ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Λάμπρου: "Μπορεί να φύγω το καλοκαίρι"

Λάμπρου: "Μπορεί να φύγω το καλοκαίρι"

Ο Κώστας Λάμπρου μιλάει στο Sport24.gr για το ολλανδικό πρωτάθλημα και τον Ρόναλντ Κούμαν. Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο φυγής του από τη Φέγενοορντ, αλλά και το να αγωνιστεί στην Ελλάδα.

Μόνο καλή δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η φετινή χρονιά για τον Κώστα Λάμπρου. Ο Έλληνας τερματοφύλακας, ο οποίος πέρυσι αγωνίστηκε σχεδόν σε όλο το πρώτο μισό της σεζόν, έχει μόλις μία συμμετοχή με τη Φέγενοορντ. Η θέση του, άλλωστε, είναι τέτοια που ή θα είναι βασικός ή δε θα έχει χρόνο συμμετοχής.

Το Sport24.gr, το οποίο βρίσκεται κοντά στους Έλληνες του εξωτερικού κάνοντας και τον έλεγχο της εβδομάδας κάθε Δευτέρα, επικοινώνησε με τον 22χρονο πολλά υποσχόμενο κίπερ, ο οποίος έχει πάει στην Ολλανδία από πολύ μικρός προκειμένου να μάθει την τέχνη του τερματοφύλακα. Ο Λάμπρου μας μίλησε τόσο για την ομάδα του και την Eredivisie όσο και για τον τρόπο ζωής εκεί, ενώ δεν έκρυψε πως μπορεί να αποχωρήσει από το Ρότερνταμ σε περίπτωση που δεν πάρει χρόνο συμμετοχής.

Λάμπρου: "Μπορεί να φύγω το καλοκαίρι"

Πριν από το παιχνίδι με τη Φιτέσε είχατε δύο ήττες σερί. Υπήρχε επιπλέον πίεση στο παιχνίδι της Παρασκευής;

"Δεν παίξαμε καλά στο παιχνίδι με την Ντε Χάαγκ. Στο δεύτερο ημίχρονο ισοφαρίσαμε, αλλά τελικά δεν καταφέραμε να πάρουμε τον βαθμό. Το παιχνίδι κόντρα στη Φιτέσε ήταν κρίσιμο. Έπρεπε να πάρουμε κάτι γιατί διαφορετικά θα άρχιζε η γκρίνια των οπαδών. Είμαστε και κοντά στη βαθμολογία, μας χωρίζουν πέντε βαθμοί, επομένως, δεν έπρεπε να ξεφύγουν".

Σας κόστισε ο αποκλεισμός από τον Άγιαξ; Ήταν το κύπελλο ο πιο εφικτός στόχος αυτή τη στιγμή;

Το κύπελλο το είχαμε στο μυαλό μας. Λέγαμε ότι αν περάσουμε τον Άγιαξ θα μπορούσαμε να πάμε ως τον τελικό. Εκτός των άλλων το κύπελλο είναι και ο πιο εύκολος δρόμος για να βγεις Ευρώπη. Παίξαμε αρκετά καλά, αλλά για ένα ακόμη παιχνίδι δεν ήμασταν συγκεντρωμένοι από την αρχή ως το τέλος.

"Στόχος η δυάδα"

Μετά τον αποκλεισμό από το κύπελλο ο στόχος ποιος είναι; Η είσοδος στην πρώτη δυάδα;

Σίγουρα. Στην αρχή αρκετά παιδιά μιλούσαν μέχρι και για πρωτάθλημα. Ωστόσο, όταν έχεις κάνει ένα κακό σερί, τότε είναι καλύτερο να μη λες μεγάλες κουβέντες. Εμείς τα τελευταία χρόνια έχουμε την τάση όταν φτάνουμε κοντά στην κορυφή να το χαλάμε. Τώρα δε θέλουμε να λέμε κάτι, ας μαζέψουμε όσους περισσότερους βαθμούς μπορούμε και θα δούμε στο τέλος. Καλό θα ήταν να μπούμε στη δυάδα.

Όλοι μας έχουμε ακούσει αυτό το περιβόητο ολλανδικό μοντέλο. Εσύ που ζεις χρόνια εκεί πες μας λίγα πράγματα για τη φιλοσοφία τους.

Ό,τι κάνουν το κάνουν με υπομονή. Τόσο οι μικρές όσο και οι μεγάλες ομάδες θα κάνουν τα πάντα για να αναπτυχθούν από πίσω. Ακόμα κι αν κερδίσεις ένα πλάγιο κοντά στην περιοχή σου, θα πρέπει να βγάλεις οργανωμένη επίθεση κι όχι να διώξεις βεβιασμένα. Επιδιώκουν να παίξουν ωραίο ποδόσφαιρο. Ο Κούμαν διαφέρει λίγο, προσπαθεί κι εκείνος να παίξει ελκυστικό ποδόσφαιρο, αλλά στον βαθμό που δε θα μας κοστίσει.

Λάμπρου: "Μπορεί να φύγω το καλοκαίρι"

Πώς βλέπεις το φετινό πρωτάθλημα; Για πολλούς η Φιτέσε είναι έκπληξη παρόλο που είναι γνωστό πως έχει πολύ καλή σχέση με την Τσέλσι και έχει αρκετούς παίκτες από εκείνη.

Ούτε εμείς την περιμέναμε. Έφυγε ο Μπονί, ο οποίος πήγε στη Σουόνσι, αλλά έκαναν πολύ καλές μεταγραφές. Διαθέτουν έναν πολύ καλό προπονητή, τον Πίτερ Μπος, και ποιοτικούς παίκτες όπως ο Λούκας Πιασόν. Παίζουν γρήγορο και επιθετικό ποδόσφαιρο και είναι πολύ καλή ομάδα. Ξεκίνησε εξαιρετικά και δεν την περίμεναν ούτε εδώ. Ακόμα και τώρα παίρνει καλά αποτελέσματα σε εκτός έδρας παιχνίδια.

Παίζεις σε ένα πρωτάθλημα που αναδεικνύονται συνεχώς νέοι ποδοσφαιριστές. Πες μας κάποιους που πιστεύεις ότι στα επόμενα χρόνια θα τους δούμε σε μεγάλους συλλόγους.

Θα σου πω από την ομάδα μου που τους ξέρω καλύτερα. Ο Ντάριλ Γιάνμαατ είναι ένας δεξιός μπακ, ο οποίος βγήκε από τις ακαδημίες μας και επέστρεψε στη Φέγενοορντ πριν από δύο χρόνια. Μου αρέσει πολύ. Οι Ίντι και Ντε Φράι θα κάνουν καριέρα. Εμένα προσωπικά μου αρέσει πολύ και ο Μπόετις. Παίζει αριστερός μέσος και είναι ιδιαίτερα παραγωγικός παρά την ηλικία του. Είναι μόλις 19, αλλά μιλάμε για εξαιρετικό παίκτη.

"Απλώς και ήρεμος άνθρωπος ο Κούμαν"

Πώς είναι να δουλεύεις μαζί μία τόσο μεγάλη προσωπικότητα του ποδοσφαίρου όπως ο Ρόλαντ Κούμαν;

Είναι ωραίο, όπως είπες κι εσύ έχει προσωπικότητα και έχει αφήσει εποχή κυρίως λόγω όσων έκανε με την Μπαρτσελόνα. Ως άνθρωπος είναι απλός, ήρεμος. Ως προπονητής, διαβάζει πολύ το παιχνίδι. Όπως ο καθένας έτσι κι εκείνος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, δεν του αρέσει να κάνει rotation, υπολογίζει κυρίως 13-14 παίκτες. Ωστόσο, μιλάμε για ένα μεγάλο όνομα και είναι συν να τον έχει μία ομάδα στις τάξεις της.

Για το νέο μεταγραφικό απόκτημα του ΠΑΟΚ, τον Χούσεν, έχεις άποψη;

Τον έχω δει κάποιες φορές. Είναι ψηλός, δυνατός, αλλά δεν αγωνίζεται πολύ. Δεν είναι κακή επίδοση τα επτά γκολ που έχει πετύχει. Γενικά δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη για να τον κρίνω. Όταν παίζει, πάντως, δεν είναι από αυτούς που κάνουν τη διαφορά όπως οι Φίσερ ή Μπόγιαν.

Θεωρείς ότι οι ελληνικές ομάδες θα έπρεπε να αρχίσουν σταδιακά να υιοθετούν το ολλανδικό μοντέλο; Ο Ολυμπιακός για παράδειγμα έχει αρχίσει να πουλάει παίκτες και να βγάζει κέρδος.

Αυτό ακριβώς είναι το σκεπτικό τους, να πουλήσουν όταν πρέπει. Δεν τους νοιάζει που χάνουν κάποιους πολύ καλούς παίκτες γιατί γνωρίζουν ότι θα βγάλουν άλλους. Καλό θα ήταν να γίνεται και στην Ελλάδα αυτό, χωρίς να είναι απαραίτητο να συμβαίνει στον ίδιο βαθμό. Τώρα δίνονται ευκαιρίες στους Έλληνες, αλλά αυτό έχει να κάνει κυρίως με την οικονομική κρίση.

Λάμπρου: "Μπορεί να φύγω το καλοκαίρι"

Πώς είναι να ζεις τόσα χρόνια μακριά από την πατρίδα σου;

Είναι πολύ ήρεμα εδώ. Βρέχει πολύ, έχει κρύο κι επειδή δε μου αρέσει γενικά η βροχή δε βγαίνω πολύ. Μου αρέσει να πηγαίνω σινεμά. Τα μαγαζιά εδώ κλείνουν στις 18.00 εκτός από τις Παρασκευές που κλείνουν στις 21.00. Εμείς συνήθως έχουμε προπονήσεις πρωί και μετά οι παίκτες πηγαίνουν στα μαγαζιά για να τα προλάβουν ανοιχτά. Συνήθως παίζουμε Κυριακή μεσημέρι, επομένως, Σάββατο δε βγαίνω. Αναγκαστικά περιορίζεσαι και προσαρμόζεσαι στους ρυθμούς τους.

Θα ήθελες να αγωνιστείς στην Ελλάδα;

Δε λέω όχι, αφήνω πάντα ανοιχτό ένα παράθυρο γιατί μπορεί αυτή τη στιγμή να σου πω όχι και μετά να έρθει μία πρόταση πολύ καλή και να την αποδεχτώ. Τα πάντα είναι σχετικά. Ανάλογα με την κατάσταση στην οποία θα είμαι, αν παίζω ή όχι και το πόσο καλή είναι η πρόταση.

Είχες ποτέ πρόταση από ελληνική ομάδα;

Να σου πω την αλήθεια, όχι. Ουδέποτε υπήρχε κάτι χειροπιαστό. Δεν έφτασε στα γραφεία της ομάδας κάτι.

"Σκεφτόμουν να φύγω, αλλά δε με άφηνε η Φέγενοορντ"

Φέτος η χρονιά δεν έχει πάει όπως θα ήθελες. Έχεις πάρει λίγα παιχνίδια, αλλά παρέμεινες στην ομάδα σου. Δεν σου πέρασε από το μυαλό στη μεταγραφική περίοδο που μας πέρασε να φύγεις;

Φυσικά και το σκεφτόμουν, αλλά δε με άφηνε η ομάδα μου. Υπήρχαν κάποιες συζητήσεις, αλλά ο τεχνικός διευθυντής μου είπε να το βγάλω από το μυαλό μου. Τώρα σκέφτομαι ότι μπορεί να γίνει κάτι το καλοκαίρι, όταν θα μπω στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου μου. Αναφέρομαι είτε σε μεταγραφή είτε σε δανεισμό.

Αν συνεχίσεις να μην αγωνίζεσαι μου είπες πως είναι πολύ πιθανό να αποχωρήσεις το καλοκαίρι. Θα προτιμούσες να παραμείνεις στην Ολλανδία;

Ναι, μιλάω τη γλώσσα, έχω συνηθίσει τον τρόπο ζωής εδώ, θα το προτιμούσα από το να πάω αλλού και να κάνω ένα εντελώς νέο ξεκίνημα. Ειδικά σε περίπτωση που πάω δανεικός θα ήταν καλύτερο να μείνω εδώ. Και σε άλλη πόλη να πάω δε θα είναι μεγάλη η αλλαγή για μένα.

Λάμπρου: "Μπορεί να φύγω το καλοκαίρι"

Με δεδομένη την παραμονή σου στη Φέγενοορντ το όνειρο του Μουντιάλ μάλλον ξεθωριάζει για σένα. Ωστόσο, φαντάζομαι πως η Εθνική υπάρχει στο μυαλό σου.

Είμαι περήφανος που με είχε καλέσει ο κύριος Σάντος. Θα ήθελα όσο τίποτα άλλο να κληθώ ξανά και να βρίσκομαι στο Μουντιάλ. Ωστόσο, από τη στιγμή που δεν παίζω δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Αυτή τη στιγμή όπως βλέπω τα πράγματα πιστεύω ότι Καρνέζης, Καπίνο και Γλύκος θα είναι η τριάδα των τερματοφυλάκων δεδομένου ότι οι δύο τελευταίοι παίζουν στις ομάδες τους.

Πώς βλέπεις γενικά την Εθνική μας και πώς αυτή της Ολλανδίας, η οποία θα είναι επίσης στο Μουντιάλ;

Εγώ αυτό που λέω στους Ολλανδούς είναι ότι από την Εθνική μας ξέρεις τι να περιμένεις. Έχουμε χημεία, καλή ομάδα και ο ένας δουλεύει για τον άλλον. Ακόμα κι όταν δεν παίζουμε καλά κι αρχίζει η γκρίνια εγώ είμαι πάντα θετικός με την Εθνική. Δε γίνεται να παίζεις πάντα καλά, το σημαντικό είναι ότι παίρνουμε τα αποτελέσματα. Οι Ολλανδοί από την άλλη έχουν μία απίστευτη ομάδα, αλλά υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους. Μπορεί ο άλλος για παράδειγμα να είναι Μαροκινός ή να πιστεύει σε άλλη θρησκεία. Παίζουν μεγάλο ρόλο αυτά.

"Ο σύγχρονος τερματοφύλακας πρέπει να ξέρει μπάλα"

Ποια στοιχεία θεωρείς ότι είναι απαραίτητο να έχει ένας σύγχρονος τερματοφύλακας; Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στη θέση;

Δε θέλω να σου πω ένα ένα τα στοιχεία που θα πρέπει να έχει. Θα σταθώ σε κάτι που είναι πολύ σημαντικό στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, ο τερματοφύλακας πρέπει να ξέρει μπάλα. Οι άμυνες πλέον είναι αρκετά ψηλά και θα πρέπει να βγαίνει ως λίμπερο. Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό να μπορείς να διαβάσεις τη φάση και να καταλάβεις τι πάει να κάνει ο επιθετικός.

Ποιος είναι κατά την άποψή σου αυτή τη στιγμή ο καλύτερος τερματοφύλακας του κόσμου;

Νομίζω ότι ο Νόιερ είναι πιθανότατα ο καλύτερος αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, εμένα μου αρέσουν και οι Μπουφόν, Κασίγιας και Ντιέγκο Λόπεθ. Μου έχει κάνει, επίσης, εντύπωση ο Μινιολέ.

Λάμπρου: "Μπορεί να φύγω το καλοκαίρι"

Με μία λέξη

Αγαπημένο πρωτάθλημα: Premier League

Αγαπημένος ποδοσφαιριστής: Κριστιάνο Ρονάλντο

Αγαπημένος προπονητής: Πεπ Γουαρδιόλα

Ευρωπαϊκή ομάδα που υποστηρίζεις (εκτός της ομάδας που αγωνίζεσαι): Ρεάλ Μαδρίτης

Η καλύτερη ποδοσφαιρική σου στιγμή: Η κλήση μου στην Εθνική

Η χειρότερη ποδοσφαιρική σου στιγμή: Όταν έπαθα μερική ρήξη χιαστού

Το γούρι σου: Δεν έχω

Αυτοκίνητο που οδηγείς: Opel Signum

Αγαπημένο φαγητό: Πέννες με τρούφα

Αγαπημένη μουσική: Ελληνικά

Η πρώτη ολλανδική λέξη που χρησιμοποίησες/έμαθες στην Ολλανδία: Alles goed (Όλα καλά)

Η πρώτη ελληνική λέξη που έμαθες σε κάποιον στην Ολλανδία: Είμαι περήφανος γιατί στην ομάδα ξέρουν πολλές λέξεις. Η πρώτη ήταν η γνωστή...

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ