FIBA WORLD CUP

"Παράθυρα" με λάμψη και σταρ

Italy's Nicolo Melli, right, drives to the basket as Finland's Lauri Markkanen tries to block him during their Eurobasket European Basketball Championship round of 16 match in Istanbul, Saturday, Sept. 9. 2017. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Italy's Nicolo Melli, right, drives to the basket as Finland's Lauri Markkanen tries to block him during their Eurobasket European Basketball Championship round of 16 match in Istanbul, Saturday, Sept. 9. 2017. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) AP PHOTO/LEFTERIS PITARAKIS

Τα επόμενα "παράθυρα" της FIBA για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019 επιστρέφουν τον Ιούνιο. Και μαζί τους γυρίζουν στις Εθνικές ομάδες πολλά αστέρια του NBA και της EuroLeague.

Η τελευταία φορά που οι φίλαθλοι είδαν τους μεγάλους μπασκετικούς σταρ να αγωνίζονται στις χώρες τους, στο σπίτι τους, μπροστά στο κοινό τους, ήταν πριν πολλά χρόνια. Εκτός κι αν έτυχε κάποια χώρα να αναλάβει κάποια μεγάλη διοργάνωση.

Η ώρα όμως, που οι σταρ θα παρελάσουν στα γήπεδα των χωρών τους, συμμετέχοντας σε κανονικούς, επίσημους αγώνες, κι όχι σε φιλικά προετοιμασίας, έρχεται.

Ενας από τους βασικούς στόχους των Παραθύρων, όταν η FIBA αποφάσισε να καθιερώσει εκ νέου τους Προκριματικούς αγώνες, ήταν η τόνωση και η ενίσχυση της σχέσης των τοπικών κοινωνιών με τις Εθνικές ομάδες. Ενας δεσμός, που είχε αλλοιωθεί σε βάθος χρόνου (και) από το γεγονός ότι τα τελευταία 16 χρόνια δεν διεξήχθησαν ποτέ επίσημοι αγώνες των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων εντός έδρας… Οι Εθνικές ομάδες ταξίδευαν κάθε καλοκαίρι, από χώρα σε χώρα, από διοργάνωση σε διοργάνωση, χωρίς να έρχονται σε επαφή με τον κόσμο, ο οποίος έχασε όλα αυτά τα χρόνια βασικά συστατικά που συνδέουν τα χρώματα και τις ομάδες με τους φιλάθλους τους, όπως την υποστήριξη σε ματς που έχουν σημασία, την κοινή συμμετοχή στο κυνήγι ενός αποτελέσματος, την αγωνία για το τελικό σκορ.

Το καλοκαίρι του 2018 θα είναι διαφορετικό. Μπορεί από τα Παράθυρα του Νοεμβρίου και του Φεβρουαρίου να διεξήχθησαν χωρίς τους παίκτες του ΝΒΑ και της EuroLeague, τον Ιούνιο όμως, η διάθεση των υποχρεωτικά απόντων (για διαφορετικούς λόγους οι μεν και δε) να είναι παρόντες, είναι δηλωμένη. Κι έτσι, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ο κόσμος, οι φίλοι του μπάσκετ θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα είδωλά τους, να παίζουν μέσα στο σπίτι τους. Σε ματς που έχουν σημασία και δεν είναι φιλικού χαρακτήρα.

Η σεζόν της EuroLeague ολοκληρώθηκε, τα εθνικά πρωταθλήματα έχουν μπει στην τελική ευθεία τους και οι αγώνες των Εθνικών ομάδων επιστρέφουν στο προσκήνιο.

Αναρίθμητοι παίκτες του ΝΒΑ και της EuroLeague έχουν εκδηλώσει ήδη την επιθυμία να στελεχώσουν τις εθνικές ομάδες τους στη διάρκεια των αγώνων του τρίτου Παραθύρου. Υπενθυμίζοντας σε όλους ότι η πιο αγαπημένη ομάδα όλων των αθλητών είναι η Εθνική.

Ηδη στη Φινλανδία, με την προοπτική ότι στο Ελσίνκι θα εμφανιστεί και πάλι ο μπασκετικός "ήρωας", Λάουρι Μαρκάνεν, έχουν πουληθεί 9.000 εισιτήρια για την πολύ κρίσιμη αναμέτρηση με την Ισλανδία (ενάμιση μήνα πριν από τη διεξαγωγή του). Κάτι που στο παρελθόν, δεν είχε ξανασυμβεί μετά το 2003.

Οι τελευταίοι που έβαλαν το όνομά τους στη λίστα των διαθέσιμων ήταν ο Τιμοφέι Μοζγκόφ και ο Αλεξέι Σβεντ, που ήταν απόντες τον Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο.

Luka Doncic of Slovenia, left, and Kevin Seraphin, right, and Nando de Colo of France during the basketball European Championships Eurobasket 2017 qualification round match between Slovenia and France in Helsinki, Finland, Wednesday, Sept. 6, 2017. (Jussi Nukari/ Lehtikuva via AP)
Luka Doncic of Slovenia, left, and Kevin Seraphin, right, and Nando de Colo of France during the basketball European Championships Eurobasket 2017 qualification round match between Slovenia and France in Helsinki, Finland, Wednesday, Sept. 6, 2017. (Jussi Nukari/ Lehtikuva via AP) AP

Jussi Nukari/ Lehtikuva via AP

" Η Εθνική ομάδα είναι διαφορετική από όλα αυτά που κάνει ένας παίκτης κατά τη διάρκεια της σεζόν. Η Εθνική ομάδα είναι περηφάνεια. Είναι ένα μοναδικό συναίσθημα να εκπροσωπείς της χώρα σου” είπε ο Τιμοφέι Μοζγκόφ, ο σέντερ των Μπρούκλιν Νετς, που πρόσθεσε: "Οταν παίζεις στο σπίτι σου, πρέπει να νικήσεις. Εχεις τη συμπαράσταση του κόσμου, της χώρας, της οικογένειάς σου και όλα αυτά σε ωθούν να πετύχεις το στόχο σου".

Στο τρίτο Παράθυρο, η Ρωσία θα αντιμετωπίσει το Βέλγιο εκτός έδρας και τη Γαλλία στο Κράσνονταρ. Τη Γαλλία που θα έχει την ενίσχυση από τον Νικολά Μπατούμ, ο οποίος είναι ενθουσιασμένος στην ιδέα ότι θα ξαναπαίξει για τους τρικολόρ. Οπως φυσικά και ο Μπορίς Ντιό, που δεν αρνείται ποτέ την πρόσκληση από την εθνική ομάδα της χώρας του.

" Ολοι ξέρουμε πόσο αγαπάει ο Μπορίς την Εθνική ομάδα" είπε ο Νικολά Μπατούμ, που δήλωσε χαρούμενος από την παρουσία της Γαλλίας στα πρώτα Παράθυρα, όπου… "Οι νέοι παίκτες τα πήγαν περίφημα και πλέον η Γαλλία έχει πολλές επιλογές".

Ο αγώνας της Ρωσίας και της Γαλλίας τον Ιούλιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι της πρώτης φάσης και παρά το γεγονός ότι αμφότερες οι ομάδες έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση, το αποτέλεσμα θα έχει τεράστια σημασία από τη στιγμή που οι ομάδες κουβαλούν τη βαθμολογία τους στην επόμενη φάση, όπου οι αγώνες θα είναι πολύ κρίσιμοι και ανταγωνιστικοί.

Ακόμα ένας NBAer που ανυπομονεί για την συμμετοχή του στην Εθνική ομάδα είναι ο Ντένις Σρέντερ, ο οποίος ήρθε σε επικοινωνία με την γερμανική Ομοσπονδία, που όρισε το παιχνίδι με την Αυστρία (29.6) στο Μπράουνσβάιγκ, τη γενέτειρα του σταρ των Χοκς…

Κοντά του φυσικά και ο Πολ Ζίπσερ των Σικάγο Μπουλς και ο Μάξι Κλέμπερ των Ντάλας Μάβερικς… " Μπορούμε να κερδίσουμε οποιονδήποτε, όπως φάνηκε από τον αγώνα κόντρα στη Σερβία" είπε ο Κλέμπερ… "Η Εθνική είναι τιμή, περηφάνεια και η αξία της πατρίδας" πρόσθεσε, ενώ ο Σρέντερ σημείωσε: " Η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, οι φίλαθλοι στη Γερμανία είναι ενθουσιασμένοι που θα με δουν να παίζουν στην πόλη που γεννήθηκα. Πραγματικά ανυπομονώ".

Στον ίδιο αγώνα του Μπράουνσβάιγκ, θα είναι παρών ο Τζέικομπ Ποελτλ, ο πρώτο αυστριακός που άνοιξε την πόρτα του Παραδείσου του ΝΒΑ… " Το γεγονός ότι δεν έχουν κερδίσει μέχρι τώρα ούτε ένα ματς δεν αλλάζει σε τίποτα τα πλάνα μου. Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου ότι δε θα αγωνιστώ με την Εθνική ομάδα αυτό το καλοκαίρι, εγκαταλείποντας τα παιδιά που πάλεψαν στους προηγούμενους αγώνες. Θα είμαστε μαζί και στις όμορφες και τις άσχημες στιγμές" είπε ο Ποελτλ, εκφράζοντας την αφοσίωσή τους στην Εθνική. Αυτή που έχουν όλοι οι παίκτες. Κι αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι ακόμα πιο πρόσφατες δηλώσεις του Σέρβου Νεμάνια Μπιέλιτσα: "Το να παίζεις για την εθνική ομάδα είναι σημαντικό και πραγματικά σπουδαίο. Το απολαμβάνω κάθε φορά! Θέλω να βοηθήσω τους συμπαίκτες μου να πετύχουν περισσότερες νίκες αυτό το καλοκαίρι και να περάσουμε στην επόμενη φάση των προκριματικών. Έχουμε ένα δύσκολο παιχνίδι στηΓεωργία(29/6), μια ομάδα που είναι πραγματικά δύσκολο να τη νικήσεις στο γήπεδό της και την εντός έδρας αναμέτρηση με τηΓερμανία(2/6). Θα είναι ένας "τελικός" για εμάς σε ό,τι αφορά τη μάχη για την πρώτη θέση στον όμιλο. Το να σε υποστηρίζουν χιλιάδες φίλαθλοι είναι το καλύτερο δυνατό συναίσθημα και αυτή η ενότητα γύρω από την εθνική ομάδα μας δίνει τεράστια ενέργεια".

Σε δεινή θέση βρίσκεται η Κροατία, που μετά από 4 ματς έχει καταφέρει μόνο μία νίκη, κάτι που δεν επηρεάζει τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς… " Θέλω να βοηθήσω την Κροατία να προκριθεί στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου", είπε ο starter της Ιντιάνα που έκανε σπουδαία σεζόν φέτος στο ΝΒΑ… " Είμαστε στην τελευταία θέση, αλλά δε θα εγκαταλείψουμε τις πιθανότητές μας", είπε ο Μπογκντάνοβιτς… " Τώρα πια είμαστε σε αποστολή. Κανείς από εμάς δε θέλει να χάσει την επόμενη μεγάλη διοργάνωση των Εθνικών ομάδων και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τα καταφέρουμε".

Η Κροατία είναι στον όμιλο με την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Ολλανδία και θα αγωνιστεί το καλοκαίρι κόντρα στην Ιταλία εκτός έδρας (ακόμα ένα μεγάλο παιχνίδι των Προκριματικών) και τη Ρουμανία στο Κλουζ. " Πάντα νιώθω περήφανος για την Κροατία. Είτε είμαι παρών, είτε όχι". Φαίνεται μάλιστα ότι στη σύνθεση της Κροατίας για τους αγώνες του Ιουνίου και του Ιουλίου εκτός του Μπογκντάνοβιτς θα βρίσκονται και οι άλλοι αστέρες του ΝΒΑ, όπως ο Σάριτς, ο Μπέντερ, ο Ζούμπατς, αλλά και ο Αντε Τόμιτς της Μπαρτσελόνα.

Την ίδια στιγμή, τόσο ο Κέλι Ολίνικ των Ράπτορς, όσο και ο Κεμ Μπιρτς των Μάτζικ δηλώνουν ανυπόμονοι να ενταχθούν στην Εθνική ομάδα του Καναδά ενόψει της αναμέτρησης με την Δομινικανή Δημοκρατία… " Εκπροσωπείς μία ολόκληρη χώρα. Παίζουν όλοι σαν ένα. Με τιμή και περηφάνια. Για τη φανέλα του Καναδά" είπε ο Ολίνικ, με τους Βοριοαμερικάνους να δίνουν τη δική τους μάχη για πρόκριση στην επόμενη φάση και μάλιστα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Αναλυτικά οι παίκτες που σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς έχουν δηλώσει επίσημα ότι δε θα γυρίσουν την πλάτη στην Εθνική ομάδα τους είναι (μέχρι στιγμής) οι εξής: Τιμοφέι Μοζγκόφ, Αλεξέι Σβεντ, Τζέικομπ Ποελτλ, Νικολά Μπατούμ, Εβάν Φουρνιέ, Κέλι Ολίνικ, Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, Ντάριο Σάριτς, Ντένις Σρέντερ, Θον Μέικερ, Γιόνας Βαλαντσιούνας, Κεμ Μπιρτς, Αντριου Ντελαβεντόβα, Μπίσμακ Μπιγιόμπο, Πολ Ζίπσερ, Λάουρι Μαρκάνεν, Καρλ Αντονι Τάουνς, Νεμάνια Μπιέλιτσα, Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, Ααρον Μπέινς, Τζέι Τζέι Μπαρέα.

Προς το παρόν στη λίστα δεν υπάρχουν Ελληνες παίκτες από το ΝΒΑ και την EuroLeague, όμως είναι δεδομένο ότι με την Εθνική μας στα εκτός έδρας ματς με Ισραήλ (28/6) και Εσθονία (2/7) θα δώσουν το παρών πολλοί παίκτες που απουσίαζαν τον Νοέμβρη και τον Φλεβάρη.

AP Photo/Lefteris Pitarakis

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ