EUROLEAGUE

Αναντόλου Εφές: Τα χρήματα, οι επενδύσεις και η προσπάθεια με φόντο το φάιναλ-φορ

Αναντόλου Εφές: Τα χρήματα, οι επενδύσεις και η προσπάθεια με φόντο το φάιναλ-φορ

Η Εφές ξεκίνησε με πολλές φιλοδοξίες για ακόμα μία φορά τη φετινή σεζόν και παρά τα σκαμπανεβάσματα που δεν εμπνέουν σε καμία περίπτωση σιγουριά βρίσκεται ένα βήμα από εκεί που είχε θέσει τον δικό της πήχη στην αρχή της σεζόν (videos)...

Η Αναντόλου Εφές σε μία χρονιά που ξεκίνησε - και συνεχίζεται - με πολλά σκαμπανεβάσματα κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόκριση της για τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας για τρίτη φορά στην ιστορία της.

Η ομάδα του κορυφαίου κατά γενική ομολογία Τούρκου προπονητή, Οκτάι Μαχμουτί τερμάτισε στην τρίτη θέση του Ε' Ομίλου και βρέθηκε στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Τις προηγούμενες δύο φορές που η Εφές, ως Εφές Πίλσεν και όχι ως Αναντόλου Εφές πήρε τα "εισιτήριο" για τα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ήταν το 2000 και το 2005, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και τη σεζόν 2000-01 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά της Σουπρολίγκας.

Το 2000 η Εφές με παίκτες, όπως οι Μπέσοκ, Ντρόμπνιακ, Τούρκογλου, Ονάν, Μουλαομέροβιτς, Κουτλουάι και προπονητή τον Αργκίν Αταμάν έφτασε μέχρι και το φάιναλ-φορ της Θεσσαλονίκης, όπου ηττήθηκε στα ημιτελικά από τον Παναθηναϊκό με 81-71 για να επικρατήσει στον μικρό τελικό της Μπαρτσελόνα με 75-69. Η δεύτερη φορά των Τούρκων κατάφεραν να περάσουν στα πλέι οφ ήταν τη σεζόν 2004-05, χωρίς όμως να πάρουν και την πρόκριση για το φάιναλ-φορ της Μόσχας.

Αντίπαλος και πάλι ο Παναθηναϊκός, ο οποίος στα προημιτελικά της διοργάνωσης απέκλεισε τους Τούρκους. Από τότε η Εφές έφτανε μέχρι το "Top-16" της διοργάνωσης, χωρίς να μπορούσε να κάνει ακόμα ένα βήμα πιο μακριά στην διοργάνωση. Τα τελευταία τρία χρόνια, πάντως οι ιθύνοντες της ομάδας επένδυσαν μεγάλα ποσά και προσπάθησαν να οδηγήσουν τον σύλλογο στην ελίτ της Ευρώπης. Παράλληλα, με την Εφές κι άλλες τουρκικές ομάδες δυνάμωσαν τα ρόστερ τους με στόχο ένα φάιναλ-φορ.

Οι Κροίσοι των στενών του Μαρμαρά...

Η Εφές τόσο πέρυσι, όσο και πρόπερσι έφτασε μέχρι τους 16 της Ευρωλίγκας, χωρίς να καταφέρει να βρεθεί στα προημιτελικά και να διεκδικήσει με αξιώσεις την είσοδο της στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ηπείρου. Οι Τούρκοι επένδυαν πολλά χρήματα, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να βρουν τη συνταγή της επιτυχίας. Το καλοκαίρι που μας πέρασε ο αρχηγός των Τούρκων, Κερέμ Τουντσερί μ τον Ομέρ Ονάν της Φενέρμπαχτσε μας είχαν μιλήσει για το άνοιγμα των συλλόγων, τονίζοντας πώς το λάθος που γίνεται είναι στους προπονητές.

Οι ομάδες, δηλαδή επενδύουν χρήματα σε παίκτες, όμως αλλάζουν τους προπονητές σαν τα... πουκάμισα. Φέτος, την τεχνική ηγεσία της Εφές ανέλαβε ο Οκτάι Μαχμουτί, ο οποίος οδήγησε την ομάδα στα προημιτελικά της κορυφαιας διασυλλογικής διοργάνωσης. Τα τελευταία χρόνια ήρθαν στην ομάδα παίκτες, όπως οι Σαβάνοβιτς, Βούγιασιτς και Φάρμαρ, οι οποίοι με εξαιρετικά ποιοτικούς αθλητές σαν τους Λούκας, Ερντέν και Τουντσερί κατάφεραν να φέρουν στο προσκήνιο παρά τα πολλά σκαμπανεβάσματα την ομάδα.

Οι Μαχμουτί ήταν ο τελευταίος προπονητής που πήγε σε ένα φάιναλ-φορ μία τουρκική ομάδα πριν από 12 χρόνια και όλοι στον σύλλογο ελπίζουν ότι θα καταφέρει να το επαναλάβει. Η Εφές ξεκίνησε με ήττα τις υποχρεώσεις της στη φετινή Ευρωλίγκα, καθώς ηττήθηκε εκτός έδρας από τη Μιλάνο με 80-75. Παρόλα αυτά, μπήκε στον δρόμο των επιτυχιών με τρεις διαδοχικές νίκες απέναντι σε Ολυμπιακό, Τσεντεβίτα και Κάχα Λαμποράλ για να κλείσει τελικά τις υποχρεώσεις της στην πρώτη φάση με ρεκόρ 5-5, τερματίζοντας στην τρίτη θέση.

Η αναμέτρηση, μάλιστα με τον Ολυμπιακό για την δεύτερη αγωνιστική της πρώτης φάσης ίσως είναι και η καλύτερη φετινή εμφάνιση των Τούρκων στην Ευρωλίγκα, καθώς νίκησαν την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα με 98-72 , έχοντας εξαιρετικά ποσοστά. Η Εφές είχε κλείσει το πρώτο δεκάλεπτο με 30-13, ενώ στο ημίχρονο ήταν μπροστά με 22 πόντους (54-32), φτάνοντας τελικά χωρίς δυσκολίες στο θετικό αποτέλεσμα.

Στο "Top-16" η Εφές ξεκίνησε πάλι με ήττα, αυτή την φορά απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας (90-71) για να κάνει στη συνέχεια ένα σερί επτά διαδοχικών νικών. Ακολούθησε η ήττα από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, οι νίκες με Άλμπα και Μπάμπεργκ για να αρχίσει να... ξεφουσκώνει τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές, αφού ηττήθηκε από την Ζαλγκίρις στο Κάουνας (79-71), την Μάλαγα στην Κωνσταντινούπολη (70-64) και την Ρεάλ στη Μαδρίτη (86-66), Έτσι, τερμάτισε στην τρίτη θέση που την έφερε αντίπαλο με μειονέκτημα έδρας στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Στο στρατόπεδο των Τούρκων πλέον θέλουν να αφήσουν πίσω τους τον τρόπο, με τον οποίο τελικά κατάφεραν να φτάσουν στα προημιτελικά και να επικεντρωθούν στις αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό. Γνωρίζουν πώς πλέον βρίσκονται ένα βήμα μακριά από τον μεγάλο τους στόχο που δεν είναι άλλος από το "εισιτήριο" για το φάιναλ-φορ του Λονδίνου. Φέτος κόντρα στους Πειραιώτες η Εφές μετράει μία νίκη στην Τουρκία και μία ήττα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Εκεί όπου θα επιδιώξει να πάρει ένα εκτός έδρας θετικό αποτέλεσμα για να κάνει το "μπρέικ" και να μεταφέρει τη σειρά στην Κωνσταντινούπολη.

Το έργο τους, βέβαια μόνο εύκολο δεν είναι, όμως όλοι στην ομάδα αισθάνονται σίγουροι ότι είναι σε θέση να κάνουν τη ζημιά στον Ολυμπιακό. " Πηγαίνουμε παιχνίδι με το παιχνίδι για να φτάσουμε όσο πιο μακριά μπορούμε στην διοργάνωση. Πλέον είμαστε στα προημιτελικά. Αν καταφέρουμε και πάρουμε την πρόκριση για το φάιναλ-φορ θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι ανεβήκαμε επίπεδο, κάτι για το οποίο προσπαθούμε", έλεγαν ιθύνοντες της ομάδας.

Όσον αφορά, πάντως τα οργανωτικό κομμάτι η ομάδα χρόνο με τον χρόνο εξελίσσεται όλο και περισσότερο, ψάχνοντας τρόπους να τραβήξει ακόμα περισσότερο κόσμο στο γήπεδο. Αποκορύφωμα ήταν το εξαιρετικό διαφημιστικό του συλλόγου, με τον τζένεραλ μάνατζερ των Τούρκων, Ενγκίν Οζερχούν να μας μιλάει για το πολύ έξυπνο πρότζεκτ της ομάδας του.

Η τελευταία νίκη της Εφές στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας χρονολογείται τη σεζόν 2006-07. Τότε οι Τούρκοι είχαν νικήσει με 91-71. Από τότε ακολούθησαν τα παιχνίδια της σεζόν 2009-10 με τους "ερυθρόλευκους" να παίρνουν τη νίκη με 105-90 για την πρώτη φάση της Ευρωλίγκας και το περυσινό θετικό αποτέλεσμα για το "Top-16" (83-65). Να προσθέσουμε ότι στην αναμέτρησης της πρώτης φάσης της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ο Ολυμπιακός είχε πάρει τη νίκη με 75-53 στο ΣΕΦ.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ