OPINIONS

Αυτά θέλει από σένα ο ΠΑΟΚ, Χουμπ

GEPA-10071363049 - ST.VEIT AM VOGAU,AUSTRIA,10.JUL.13 - FUSSBALL - Superliga, Superleague, FC Kopenhagen vs PAOK Saloniki, IFCS Trainingslager, Vorbereitungsspiel. Bild zeigt Trainer Huub Stevens (PAOK). Foto: GEPA pictures/ Patrick Leuk
GEPA-10071363049 - ST.VEIT AM VOGAU,AUSTRIA,10.JUL.13 - FUSSBALL - Superliga, Superleague, FC Kopenhagen vs PAOK Saloniki, IFCS Trainingslager, Vorbereitungsspiel. Bild zeigt Trainer Huub Stevens (PAOK). Foto: GEPA pictures/ Patrick Leuk INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός βρίσκει την αφορμή από την ισοπαλία στο Ηράκλειο και γράφει για την ομάδα τίτλου που υποσχέθηκαν στον κόσμο του ΠΑΟΚ -αλλά δεν την βλέπει ακόμα- Σαββίδης και Στέφενς

Αν διανύαμε μία από τις προηγούμενες αγωνιστικές περιόδους, ειλικρινά θα μου ήταν ιδιαίτερα δύσκολο που ακριβώς να εστιάσω την κριτική μου μετά τον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον ΟΦΗ. Θα έπρεπε να σταθώ στη γκίνια του “Δικεφάλου” που έπεσε πάνω σε ένα καταπληκτικό Δασκαλάκη;

Να αναφερθώ στα κενά (και πάλι) της άμυνας του ΠΑΟΚ ή να μιλήσω για τις 24 κίτρινες κάρτες που έχουν μέσα σε έξι μόλις αγωνιστικές οι παίκτες του “Δικεφάλου” (δεύτερος με μία μόνο κάρτα διαφορά πίσω από τον Πανιώνιο) και στο πέναλτι που δεν δόθηκε σε καθαρό χέρι αμυντικού λίγο πριν το φινάλε του πρώτου μέρους;

Σίγουρα δεν θα μιλούσα για τη διαιτησία γιατί τότε θα έπρεπε να αναφέρω πώς ο Μάνταλος χαρίστηκε στο Βούκιτς και δεν τον απέβαλε όταν κλότσησε αντίπαλο και ακόμη πώς από τη στιγμή που το πρόβλημα με τις πολλές κάρτες υπάρχει από πέρσι είναι τραγικό να μην παίρνουν μέτρα τόσο το τεχνικό τιμ, όσο και οι παίκτες του ΠΑΟΚ.

Το πιθανότερο θα ήταν να έμενα στις πολλές χαμένες ευκαιρίες των φιλοξενούμενων και αυτό γιατί δεν θα είχα πολύ υψηλές απαιτήσεις. “Μία χαρά είναι και το Χ για τη δεύτερη θέση” θα μονολογούσα πιθανόν και θα πήγαινα παρακάτω.

Όλα αυτά, όμως... παλιά. Φέτος, με Σαββίδη μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ και Στέφενς στον πάγκο της ομάδας, και με ξεκάθαρα τοποθετημένο στόχο και από τους δύο την κατάκτηση του τίτλου, η κριτική οφείλει να είναι βασισμένη πάνω σε διαφορετική βάση, στη λογική της σύγκρισης με τον Ολυμπιακό.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ας μπούμε, λοιπόν, σ' αυτή: Είναι δεδομένο ότι από τη στιγμή που οι “ερυθρόλευκοι” λόγω της μόνιμης παρουσίας τους στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ρίχνουν πολλά περισσότερα χρήματα από τον ΠΑΟΚ στην αγορά, διαθέτουν ποιοτικότερο και πιο “γεμάτο” ρόστερ. Ο Σαββίδης το γνώριζε και γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να κοντράρει σ' αυτό το επίπεδο (με βάση το μπάτζετ που είχε καθορίσει) πόνταρε στον προπονητή φέρνοντας ό,τι καλύτερο υπάρχει στο φετινό πρωτάθλημα. Καλύτερος προπονητής, όμως, σημαίνει καλύτερη δουλειά σε ομαδικό επίπεδο. Πολλά τρεξίματα, ταχύτητα, συνεχές πρέσινγκ και κυρίως αυτοματισμοί. Ο ΠΑΟΚ διαθέτει τρεξίματα, πρεσάρει σχετικά καλά, όμως υστερεί στην ταχύτητα και κυρίως στους αυτοματισμούς.

Από την ώρα που οι αντίπαλοι έχουν αρχίσει να προσαρμόζουν το ανασταλτικό τους παιχνίδι πάνω στα χαρακτηριστικά του Στοχ και του Λούκας οι “ασπρόμαυροι” απειλούν σχεδόν αποκλειστικά με στημένα. Κι αν μέχρι χθες έβρισκαν λύσεις στο σκοράρισμα από διάφορους παίκτες με ενέργειες της στιγμής (Βίτορ, Βούκιτς, Νέτσιντ οι πιο πρόσφατοι) αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει συνεχώς. Αν η ομάδα δεν αρχίσει να παράγει φάσεις θα παραμείνει δυσκοίλια στο γκολ. Και, όπως, είπε και ο Στέφενς, το γκολ είναι το πιο δύσκολο και σημαντικό πράγμα στο ποδόσφαιρο.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Ολλανδός, λοιπόν, πρέπει να βάλει αυτοματισμούς στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Αφού δεν τρέχουν τα κορμιά γρήγορα, πρέπει να τρέχει η μπάλα για να διασπαστούν οι κλειστές άμυνες που αρκετά συχνά συναντά πλέον ο “Δικέφαλο” στα παιχνίδια του.

Παράλληλα, από τη στιγμή που το ρόστερ του υστερεί έναντι του Ολυμπιακού, θα πρέπει να εξαντλήσει τις πιθανότητες να πάρει από κάθε παίκτη που έχει στο δυναμικό του το παραμικρό που έχει να δώσει στην ομάδα. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μένουν ανενεργοί παίκτες, όπως επίσης δεν είναι καλό για τον ΠΑΟΚ να μην γίνονται εσωτερικές αλλαγές θέσεων, εφόσον κάποιοι παίκτες δίνουν τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο.

Το παράδειγμα του Κατσουράνη που σε αρκετά παιχνίδια θα μπορούσε να βοηθήσει ως χαφ είναι το πλέον συζητημένο από όλους τους φιλάθλους, οπότε αναφέροντάς το δεν κινδυνεύουμε να κατηγορηθούμε ότι παρεμβαίνουμε στη δουλειά του προπονητή.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ό,τι κι αν γίνεται στον ΠΑΟΚ, πάντως, ο Στέφενς παραμένει όχι απλά ο κουμανταδόρος της ομάδας, αλλά το απόλυτο αφεντικό. Έχει την στήριξη όλων εντός και εκτός συλλόγου (από τον Σαββίδη μέχρι τον τελευταίο οπαδό) και το δικαίωμα να κάνει τις επιλογές στην ομάδα. Κι αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει έναντι προκατόχων του στον πάγκο του ΠΑΟΚ και κάτι το οποίο δεν πρέπει με τίποτα να χαθεί γιατί η ομάδα θα κινδυνεύσει να μπει ξανά σε φαύλους κύκλους.

Όμως, η καλόπιστη κριτική πρέπει να γίνεται για να βοηθηθεί ο Ολλανδός στο έργο του. Το γεγονός ότι χθες μίλησε για πρώτη φορά τόσο έντονα για τα χαμένα λεπτά στο ξεκίνημα κάθε αγώνα είναι μία απόδειξη πώς και ο ίδιος αντιλαμβάνεται την ανάγκη να μπει στις λεπτομέρειες και να διορθώσει πράγματα που στην τελική κρίνουν και τον τίτλο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ