ΣΤΗΛΕΣ

Οι τελικοί Κυπέλλου των επαρχιακών ομάδων

Οι τελικοί Κυπέλλου των επαρχιακών ομάδων

Σαν σήμερα, στις 5/5/2007, η ΑΕΛ κατακτούσε το Κύπελλο Ελλάδας στον τελευταίο τελικό επαρχιακής ομάδας και το Sport24.gr παρουσιάζει τους 11 τελικούς με συμμετοχή συλλόγων από την περιφέρεια ενόψει του 12ου (Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός) το ερχόμενο Σάββατο (11/5, 20:30). Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.

Ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδας το ερχόμενο Σάββατο (11/5, 20:30) έχει χρώμα... επαρχιακό. Ο Αστέρας Τρίπολης αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, έξι χρόνια μετά την τελευταία φορά που είδαμε σε παρόμοιο αγώνα μια ομάδα από την περιφέρεια.

Ήταν 5 Μαΐου του 2007, ακριβώς σαν σήμερα, όταν η ΑΕΛ θριάμβευε στο Πανθεσσαλικό με 2-1 επί του Παναθηναϊκού στον 11ο τελικό επαρχιακής ομάδας.

Το κύπελλο που πήγε (ξανά) στον Πηνειό ήταν το 4ο που κατέληξε σε χέρια της περιφέρειας. Πέρα από τα 2 των "βυσσινί" (το πρώτο το 1985), έχουν νικήσει στον τελικό η Καστοριά (1980) και ο ΟΦΗ (1987).

Τα μηνύματα όμως δεν είναι ενθαρρυντικά για τον Αστέρα καθώς ο Ολυμπιακός μετράει 5/5 όταν αντιμετώπισε σε τελικό επαρχιακό σύλλογο.

"Ερυθρόλευκες" νίκες με Δόξα (τρις) και Πιερικό

Χρειάστηκε να φτάσουμε στον 12ο τελικού Κυπέλλου για να δούμε για πρώτη φορά εκεί επαρχιακή ομάδα και συγκεκριμένα την Δόξα Δράμας το 1954. Οι "μαυραετοί" αγωνίστηκαν απέναντι στον Ολυμπιακό από τον οποίο έχασαν με 2-0. Το συγκεκριμένο ζευγάρι εμφανίστηκε άλλες δύο φορές και μάλιστα σερί (1957, 1958). Με την ίδια πάντα κατάληξη.

Η σπουδαία ομάδα της Δόξα Δράμας είχε την ατυχία να πέσει πάνω στην ομάδα του Ολυμπιακού της δεκαετίας του '50 που πήρε 6 σερί πρωταθλήματα και χαρακτηρίστηκε ως "Θρύλος", προσωνυμίο που ακολουθεί από τότε τους Πειραιώτες.

Επόμενη ομάδα από την περιφέρεια που έφτασε σε τελικό ήταν ο Πιερικός το 1963. Αντίπαλος και πάλι ο Ολυμπιακός που έφτασε εύκολα στο 4/4 απέναντι σε επαρχιακούς συλλόγους.

ΟΛΥΜΠIΑΚΟΣ - ∆ΟΞΑ∆ΡΑΜΑΣ 2-0

12οςτελικόςΚυπέλλουΕλλάδας

Κυριακή 23 Μαΐου 1954

ΓήπεδοΛεωφόρουΑλεξάνδρας

Σκόρερ: 31' ∆ρόσος, 38' ∆αρίβας

ΟΛΥΜΠIΑΚΟΣ:Καραπατής - Ρωσσίδης, Ξανθόπουλος, Μπ. Κοτρίδης, Σούλης, Ιωάννου, Κοκκινάκης, Μουστακλής, Καρπαθάκης, ∆αρίβας, ∆ρόσος.

∆ΟΞΑ∆ΡΑΜΑΣ:Μποϊτάρης - Κοτρίδης, Σιμιτλιώτης, ΘανάσηςΛουκανίδης, Τόλιος, Πιστικός, Ιγναντίου, Καραλάζος, ΑντώνηςΓεωργιά-δης, Τοκμακίδης, Ιωάννου.

ΟΛΥΜΠIΑΚΟΣ - ∆ΟΞΑ∆ΡΑΜΑΣ 5-1

16οςτελικόςΚυπέλλουΕλλάδας

Τετάρτη 30 Ιουλίου 1958

Γήπεδο Γεώργιος Καραϊσκάκης

Σκόρερ: 22' Γκαβέζος, 43' Μπέμπης, , 63', 87' Πολυχρονίου, 89' Υφαντής - 52' Ναλμπάντης

ΟΛΥΜΠIΑΚΟΣ:Θεoδωρίδης - Καμπόλης, Σούλης, Στεφανάκος, Τσαντάκης, Κοτρίδης, Γκαβέζος, Υφαντής, Πολυχρονίου, Μπέμπης, Ψύχος.

∆ΟΞΑ∆ΡΑΜΑΣ:Σαμλίδης - Κοτρίδης, Ιγναντίου, Σιμιτλιώτης, Πιστικός, ΤάκηςΛουκανίδης, Τζαφέρης, Ναλμπάντης, ΠαύλοςΓρηγοριάδης, Θα-νάσηςΛoυκανίδης, AντώνηςΓεωργιάδης, Ιωάννoυ.

ΟΛΥΜΠIΑΚΟΣ – ∆ΟΞΑ∆ΡΑΜΑΣ 2-1

17οςτελικόςΚυπέλλουΕλλάδας

Τετάρτη 5 Ιουλίου 1959

ΓήπεδοΛεωφόρουΑλεξάνδρας

Σκόρερ: 52' Υφαντής, 59' Μπέμπης - 47' Γεωργιάδης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ:Θεoδωρίδης - Ξανθόπουλος, Σούλης, Στεφανάκος, Ιωάννoυ, Πoλυχρoνίoυ, ΚώσταςΠαπάζογλου, Χριστοφίδης, Yφαντής, Μπέμπης, Ψύχος.

∆ΟΞΑ∆ΡΑΜΑΣ:Μποϊτάρης - Κοτρίδης, Ιγναντίου, Νικολαΐδης, ΤάκηςΛoυκανίδης, Τζαφέρης, Ναλμπάντης, Γρηγοριάδης, ΘανάσηςΛουκανίδης, AντώνηςΓεωργιάδης, Ιωάννoυ.

ΟΛΥΜΠIΑΚΟΣ - ΠΙΕΡΙΚΟΣ 3-0

21οςτελικόςΚυπέλλουΕλλάδας

Πέμπτη 18 lουλίου 1963

ΓήπεδοΛεωφόρουΑλεξάνδρας

Σκόρερς: 30' Πολυχρονίου, 39' Παπάζογλου, 65' Σιδέρης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ:Τσανακτσής - Σημαντήρης, Στεφανάκος, ΘανάσηςΛουκανίδης, Πολυχρονίου, ΓιώργοςΣιδέρης, Γκαβέτζος, Μπέμπης, ΑριστείδηςΠαπάζογλου, Ψύχος.

ΠΙΕΡΙΚΟΣ:∆ρανδάκης - Κεφαλίδης, Πορτοκαλίδης, Μυστακίδης, Ταξίδης, Σιδηρόπουλος, Αμανατίδης, Φουλίδης, Κιζύρογλου, Ορφανίδης, Χριστοφορίδης.

Ο θρίαμβος της Καστοριάς

Το πρώτο Κύπελλο που κατέκτησε ομάδα από την επαρχία πήγε στην Καστοριά το 1980. Οι "γουναράδες" με μεγάλο πρωταγωνιστή τον 20χρονο Τάκη Τσιρώνης επικράτησαν στη Νέα Φιλαδέλφεια με 5-2 του Ηρακλή που είχε στις τάξεις του τον μεγάλο Βασίλη Χατζηπαναγή.

Οι Θεσσαλονικείς προηγήθηκαν νωρίς στο σκορ, ωστόσο η Καστοριά γύρισε το ματς (3-1) και έφτασε στο τέλος σε θρίαμβο με τον Τσιρώνη να κάνει χατ-τρικ.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΗΡΑΚΛΗΣ 5-2

38οςτελικόςΚυπέλλουΕλλάδας

∆ευτέρα 26 Μαΐου 1980

ΓήπεδοΝίκοςΓκούμας

Σκόρερ: 41 ́Σημαιοφορίδης, 49' ∆ίντσικος, 70', 87', 90 Τσιρώνης, - 16' Καλαμπάκας, 80' Μαυροδουλάκης

ΚΑΣΤΟΡΙΑ:Σαργκάνης (88' Ερμείδης) - Αλεξιάδης, Σιαπανίδης, Κόπανος, Σημαιοφορίδης, Παράσχος, ∆ίντσικος (73' Χουζουνίδης), Αρ. Πα-παβασιλείου, Γρ. Παπαβασιλείoυ, Βοϊτσίδης, Τσιρώνης.

ΗΡΑΚΛΗΣ:Παπαδόπουλος - Βαβρόφσκι, Μαυροδουλάκης (81' Αλεξιάδης), Μιχαηλίδης, Ξανθόπουλος, Βούλγαρης, Καλαμπάκας, Χατζηελευθερίου (70' Τσιρίκας), Καφκενάρης, Χατζηπαναγής, Παπαϊωάννου.

Οι τελικοί Κυπέλλου των επαρχιακών ομάδων
Οι τελικοί Κυπέλλου των επαρχιακών ομάδων
Οι τελικοί Κυπέλλου των επαρχιακών ομάδων

Με την τρίτη (και φαρμακερή) η ΑΕΛ

Η σκυτάλη στους τελικούς (αλλά και στις κατακτήσεις) πέρασε από την Καστοριά στην ΑΕΛ. Οι "βυσσινί" βρέθηκαν σε τρεις τελικούς μέσα σε τέσσερα χρόνια τη δεκαετία του '80, κατακτώντας τον τρίτο κατά σειρά.

Στους δύο πρώτους τελικούς η "βασίλισσα του κάμπου" ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό με 1-0 και 2-0 αντίστοιχα. Τον Ιούνη όμως του 1985 προσγείωσε ανώμαλα τον ΠΑΟΚ που πήγε στο Ολυμπιακό Στάδιο για να κατακτήσει το νταμπλ. Η ΑΕΛ προηγήθηκε με 2-0, ο "δικέφαλος" μείωσε σε 2-1 αλλά οι "βυσσινί" κατέκτησαν το κύπελλο με το εμφατικό 4-1.

Πρωταγωνιστής ο Ζιώγας με δύο τέρματα, ενώ σαν αλλαγή για την ΑΕΛ πέρασε ο νυν τεχνικός του Αστέρα Τρίπολης, Σάκης Τσιώλης.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΕΛ 1-0

40οςτελικόςΚυπέλλουΕλλάδας

ΓήπεδοΝίκοςΓκούμας

Σάββατο 19 Ιουνίου 1982

Σκόρερ: 49'Χαραλαμπίδης

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ:Κωνσταντίνου - Κυράστας, Σημαιοφορίδης, Κόβης, Καψής, Λιβαθηνός, Νικολάε, Κουρόπουλος (78'Κατσιάκος), Χαραλα-μπίδης (78'Αναστασιάδης), Ντόκεν, Γαλάκος.

ΑΕΛ: Πλίτσης - Παραφέστας, Πατσιαβούρας, Γκαλίτσιος, Aργυρoύλης, ∆ράμαλης (82'Βουτυρίτσας), Κουτάς (82'Μητσιμπόνας), Γκόλαντας, Βαλαώρας, Ανδρεούδης, Μαλουμίδης.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΕΛ 2-0

42οςτελικόςΚυπέλλουΕλλάδας

Τετάρτη 6 Ιουνίου 1984

ΟλυμπιακόΣτάδιο «ΣπύροςΛούης»

Σκόρερ: 18' Γκαλίτσιος (αυτογκόλ), 38' Αvτωνίου

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ:Λαφτσής - Ταράσης, Καρούλιας, Κυράστας, Καψής, ΓρηγόρηςΠαπαβασιλείου, Μαυρίδης, Αντωνίου, Χαραλαμπίδης (83' Γεροθόδωρος), Ρότσα, Θανάσης∆ημόπουλος (88' Τασσόπουλος).

ΑΕΛ: Πλίτσης - Παραφέστας, Πατσιαβούρας, Μητσιμπόνας, Γκαλίτσιος, Boυτυρίτσας, Κυριλίδης (46' Τσιώλης), Ανδρεούδης, Ζιώγας, Κμίετσικ (72' Γκαμπέτας), Μαλουμίδης.

ΑΕΛ - ΠΑΟΚ 4-1

43οςτελικόςΚυπέλλουΕλλάδας

Σάββατο 22 Ιουνίου1985

ΟλυμπιακόΣτάδιο «ΣπύροςΛούης»

Σκόρερ: 39', 73' Ζιώγας , 47' Κμίετσικ, 75' Βαλαώρας - 55' Σκαρτάδος

ΑΕΛ: Πλίτσης - Παραφέστας, Κολομητρούσης, Μητσιμπόνας, Γκαλίτσιος, Βουτυρίτσας, Ζιώγας, Άνταμτσικ, Ανδρεούδης (85' Τσιώλης), Κμίετσικ, Βαλαώρας.

ΠΑΟΚ:Στεριούδας -Τσουρέλας, Αλαβάντας, Γιούρισιτς, Μπανιώτης (20' Καρασαββίδης), Σκαρτάδος, Αλεξανδρίδης, Βασιλάκος, Σίγγας, Πάπριτσα, Κωστίκος (62' ∆αμανάκης).

Οι τελικοί Κυπέλλου των επαρχιακών ομάδων
INTIME SPORTS
Οι τελικοί Κυπέλλου των επαρχιακών ομάδων
INTIME SPORTS

Μαντινάδα... κούπας από Σηφάκη

Η δεκαετία του '80 συνέχιζε να μας επιφυλάζει τελικούς με επαρχιακές ομάδες. Η σειρά πλέον πέρασε στον ΟΦΗ που με την πρώτη απόπειρα πήγε το κύπελλο στην Κρήτη κερδίζοντας στα πέναλτι τον Ηρακλή. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Μύρωνας Σηφάκης που έπιασε τα πέναλτι των Ζήφκα και Αδάμου. Είχε προηγηθεί αυτό που έστειλε άουτ ο Ζούντμπι.

Τρία χρόνια αργότερα ο ΟΦΗ πάλεψε απέναντι στο Ολυμπιακό, ισοφάρισε σε 2-2 παρόλο που βρέθηκε να χάνει στο ημίχρονο με 2-0, αλλά ο Λάγιος Ντέταρι ήταν σε μεγάλη βραδιά και οι "ερυθρόλευκοι" επικράτησαν με 4-2.

ΟΦΗ - ΗΡΑΚΛΗΣ 1-1 (3-1 πεν.)

45οςτελικόςΚυπέλλουΕλλάδας

Κυριακή 21 Ιουνίου 1987

ΟλυμπιακόΣτάδιο «ΣπύροςΛούης»

Σκόρερ: 34' Χαραλαμπίδης - 30' Κωφίδης

ΟΦΗ:Σηφάκης - Γκουλής, Βασιλείου, Τσινός, Μιχαλίτσιος (102' Ανδρεανίδης), Ίσις, Περσίας, Παπαβασιλείου, Νιόπλιας (94' Καριώτης), Χαραλαμπίδης, Σαμαράς.

ΗΡΑΚΛΗΣ:Γκεοργκίεφ - Λευκόπουλος, Ζήφκας, Βακαλόπουλος, Ηλιάδης, Κωφίδης, ∆ανιήλΠαπαδόπουλος, Ζούντμπι, Αναστασιάδης, Χατζηπαναγής (98' Αδάμου), Καραΐσκος (57' ΓιώργοςΠαπαδόπουλος).

Οι τελικοί Κυπέλλου των επαρχιακών ομάδων
INTIME SPORTS
Οι τελικοί Κυπέλλου των επαρχιακών ομάδων
INTIME SPORTS

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΟΦΗ 4-2

48οςτελικόςΚυπέλλουΕλλάδας

Πέμπτη 17 Μαΐου 1990

ΟλυμπιακόΣτάδιο «ΣπύροςΛούης»

Σκόρερ: 12', 69' Τσαλουχίδης, 29', 89' Ντέταρι - 48' Βλαστός, 53' Τσίμπος

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ:Ταληκριάδης - Αποστολάκης, Καραταΐδης, Τσαλουχίδης, Παχατουρίδης, Αλεξίου, Μαυρομμάτης (76' Τσιαντάκης), Κωφίδης (89' ∆ρακόπουλος), Αναστόπουλος, Ντέταρι, Μητρόπουλος.

ΟΦΗ:Χανιωτάκης - Βάβουλας, Γκουλής (81' Τσινός), Πατεμτζής, Ανδρεανίδης, 'Ισις, Τσίμπος, Βέρα, Βλαστός (83' Μπατσινίλας), Νιόπλιας, Κάβουρας.

Κυπελόοοο, ξανά στον Πηνειό

Ακριβώς πριν 6 χρόνια, και 17 μετά την τελευταία εμφάνιση σε τελικό επαρχιακής ομάδας, η ΑΕΛ έφτανε για δεύτερη φορά στην κατάκτηση του Κυπέλλου, παίρνοντας παράλληλα εκδίκηση από τον Παναθηναϊκό για τους χαμένους τελικούς της δεκαετίας το '80.

Οι "βυσσινί" στον τελικό του Βόλου πήραν το προβάδισμα νωρίς με τον Κόζλεϊ, οι "πράσινοι" ισοφάρισαν λίγο πριν την ανάπαυλα αλλά ο Αντσουέ αποδείχθηκε "χρυσή" αλλαγή σκοράροντας στο 82'.

ΑΕΛ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2-1

65οςτελικόςΚυπέλλουΕλλάδας

Σάββατο 5 Μαΐου 2007

"Πανθεσσαλικό" Στάδιο

Σκόρερ: 3' Κόζλεϊ, 82' Αντσουέ - 44' Παπαδόπουλος

ΑΕΛ: Κοτσόλης, Βενετίδης, Νταμπίζς, Γκαλίτσιος, Φέρστερ, Κλέιτον (85' Βάλλας), Φωτάκης, Μπασιλά, Διγκόζης, Αλωνεύτης (73' Καλαντζής), Κόζλεϊ (60' Αντσουέ).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Εμπέντε, Μόρις, Γκούμας, Βύντρα, Λεοντίου, Τζιόλης (86' Μπίστσαν), Ιβανσιτς, Νίλσον (83' Σέριτς), Νίνης (73' Ρομέρο), Παπαδόπουλος, Μάντζιος.

Οι τελικοί Κυπέλλου των επαρχιακών ομάδων
INTIME SPORTS
Οι τελικοί Κυπέλλου των επαρχιακών ομάδων
INTIME SPORTS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ