ΠΟΛΟ

Έκτο ραντεβού για την 3η ευρωπαϊκή κούπα του Ολυμπιακού

Έκτο ραντεβού για την 3η ευρωπαϊκή κούπα του Ολυμπιακού
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η μεγάλη πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Champions League πόλο, τον στέλνει για έκτη φορά στην ιστορία του στην διεκδίκηση ευρωπαϊκού τροπαίου. Οι άλλες θρυλικές Κούπες και τι έχουν κάνει οι άλλες ελληνικές ομάδες.

Η μεγάλη πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Champions League υδατοσφαίρισης Ανδρών στη Βουδαπέστη, με τη νίκη του (8-7) επί της Σολνόκι, τον στέλνει για έκτη φορά (5ος τελικός) στην ιστορία του στην διεκδίκηση ευρωπαϊκής κούπας, με την περίοδο 2001-02 να είναι η κορυφαία του, όταν και πανηγύρισε το Champions League, αλλά και το Σούπερ Καπ, μέσα στην ουγγρική πρωτεύουσα.

Η αρχή έγινε την περίοδο 1997-98 στον διπλό τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Στο ΟΑΚΑ νίκησε στο γκολ (7-6) τη Φερεντσβάρος αλλά ηττήθηκε 6-8 στην Βουδαπέστη. Στον πάγκο της τεχνικής του ηγεσίας ο Νίκος Λουκάτος.

Στην ίδια διοργάνωση, την επόμενη περίοδο (1998-99), έφτασε πάλι στον τελικό με τον Νίκο Στάμενιτς πια στο τιμόνι. Ηττήθηκε στο Ζάγκρεμπ 13-4 από τη Μλάντοστ και στον δεύτερο τελικό στον Πειραιά νίκησε μεν (10-6) αλλά δεν έφτανε.

Στο Ντουμπρόβνικ και το Champions League, την περίοδο 2000-01 με τον Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς τεχνικό καθοδηγητή, έφτασε στον τελικό του φάιναλ φορ (7-6 την Ποζίλιπο στον ημιτελικό), αλλά τον "γονάτισε" ο Μπόρις Μαργκέτα κόντρα στη Γιουγκ από την οποία ηττήθηκε (7-8) στην παράταση (5-5 η κανονική διάρκεια).

Η δικαίωση την επόμενη σεζόν (2001-02) στο αντίστοιχο φάιναλ φορ της Βουδαπέστης και με τον Ζόλταν Κάσας στον πάγκο (συνεργάτης του ο Θοδωρής Βλάχος). Νικά στον ημιτελικό (8-5) τη Γιουγκ και κάνει το ίδιο και στον τελικό κόντρα στη Χόνβεντ (9-7). Είναι το πρώτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο!

Τον Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου, πάλι στην ουγγρική πρωτεύουσα, νικά και τη Βάσας (6-5), κάτοχο του Κυπέλλου Κυπελλούχων και κατακτά έτσι το Σούπερ Καπ Ευρώπης!

Θα ακολουθήσει, 5 χρόνια μετά (2006-07), με τον Βαγγέλη Πάτερο πια προπονητή, η συμμετοχή του στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας (όπως ονομαζόταν τότε η κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση), στο Μιλάνο. Ήττα στον ημιτελικό από τη Ρέκο (9-10) και την Παρτίζαν Βελιγραδίου στον μικρό τελικό για την 3 θέση (13-15 στην παράταση, 10-10 η κανονική διάρκεια).

Ο ΝΟ Βουλιαγμένης την πρώτη κούπα

Για τις ελληνικές ομάδες στα Κύπελλα Ευρώπης, το πρώτο τρόπαιο ήλθε την περίοδο 1996-97 στο Κύπελλο Κυπελλούχων με τον ΝΟ Βουλιαγμένης (προπονητής ο Γιάννης Γιαννουρής), στον διπλό τελικό με τη Ρόμα. Ισοπαλία (9-9) στη Ρώμη και νίκη (7-6) για τους «μπέμπηδες» στο κατάμεστο κλειστό του ΟΑΚΑ.

Τελικούς ΝΟ Πατρών και Πανιώνιος

Δύο ακόμη ομάδες έφτασαν σε άλλους 3 τελικούς Ευρωπαϊκών Κυπέλλων, χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα.

Στο Κύπελλο Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, την περίοδο 1998-99, ο ΝΟ Πατρών ηττάται (7-12) στη Βουδαπέστη από την Ουίπεστ, την οποία νικά (10-9) στην Πάτρα. Προπονητής ο Γιώργος Κακουλίδης.

Δέκα χρόνια μετά (2008-09) στην ίδια διοργάνωση, ο Πανιώνιος νικά στη Νέα Σμύρνη 8-6 τη Σέγκεντ και υποκύπτει στα πέναλτι (17-13) στην Ουγγαρία, (7-9 η κανονική διάρκεια, 10-12 η παράταση), με προπονητή τον Κώστα Λούδη.

Την επόμενη περίοδο (2009-10) πάλι ο Πανιώνιος, με τον Μάκη Βολτυράκη στον πάγκο, έρχεται ισόπαλος (9-9) με τη Σαβόνα στη Νέα Σμύρνη και χάνει (3-11) στην έδρα της.

Εθνικός ο πρώτος

Η πρώτη πάντως ελληνική ομάδα που έφτασε σε τελική φάση (σύστημα pool 4 φιναλίστ) είναι ο Εθνικός του αείμνηστου Λίνο Ρεπέτο, την περίοδο 1980 – 81 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (μετέπειτα Τσάμπιονς Λιγκ και Ευρωλίγκα). Στο Ντουμπρόβνικ είναι 4 κόντρα στη Γιουγκ, τη Βάσας και τη Σπαντάου.

Πηγή: koe.org.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ