ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η "Ασκητική" του Σλούκα και του Ιωάννη

Η "Ασκητική" του Σλούκα και του Ιωάννη

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έφερε στα ίσια τη σειρά με τη Μακάμπι και ο Βασίλης Σκουντής σχολιάζει τα διατρέξαντα στο Game 2.

Ο Κώστας Σλούκας είναι... διαβαστερός! Του αρέσει, εννοώ, να διαβάζει βιβλία, μάλιστα στην αρχή της σεζόν μου μαρτύρησε πως είχε πιάσει ένα που αφορούσε τη Μικρασιατική καταστροφή...

Δεν ξέρω εάν στο αναγνωστικό ρεπερτόριο του συμπεριλαμβάνονται και τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά χθες (25/4) στην νίκη επί της Μακάμπι στο Game 2 έμοιαζε σαν να ήθελε να επιβεβαιώσει μέχρι κεραίας αυτό που γράφει ο μεγαλύτερος Έλληνας λογοτέχνης στην «Ασκητική» του...

«Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω»!

Οι μαύροι κύκλοι του Σλούκα

Προϊούσης της νυκτός αποδείχθηκε περίτρανα-και τούτο δεν συμβαίνει για πρώτη φορά-πως ο λεγάμενος δεν αγαπά απλώς την ευθύνη...

Τη λατρεύει!

Το βράδυ της Τρίτης ατύχησε και αυτό το λάθος που απέβη κιόλας μοιραίο τον στοίχειωνε για 48 ώρες, αμφιβάλλω μάλιστα εάν έκλεισε μάτι τις δυο νύχτες που πέρασαν.

Σε ένα από τα κοντινά πλάνα της τηλεοπτικής μετάδοσης είδα μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια του, σημάδι πως ξαγρύπνησε ανυπομονώντας να πάρει το αίμα του πίσω...

Το πήρε και με το παραπάνω, τόσες φιάλες που γέμισε μπορεί κάλλιστα να κάνει μια μεγάλη δωρεά στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας!

Φάντης μπαστούνι ο Ιωάννης

Μεγάλο πράγμα η ευθύνη το δίχως άλλο και αυτό εκτός από τον νεόκοπο αρχηγό του Παναθηναϊκού AKTOR, το ξέρει και ένας από τους προκατόχους του που εμφανίσθηκε σαν φάντης μπαστούνι!

Ο Ιωάννης ο Παπαπέτρου ντε!

Ο Σλούκας ήταν σκέτη μαγεία, αλλά συνήθως από αυτόν δεν περιμένεις κάτι λιγότερο είτε σε ρόλο δημιουργού όπως την Τρίτη με τις 13 ασίστ που μοίρασε, είτε σε ρόλο εκτελεστή όπως χθες με το ρεκόρ καριέρας των 29 πόντων.

Θα τους τριαντάριζε, αλλά ας όψεται η απόφαση του Εργκίν Αταμάν να τον αποσύρει στα 57 δευτερόλεπτα, ώστε να απολαύσει το μπιζάρισμα, που πάντως είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα, εξ ου και οι υποκλίσεις του προς την εξέδρα.

Υπήρξε δίκαιος, ωστόσο, ο προπονητής των Πράσινων διότι στο αμέσως επόμενο κλικ, ενώ απέμεναν 20 δευτερόλεπτα κάλεσε για τον ίδιο λόγο στον πάγκο και τον Παπαπέτρου, που είχε κιόλας περισσότερο ανάγκη την αποθέωση...

Η παραγγελιά και η πρόωρη Ανάσταση

Του είχαν τύχει πολλά και διάφορα άμα τη επιστροφή του από το Βελιγράδι, σε κάμποσα ματς ήταν ωσεί παρών, αναζητούσε per mare, per terram μια μεγάλη εμφάνιση και αυτή του προέκυψε σαν να την είχε κάνει παραγγελιά!

Ο Χριστός ανασταίνεται το Μεγάλο Σάββατο, ο Ιωάννης αναστήθηκε εννέα βράδια νωρίτερα, σπολλάτη του!

Ο καυγάς με τον Σφαιρόπουλο, το τεσσάρι και το εξάρι του λόττο

Για κάθε Σλούκα ο οποίος αποφασίζει μια στις τόσες να αφήσει παράμερα τη δημιουργία και να καταπιαστεί με το σκοράρισμα, (πρέπει να) υπάρχει ένας Παπαπέτρου για να κάνει αγόγγυστα όλες τις δουλειές, μηδέ του χαμαλικιού εξαιρουμένου...

Ως γνωστόν, ο Ιωάννης δεν ξετρελαίνεται να παίζει στη θέση 4, αυτός μάλιστα ήταν ένας βασικός λόγος που πριν από έξι χρόνια τα τσούγκρισε με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και έφυγε από τον Ολυμπιακό...

Ανάγκα και θεοί πείθονται όμως: από τη στιγμή που απουσίαζε ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ και δεν γινόταν να αφήσει τα κόκκαλα του στο παρκέ ο Ντίνος Μήτογλου, ο Παπαπέτρου όχι μονάχα τέσσάρι θα έπαιζε, αλλά και πεντάρι και εξάρι!

Σε κάθε περίπτωση έγινε το εξάρι που βγήκε στο πράσινο λόττο!

Είτε ως τεσσάρι, είτε ως τριάρι, ο τριαντάχρονος φόργουορντ κατέθεσε τα πάντα όλα: το κορμί του για να συγκρουστεί με τον Μπόνζι Κόλσον και με τους συν αυτώ, το μυαλό του, την καρδιά του, την εμπειρία του, την ικανότητα του να σουτάρει και βεβαίως την επιθυμία του να αποδείξει ότι δεν είναι δα και ξοφλημένος!

Ανεπίδεκτος μαθήσεως στην αρχή

Ενώ λοιπόν ο Παναθηναϊκός AKTOR είδε δεχθεί 28 πόντους στην πρώτη περίοδο και φαινόταν ανεπίδεκτος μαθήσεως, ο Αταμάν επιστράτευσε το second unit: φώναξε από τον πάγκο τον Ιωάννη Παπαπέτρου, τον Κώστα Αντετοκούνμπο και τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη και σημάδεψε διάνα διότι αυτοί οι τρεις όρμησαν σαν καμικάζι και ανέβασαν τους δείκτες της ενέργειας, της σκληράδας και της αμυντικής λειτουργίας, που μέχρι τότε ήταν για τα... πανηγύρια!

Την ίδια στιγμή ο Σλούκας άρχισε να σεληνιάζεται και να μεταβαίνει στη φάση του «in the zone», όπως συνήθιζε να λέει ο Μάικλ Τζόρνταν...

Έξι πόντοι σε μια φάση!

Με το σκορ στο 20-28 και ενώ στο ΟΑΚΑ συννέφιαζε, ο Σλούκας το πήρε πάνω του και με ένα κρεσέντο 11 απανωτών πόντων οδήγησε τον Παναθηναϊκό στη λιακάδα!

Ένα δίποντο και τρία τρίποντα από τον Σαλονικιό γκαρντ, οι 3/3 βολές από τον Παπαπέτρου (σε μια κατοχή που προσπόρισε έξι μαζεμένους πόντους) και ένα επί μέρους σκορ 24-3 μετέτρεψαν το 35-38 σε 56-39 και έδωσαν στους Πράσινους το έναυσμα της μεγάλης αντεπίθεσης, της νίκης στο Game 2, της ισοφάρισης σε 1-1 και της προσδόκιμης πρόκρισης που βεβαίως περνάει τη Μεγάλη Εβδομάδα από το Βελιγράδι.

Ο Παναθηναϊκός σκόραρε 95 πόντους και «έφαγε» 79, πάει να πει δώδεκα λιγότερους απ’ ό,τι στον πρώτο αγώνα...

Ένα φάουλ σε 11 λεπτά

Δέχθηκε 28 πόντους στην πρώτη περίοδο όταν η Μακάμπι, προεξάρχοντος και πάλι του Αϊτζακ Κοέν, είχε 8/9 δίποντα, 4/7 τρίποντα και εννέα ασίστ, ενώ ελόγου του δεν μπήκε στη διαδικασία να παίξει ξύλο και να κάνει φάουλ.

Φάουλ, αυτή η άγνωστη λέξη, καθόσον οι Πράσινοι έκαναν και... μονάκριβο στα πρώτα έντεκα λεπτά!!!

Όταν άρχισε να ηχεί ο συναγερμός, άλλαξαν τα κόζα και η αμυντική ελαφρότητα έδωσε τη θέση της στη στιβαρότητα με αποτέλεσμα οι Ισρηαλινοί να χάσουν το φως τους στην επίθεση και να πουν το σκορ... σκοράκι!

Η σπεσιαλιτέ του Κάτας και ο θυρεός του Μπλατ

Από τη στιγμή που επιτεύχθηκε η ισορροπία στην απόδοση του στις δυο πλευρές του γηπέδου ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε και μάλιστα ανέβασε τη διαφορά στο +28 (62-44), αλλά ο Οντεντ Κάτας δεν μασάει και σέρβιρε τη σπεσιαλιτέ του, η οποία είναι γνωστή στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ του ελληνικού μπάσκετ.

Τη ζώνη προσαρμογής εννοώ την οποία χρησιμοποιούσε κατά κόρον στη βραχύβια θητεία του στον Παναθηναϊκό (Ιανουάριος-Ιούνιος 2021) και αποτελεί θυρεό της μπασκετικής κοσμοθεωρίας του.

Αυτή η matchup zone η οποία παρεμπιπτόντως αποτελούσε τον θυρεό και το άρμα μάχης του Ντέιβιντ Μπλατ ζόρισε τους Πράσινους που ξαφνικά κώλωσαν και ενώ έδειχναν πως είχαν καθαρίσει την μπουγάδα ξαφνικά ένιωσαν κρύο ιδρώτα να τους λούζει!

Η Μακάμπι «έτρεξε» ένα σερί 24-9 και μείωσε σε 71-68, ο Σλούκας χρεώθηκε με τέταρτο φάουλ και τα σύννεφα ξαναμαζεύτηκαν στον ουρανό του ΟΑΚΑ, αλλά όχι για πολύ...

Ο Γκραντ και η οφειλή του Σλούκα

Σε εκείνο το κομβικό σημείο ο έπιασε δουλειά ο Τζέριαν Γκραντ απέναντι στον Λορέντζο Μπράουν, έριξε ένα μεγάλο τρίποντο ο Παπαπέτρου και στο καπάκι έβαλε ο Σλούκας το καλάθι που χρώσταγε!

Tην Τρίτη ο αρχηγός του Παναθηναϊκού επέλεξε να μη σουτάρει, αλλά να ψάξει την πάσα ενώ μετά από 48 ώρες μπούκαρε στη ρακέτα και σκόραρε με ένα λέι απ...

Ως γνωστόν, όλο το μπάσκετ παίζεται πλέον στις κατοχές: στο Game 1 η Μακάμπι είχε 15 περισσότερες, ενώ στο Game 2 ο Παναθηναϊκός υπερτέρησε κατά πέντε από δαύτες και συν τοις άλλοις πλειοδότησε με έξι παραπάνω ριμπάουντ και ανάγκασε τους αντιπάλους του σε διπλάσια λάθη.

Η Ρώμη και το λάφυρο

Μια γαλλική παροιμία λέει ότι «η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα» και αυτό ισχύει και στις περιπτώσεις των playoffs: καμιά ομάδα δεν προκρίθηκε με μία νίκη και στον αντίποδα της ευφορίας που γέννησε το 95-79, υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη συνθήκη...

Η Μακάμπι άρπαξε την Τρίτη (και διατηρεί μέχρις αποδείξεως του εναντίου) το πλεονέκτημα έδρας και ο Παναθηναϊκός AKTOR εκστρατεύει στο Βελιγράδι είτε για να το ξαναφέρει πίσω σε ένα ενδεχόμενο Game 5, είτε για να γυρίσει μια και καλή στην Αθήνα έχοντας στην αγκαλιά του ένα λάφυρο που τού έχει γίνει απωθημένο εδώ και δώδεκα χρόνια...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ