OPINIONS

ΠΑΟ σε νευρική κρίση

ΠΑΟ σε νευρική κρίση
Στραματσόνι ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το ντέρμπι στη Λεωφόρο, την κατάσταση πίεσης που δημιουργείται στον Παναθηναϊκό, το καθαρό μυαλό, τη συγκέντρωση και το πάθος των παικτών του ΠΑΟΚ.

Ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του ιδίου και των παικτών στη συνέντευξη Τύπου ο Αντρέα Στραματσόνι. Το είχε κάνει και με μια “απολογητική” χειρονομία προς τους φιλάθλους αμέσως μετά τη λήξη του ματς. Είναι αυτά τα 15 βήματα, αυτά τα 15 δευτερόλεπτα από τον πάγκο προς τη φυσούνα, αμέσως μετά τις “δυο κουβέντες” στην κάμερα της Nova, που κάθε προπονητής του Παναθηναϊκού μπορεί να αφουγκραστεί την κερκίδα, περνώντας μπροστά από τη θύρα “10”. Ο Ιταλός άκουσε μπόλικα “ου”. Το θεώρησε λογικό. Ιταλός είναι, όχι Σκανδιναβός..

Το θεώρησε λογικό, διότι στη συνέντευξη Τύπου έδειξε απόλυτα ενημερωμένος και για το 0/9 του Παναθηναϊκού με δύο προπονητές, εναντίον ΠΑΟΚ (3), Πανιώνιου (3), ΑΕΚ (2), Ολυμπιακού (1). Πέντε ισοπαλίες – τέσσερις ήττες. Από τις πέντε ισοπαλίες, οι τέσσερις στη Λεωφόρο. Και η τελευταία, την προηγούμενη Τετάρτη στη Νέα Σμύρνη, όταν ο Παναθηναϊκός είχε ακριβώς τον ίδιο απολογισμό με τον σημερινό: ένα γκολ, ένα δοκάρι και μια σπουδαία ευκαιρία. That' s all! Βάσει εικόνας αγώνα, άξιζε ο Πανιώνιος τη νίκη. Βάσει εικόνας αγώνα, δεν άξιζε ο Παναθηναϊκός το τρίποντο εναντίον του ΠΑΟΚ που έπαιζε με δέκα παίκτες (δικαίως) από το 20', λόγω της αποβολής του Αλέξανδρου Τζιόλη.

Πήρε... φόρα για το τάκλιν, δεν πρόλαβε να “τραβήξει” το πόδι του από την κνήμη του Ζέκα, κατάλαβε άμεσα το σφάλμα του και έπιανε το κεφάλι του για την κουταμάρα. Απαράδεκτο για την εμπειρία του, αλλά... συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Άκουσε τα χίλια – μύρια από την εξέδρα. Δεν αγαπήθηκε ποτέ, άλλωστε, στον Παναθηναϊκό ο μοναδικός πλην "Γουέμπλεϊ" και Άκη Ζήκου Έλληνας παίκτης που έχει πάρει μέρος σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, με τη φανέλα της Βέρντερ). Δεν έβγαλε “κιχ”, έβαλε τη φόρμα του και παρακολούθησε από τη φυσούνα το υπόλοιπο του αγώνα. Πάντα αξιοπρεπής! Τι είδε;

Τον Παναθηναϊκό εγκλωβισμένο από τον κεντρικό άξονα (με 4-4-1 ο ΠΑΟΚ για 75 λεπτά), να προσφεύγει άτακτα σε φεστιβάλ γιόμας. Και τον ΠΑΟΚ, ταμπουρωμένο πλέον, να ψάχνει μια ευκαιρία. Μια αντεπίθεση. 'Ενα λάθος.

Τρομερά γκολ, διαφορά στη συγκέντρωση

Μια φορά βρήκε στο “ξέφωτο” ο Λέτο τον Μπεργκ, γκολάρα, 1-0, μετά το χαμένο τετ α τετ του Σουηδού στο 8' (έξοχος συνδυασμός τεσσάρων παικτών του Τριφυλλιού και καταπληκτική τοποθέτηση/αντανακλαστικά Γλύκου). Δυο φορές έκανε λάθος ο Παναθηναϊκός, πέτυχε μια γκολάρα (Χαρίσης από κούρσα και ασίστ του Γκάρι “πατάω το γκάζι” Ροντρίγκες) και έχασε μια ευκαιρία ο ΠΑΟΚ για το 1-2 (λάθος πάσα πάλι του σπιντάτου Ροντρίγκες στον Αθανασιάδη).

Την πήρε σχετικά εύκολα την ισοπαλία ο ΠΑΟΚ. Ασφαλώς τον “βόλεψε” το λογικό “ταμπούρωμα” μετά την αποβολή, ασφαλώς και έπαιξε δυνατά (αλλά καθαρά), θα ήταν έκπληξη πρώτου μεγέθους αν ο Λέτο με τον Τζαβέλλα αντάλλασσαν αγκαλίτσες και φιλάκια. Πρωτίστως το πάθος και η θέληση, δευτερευόντως η συγκέντρωση και το καθαρό μυαλό. Σ' αυτά υπερίσχυσε ο ΠΑΟΚ, ο οποίος βεβαίως είχε την τύχη να ισοφαρίσει μόλις τρία λεπτά μετά το 1-0. Έλλειψη συγκέντρωσης από τον Παναθηναϊκό, όπως και στη φάση του 1-0 στη Νέα Σμύρνη, όταν ο Στιλ ήταν “αλλού” στιγμιαίως.

Φουλ συσπειρωμένος ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ έχει πλέον το πάνω χέρι για την πρωτιά στα play offs. Κι ας του λείπουν λόγω τιμωρίας οι Τζιόλης - Κάτσε και ο τραυματίας Ζάιρο. Όχι μόνο διότι έφυγε αλώβητος από τη Λεωφόρο και περιμένει τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα την τελευταία αγωνιστική. Αλλά και διότι οπλίζεται με περισσότερη αυτοπεποίθηση και είναι τρομερά συσπειρωμένος: φάνηκε στον πανηγυρισμό – έκρηξη όλου του πάγκου και στις κατά διαστήματα διαμαρτυρίες για 2-3 διαιτητικές αποφάσεις. Ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε μπελάδες στο κεφάλι του. Και συσσωρεύεται και πολλαπλασιάζεται η πίεση, η οποία δεν εκτονώθηκε ούτε λόγω της παρουσίας του Ζιλμπέρτο Σίλβα στη Λεωφόρο. Γιατί; Διότι ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να έχει πρόβλημα συνοχής - ατομικής ικανότητας στην άμυνα και επιθετική δυσλειτουργία απέναντι σε ματς στα οποία ο αντίπαλος στέκεται με οκτώ και εννέα παίκτες πίσω από τη μπάλα.

Αν δεν έχει καταλάβει ο "Στράμα"...

Ο Στραματσόνι είπε ότι λείπει ένας “target man”. Δηλαδή ένας “Φιγκερόα”. Προφανώς για τις... δύσκολες στιγμές που χρειάζεται ο υψηλόσωμος σέντερ φορ. Ο Μπεργκ είχε διαφορετική άποψη: “Σημείωσα γκολ, είχα και δοκάρι, προσπαθήσαμε για τη νίκη, αλλά δεν είχαμε τις ευκαιρίες για να μπορέσουμε να βάλουμε περισσότερα γκολ».

Sorry, coach, συμφωνώ με τον παίκτη. Όχι πως δεν χρειάζεται και ένας “Φιγκερόα” (“Πέκχαρτ”, “Παπάζογλου”, “Μάντζιος”, πείτε τον όπως θέλετε). Αλλά το βασικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού δεν εντοπίζεται εκεί. Στην τελική προσπάθεια. Αλλά στη μεσαία γραμμή! Στη δημιουργία. Αν δεν το έχει καταλάβει αυτό ο “Στράμα”, τότε ναι, το Τριφύλλι έχει πρόβλημα σοβαρό και στο πάγκο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Παναθηναϊκός: Στιλ 5, Μέστο 5, Ταυλαρίδης 6, Μολέντο 5, Νάνο 5, Κουτρουμπής 4 (Καλτσάς 78'), Ζέκα 5, Αμπέντ 3 (Μπουμάλ 5), Βιγιαφάνιες 6, Λέτο 6, Μπεργκ 7.

ΠΑΟΚ: Γλύκος 5, Κίτσιου 6, Λέοβατς 5, Τζαβέλλας 6, Μαλεζάς 5, Τζιόλης 2, Τσίμιροτ 5, Χαρίσης 6, Μακ 4 (Ζάιρο 59'/Σκόνδρας 5), Ροντρίγκες 7 (Μυστακίδης 78'), Αθανασιάδης 6

Photo Credits: Action images

Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ