OPINIONS

Με Ρέτσους μέχρι να σβήσει ο ήλιος

ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÁÐÏÅË - ÏÓÖÐ / EUROPA LEAGUE / APOEL - OLYMPIAKOS (Eurokinissi Sports / ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ ÊÙÓÔÁÓ)
ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÁÐÏÅË - ÏÓÖÐ / EUROPA LEAGUE / APOEL - OLYMPIAKOS (Eurokinissi Sports / ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ ÊÙÓÔÁÓ) EUROKINISSI SPORTS

Η απόφαση που καλείται να πάρει ο Ολυμπιακός και όχι ο προπονητής. Η απλή ερώτηση για τον Μπέντο. Το αποτέλεσμα, που πάντα προηγείται και η πυραυλοκίνητη Ντνίπρο. Γράφει ο Γιώργος Περπερίδης.

Αν πω ότι με εξέπληξε η ήττα του Ολυμπιακού στην Κύπρο, θα πω ψέματα. Όχι ως προς το αποτέλεσμα, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο αυτή ήρθε.

Ποιος ήταν αυτός; Είχε δύο βασικά συστατικά: μπλαζέ ύφος και τις ίδιες παιδικές ασθένειες στην άμυνα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια. Τίποτε καινούριο. Ο Ολυμπιακός μπήκε στο "ΓΣΠ" σα να έχει κατακτήσει το Europa League περισσότερες φορές από τη Σεβίλλη και είχε απλά να κάνει μια αγγαρεία κόντρα στον ΑΠΟΕΛ. Δεν είναι νοοτροπία αυτή. Και δε συμβαίνει επί Μπέντο. Είναι κάτι που συντροφεύει τους Πειραιώτες εδώ και 3-4 χρόνια.

ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Ο προπονητής όμως είναι το εύκολο θύμα, ειδικά στον Ολυμπιακό. Όχι ότι δεν κάνει τα λάθη του ο Πορτογάλος τεχνικός, όμως εστιάζοντας εκεί ξεφεύγουν της προσοχής πολύ σοβαρότερα θέματα που προηγούνται των επιλογών του Μπέντο.

Μια απλή ερώτηση. Με τον Σίλβα να φεύγει, τον Βίκτορ να έρχεται, τον Ολυμπιακό να αποκλείεται από την Χάποελ Μπερ Σεβά, τον Βίκτορ να φεύγει και το μισό ρόστερ στον "αέρα" στα μέσα Αυγούστου, ερχόταν κάποιος και σας έλεγε ότι με τον "x" προπονητή στον πάγκο η ομάδα στις αρχές Δεκέμβρη θα είναι πρώτη με +7 στην βαθμολογία, θα έχει πάρει όλα τα ντέρμπι και θα έχει προκριθεί στους "32" του Europa League, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Χωρίς "τι και πώς", τι θα λέγατε; Να έρθει αυτός ο προπονητής ή να μην έρθει; Η απάντηση πανεύκολη για όποιον θέλει να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του. Μήπως ο Ολυμπιακός με τον Μπέντο στον πάγκο έχει κάνει κάτι λιγότερο; Και ξαναλέω δίχως αυτό να σημαίνει ότι ο Πορτογάλος δεν έχει κάνει - και θα ξανακάνει - λάθη.

ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Με τον τρόπο που έχει θεμελιωθεί το ποδόσφαιρο σήμερα, στο πρώτο μισό της σεζόν για κάθε ομάδα προηγείται το αποτέλεσμα. Και μόνο αυτό, ευτυχώς ή δυστυχώς. Αν από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβρη δεν έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε πολύ απλά "δεν υπάρχει" δεύτερο μισό της σεζόν!

Απλή εξήγηση: αν ο Ολυμπιακός έπαιζε μπαλάρα, έβγαζε αυτοματισμούς, γινόταν φανταστικό ροτέισον αλλά ήταν πίσω στη βαθμολογία στο πρωτάθλημα και εκτός Ευρώπης μετά τον Δεκέμβρη, ο Μπέντο και ο κάθε Μπέντο θα δεχόταν... χειροκροτήματα; Δε νομίζω. Θα είχε ήδη πάει στην ευχή.

Τώρα που έχει τον Ολυμπιακό παντού μέσα στους στόχους του, πάλι αυτός τα ακούει πρώτος. Δηλαδή για να καταλάβω η απαίτηση με την πρόσληψη του Πορτογάλου τεχνικού ήταν η εξής: να αναλάβει ένας χάος στα μέσα Αυγούστου, να του βάλει τάξη, να το κρατήσει μέσα σε όλους τους στόχους, να αποδίδει διαστημικό ποδόσφαιρο, να έχει 4-5 εναλλακτικούς τρόπους ανάπτυξης και όλα αυτά μέσα σε 3 μήνες!

ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÁÐÏÅË - ÏÓÖÐ / EUROPA LEAGUE / APOEL - OLYMPIAKOS (Eurokinissi Sports / ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ ÊÙÓÔÁÓ)
ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÁÐÏÅË - ÏÓÖÐ / EUROPA LEAGUE / APOEL - OLYMPIAKOS (Eurokinissi Sports / ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ ÊÙÓÔÁÓ) EUROKINISSI SPORTS

Ένα κακό αποτέλεσμα στα Γιάννινα (κόντρα στον ΠΑΣ του εξαιρετικού κόουτς Πετράκη) ίσως φέρει εξελίξεις για τον Μπέντο. Αν είναι όμως να φύγει ο Πορτογάλος τεχνικός, να φύγει για τους σωστούς λόγους. Και αν φύγει ο Μπέντο, τότε θα πρέπει μαζί του να φύγουν και 6-7 παίκτες τον Γενάρη. Αλλιώς η ίδια κουβέντα θα γίνει ξανά πολύ σύντομα...

ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Δεν είναι το λάθος που στοίχισε το γκολ. Δεν είναι ότι έκανε τον Σωτηρίου να θυμίζει Λεβαντόφσκι με ολίγη από Αγκουέρο. Δεν είναι ότι έχανε τη μπάλα μέσα από τα πόδια του μονίμως, ούτε ότι έπεσε κάτω μόνος του 2-3 φορές. Ο Μανουέλ Ντα Κόστα πολύ απλά, δεν μπορεί να είναι βασικός στόπερ στον Ολυμπιακό.

Η αντίδραση του στο 1-0, είναι από την αρχή μέχρι το τέλος τραγική. Ερασιτεχνικού επιπέδου. Δεν είναι κακός, άμπαλος, ταγάρι ή όλα αυτά που συχνά εισπράττει από την εξέδρα. Έχει όμως το χειρότερο χαρακτηριστικό για αμυντικό: ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο σε κάθε φάση! Θολώνει το μυαλό του. Δεν ξέρεις τι να περιμένεις.

Και όταν ο στόπερ στον Ολυμπιακό δεν βγάζει σταθερότητα και σιγουριά, είναι καταδικασμένος να αποτύχει. Ήμουν κάθετα αντίθετος όταν ο Ντα Κόστα άκουσε τις αποδοκιμασίες στο "Γ. Καραϊσκάκης" μετά το ματς με την Χάποελ Μπερ Σεβά, θεωρώ λάθος προσέγγιση να τα ακούει ένας όταν φταίνε όλοι.

Θα μου επιτρέψει όμως ο Μαροκινός στη ζυγαριά να προτιμήσω τον Παναγιώτη Ρέτσο. Και το έχω εξηγήσει πάμπολλες φορές. Είναι 1000 φορές προτιμότερο το λάθος του κάθε Ρέτσου από του κάθε Ντα Κόστα! Είναι τόσο απλό. Ο ξένος παίκτης στον Ολυμπιακό πρέπει να δίνει το κάτι παραπάνω. Αν δεν μπορεί, δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης στο ρόστερ.

Και αυτή είναι μια ιστορία που θα πρέπει να τελειώνει σιγά σιγά στο Λιμάνι. Για τον οποιοδήποτε Ντα Κόστα, τον οποιοδήποτε ξένο που δεν κάνει τη διαφορά, βαριέται, είναι στο τέλος της καριέρας του, ή βλέπει τον Ολυμπιακό μικρότερο από τον εαυτό του, τότε ασυζητητί καλύτερα με τον Ρέτσο, τον Ανδρούτσο, τον Μανθάτη, τον Νικολάου, τον Τσιμίκα.

Δύσκολο, αλλά ο Ολυμπιακός πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Ο Ολυμπιακός σαν οργανισμός θα καθορίσει τη φιλοσοφία του και πάνω σε αυτή θα κάνει τις όποιες επιλογές του στη συνέχεια σε ρόστερ και προπονητές. Και αυτό που πρέπει να καταλάβουν στο Λιμάνι, είναι πως δεν γίνεται να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Γιατί όταν η ομάδα θα στραβοπατήσει με τον Ρέτσο, τον Μανθάτη κτλ., θα πεταχτεί ο εξυπνάκιας να λοιδωρήσει, να ειρωνευτεί. Ε, τι να κάνουμε, ο Ολυμπιακός είναι καταδικασμένος να ζει με αυτά. Αλλά φτάνοντας στις σημαντικές αποφάσεις, αυτά δεν μπορούν να ληφθούν υπόψιν.

Προσωπικά είμαι ξεκάθαρος: προτιμώ τους "Ρέτσους" του Αθλητικού Κέντρου Ρέντη μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Για όποιον την βρίσκει με Ντα Κόστες, be my guest.

ΜΠΟΡΕΙ Ή ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ;

Κάνοντας την κουβέντα κάμποσες φορές και με τους ακροατές του Sport24 Radio 103,3, η άποψη μου σχετικά με τις πιθανότητες καλής πορεία του Ολυμπιακού στην διοργάνωση συνοψίζονται στις εξής προϋποθέσεις: σοβαρότητα, διάθεση, στόχος, προσήλωση.

Προφανώς και έχοντας νωπές τις εικόνες από το ματς στο ΓΣΠ, τίποτα από αυτά δεν έδειξε ο Ολυμπιακός. Και για να σας προλάβω: ναι, φυσικά καλό θα ήταν να υπάρξουν και 2-3 ποιοτικές προσθήκες τον Ιανουάριο, όμως ακόμη κι έτσι κανείς δεν σου εξασφαλίζει μια καλή πορεία στη διοργάνωση, αν δεν υπάρξει ανάλογη διάθεση και σοβαρότητα.

Αρκεί κάποιος να ρίξει μια ματιά στον τελικό της σεζόν 2014-2015. Ντνίπρο - Σεβίλλη 2-3. Με τους Ουκρανούς να έχουν αποκλείσει τον Ολυμπιακό στους "32".

Μπόικο, Φεντέτσκι, Ντόουγκλας, Τσεμπεριάτσκο, Λέο Μάτος, Κάνκαβα (85' Σάχοβ), Φεντορτσούκ (68' Μπέζους), Ροτάν, Ματέους, Κονοπλιάνκα, Κάλινιτς (78' Σελεζνιόβ). Η εντεκάδα και οι αλλαγές στον τελικό. Προπονητής; ο Μιρόν Μαρκέβιτς. Αν κάποιος βλέπει κάτι σούπερ φανταστικό στην Ντνίπρο εκείνης της περιόδου, πάω πάσο.

Ναι, Κονοπλιάνκα, Κάλινιτς, εξαιρετικοί παίκτες. Αυτοί και τέλος. Καλοί και οι Κάνκαβα, Μάτος, αλλά από αυτούς που βρίσκεις σε καμιά 50αριά ομάδες της Ευρώπης. Ο δε Κονοπλιάνκα σε 15 ματς μέχρι τον τελικό είχε απολογισμό... 1 γκολ.

Δεν την πήρε κι από το χεράκι την Ντνίπρο θέλω να πω, μην τρελαθούμε. Οι Ουκρανοί όμως είχαν όλα αυτά που προανέφερα. Σοβαρότητα, στόχο, διάθεση, προσήλωση.

Ας τα εμφανίσει όλα αυτά ο Ολυμπιακός τον ερχόμενο Φλεβάρη και θα δούμε που μπορεί ή δεν μπορεί να φτάσει. Όποιος και αν είναι προπονητής, όποιο και αν είναι το ρόστερ.

Photo credits: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Βαθμολογία ομάδων μετά την ολοκλήρωση των ομίλων: Χαμόγελα για ΠΑΟΚ, κατρακύλα για Παναθηναϊκό
Τσάρλυ: Τόσο βαρετός!
Οι πιθανοί αντίπαλοι Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στους 32 του Europa League
Διαμαντόπουλος: Μπέντο, υπάρχει Άγιος Βασίλης;
Η κριτική των παικτών του Ολυμπιακού
Ήττα με κάτω τα χέρια ο Ολυμπιακός, 2-0 από τον ΑΠΟΕΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ