ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Βέλλιος: "Κίνητρο η Εθνική"

Βέλλιος: "Κίνητρο η Εθνική"

Ο Απόστολος Βέλλιος άνοιξε λογαριασμό με τη Λιρς και εξηγεί στο Sport24.gr γιατί αποφάσισε να πάει στο Βέλγιο, αναφέρεται στην Έβερτον και τους Μόγιες και Μαρτίνεθ, ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν επιστρέφει στην Ελλάδα.

Άνοιξε τα φτερά του από πολύ μικρός διαλέγοντας τον δύσκολο δρόμο του εξωτερικού. Στον πρώτο του χρόνο στην Έβερτον ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ενώ στο τέλος της σεζόν 2011/12 αναδείχτηκε καλύτερος νεαρός παίκτης των "ζαχαρωτών". Ωστόσο για πολλούς λόγους η συνέχεια δεν ήταν η ανάλογη.

Έτσι ο Απόστολος Βέλλιος αποφάσισε να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στην καριέρα του υπογράφοντας στη Λιρς. Το προηγούμενο Σάββατο ήρθε το πρώτο γκολ με τη νέα του ομάδα και ο ίδιος εμφανίζεται πεπεισμένος πως αυτή ήταν μόνο η αρχή.

Το Sport24.gr, το οποίο βρίσκεται κοντά στους Έλληνες του εξωτερικού και κάνει κάθε Δευτέρα τον έλεγχο της εβδομάδας, επικοινώνησε με τον 22χρονο επιθετικό, ο οποίος μίλησε για τις πρώτες του εμπειρίες από το Βέλγιο, τις αναμνήσεις του από την Αγγλία και τον μεγάλο του στόχου.

Βέλλιος: "Κίνητρο η Εθνική"

Πρώτο γκολ μετά από καιρό για σένα και συνδυάστηκε, μάλιστα, με θετικό αποτέλεσμα. Είναι αυτό που έψαχνες για να τονωθείς ψυχολογικά;

Σίγουρα, για έναν επιθετικό είναι πολύ σημαντικό να σκοράρει. Ήταν και κόντρα σε μία μεγάλη ομάδα, όπως η Σταντάρ Λιέγης, σε δύσκολη έδρα και μιλάμε και για γκολ που μας χάρισε έναν βαθμό. Είμαστε τελευταίοι και κάθε βαθμός είναι πολύτιμος.

Εμφανίστηκες αισιόδοξος και για τη συνέχεια με δηλώσεις που έκανες μετά την αναμέτρηση με τη Σταντάρ. Είναι κρίσιμο το παιχνίδι με τη Ζούλτε;

Κάθε παιχνίδι για μας είναι τελικός έστω κι αν είναι νωρίς ακόμα. Έχουμε τους ίδιους βαθμούς με τη Ζούλτε και μας δίνεται η ευκαιρία να ξεφύγουμε και να προσπεράσουμε κάποιες ομάδες.

"Η καλύτερη δυνατή επιλογή"

Πώς προέκυψε η Λιρς;

Είχα αρκετές προτάσεις από Ελλάδα, Αγγλία και Ολλανδία. Ωστόσο, ο στόχος μου ήταν να παίζω όσο το δυνατόν περισσότερο. Η Λιρς με ήθελε από τις πρώτες μέρες και μου έδειξαν ότι με εμπιστεύονται. Πιστεύω πως ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή.

Γιατί αποφάσισες ν' αλλάξεις παραστάσεις; Νόμιζα ότι θα προτιμούσες να παραμείνεις στην Αγγλία.

Το ιδανικό θα ήταν να μείνω, αλλά έχω υπομονή. Ο στόχος μου είναι να γίνω βασικός επιθετικός κάποιας ομάδας στην Premier League, αλλά γνώριζα πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει παρόλο που οι ομάδες είχαν εικόνα από εμένα γιατί αγωνιζόμουν στις ρεζέρβες. Αυτό που θέλω τώρα είναι να φτιάξω όνομα, να ανεβεί η ψυχολογία μου και να βελτιωθώ. Δεν μπορούσα να ρισκάρω.

Βέλλιος: "Κίνητρο η Εθνική"

Τι κρατάς από τα χρόνια που ήσουν παίκτης της Έβερτον;

Δεν ξεχνάω τίποτα. Η Έβερτον ήταν ένα πολύ μεγάλο σχολείο για μένα. Μόνο θετικές αναμνήσεις έχω. Οι εγκαταστάσεις και το γήπεδο ήταν εντυπωσιακά. Μπορεί ο τελευταίος ενάμισης χρόνος να μην ήταν ο καλύτερος, αλλά έμαθα πολλά εκεί. Από τότε που πήγα έχω αλλάξει αρκετά και ως παίκτης και ως άνθρωπος.

Πηγαίνεις στην Έβερτον τον Ιανουάριο του 2011 και για έναν χρόνο παίρνεις αρκετές ευκαιρίες, μέχρι που αποκτούν τον Νίκιτσα Γέλαβιτς. Στη συνέχεια φεύγει εκείνος, αλλά υπογράφουν Αρούνα Κονέ και Ρομελού Λουκακού. Ήταν δεδομένο ότι οι ευκαιρίες σου αυτομάτως θα είναι λιγότερες. Πώς και δεν επιχείρησες να πας κάπου δανεικός; Προτάσεις από ομάδες της Championship υπήρχαν.

Εμπιστεύτηκα κάποιες συζητήσεις που είχα με τον προπονητή και αποφάσισα να μείνω. Σίγουρα πέρασε από το μυαλό μου το να φύγω δανεικός, αλλά προτίμησα να παραμείνω. Δεν σταμάτησα ποτέ να δουλεύω. Εκεί είναι που η καριέρα μου έκανε ένα βήμα προς τα πίσω. Η ψυχολογία είναι το παν και για μένα ήταν δύσκολο να μην παίζω. Προτάσεις από την Championship όντως υπήρχαν, ενδιαφέρονταν οκτώ ομάδες, αλλά εγώ έμεινα στην Έβερτον για να παλέψω.

Δούλεψες με τον Ντέιβιντ Μόγιες. Πώς είναι ως προπονητής;

Ο Μόγιες είναι πολύ δυνατός και έχει πολύ καλό επιτελείο. Έκανε μία πολύ καλή ομάδα. Είναι αυστηρός και πολύ πειθαρχημένος. Θεωρώ ότι αδικείται από την κριτική που του ασκήθηκε λόγω του περάσματός του από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όπως πολλές φορές κάποιοι ποδοσφαιριστές αλλάζουν ομάδα και δεν τους βγαίνει, έτσι συμβαίνει και με τους προπονητές. Δεν έπιασε. Στην Έβερτον θα μπορούσε να γίνει ο δικός της Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Εμένα με βοήθησε πολύ, εκείνος με πίστεψε. Με πήρε από το χέρι και δούλεψε αρκετά μαζί μου.

Βέλλιος: "Κίνητρο η Εθνική"

Υπάρχει κάποιο σκηνικό που σου έχει μείνει από τον Σκωτσέζο;

Ήθελε πάντα να δουλεύουν οι παίκτες σκληρά. Μου έχει μείνει ένα περιστατικό την εποχή που ήμουν πάντα στην αποστολή και συνήθως έμπαινα αλλαγή. Δευτέρα και Τρίτη είχαμε διπλές προπονήσεις, Τετάρτη ρεπό, Πέμπτη διπλή και Παρασκευή το πρωί προπόνηση και το απόγευμα κάποια βάρη. Το Σάββατο παίζαμε με τη Νιούκαστλ και το πρωί πήγαμε για μία χαλαρή προπόνηση. Εγώ δεν τραυματιζόμουν ποτέ, αλλά εκείνη τη μέρα ένιωσα ένα σφίξιμο και έτσι έμεινα εκτός αποστολής την τελευταία στιγμή. Τότε γύρισε και μου είπε "είπαμε να δουλεύουμε σκληρά, αλλά εσύ το παράκανες"!

"Άλλαξε την ομάδα ο Μαρτίνεθ"

Την περσινή σεζόν ανέλαβε ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ και είδαμε μία ομάδα που έπαιξε εντελώς διαφορετικά. Εσύ που τον έζησες πώς είναι ο Ισπανός;

Άλλαξε όλη η νοοτροπία, μιλάμε για καινούρια ομάδα προς το καλύτερο. Πολύ καλός προπονητής και πολύ καλός άνθρωπος. Πέρασε ένα στυλ ισπανικό, σύγχρονο. Όταν συζητήσαμε πέρυσι το καλοκαίρι του είπα ότι θα παραμείνω και θα περιμένω την ευκαιρία μου και μου απάντησε "Σέβομαι την απόφασή σου, θα δουλέψω μ' εσένα όπως το κάνω και με κάθε άλλον". Και το τήρησε. Νοιαζόταν για μένα ακόμη κι αν δεν ήμουν στις πρώτες του επιλογές.

Το καλοκαίρι που ήσουν ελεύθερος σου πέρασε καθόλου από το μυαλό η επιστροφή στην Ελλάδα; Ρωτάω επειδή κατά καιρούς έχει συνδεθεί το όνομά σου με αρκετές ομάδες.

Δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να γυρίσω. Ο στόχος μου είναι να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ. Την έζησα την Ελλάδα και μάλιστα στα καλά της, όταν ήμουν στον Ηρακλή, και θεωρώ ότι δεν μπορεί να μου προσφέρει αυτά που ψάχνω. Θα ήταν πισωγύρισμα για μένα. Η Ελλάδα ήταν η έσχατη λύση. Μόνο αν δεν είχα καμία άλλη πρόταση και ήμασταν στην τελευταία μέρα των μεταγραφών θα υπέγραφα σε ελληνικό σύλλογο. Δεν μπορώ αυτό το κλίμα που χάνεις και την επόμενη μέρα φεύγει ο προπονητής, ούτε που το επίπεδο των προπονήσεων δεν είναι τόσο υψηλό. Το βελγικό πρωτάθλημα είναι ένα απόλυτα επαγγελματικό πρωτάθλημα.

Βέλλιος: "Κίνητρο η Εθνική"

Πριν λίγες ημέρες έκλεισε ένα κεφάλαιο για σένα, αυτό των μικρών Εθνικών ομάδων. Η κατάληξη φαντάζομαι πως σας άφησε μία πικρή γεύση λόγω του αποκλεισμού.

Η ομάδα που είχαμε ήταν η καλύτερη δυνατή, πολύ ολοκληρωμένη. Τα παιδιά όλα ήταν πολύ καλά και εξαιρετικοί επαγγελματίες. Δεν γίνεται να ξεχάσω το παιχνίδι με την Πολωνία, είναι μία τεράστια εμπειρία.

Αγωνίζεσαι σε μία θέση που δεν βγάζουμε ποδοσφαιριστές γενικά, κάτι που τόνισε και ο Κλαούντιο Ρανιέρι όταν ανέλαβε την Εθνική μας. Βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού σου;

Είναι ένα επιπλέον κίνητρο για μένα. Στόχος μου είναι να παίζω σε κάθε αγωνιστική, να πηγαίνω καλά και όταν έρθει η στιγμή να με καλέσει ο Ρανιέρι να είμαι σε αυτό το επίπεδο που δεν θα ξαναβγώ από την Εθνική. Ανά πάσα στιγμή είμαι πανέτοιμος.

Βέλλιος: "Κίνητρο η Εθνική"

Με μία λέξη

Ελευθερία

Λίβερπουλ, έζησα πολλά σ' αυτή την πόλη με την Έβερτον

Λιρς

Αμυνα γιατί ως ομάδα προσέχουμε πολύ τα μετόπισθεν

Δύναμη

Ατρωτος, για τον Έλληνα.

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ