ΜΠΑΣΚΕΤ

Το Προολυμπιακό κινδυνεύει λόγω της... Παρτίζαν!

Το Προολυμπιακό κινδυνεύει λόγω της... Παρτίζαν!

Ο πρόεδρος της σέρβικης ομοσπονδίας, Ντράγκαν Τζίλας, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η FIBA να πάρει τη διοργάνωση του Προολυμπιακού τουρνουά από το Βελιγράδι. Ποιος ο ρόλος της Παρτίζαν στις εξελίξεις.

Η FIBA ενημέρωσε στις 19 Ιανουαρίου ότι οι Φιλιππίνες, η Ιταλία και η Σερβία θα διοργανώσουν τα Προολυμπιακά τουρνουά το διάστημα 4-10 Ιουλίου, διαδικασία από την οποία θα προκύψουν οι τρεις ομάδες που θα συμπληρώσουν το "παζλ" του Ολυμπιακού τουρνουά στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Παρ' όλα αυτά, οι τελευταίες εξελίξεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι ραγδαίες! Σε πρώτη φάση, η Παγκόσμια Ομοσπονδία έκανε πράξη την απειλή να τιμωρήσει τις ομοσπονδίες που οι σύλλογοί τους προτίμησαν τις διοργανώσεις της Euroleague Basketball, ενημερώνοντας ότι οι εθνικές ομάδες τους χάνουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις διεθνείς διοργανώσεις. Η αρχή έγινε με τη Σλοβενία , η οποία ενημερώθηκε ότι δεν μπορεί να αγωνιστεί στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2017.

"Κάθε ομοσπονδία που υποστηρίζει τις παράνομες πρακτικές της Eurοleague επιτρέποντας στις ομάδες τους να υπογράψουν συμφωνία μαζί τους ή συνδέονται άμεσα ή έμμεσα μαζί τους, θα χάνουν αυτομάτως το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις εθνικές διοργανώσεις που οργανώνονται από την FIBA Europe. Η ομοσπονδία σας έχει χάσει το δικαίωμα να συμμετάσχει στις εθνικές διοργανώσεις ανδρών που οργανώνονται από τη FIBA, όπως το Ευρωμπάσκετ 2017. Σε περίπτωση που η ομοσπονδία σάς έχει αποδείξει πως τα προαναφερθέντα δεν είναι αληθή, καλείται να υποβάλλει την διαφωνία της στην FIBA Europe μέχρι την Τετάρτη, 20 Απριλίου" είναι το μήνυμα του έφτασε στους Σλοβένους και σε άλλες 13 ομοσπονδίες.

Το γεγονός, λοιπόν, ότι οι ομάδες της Σερβίας και της Ιταλίας τάχθηκαν στο πλευρό της Euroleague Basketball ενδεχομένως να κοστίσει τη διεξαγωγή των Προολυμπιακών τουρνουά που έχουν οριστεί σε Βελιγράδι και Τορίνο, αντίστοιχα, το διάστημα 4-10 Ιουλίου! Με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες χώρες βρίσκονται στη "μαύρη" λίστα της FIBA, η Παγκόσμια Ομοσπονδία εξετάζει διάφορες εναλλακτικές επιλογές, διερευνώντας τις προθέσεις της Γερμανίας .

"Η εθνική ομάδα πάνω από την Euroleague και το Eurocup"

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο πρόεδρος της σέρβικης ομοσπονδίας, Ντράγκαν Τζίλας, τοποθετήθηκε δημόσια και παραδέχτηκε τον κίνδυνο. "Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να χάσουμε το Προολυμπιακό τουρνουά! Η απόφαση για αποκλεισμό της Σερβίας είναι εντελώς λάθος! Μια κακή απόφαση που δεν έχει να φέρει κανένα καλό. Η δουλειά μου ως προέδρου της ομοσπονδίας είναι να εργάζομαι για το συμφέρον του σέρβικου μπάσκετ. Με όλο τον σεβασμό στους συλλόγους μας, η εθνική ομάδα είναι πάνω από την Euroleague και το Eurocup!" παραδέχτηκε στο B92.com ο πρόεδρος της σερβικής ομοσπονδίας.

Είναι ο ίδιος παράγοντας ο οποίος είχε παραδεχθεί δημόσια ότι η Σερβία προσέφερε 2.5 εκατομμύρια ευρώ στη FIBA για να αναλάβει το Προολυμπιακό τουρνουά, το συνολικό κόστους του οποίου ανέρχεται στα 3.2 εκατομμύρια.

Πως εμπλέκεται η Παρτίζαν

H σέρβικη ομοσπονδία θα έχει αύριο (18/4) και μεθαύριο (19/4) συνάντηση με τις ομάδες της που συμμετέχουν στην Αδριατική Λίγκα, η οποία παρεμπιπτόντως έχει ταχθεί στο πλευρό της Euroleague Basketball. Για την ακρίβεια, ο νικητής της εφετινής διοργάνωσης ανάμεσα στον Ερυθρό Αστέρα και τη Μέγκα Λεκς θα αγωνιστεί στην Euroleague 2016-17 ενώ τρεις ομάδες της Αδριατικής Λίγκας θα παίξουν στο Eurocup της επόμενης περιόδου.

Το πρόβλημα στην περίπτωση της Σερβίας έχει να κάνει με την Παρτίζαν. Κατ' αρχάς, η ομάδα του Βελιγραδίου δεν αγωνίστηκε φέτος στην Ευρώπη λόγω τεράστιων οικονομικών προβλημάτων. Αν η ομάδα του προέδρου Νίκολα Πέκοβιτς συμφωνήσει να αγωνιστεί στο Eurocup, η FIBA θα προχωρήσει στις κυρώσεις προς τη σέρβικη ομοσπονδία. Το ζήτημα στην περίπτωση της Παρτίζαν είναι ότι οι "ασπρόμαυροι" θέλουν να αγωνιστούν στο Eurocup και όχι στο Basketball Champions League, μολονότι αρχικά είχε εκφράσει ενδιαφέρον για τη νεοσύστατη διοργάνωση της FIBA!

"Καρφιά" από τον Ερυθρό Αστέρα

Έτσι, λοιπόν, εξηγούνται οι... σπόντες του προέδρου του Ερυθρού Αστέρα, Νεμπόισα Τσόβιτς για το ζήτημα: "Ο Ερυθρός Αστέρας δεν είναι το πρόβλημα! Είμαστε ενήμεροι για τις τελευταίες εξελίξεις. Η πρόθεσή μας να αγωνιστούμε στην Euroleague είναι δεδομένη ωστόσο δεν είμαστε εμείς που βάζουμε σε κίνδυνο την εθνική ομάδα! Σε αντίθεση με εμάς, κάποιοι άλλοι πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία. Μιλάω για εκείνους που είχαν υποσχεθεί να αγωνιστούν στο FIBA Champions League και αλλάζουν γνώμη μέσα σε μια μέρα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ