ΤΟΥΡΚΙΑ

Φενέρμπαχτσε, Εφές: Βίοι παράλληλοι...

Φενέρμπαχτσε, Εφές: Βίοι παράλληλοι...

Η Μπάνβιτ απέκλεισε την Εφές από τον τελικό του τουρκικού πρωταθλήματος, με την Αναντολού να "πετάει" ακόμα μία σεζόν στα σκουπίδια. Ο τελικός Μπάνβιτ - Γαλατάσαραϊ βγάζει... τρίτη ομάδα στην Ευρωλίγκα, ενώ Εφές και Φενέρμπαχτσε συνεχίζουν να αναζητούν τρόπο να ισορροπήσουν ανάμεσα στα εκατομμύρια δολάρια που σκορπούν (video).

Η Μπάνβιτ επικράτησε χθες (2/06) της Αναντολού Εφές με 76-65 , πήρε το "εισιτήριο" για τον τελικό του τουρκικού πρωταθλήματος και πλέον όλοι μπορούμε να μιλάμε με κάθε επισημότητα για ακόμα μία αποτυχημένη χρονιά της ακριβοπληρωμένης ομάδας του Οκτάι Μαχμουτί.

Εκτός, βέβαια από την Εφές τα πράγματα δεν πήγαν καλύτερα και για την Φενέρμπαχτσε, η οποία δαπάνησε το περασμένο καλοκαίρι - και πάλι - πακτωλό χρημάτων, χωρίς να καταφέρει να πετύχει κανέναν από τους στόχους που είχε θέσει.

Η Φενέρ, μάλιστα δεν μπόρεσε να πάρει καν το "εισιτήριο" για τα ημιτελικά του πρωταθλήματος, καθώς αποκλείστηκε από την Πινάρ Καρσίγιακα στην πρώτη φάση (2-0 νίκες) των πλέι οφ. Έτσι, λοιπόν θα έχουμε τελικό ανάμεσα σε Γαλατάσαραϊ και Μπάνβιτ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η Τουρκία στην επόμενη Ευρωλίγκα θα εκπροσωπηθεί για ακόμα μία σεζόν με τρεις ομάδες, αφού Φενέρμπαχτσε και Εφές έχουν εγγυημένα συμβόλαια.

Την περασμένη χρονιά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση είχαμε Φενέρμπαχτσε, Εφές και Γαλατάσαραϊ, η οποία μπήκε στους ομίλους από τα προκριματικά, ενώ φέτος στην Ευρωλίγκα εκτός από τους δύο "μεγάλους" αγωνίστηκε και η περυσινή πρωταθλήτρια Μπεσίκτας. Θα πρέπει, πάντως να τονίσουμε πως η Ευρωλίγκα βγήκε... ξινή στους "αετούς", καθώς ο σύλλογος αντιμετώπισε αρκετά οικονομικά προβλήματα, με τα συνεχή ταξίδια να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Παράλληλα, οι Αναντολού Εφές και Φενέρμπαχτσε, παρότι ξεκίνησαν ακόμα μία σεζόν με πολλές φιλοδοξίες, σκορπίζοντας πάρα πολλά χρήματα δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από τις μέτριες έως κακές παρουσίες. Η Φενέρμπαχτσε προχώρησε σε ηχηρές μεταγραφές, ενώ έδωσε και την τεχνική ηγεσία του συλλόγου στον Σιμόνε Πιανιτζάνι. Παρόλα αυτά, δεν κατάφερε να ξεφύγει από ακόμα μία μέτρια παρουσία, η οποία περιορίστηκε μέχρι το "Top-16" της Ευρωλίγκας, όπως άλλωστε και η Μπεσίκτας που αποτέλεσε τον "σάκο του μποξ" στον όμιλο της.

Το διαφημιστικό σποτ, το... Senden daha Guzel και ο Παναθηναϊκός

Η Αναντολού Εφές, από την πλευρά της δεν έδειξε πολύ καλό πρόσωπο στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, στο "Top-16" μπήκε δυνατά, αλλά τερμάτισε στην τρίτη θέση, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τον Ολυμπιακό στα πλέι οφ με 3-2, έχοντας το μειονέκτημα της έδρας. Οι παίκτες του Οκτάι Μαχμουτί πήραν δύο νίκες στο "Αμπντί Ιπεκτσί", αλλά ηττήθηκαν στο πέμπτο και καθοριστικό ματς από την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, χάνοντας την ευκαιρία να βρεθούν σε ένα φάιναλ-φορ μετά από 13 χρόνια.

Το 2000 η Εφές με παίκτες, όπως οι Μπέσοκ, Ντρόμπνιακ, Τούρκογλου, Ονάν, Μουλαομέροβιτς, Κουτλουάι και προπονητή τον Αργκίν Αταμάν έφτασε μέχρι και το φάιναλ-φορ της Θεσσαλονίκης, όπου ηττήθηκε στα ημιτελικά από τον Παναθηναϊκό με 81-71 για να επικρατήσει στον μικρό τελικό της Μπαρτσελόνα με 75-69. Οι Τούρκοι, μάλιστα με τον Μαχμουτί προπονητή έφτασαν στους "4" της Σουπρολίγκας το 2001. Από τότε η παρουσία τους σε ένα φάιναλ-φορ αγνοείται.

Οι Κροίσοι των στενών του Μαρμαρά

Φέτος οι ιθύνοντες τόσο της Φενέρμπαχτσε, όσο και της Εφές θεώρησαν ότι θα έπρεπε να αλλάξουν την στρατηγική τους. Εκτός από το να δαπανούν χρήματα μόνο για την απόκτηση παικτών, έδωσαν αρκετά εκατομμύρια δολάρια για να πάρουν στην άκρη του πάγκου έμπειρους ικανούς προπονητής που θα καταφέρουν να διαχειριστούν τα ακριβά μπάτζετ που είχαν δημιουργήσει. Η Εφές, λοιπόν ήρθε σε συμφωνία με τον Οκτάι Μαχμουτί, ο οποίος είναι κατά γενική ομολογία ο καλύτερος Τούρκος τεχνικός και η Φενέρμπαχτσε έδωσε τα "κλειδιά" της ομάδας στον Σιμόνε Πιανιτζάνι που τα προηγούμενα χρόνια έκανε... πράγματα και θαύματα με τη Σιένα.

Πέρυσι το καλοκαίρι, άλλωστε οι αρχηγοί των δύο ομάδων Κερέμ Τουντσερί και Ομέρ Ονάν είχαν μιλήσει στο Sport24.gr, λέγοντας και οι δύο ότι εκείνο που χρειάζονται οι ομάδες τους είναι να διατηρηθεί ένας σταθερός κορμός και να μην αλλάζουν οι ιθύνοντες του συλλόγου τους τεχνικούς σαν τα πουκάμισα. Το σκεπτικό, λοιπόν των ανθρώπων των ομάδων ήταν αυτό αρχικά.

Η συνέχεια, όμως δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς ο Πιανιτζάνι αποχώρησε από την Φενέρμπαχτσε, με τον Ερντογάν - μέχρι πρότινος συνεργάτη του - να αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Το αποτέλεσμα, όμως ήταν χειρότερο από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Η Φενέρ δεν κατάφερε να βρεθεί ούτε μεταξύ των τεσσάρων ομάδων του πρωταθλήματος. Με τη σειρά της η Εφές αποκλείστηκε, όπως αναφέραμε χθες (2/06) από την Μπάνβιτ.

Οι δύο σύλλογοι, πάντως αναμένεται και τη νέα σεζόν να δαπανήσουν αρκετά χρήματα, συνεχίζοντας τις προσπάθειες για την δημιουργία ομάδων που θα καταφέρουν να πρωταγωνιστήσουν με στόχο την πρόκριση σε ένα φάιναλ-φορ.

TAGS ΤΟΥΡΚΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ