OPINIONS

Μήνυμα από Σπανούλη και Ολυμπιακό

Μήνυμα από Σπανούλη και Ολυμπιακό
EUROKINISSI

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια του Ολυμπιακού, του Σπανούλη και των συμπαικτών του να επιστρέψουν δυναμικά.

Πολλές φορές πρέπει να ακούμε τι λένε και οι προπονητές. Μάλλον, κάθε φορά … έπρεπε να διαβάζουμε τι λένε και πολύ περισσότερο τι εννοούν. Πρόσφατα ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, θέλοντας να εξηγήσει γιατί η ομάδα του παρουσιάζει διαρκή σκαμπανεβάσματα είχε σχολιάσει: "Δεν έχουμε καθίσει δυο-τρεις μέρες να κάνουμε μια προπόνηση. Με τόσους τραυματισμούς, είναι λογικό να έχουμε αυτά τα πάνω-κάτω…"

Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε με το ταξίδι του στο Βελιγράδι για το ματς με τον Ερυθρό Αστέρα ένα βαρύ πρόγραμμα με συνεχόμενα ταξίδια. Γνώρισε και στραπάτσα, που τον κλόνισαν, τον έφεραν σε αγωνιστικά αδιέξοδα.

"Αυτές οι ήττες μας έφεραν ακόμη πιο κοντά σαν ομάδα" πρόσθεσε ο προπονητής των "ερυθρολεύκων". Ο Ολυμπιακός ήθελε να αφήσει πίσω του τις "κακές μέρες" που προηγήθηκαν. Εν μέρει έδειξε ότι έχει δουλέψει και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, που έγινε σε … ιδιαίτερες συνθήκες.

Αλλά κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, ο Ολυμπιακός ήταν εκτυφλωτικός . Όχι μόνο ζευγάρωσε τις νίκες επί της ομάδας του Ομπράντοβιτς, άρα έχει το απόλυτο αβαντάζ απέναντι στους Τούρκους (και τους θέλει σε κάποια … ισοβαθμία, αν προκύψει) αλλά έκανε ένα βήμα παραπάνω για να φτάσει εκεί που θέλει.

Εντάξει, δεν θα έχει κάθε βράδυ, από δω και πέρα, 13/17 τρίποντα (!) ο Ολυμπιακός. Ακόμη όμως κι αυτή η φανταστική επίδοση δείχνει ένα-δυο πραγματάκια.

ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΤΑΛΕΝΤΟ

Πρώτον ότι ο Ολυμπιακός έχει και επιθετικό ταλέντο. Λίγο έλειψε να το ξεχάσουμε παρακολουθώντας τα τελευταία του παιχνίδια, αν και η ομάδα στο νικηφόρο σερί της είχε ξαναβάλει 92 πόντους στην Κίμκι και 88 στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αλλά η επίθεσή του πέραν των σουτ που βγήκαν χάρη στην καλή κυκλοφορία της μπάλας, βασίστηκε και στο τρανζίσιον, πηγάζοντας από το πώς παίζει στην άμυνα. Το ότι ο Ολυμπιακός έτρεξε στο παρκέ, έβγαλε αιφνιδιασμούς και εύκολα καλάθια οφείλεται στο ότι είχε μπλοκάρει στα μετόπισθεν τα ατού της Φενέρ. Σλούκας, Γουαναμέικερ, Ντατόμε και Βέσελι, ουσιαστικά η δύναμη πυρός των αντιπάλων, έπεσαν σε βράχο. Ή μάλλον … βράχους. Ο Ολυμπιακός επιτέθηκε συνήθως σε άμυνα με ανισορροπία, καθώς οι Τούρκοι προσπαθούσαν να προλάβουν … χωρίς να φτάνουν. Ο Ντίξον ήταν η μοναδική απειλή, αλλά μόνος του δεν μπορούσε να νικήσει τους Πειραιώτες.

Μήνυμα από Σπανούλη και Ολυμπιακό
EUROKINISSI

Κι έτσι μετά από καιρό ο κόσμος της ομάδας είδε τον Ολυμπιακό που όχι μόνο κερδίζει, αλλά μπορεί - στο τέλος της βραδιάς – να σε αφήσει χορτασμένο από μπάσκετ .

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΘΕΑΤΡΟ …

Γεμάτο το ΣΕΦ, ναι. Ο κόσμος στάθηκε στο πλευρό της ομάδας σε μια δύσκολη στιγμή, αλλά μεταξύ μας η έδρα του Ολυμπιακού έχει χάσει, πολύ καιρό τώρα, τη ζεστασιά της. Την βοήθεια που χρειάζεται ένας γηπεδούχος, για να κάνει τις μικρές και μεγάλες υπερβάσεις.

Παίζει καταπληκτικά στο πρώτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός, βάζει 33 πόντους, δεν χάνει σχεδόν ούτε σουτ. Σε άλλες πόλεις, σε άλλα γήπεδα, η εξέδρα θα χοροπηδούσε. Στο Ειρήνης και Φιλίας όχι.

Κι όταν η Φενέρ άρχισε την αντεπίθεσή της, ξεκίνησε και η … μουρμούρα. Ειδικά τις στιγμές που ο Τόμπσον, φάνηκε να μπλοκάρει, κάνοντας παιδαριώδη για την κλάση του σφάλματα.

Τελειώνει ο αγώνας, έχει νικήσει ο Ολυμπιακός με +25 πόντους, αλλά το μυαλό μένει κολλημένο: "Ναι, αλλά πρέπει να γίνει μια αλλαγή".

Στον Ολυμπιακό διυλίζουν τον κώνωπα περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται. Κι αυτό, πολλές φορές υποχρεώνει ακόμη και σε βραδιές όπου η ομάδα πετυχαίνει τεράστιες νίκες να υπάρχει κριτική για τους … παίκτες που υστέρησαν.

ΕΒΓΑΛΕ ΒΡΩΜΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ…

Και οι περισσότεροι ζητάνε επίμονα το κεφάλι του Βασίλη Σπανούλη. Να φύγει, να πάει σπίτι του να παίζει με τα παιδάκια του, το λιγότερο που ακούστηκε όλες αυτές τις μέρες.

Ναι, ο αρχηγός του Ολυμπιακού είναι στα 36, κανείς δεν τα έχει βάλει με το χρόνο. Μόνο, που όσοι μιλάνε και μιλάμε για τον Σπανούλη, θα πρέπει να θυμόμαστε πάντοτε ποιος είναι, τι έχει κάνει και πόσο τεράστιος είναι ο αθλητικός του εγωισμός.

Μήνυμα από Σπανούλη και Ολυμπιακό
EUROKINISSI

Λένε ότι σε αυτό το ματς ο Βασίλης κοίταξε περισσότερο το σκοράρισμα, από τη δημιουργία. Λάθος. Έδωσε τόσο καλά (και τόσο γρήγορα) την πρώτη πάσα, που συνήθως η άμυνα της Φενέρ "πιανόταν σε επιχείρηση παγίδας" να κλείσουν τον άσσο του Ολυμπιακού.

Απ’ αυτές τις πάσες βγήκαν τα περισσότερα ελεύθερα τρίποντα, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο.

Κάπως έτσι ο Σπανούλης μας έδειξε ότι όχι μόνο δεν είναι ξωφλημένος, αλλά μπορεί να ανταποκριθεί ιδανικά στο ρόλο, που ανεβάζει την ομάδα του, ένα επίπεδο πιο πάνω. Άρα… ξέρει να διαβάζει και ο ίδιος τις αδυναμίες του, προσπαθώντας να τις βελτιώσει, όσο γίνεται περισσότερο…

Ο ΣΤΡΕΛΝΙΕΚΣ ΣΑΣ (ΞΑΝΑ)ΧΑΙΡΕΤΑΕΙ

Ο Σπανούλης να γυρίσει καλά την μπάλα, ο Παπανικολάου με τον Πρίντεζη σε υψηλά στάνταρ, ο Μάντζαρης σε καλό αμυντικό ρόλο (αλλά και ικανός να χτυπήσει τις επιθέσεις του πάνω στον Ντίξον, όταν έπρεπε) ο Ολυμπιακός ξαναβρήκε (κι αυτό είναι πολύ σημαντικό) και τον καλό Γιάνις Στρέλνιεκς. Αν το χέρι του Λετονού επανέλθει σε όσα είχε δείξει στο πρώτο μισό της χρονιάς, οι "ερυθρόλευκοι" δεν πρέπει να φοβούνται.

Μήνυμα από Σπανούλη και Ολυμπιακό
EUROKINISSI

Στα συν και η επιστροφή του Μακ Λιν, που έβγαλε τα σπασμένα και από την πρόωρη έξωσή του από το παρκέ (λόγω φάουλ) στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ

Το να μη χάνει στο γήπεδό του είναι πολύ σημαντικό. Ο Ολυμπιακός ξέρει ότι κερδίζοντας μόνο στο ΣΕΦ, θα έχει πλεονέκτημα έδρας και στα πλέι-οφ . Πιο σημαντικό είναι να ξαναβρίσκει τον εαυτό του. Με τη Φενέρ έκανε αποφασιστικό βήμα για να επιστρέψει…

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ