OPINIONS

Οι Κροίσοι των στενών του Μαρμαρά...

Οι Κροίσοι των στενών του Μαρμαρά...

Οι Τούρκοι δαπάνησαν και φέτος πακτωλό χρημάτων για την ενίσχυση τους, ώστε να διακριθούν στην Ευρωλίγκα. Τα προβλήματα, όμως πίσω από την "χρυσή βιτρίνα" παραμένουν (videos)...

Η φετινή χρονιά στην Ευρωλίγκα ξεκίνησε για ακόμα μία φορά με όνειρα και φιλοδοξίες για τις τουρκικές ομάδες.

Τα χρήματα που έχουν επενδυθεί την τελευταία τετραετία, αν αναλογιστεί κανείς τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν σύλλογοι- Κολοσσοί στην Ευρώπη και τα νέα δεδομένα δημιουργούν κάθε χρόνο την εντύπωση ότι οι Τούρκοι θα παίξουν ρόλο πρωταγωνιστή στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Τα αποτελέσματα, πάντως μέχρι στιγμής δεν είναι ενθαρρυντικά. Παρά τις τεράστιες επενδύσεις και τα εξωπραγματικά μπάτζετ οι ομάδες από τη γειτονική χώρα δεν έχουν καταφέρει να κάνουν το κάτι παραπάνω να προκριθούν σε ένα φάιναλ-φορ, από το οποίο λείπουν τα τελευταία 11 χρόνια (2001 στο Παρίσι έδωσε το "παρών" η Εφές).

Στην χθεσινή (19/10) δεύτερη αγωνιστική της Ευρωλίγκας οι τρεις ομάδες της χώρας που συμμετέχουν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση κατάφεραν να φτάσουν στο θετικό αποτέλεσμα, καθώς Μπεσίκτας, Φενέρμπαχτσε και Αναντόλου Εφές επικράτησαν των Μπάμπεργκ, Ολίμπια Λουμπλιάνας και Ολυμπιακού αντίστοιχα, ενώ αν προσθέσουμε και την πρώτη αγωνιστική οι Τούρκοι έχουν 5/6...

Τα χρήματα που ρίχνουν στην αγορά έχουν κάνει την Τουρκία - μαζί με την Ρωσία - έναν από τους πιο "hot" προορισμούς στην Ευρώπη! Τα στενά του Μαρμαρά έχουν αποτελέσει σημείο αναφοράς για μερικούς από τους μεγαλύτερους αστέρες του ευρωπαϊκού και όχι μόνο μπάσκετ.

Το καλοκαίρι του 2010 η Μπεσίκτας κατάφερε να κάνει το μεγάλο "deal", καθώς ήρθε σε συμφωνία με τον Άλεν Άιβερσον. Τα δολάρια των Τούρκων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δυσκολευόταν να βρει ομάδα στο ΝΒΑ τον ανάγκασαν να περάσει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και να γίνει κάτοικος Κωνσταντινούπολης.

Τα 4 εκατομμύρια δολάρια ήταν ένα τεράστιο ποσό για μία ομάδα, της οποίας το μπασκετικό τμήμα δεν είχε μέχρι τότε τίποτα να επιδείξει. Οι "Αετοί", όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Οι ιθύνοντες του συλλόγου σε μία προσπάθεια να διογκώσουν ακόμα περισσότερο το όνομα της Μπεσίκτας κινήθηκαν με αστραπιαίες κινήσεις, επωφελήθηκαν από το περυσινό λοκ-άουτ και έφεραν στην Πόλη τον 27χρονο All Star γκαρντ των Νετς, Ντερόμ Ουίλιαμς που για κάθε μήνα συμβολαίου θα έπαιρνε 350.000 δολάρια!

Στο παιχνίδι των ΝΒΑers, πάντως είχε μπει και η Αναντόλου Εφές. Μετά την τεράστια, αλλά άκαρπη προσπάθεια της Μπεσίκτας να κάνει το μεγάλο "μπαμ" και να φέρει τον (άκουσον - άκουσον) Κόμπε Μπράιαντ, η Εφές δεν ήθελε να νιώθει... μειονεκτικά και προχώρησε στην απόκτηση του Σάσα Βούγιασιτς, ο οποίος είχε κερδίσει δύο πρωταθλήματα ΝΒΑ με τους Λέικερς!

Ακολούθησαν, βέβαια κι άλλες ομάδες. Η Γαλατάσαραϊ που έκανε πέρυσι αισθητή την παρουσία της είχε κλείσει τον Ντάριους Σονγκάιλα και πρόσθεσε στο δυναμικό παίκτες όπως ο Γιάκα Λάκοβιτς. Η Φενέρμπαχτσε από την πλευρά της αποφάσισε να επενδύσει και σε προπονητή, φέρνοντας στην Κωνσταντινούπολη τον Σιμόνε Πιανιτζάνι και αθλητές σαν τους Ρομέιν Σάτο και Μάικ Μπατίστ.

Φυσικά όλα αυτά τα ρόστερ εκατομμυρίων χρειαζόντουσαν και "καινούρια σπίτια", με τους ανθρώπους των συλλόγων να χτίζουν πραγματικά παλάτια σε χρόνο ρεκόρ! Η Φενέρ δημιούργησε το "Fenerbahce Spor Kulübü" ένα πραγματικά μπασκετικό στολίδι, ενώ η Αναντόλου Εφές έφτιαξε το "Sinan Erden". Από κοντά και μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίες μπήκαν στο μπάσκετ με τη μορφή χορηγού, όπως οι M-Oil και Milan Petrol.

Η κρίση, λοιπόν δεν φαίνεται να έχει αγγίξει τους Τούρκους, οι οποίοι πολλαπλασιάζουν κάθε σεζόν τα χρήματα που ρίχνουν στο μπάσκετ, με τους ρυθμούς ανάπτυξης στη χώρα να έχουν ξεπεράσει το 8%. Παρόλα αυτά πίσω από τη "χρυσή βιτρίνα" της Κωνσταντινούπολης και της εξευρωπαϊσμένης σε ένα βαθμό Τουρκίας δεν λείπουν τα προβλήματα.

Τα προβλήματα...

Σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τις αρχές του 2011 και παρά την ανάπτυξη το 18,08 του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Όπως αναφέρει σε παλαιότερο δημοσίευμα της η "Hürriyet Daily News" η συσσώρευση χρήματος έχει οδηγήσει στην αύξηση της φτώχειας στον συνολικό πληθυσμό.

Το ποσοστό ατόμων στην Τουρκία που αντιμετωπίζει βιοποριστικό πρόβλημα τα τελευταία τέσσερα χρόνια πλησιάζει τα 12,75 εκατομμύρια. Στα θετικά, βέβαια θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το ίδιο διάστημα μειώθηκε η έλλειψη βασικών τροφίμων.

Από εκεί και πέρα, παρατηρείται μία δυσανάλογη αύξηση στις αγροτικές με τις αστικές περιοχές της χώρας. Τα ποσοστά των φτωχών ανθρώπων της περιφέρειας στην Τουρκίας αυξήθηκε από το 34,62 σε 38,69 σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, ενώ ο ίδιος αριθμός μειώθηκε από 9,38 σε 8,86 στις αστικές περιοχές.

Όλα αυτά, πάντως δεν φαίνεται να δημιουργούν προβλήματα στους μεγάλους οικονομικούς Κολοσσούς της χώρας, των οποίων τα πλεονάσματα φτάνουν και περισσεύουν για τη "γιγάντωση" των μπασκετικών και όχι μόνο συλλόγων στην Τουρκία...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ