ΣΤΗΛΕΣ

Η Παρί Σεν Ζερμέν χαλάει την πιάτσα

Η Παρί Σεν Ζερμέν χαλάει την πιάτσα

Η Ligue 1 ανοίγει πρώτη την αυλαία από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης και το βασικό ερώτημα πριν την πρώτη σέντρα είναι ένα: υπάρχει ομάδα που να μπορεί να κοντράρει την παντοδύναμη Παρί;

Μπορεί η Πρέμιερ Λιγκ να θεωρείται το πιο συναρπαστικό και εμπορικό πρωτάθλημα στον κόσμο, η Πριμέρα Ντιβισιόν να λειτουργεί ως σούπερ-μαγνήτης με τα μεγαθήρια της Ρεάλ και της Μπάρτσα, η Μπουντεσλίγκα να εντυπωσιάζει με τα γεμάτα γήπεδα και το Καμπιονάτο να συγκινεί με ομάδες-μύθους, ωστόσο κανένα από τα παραπάνω πρωταθλήματα δεν έχει να επιδείξει τέτοια πολυμορφία και "πλουραλισμό" σε σύγκριση με τη Ligue 1.

Ξέρετε άλλη ευρωπαϊκή λίγκα που η πολυνίκης ομάδα στους τίτλους να μην έχει παραπάνω από 10 (η Σεντ Ετιέν έφτασε σε αυτό το νούμερο το 1981 και... μαρμάρωσε εκεί ενώ η Μαρσέιγ την ισοφάρισε πριν μερικά χρόνια παίρνοντας το πρώτο πρωτάθλημα μετά από 18 χρόνια) ή που υπάρχουν 10 ομάδες με πέντε πρωταθλήματα και πάνω και δεν είναι μέσα σε αυτές η Παρί;

Ναι, αυτός είναι ο μαγικός κόσμος της Ligue 1, όπου όμως από τις αρχές της νέας χιλιετίας έχει αρχίσει να προδίδει τις... αρχές του. Πρώτη αποφάσισε να αλλάξει το στάτους κβο η Λιόν που από εκεί που δεν είχε ούτε έναν τίτλο κατάφερε να πάρει επτά συνεχόμενους από το 2002 μέχρι το 2008 (!), δημιουργώντας την μεγαλύτερη δυναστεία ομάδας που έχει συναντήσει μέχρι στιγμής το γαλλικό ποδόσφαιρο.

Αμέσως μετά την εκθρόνισή της, τα πράγματα επέστρεψαν στην.. φυσιολογική τους μορφή, με τους πρωταθλητές να εναλλάσονται και κάθε σεζόν να αποτελεί άλυτο γρίφο στο ξεκίνημά της, μέχρι ωσότου όμως να εμφανιστεί η Παρί Σεν Ζερμέν.

Η Παρί Σεν Ζερμέν χαλάει την πιάτσα
IMAGO SPORTFOTODIENST

Για την ακρίβεια μέχρι να εμφανιστεί η Qatar Sports Investments και ο κροίσος από το Κατάρ, Νασέρ Αλ-Κελαϊφί, που έχει αναλάβει πρόεδρος στην Παρί εδώ και μερικά χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει εκτοξεύσει την ομάδα του Παρισιού στην κορυφή της Γαλλίας και να έχει πλέον ως απώτερο στόχο την εγκατάστασή της και σε αυτή την Ευρώπης.

Ολόκληρος γαλαξίας αστέρων έχει προσγειωθεί τα τελευταία χρόνια στο "Παρκ Ντε Πρενς", γεγονός που έχει κάνει τους οπαδούς της ομάδας να τρίβουν τα μάτια τους με τις κοσμογονικές αλλαγές στο σύλλογο.

Οι Ιμπραχίμοβιτς, Καβάνι, Λαβέτσι, Παστόρε, Τιάγκο Σίλβα, Τιάγκο Μότα, Ματουιντί, Μάξουελ, Βεράτι, Μαρκίνιος και Καμπάιγ αποκτήθηκαν τα τρία προηγούμενα χρόνια ενώ φέτος που οι διοικούντες δεν ήταν τόσο δραστήριοι (από άποψη ποσότητας), τίναξαν τη μπάνκα στον αέρα για να φέρουν τον Νταβίντ Λουίζ από την Τσέλσι και πρόσθεσαν στο ρόστερ τους τον Σερζ Οριέ.

Με όλους αυτούς τους παίκτες παγκόσμιας κλάσης λοιπόν, υπάρχει κανείς που να μπορεί να αμφισβητήσει τα πρωτεία της Παρί; Πρόπερσι που πανηγύρισε το πρώτο της πρωτάθλημα μετά το 1994 άφησε 12 πόντους πίσω τη Μαρσέιγ (83 έναντι 71), την περασμένη σεζόν είχε διαφορά εννέα πόντων από τη Μονακό (89 έναντι 80) ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο και φέτος για εύκολο έργο της ομάδας του Λοράν Μπλαν.

Η Παρί Σεν Ζερμέν χαλάει την πιάτσα

Θεωρητικά, οι πρωτευουσιάνοι απέχουν... χιλιόμετρα από όλους τους υπόλοιπους επίδοξους μνηστήρες και ο στόχος τους για τη νέα σεζόν δεν περιορίζεται στο θρι-πιτ ή στην κατάκτηση κάποιου εκ των δύο ακόμα εγχώριων τίτλων (πέρυσι πήραν και το Λιγκ Καπ ενώ φέτος ξεκίνησαν με το Σούπερ Καπ νικώντας 2-0 στο Πεκίνο την περσινή Κυπελλούχο Γκινγκάμπ ) αλλά στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το λένε πλέον ξεκάθαρα στο Παρίσι πως η ομάδα αυτή (με τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν ξοδευτεί) έχει δημιουργηθεί για να γράψει ιστορία στην Ευρώπη και είναι κοινό μυστικό πως αν ο Λοράν Μπλαν δεν φτάσει τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά (πέρυσι αποκλείστηκε στο... τσακ από την Τσέλσι) τότε θα αποτελέσει παρελθόν...

Φυσικά, όσοι νομίζουν πως η Ligue 1 χάνει σε ποιότητα και σασπένς λόγω της κλάσης της Παρί κάνουν λάθος καθώς υπάρχουν 4-5 ομάδες που περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα παρουσιαστούν στη νέα σεζόν.

Πρώτη και καλύτερη η Μονακό, η οποία δεν έχει πλέον τον Χάμες Ροντρίγκες στο ρόστερ της, μπορεί να υπολογίζει όμως στον Ρανταμέλ Φαλκάο που έχασε πέρυσι όλο το δεύτερο μισό της σεζόν λόγω σοβαρού τραυματισμού και σίγουρα θα θελήσει να "βάλει δύσκολα" και πάλι στην Παρί.

Η Παρί Σεν Ζερμέν χαλάει την πιάτσα

Η Μαρσέιγ εμφανίζεται ήδη βελτιωμένη και φρεσκαρισμένη με τον "δικτάτορα" Μαρσέλο Μπιέλσα στην άκρη του πάγκου της, η Λιόν συνεχίζει να βγάζει ταλέντα από τα τμήματα υποδομής της και παραμένει σε υψηλό επίπεδο ενώ Λιλ και Σεντ Ετιέν θα διεκδικήσουν και την επόμενη σεζόν έξοδο στο Champions League, κάτι που πέτυχαν οι "λιλουά" την τελευταία αγωνιστική πέρυσι αφήνοντας 4ους τους "στεφανουά".

Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι παραδοσιακές δυνάμεις του γαλλικού ποδοσφαίρου όπως η Μπορντό, η Ναντ, ενώ οι Λανς, Μετς και Καέν επέστρεψαν για να... μείνουν και να μην έχουν την άσχημη τύχη που είχαν οι Σοσό, Βαλανσιέν και Αζαξιό που υποβιβάστηκαν στη Ligue 2 τον περασμένο Μάιο.

Αυτά σε γενικές γραμμές λίγο πριν την πρώτη σέντρα στη Ligue 1, ενώ αν θέλουμε να επιλέξουμε το Τοp-10 σε "γαλλικά" πρόσωπα που μας απασχόλησαν περισσότερο από τους άλλους αυτό το καλοκαίρι, τότε η προσοχή μας στρέφεται στους:

► Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς: Στις δύο πρώτες του σεζόν στην Παρί, ο "Ίμπρα" κέρδισε σε αμφότερες τον τίτλο του πρώτου σκόρερ και του κορυφαίου της χρονιάς. Πέρα όμως από αυτά τα επιτεύγματα (σε συνδυασμό με τα 76 γκολ του σε 92 αγώνες για την Παρί) ο 32χρονος Σουηδός έχει να υπερηφανεύεται και για το γεγονός ότι έχει πάρει το πρωτάθλημα με έξι διαφορετικές ομάδες από το 2001 και μετά, με το ρεκόρ του να είναι 11 τίτλοι πρωταθλητή σε 13 χρόνια!

Η Παρί Σεν Ζερμέν χαλάει την πιάτσα

► Φαλκάο: Ο μεγάλος άτυχος της περασμένης σεζόν στην Ευρώπη, καθώς ο τραυματισμός του στο γόνατο στις 23 Ιανουαρίου όχι μόνο τον έθεσε νοκ-άουτ από τις υποχρεώσεις του με τη Μονακό αλλά του στέρησε την ευκαιρία να πάει Μουντιάλ με την Κολομβία, στην πιο παραγωγική ποδοσφαιρική ηλικία των 28 ετών. Στο φιλικό με την Άρσεναλ ξαναβρήκε δίχτυα μετά από 6,5 μήνες και φιλοδοξεί να είναι τη νέα σεζόν ο "παλιός καλός Φαλκάο", κάτι που έχουν ανάγκη οι Μονεγάσκοι μετά την πώληση του Χάμες Ροντρίγκες.

Η Παρί Σεν Ζερμέν χαλάει την πιάτσα

► Νταβίντ Λουίζ: Η ακριβότερη μεταγραφή αμυντικού αυτό το καλοκαίρι ήταν με διαφορά του Νταβίντ Λουίζ, με τους ανθρώπους της Παρί να τρελαίνουν κόσμο και κοσμάκη ανοίγοντας το θησαυροφυλάκιό τους για δώσουν 49.500.000 ευρώ στην Τσέλσι για τον Βραζιλιάνο αμυντικό. Κατά πολλούς συνθέτει μαζί με τον Τιάγκο Σίλβα το κορυφαίο δίδυμο αμυντικών στην Ευρώπη και ο ίδιος έρχεται στο Παρίσι αποφασισμένος να δώσει απαντήσεις στον Μουρίνιο αλλά και στους επικριτές του μετά το 7-1 της Γερμανίας επί της Βραζιλίας στον ημιτελικό του Μουντιάλ.

Η Παρί Σεν Ζερμέν χαλάει την πιάτσα

► Λεονάρντο Ζαρντίμ. Στην πρώτη του προπονητική παρουσία εκτός της πατρίδας του δεν άντεξε πάνω από έξι μήνες, με τον Ολυμπιακό να μην του δίνει μεγάλη πίστωση χρόνου, όμως πέρυσι έδειξε έργο στην Σπόρτινγ Λισσαβώνας και ανταμείφθηκε και με το παραπάνω. Η Μονακό τον επέλεξε για διάδοχο του Κλαούντιο Ρανιέρι (ο οποίος συνεχίζει στην Εθνική Ελλάδας) και ο Πορτογάλος τεχνικός έχει πλέον την απόλυτη πρόκληση: να κοντράρει την Παρί με ένα εξαιρετικό υλικό που έχει στα χέρια του. Σημειώνεται πως ο 40χρονος θα είναι ο ένας από τους επτά νεοφερμένους τεχνικούς στο φετινό Σαμπιονά.

Η Παρί Σεν Ζερμέν χαλάει την πιάτσα

► Μάρκος Λόπες: "Η Λιλ έχει τον δικό της Χάμες Ροντρίγκες". Τάδε έφη Ρενέ Ζιράρ, με τον τεχνικό της Λιλ να συγκρίνει τον Μάρκο Λόπες, νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας του, με τον Χάμες Ροντρίγκες που πουλήθηκε έναντι 80.000.000 ευρώ στη Ρεάλ Μαδρίτης. Μετά από αυτή τη δήλωση όλοι ανυπομονούν να δουν πώς θα τα πάει ο 18χρονος Πορτογάλος (με βραζιλιάνικες ρίζες) επιθετικός, τον οποίο η Μάντσεστερ Σίτι επέλεξε να παραχωρήσει ως δανεικό στους "λιλουά" ώστε να πάρει παιχνίδια στα πόδια του και να βελτιωθεί.

Η Παρί Σεν Ζερμέν χαλάει την πιάτσα

► Μαρσέλο Μπιέλσα: Το όνομά του ακούστηκε και για την Εθνική Ελλάδας τους περασμένους μήνες ως διάδοχος του Φερνάντο Σάντος αλλά τελικά κατέληξε στη Μαρσέιγ και στο "Βελοντρόμ" έχουν αρχίσει να ονειρεύονται καλύτερες ημέρες... Η Ολιμπίκ πήρε το πρωτάθλημα του 2010 όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε πτωτική πορεία (πέρυσι μάλιστα έγινε η πρώτη ομάδα που έχει πάρει Τσάμπιονς Λιγκ και δεν καταφέρνει να μαζέψει ούτε έναν πόντο στη φάση των ομίλων) και ο Αργεντίνος δείχνει ικανός να την επαναφέρει στο σωστό δρόμο. Τα αποτελέσματα μάλιστα στα φιλικά προετοιμασίας ήταν άκρως ενθαρρυντικά για τους "Φωκαείς" ενόψει της έναρξης της σεζόν.

Η Παρί Σεν Ζερμέν χαλάει την πιάτσα

► Ματιέ Βαλμπουενά: Τον συγκεκριμένο παίκτη που είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια (8 για την ακρίβεια) να τον βλέπουμε με την άσπρη και γαλάζια φανέλα δεν θα τον έχει στη διάθεσή του ο Μπιέλσα. Μετά από 227 συμμετοχές ο ικανότατος μέσος αποφάσισε στα 29 του να αναζητήσει την τύχη του στη Ρωσία και στο μεγάλο συμβόλαιο που του προσέφερε η Ντιναμό Μόσχας, με τη διοίκηση του συλλόγου να προχωράει μάλιστα σε μία εντυπωσιακή κίνηση αποσύροντας τη φανέλα με το Νο 28 που φορούσε.

Η Παρί Σεν Ζερμέν χαλάει την πιάτσα

► Χάμες Ροντρίγκες: Η Μονακό δεν τσιγγουνεύτηκε τα χρήματα το καλοκαίρι του 2013, προσφέροντας 45.000.000 ευρώ στο πιάτο της Πόρτο για να πάρει τον Χάμες Ροντρίγκες και έναν χρόνο αργότερα άνοιξε σαμπάνιες για την τότε επιλογή της. Μετά από μία αρκετά καλή σεζόν στο "Λουί Ντε" και κυρίως με το σούπερ Μουντιάλ που πραγματοποίησε (πρώτος σκόρερ με 6 γκολ και εκ των κορυφαίων της διοργάνωσης) ο 23χρονος Κολομβιανός προκάλεσε... χαλασμό όσον αφορά σε υποψήφιους αγοραστές και τελικά η Ρεάλ τον έκανε δικό της με 80.000.000 ευρώ! Θα λείψει σίγουρα από τους Μονεγάσκους αλλά με τόσα λεφτά θα ήταν ανόητοι αν δεν έλεγαν "ουί" στην πρόταση των Μαδριλένων.

Η Παρί Σεν Ζερμέν χαλάει την πιάτσα

► Φιλίπ Μοντανιέ: Μετά από μία εντυπωσιακή σεζόν στη Ρεάλ Σοσιεδάδ που κατάφερε να κάνει το... ακατόρθωτο και να την βγάλει στο Champions League μέσω της 4ης θέσης της La Liga, ο Φιλίπ Μοντανιέ προτίμησε, αντί να συνεχίσει στο Σαν Σεμπαστιάν, να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη. Αποδέχτηκε την πρόταση της Ρεν, ωστόσο η περσινή του σεζόν ήταν απογοητευτική: με αρκετές αλλαγές στο ρόστερ ο σύλλογος πραγματοποίησε τη χειρότερη πορεία της τελευταίας δεκαετίας και εξασφάλισε την παραμονή μόλις 3 αγωνιστικές πριν το φινάλε. Αυτό το καλοκαίρι άλλαξε το 50% του ρόστερ και απομένει να δούμε αν θα πετύχει αυτό που έχει υποσχεθεί: να δημιουργήσει μία ομάδα που θα απολαμβάνει το ποδόσφαιρο και θα αρέσει στον κόσμο της.

Η Παρί Σεν Ζερμέν χαλάει την πιάτσα

► Κριστιάν Γκουρκίφ: Πέρυσι η Λοριάν πραγματοποίησε μία εξαιρετική πορεία που την έφερε να τερματίζει στην 8η θέση και αυτό το όφειλε σε πολύ μεγάλο βαθμό στον προπονητή της. Ο λόγος για τον Κριστιάν Γκουρκίφ (πατέρας του Γάλλου άσου Γιοάν Γκουρκίφ), ο οποίος στην πρώτη του κιόλας σεζόν στον πάγκο μπόρεσε να περάσει την φιλοσοφία του και να φέρει πολύ καλά αποτελέσματα. Το άσχημο για το γαλλικό σύλλογο είναι πως οι μετοχές του προπονητή ανέβηκαν πολύ και έτσι κατάφερε να εξασφαλίσει ένα καλό συμβόλαιο υπογράφοντας για 4 χρόνια στην εθνική Αλγερίας. Η νέα σεζόν θα είναι στοίχημα για τη Λοριάν και τον νέο της τεχνικό, Σιλβέν Ριπόλ, μέχρι πρότινος βοηθό του Γκουρκίφ...

Η Παρί Σεν Ζερμέν χαλάει την πιάτσα

Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής του Σαμπιονά:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (8/8)

Ρέμς - Παρί Σεν Ζερμέν (21.30)

ΣΑΒΒΑΤΟ (9/8)

Μπαστιά - Μαρσέιγ (22.00)

Εβιάν - Καέν

Γκινγκάμπ - Σεντ Ετιέν

Λιλ - Μετς

Μονπελιέ - Μπορντό

Ναντ - Λανς

Νις - Τουλούζ

ΚΥΡΙΑΚΗ (10/8)

Λιόν - Ρεν (18.00)

Μονακό - Λοριάν (22.00)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ