OPINIONS

Ένα βουνό δουλειάς για τον Μπέντο

Ένα βουνό δουλειάς για τον Μπέντο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

O Γιάννης Φιλέρης γράφει για την πρώτη νίκη του Ολυμπιακού στην φετινή χρονιά και το βουνό που έχει να ανέβει ο Μπέντο

Τα καλά νέα είναι ότι ο Ολυμπιακός νίκησε. Έβαλε γκολ, προσπάθησε τουλάχιστον να παίξει ορθολογικά. Και μετά το 1-0, μέσα στην Πορτογαλία, βρίσκεται πολύ κοντά στην πρόκριση στους ομίλους του Europa League.

Η εμφάνιση του Σεμπά, η εμπειρία του Καμπιάσο και οι αποκρούσεις του Καπίνο, συγκαταλέγονται στα θετικά του αγώνα. Ο Ολυμπιακός όμως είναι φανερό ότι έχει χάσει πολύ χρόνο. Το ότι ξεκινάει από την αρχή την προσπάθειά του, ενώ θα έπρεπε σιγά-σιγά να μπαίνει στην τελική ευθεία σε βαθμό ετοιμότητας, οφείλεται στην αναμπουμπούλα των δυο μηνών που πέρασαν. Με τους προπονητές να φεύγουν, παίκτες να μην έρχονται και πολλά ερωτηματικά να αιωρούνται.

Οι πρωταθλητές προσπαθούν, πλέον, να απαντήσουν. Να κλείσουν τις τεράστιες τρύπες που άνοιξαν, αλλά θέλουν δουλειά. Και πρώτος απ’ όλους αυτό το ξέρει ο Μπέντο, ο νέος προπονητής τους, που είχε την ευκαιρία να δει επί πορτογαλικού το πρώτο επίσημο παιχνίδι της νέας ομάδας του.

Έχει ένα βουνό μπροστά του ο νέος προπονητής. Και πρέπει να εντάξει τα νέα κομμάτια του παζλ, από τις μεταγραφές που θα προκύψουν και χρειάζεται να φρεσκάρει μια ομάδα, η οποία δείχνει να έχει έλλειμμα αυτοεκτίμησης και ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμη να κάνει λάθος.

Θα δώσει μάχη με τον χρόνο, για να βελτιώνει ημέρα με την ημέρα την εικόνα της ομάδας. Χρειάζεται όμως και βοήθεια. Γιατί ο Ολυμπιακός «φωνάζει» ότι θέλει ενίσχυση.

Πίσω από την μπάλα οι Πορτογάλοι

Η Αρόουκα, μια ομάδα μετρίων δυνατοτήτων, έμοιαζε ευθύς εξ’ αρχής απίθανο να απειλήσει τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν σα να έπαιζαν στο ελληνικό πρωτάθλημα, που δεν θα … παίξουν, ακόμη. Ο αντίπαλος αρκετά μαζεμένος, με τους έντεκα ποδοσφαιριστές του, πίσω από την μπάλα και διπλή ζώνη άμυνας. Η μοναδική προϋπόθεση να φανούν επιθετικοί οι Πορτογάλοι, θα ήταν να κάνει κάποιο λάθος ο Ολυμπιακός.

Από δυο τέτοιες απροσεξίες, άλλωστε, προήλθαν και τα μοναδικά σουτ των γηπεδούχων (τα έκανε και τα δυο ο Ματέους) που αποδείχθηκαν εύκολη υπόθεση για τον σταθερό Καπίνο.

Μέχρι να συνηθίσουν και το μικρό γήπεδο, οι πρωταθλητές, «έφαγαν» πέντε-δέκα λεπτά, σταδιακά όμως αποκτούσαν τον έλεγχο του ματς και κυρίως αποφάσιζαν να παίξουν ορθολογικό ποδόσφαιρο. Είτε από τον άξονα, είτε με τα ανεβάσματα των δυο μπακ (Φιγκέιρας και Ντε Λα Μπέγια) είτε από τα πλάγια, είτε με τον Πάρντο, είτε με τον Σεμπά. Αυτός, μάλιστα, δεν … είχε σταματημό. Πότε δεξιά, πότε αριστερά, πότε σέντερ-φορ πρωταγωνίστησε και στις δυο φάσεις, που έβγαλε η ομάδα του για γκολ στο πρώτο μέρος.

Η πρώτη ήταν ένα δικό του ωραίο (αλλά όχι τόσο δυνατό σουτ) από τη γραμμή της περιοχής το οποίο απέκρουσε ο γκολκίπερ της Αρόουκα και η δεύτερη έγραψε το 1-0. Ένα έξοχο πλασέ, από την πάσα του Πάρντο που έτρεξε πολύ και πρόλαβε στο τσακ το μαεστρικό άνοιγμα του Καμπιάσο. Ο Σεμπά έβαλε καλά το πόδι του, πλάσαρε σωστά και ο Ολυμπιακός μετά από καιρό έβαζε… γκολ και οι παίκτες του χαμογελούσαν. Καιρός ήταν να επιστρέψουν σε ποδοσφαιρικά μονοπάτια. Ο σκόρερ τελείωσε άψογα μια ωραία φάση. Κι ήταν τακτικά σπουδαίος ο Σεμπά, που λίγο αργότερα με αστείρευτες δυνάμεις έδινε βοήθεια στην άμυνά του, αποτρέποντας ένα διαφαινόμενο πορτογαλικό αιφνιδιασμό…

Το μυαλό του Καμπιάσο και ο Καπίνο

H παρουσία του εορτάζοντα Καμπιάσο στη μεσαία γραμμή, βοήθησε στην οργάνωση και στο μοίρασμα του παιχνιδιού με τον Αργεντίνο, μάλιστα, να χάνει και τη μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού στο δεύτερο μέρος, όταν από την εναλλαγή με τον Σεμπά, βρέθηκε μόνος του μέσα στη μικρή περιοχή, πλάσαρε σωστά όμως η μπάλα δεν του έκανε τη χάρη.

Το δεύτερο ημίχρονο, ωστόσο, δεν ήταν σαν το πρώτο. Η Αρόουκα με τις αλλαγές της έδωσε επιθετικό χρώμα στους γηπεδούχους, που τόλμησαν περισσότερο, που επιτέθηκαν πιο πολύ.

Αν δεν ήταν μάλιστα ο Καπίνο, στη φάση του Γκονζάλες που σε μια αντεπίθεση διαρκείας, ο Πορτογάλος εξέθεσε όσους ερυθρόλευκους βρήκε μπροστά του και εν συνεχεία στο φάουλ του Νούνο Βαλέντε, μπορεί η εστία να μην έμενε ανέπαφη.

Και φυσικά σε αυτό το διάστημα φάνηκαν και οι αδυναμίες του Ολυμπιακού. Η έλλειψη ενός γρήγορου σέντερ μπακ, το ντεφορμάρισμα του Ιντέγε που ήθελε αλλά δεν απείλησε ποτέ, η αδυναμία του Τσόρι να προσφέρει (ήταν ίσως ο πιο αδύναμος κρίκος και δικαιολογημένα έγινε αλλαγή) η εύκολη γκάφα στα μετόπισθεν, είναι πράγματα που ο Μπέντο τα είδε. Δεν είναι τυφλός. Κάθε άλλο…

ΥΓ: Δουλευόμαστε μια χαρά μεταξύ μας. Η επίσημη δικαιολογία για την αναβολή του πρωταθλήματος είναι, λέει, οι λόγοι ασφαλείας. Υπήρχε αυξημένος κίνδυνος να γυρίσουν οι … χούλιγκανς από τις διακοπές τους και να τα κάνουν γυαλιά καρφιά σε ματς τεράστιας επικινδυνότητας όπως ας πούμε το Ηρακλής-Ξάνθη.

Και κάπως έτσι ο Σταύρος Κοντονής μετά από εισήγηση της ΔΕΑΒ και της Αστυνομίας, αποφάσισε την αναβολή του πρωταθλήματος μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου. Η γελοιοποίηση της αστυνομίας και της επιτροπής για την καταπολέμηση της βίας, δεν ενοχλεί κανέναν. Απλά ο κ.Κοντονής τους χρησιμοποιεί για να αναβάλλει το πρωτάθλημα, αφού διαφορετικά δεν του πέφτει λόγος. Επειδή, όμως, διαφορετικά δεν μπορεί να κάνει παρέμβαση, δεν έχει κανένα πρόβλημα να πει (και να γράψει) ψέματα.

ΥΓ 2: Είναι σίγουροι οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού, που υπερθεματίζουν της αναβολής του πρωταθλήματος; Δίνουν δηλαδή σε μια ομάδα με αρκετά προβλήματα και ερωτηματικά, χρονικό διάστημα να εργαστεί και να καλύψει κάποια από τα κενά της;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ