EUROLEAGUE

Νίκολα Μίροτιτς: Βετεράνος ετών 22

Νίκολα Μίροτιτς: Βετεράνος ετών 22

Ο Νίκολα Μίροτιτς αναδείχθηκε MVP της Euroleague για τον μήνα Οκτώβριο. Δείτε τα σπουδαία στατιστικά του και διαβάστε πότε (και πως) θα κάνει το άλμα για το ΝΒΑ.

Από το Μαυροβούνιο στην Ισπανία κι από εκεί στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο 22χρονος Νίκολα Μίροτιτς κάνει φέτος σπουδαίες εμφανίσεις και ετοιμάζεται να... πάρει τα ταλέντα του στο Σικάγο, για χάρη των θρυλικών Μπουλς.

Στα 22 του χρόνια, θεωρείται ένας "ψημένος" φόργουορντ, ένας βετεράνος του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Φέτος, άλλωστε, διανύει την πέμπτη του σεζόν στην Euroleague και δείχνει έτοιμος να πετύχει τον μεγάλο του στόχο. Να οδηγήσει την Ρεάλ Μαδρίτης στην κορυφή, εκεί που δεν την άφησε να πατήσει πέρυσι ο Ολυμπιακός. Ο Νίκολα Μίροτιτς έχει ξεκινήσει την χρονιά εντυπωσιακά και το βραβείο του MVP της διοργάνωσης για τον μήνα Οκτώβριο αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Τα τμήματα υποδομής της Ρεάλ και τα "παράσημά" του

Ο γεννημένος στις 11 Φεβρουαρίου του 1991 αθλητής, μετακόμισε σε νεαρή ηλικία στην Μαδρίτη. Έκανε τα πρώτα του "σοβαρά" μπασκετικά βήματα στα τμήματα υποδομών της Ρεάλ και την σεζόν 2008-2009 ξεκίνησε να παίρνει χρόνο συμμετοχής στην ανδρική της ομάδα. Την περίοδο 2009-2010 έκανε το "αγροτικό" του στην Παλένσια, ομάδα της δεύτερης κατηγορίας, πριν επιστρέψει και αρχίσει να γίνεται σημαντικό μέλος της ομάδας που επένδυσε στο πληθωρικό του ταλέντο.

To 2011 και το 2012 κέρδισε τον τίτλο του κορυφαίου νεαρού αθλητή στην Euroleague, ενώ έχει κι άλλα σημαντικά "παράσημα" στο βιογραφικό του, όπως το χρυσό μετάλλιο με την εθνική ομάδα της Ισπανίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U-20 (το 2011 στο Μπιλμπάο), όταν αναδείχθηκε και MVP. Το ίδιο βραβείο πήρε πέρυσι στην ACB, καθώς οδήγησε την Ρεάλ στην κατάκτηση του τίτλου, ενώ ήταν στην κορυφαία πεντάδα και στην δεύτερη καλύτερη της Euroleague. Από διακρίσεις, άλλο τίποτα.

Προτίμησε την εθνική Ισπανίας από εκείνη της πατρίδας του

Ο Μίροτιτς επέλεξε να εκπροσωπήσει την Ισπανία και όχι το Μαυροβούνιο, την πατρίδα του. Γεννήθηκε στο Τίτογκραντ, αλλά γύρισε την πλάτη στην εθνική ομάδα της χώρας. Ήθελε να διεκδικήσει τίτλους, ήθελε νίκες και από τη στιγμή που μπορούσε να συμμετάσχει σε ένα σύνολο με έμπειρους παίκτες, άρπαξε την ευκαιρία. Ακόμη, πάντως, δεν έχει παίξει σε επίσημη διοργάνωση, καθώς πριν από δυο χρόνια την θέση του "νατουραλιζέ" την κέρδισε ο Σερτζ Ιμπάκα, ενώ φέτος προτίμησε να περιοριστεί σε ρόλο θεατή και δεν ταξίδεψε στο Eurobasket της Σλοβενίας.

Επιδόσεις για όσκαρ

Φέτος ο 22χρονος πάουερ φόργουορντ έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά και στα τρία πρώτα ματς της σεζόν, μετράει 16.3 πόντους με 71.4% στα δίποντα, 85.7% στα τρίποντα και 91.7% στις βολές. Κατεβάζει επίσης 6.3 ριμπάουντ, μοιράζει 1 ασίστ, κλέβει περίπου 2 μπάλες και κάνει 0.7 λάθη ανά 21 λεπτά συμμετοχής! Συνολικά έχει 49 πόντους με 10/14 δίποντα, 6/7 τρίποντα και 11/12 βολές, 19 "σκουπίδια", 3 ασίστ, 5 κλεψίματα, 2 λάθη και 3 μπλοκ. Για τους λάτρεις του Fantasy Challenge, δίνει 25.7 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά παιχνίδι! Που να έπαιζε και περισσότερο…

Αντίπαλοί του ήταν, βέβαια, η Ζαλγκίρις Κάουνας (εκτός έδρας), η Μπάμπεργκ και η Αρμάνι Μιλάνο (εντός έδρας), οπότε θα πρέπει να περιμένει κανείς και μερικά σκληρά ματς, απέναντι σε ομάδες που έχουν στόχο να φτάσουν τουλάχιστον μέχρι το Top-8. Ακόμη κι έτσι, οι αριθμοί του Μίροτιτς είναι πραγματικά εντυπωσιακοί.

Τον θέλουν οι Μπουλς, εκείνος θέλει ΝΒΑ, αλλά...

Θεωρητικά, ο Μίροτιτς είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος νέος παίκτης στην Ευρώπη και ένας από τους 4-5 κορυφαίους παίκτες της Euroleague. Για πόσο θα μείνει όμως στα μέρη μας και πότε θα πάρει τα ταλέντα του στο Σικάγο; Οι Μπουλς τον είχαν επιλέξει στο νούμερο 23 του Draft το 2011, ελπίζουν ότι θα τον κάνουν σύντομα δικό τους, αλλά πρέπει να έχουν υπομονή και να του προσφέρουν έναν σημαντικό ρόλο (θέση στην βασική πεντάδα) και ένα καλό deal για να τον πείσουν να αφήσει την Ρεάλ και την όμορφη Μαδρίτη.

Για την ακρίβεια, η ομάδα του Τομ Θίμποντο θα πρέπει να του δώσει ένα καλό συμβόλαιο και σίγουρα όχι τις αποδοχές του rookie. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να του προσφέρει ένα τετραετές εγγυημένο συμβόλαιο, πληρώνοντάς του την Mid Level Exception. Ο Μίροτιτς παίρνει αυτή τη στιγμή κάτι λιγότερο από δυο εκατομμύρια ευρώ, ενώ το μπάι-άουτ (το ποσό που πρέπει να πάρει η Ρεάλ Μαδρίτης για να τον αποδεσμεύσει) φτάνει τα 3.149.000 δολάρια! Από αυτά, οι Bulls μπορούν να δώσουν μόλις 550 χιλιάδες. Τα υπόλοιπα πρέπει να τα πληρώσει ο 22χρονος φόργουορντ από την τσέπη του.

Πως θα πειστεί να μετακομίσει στο Σικάγο; Αν οι Μπουλς του δώσουν την Mid Level Exception, τότε ο Μίροτιτς δεν θα χρειαστεί να δώσει παρά μόνο ένα μικρό ποσό (γύρω στις 210 χιλιάδες δολάρια) για να αποδεσμευτεί από την Ρεάλ. Αν η ομάδα του Σικάγο του δώσει την Mini Mid Level Exception, ένα ποσό δηλαδή που ξεκινάει από τα 3 εκατομμύρια δολάρια στον πρώτο χρόνο, τότε ο ταλαντούχος φόργουορντ πιθανότατα θα μείνει στην Ευρώπη, όπου μπορεί να βρει πολλά περισσότερα χρήματα. Στην Μαδρίτη, άλλωστε, δηλώνει ευτυχισμένος και είναι αρκετά έξυπνος για να μην δεχθεί… περικοπές.

Δεν τον πιέζουν οι "Ταύροι"

" Πιστεύουμε ότι μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα, είναι ένας πολύ, πολύ καλός μπασκετμπολίστας, όμως δεν θα τον φέρουμε εδώ λέγοντας ότι είναι ο διάδοχος οποιουδήποτε" σχολίασε πριν από μερικές μέρες ο παράγοντας των Μπουλς Τζον Πάξον στο ESPN Chicago και πρόσθεσε πως: " Πιστεύουμε ότι οι ικανότητές του και ο χαρακτήρας του ταιριάζουν σε εμάς. Όταν έρθει η ώρα, θα δέσει καλά με τους υπόλοιπους. Δεν θέλουμε να αισθανθεί την πίεση που ένιωσε ο Τόνι Κούκοτς όταν ήρθε στην ομάδα. Αυτό είναι το τελευταίο που θα θέλαμε να συμβεί! Ό,τι κι αν έχει πετύχει στην Ευρώπη, δεν μετράει στο ΝΒΑ, εδώ το παιχνίδι είναι διαφορετικό και θα πρέπει να περάσει από μια συγκεκριμένη διαδικασία".

Το πιθανότερο, πάντως, είναι να τον δούμε να φοράει την φανέλα των Μπουλς την σεζόν 2014-2015, όταν θα φύγει από το μισθολόγιο της ομάδας το βαρύ συμβόλαιο (14.3 εκατομμύρια δολάρια) του Λούολ Ντενγκ. Αλλιώς, έναν χρόνο αργότερα, όταν βγει στην αγορά των φρι έιτζεντ και ο Κάρλος Μπούζερ που έχει λαμβάνειν 32.1 εκατομμύρια μέχρι το καλοκαίρι του 2015.

Μέχρι τότε, ο Μίροτιτς θα είναι ο φόβος και ο τρόμος αντιπάλου. Κι εμείς τυχεροί που θα βλέπουμε τις παραστάσεις του στα μέρη μας. Αρκεί, φυσικά, να τις δίνει απέναντι σε οποιαδήποτε ομάδα, πλην του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Η έστω να χάνει κάθε φορά που βρίσκεται στον δρόμο των "αιωνίων"...

Για σχόλια και ανταλλαγή απόψεων, ακολουθήστε μας στο Twitter @harris_stavrou

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ