες κάρτες που έχουν βγει στα μεταξύ τους ντέρμπι στην Πρέμιερ Λιγκ, με τις πέντε από αυτές να τις έχουν αντικρύσει παίκτες της Γιουνάιτεντ.

* Η Μάντσεστερ Σίτι έχει πετύχει 87 γκολ τη φετινή σεζόν, νούμερο που αποτελεί για αυτήν καλύτερο ρεκόρ τερμάτων στη μεγάλη κατηγορία μετά τη σεζόν 1957-58 που είχε σταματήσει στα 100 τέρματα.

* Στα 307 λεπτά που έχουν συνυπάρξει στην ίδια ενδεκάδα Τέβες και Αγουέρο, "βομβαρδίζουν" τις αντίπαλες εστίες. Ο "Κουν" έχει πετύχει 7 γκολ και ο "Απάτσε" 4, ο οποίος μάλιστα σκοράρει ή "σερβίρει" γκολ κατά μέσο όρο κάθε 55 λεπτά.

Μάντσεστερ Σίτι vs Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε αριθμούς

Πόντοι: 80 - 83

Διαφορά τερμάτων: +60 - +54

Γκολ ανά αγώνα: 2.49 - 2.46

Ματς που διατηρήθηκε απαραβίαστη η εστία: 15 -18

Συνολικές πάσες: 16.485 - 15.851

Ακρίβεια στις πάσες: 85,85% - 85,32%

Παίκτες που έχουν χρησιμοποιηθεί: 24 - 31

Νίκες στα μεταξύ τους ντέρμπι: 44 - 67

Οι πιθανές ενδεκάδες του ντέρμπι:

Μάντσεστερ Σίτι (4-3-3): Χαρτ, Ρίτσαρντς, Κομπανί, Λέσκοτ, Κλισί, Γιάγια Τουρέ, Μπάρι, Τέβες, Σίλβα, Νασρί, Αγουέρο

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (4-4-2): Ντε Χέα, Ράφαελ, Έβανς, Φέρντιναντ, Εβρά, Κάρικ, Σκόουλς, Νάνι, Γιανγκ, Ρούνεϊ, Γουέλμπεκ

Διαιτητής: Αντρέ Μάρινερ

Το πρόγραμμα των δύο ομάδων μέχρι το φινάλε:

Μάντστεστερ Σίτι: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (εντός), Νιούκαστλ (εκτός), ΚΠΡ (εντός)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Μάντσεστερ Σίτι (εκτός), Σουόνσι (εντός), Σάντερλαντ (εκτός)

Μάνσεστερ Σίτι - Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ 2-3 (FA Cup)

TAGS PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ