THE SPORTS ECONOMIST

Παναθηναϊκός, μεταγραφές: Το ελληνικό παρελθόν του Νεμάνια Μακσίμοβιτς

Ο Νεμάνια Μακσίμοβιτς
Ο Νεμάνια Μακσίμοβιτς 2022 DARKO BANDIC/AP IMAGES

Ουσιαστικά όσο καιρό παίζει ποδόσφαιρο επαγγελματικά, η νέα προσθήκη του Παναθηναϊκού, ο Νεμάνια Μακσίμοβιτς συνδέθηκε κατά καιρούς, άλλοτε επιφανειακά, άλλοτε κάθε άλλο, με λογιών λογιών σκέψεις, επιθυμίες, σχέδια και ενίοτε και προσπάθειες για να έρθει στην Ελλάδα.

Αρκετές ήταν οι φορές στο παρελθόν που το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού, ο Νεμάνια Μακσίμοβιτς, όσο ήταν τουλάχιστον… προσβάσιμος βάσει αγωνιστικού στάτους, είχε απασχολήσει ελληνικές ομάδες.

Καταγράφηκε για πρώτη φορά στα σχετικά κιτάπια λόγω της παρουσίας του στην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια u20 του 2015 εθνική ομάδα της Σερβίας, όταν με δικό του γκολ στην παράταση του τελικού εκείνης της διοργάνωσης, οι "πλάβι" επικράτησαν της Βραζιλίας και κέρδισαν τον τίτλο.

Τότε, μετρούσε μήνες μόνο στην Αστάνα του Καζακστάν, έχοντας τον προηγούμενο Φεβρουάριο μετακομίσει εκεί από την σλοβένικη Ντομζάλε (έναντι 2 εκατ. ευρώ…). Εκείνο το καλοκαίρι, ο Ολυμπιακός απέκτησε τον – παγκόσμιο πρωταθλητή πια – Σάσα Ζντίελαρ, ενώ από εκείνη την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, στο ελληνικό πρωτάθλημα αγωνίζονται πλέον οι Αντρίγια Ζίβκοβιτς και Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς.

Η διερεύνηση του Ολυμπιακού και η Βαλένθια

Η δεύτερη και σαφώς πιο συγκεκριμένη φορά που το όνομα του Μακσίμοβιτς αναδείχτηκε και σε επίπεδο ενδιαφέροντος, αλλά και ρεπορταζιακά, ήταν περίπου ενάμιση χρόνο αργότερα. Ολυμπιακός και Αστάνα συνυπήρξαν σε όμιλο του Europa League (2016-17), o 21χρόνος τότε Σέρβος δεν είχε αγωνιστεί στο παιχνίδι των δύο ομάδων στο "Καραϊσκάκης»" ωστόσο το επιτελείο των "ερυθρόλευκων" (στον πάγκο τότε ο Πάουλο Μπέντο) ήταν ενημερωμένο για την πρόοδο και την εξέλιξή του στην πρωταθλήτρια Καζακστάν.

Ρεπορτάζ μάλιστα της εποχής ήθελαν τον Μακσίμοβιτς να τσεκάρεται δια ζώσης στην αναμέτρηση των δύο ομάδων στην Astana Arena, στις 3/11/2016. Ο Σέρβος ήταν αναντικατάστατος (για την ιστορία, 1-1 έληξε), ωστόσο παρότι όντως υπήρξε διερεύνηση εκ μέρους του Ολυμπιακού, φάνηκε γρήγορα πως δεν μπορούσε να υπάρξει πρόσφορο έδαφος.

Κάτι οι απαιτήσεις της Αστάνα – για ποδοσφαιριστή που και το συμβόλαιό του ολοκληρώνονταν το επόμενο καλοκαίρι ζητούσε πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ –, αλλά κυρίως η ιεράρχηση του ίδιου του Σέρβου μέσου, ο οποίος εκείνη την εποχή δεν «έβλεπε» ελληνικό πρωτάθλημα, ξεκαθάρισαν πολύ γρήγορα το τοπίο.

Ο Μακσίμοβιτς δικαιώθηκε για την προτίμησή του, η Αστάνα όχι για την τιμολόγησή της καθώς το καλοκαίρι του ’17, τον απέκτησε ως ελεύθερο η Βαλένθια (ένα συμβολικό και μόνο ποσό πήγε στην Αστάνα, περίπου 300.000 ευρώ), με τον "Μάξι" να κάνει το άλμα στη La Liga υπογράφοντας πενταετές συμβόλαιο στις «νυχτερίδες».

Φάνηκε όμως από νωρίς πως και το τότε περιβάλλον των Λεβαντίνων δεν ήταν ευνοϊκό για την ανάδειξη ενός project όπως αποτελούσε τότε ο διεθνής πια Σέρβος, αλλά και ο ίδιος δεν ήταν έτοιμος για μια τόσο άμεση αναβάθμιση στην καριέρα του.

Από την επόμενη λοιπόν κιόλας μεταγραφική περίοδο, του Ιανουαρίου πια του ’18, η Βαλένθια έψαχνε ομάδα για να τον παραχωρήσει δανεικό. Ο Ολυμπιακός τότε (νιόφερτος στον πάγκο του ο Όσκαρ Γκαρθία) αναζητούσε μεταξύ άλλων δεξιό μπακ, καθώς ο Ντιόγκο Φιγκέιρας είχε επιστρέψει στην Μπράγκα.

Σε περίοπτη θέση μεταξύ των εξεταζόμενων επιλογών ήταν και ο Νάτσο Βιδάλ της Βαλένθια. Στο πλαίσιο των ατελέσφορων όπως αποδείχτηκε συζητήσεων μιας και δεν υπήρχε επαρκής χρόνος για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, το όνομα του Μακσίμοβιτς έπεσε στο τραπέζι από την πλευρά του ισπανικού συλλόγου, χωρίς όμως τίποτα παραπάνω.

Το επόμενο καλοκαίρι, ο Βιδάλ επανεμφανίστηκε στην καθημερινότητα των ερυθρόλευκων, χωρίς τελικά ούτε και τότε να προχωρήσει. Πάλι η Βαλένθια επιδίωξε να φέρει στο προσκήνιο την περίπτωση του Μακσίμοβιτς, ωστόσο λογάριαζε χωρίς τον ίδιο, ο οποίος ήθελε να παραμείνει αποκλειστικά και μόνο στην Ισπανία ώστε να προσαρμοστεί στα εκεί ποδοσφαιρικά δεδομένα.

Η δυναμική κίνηση του ΠΑΟΚ

Δανεισμό προσδοκούσε ο Σέρβος, πώληση του προέκυψε, με τη Χετάφε, καταμεσής του καλοκαιριού (2018) να τον παίρνει στη Μαδρίτη, υπογράφοντας εξαετές συμβόλαιο. Αγωνιστικά η επιλογή του μπορεί να μην βγήκε στη Βαλένθια, αποδείχτηκε όμως επικερδής μιας και σε έναν μόλις χρόνο από την άφιξη του στο "Μεστάγια" χωρίς καν ο Μακσίμοβιτς να αγωνίζεται, από ένα ποδοσφαιριστή που είχε αποκτήσει ως ελεύθερο εισέπραξε 5,5 εκατ. ευρώ διατηρώντας (ακόμη σε ισχύ) και ποσοστό μεταπώλησης 30%.

Στη Χετάφε ο Μακσίμοβιτς απέδειξε τη δυναμική του και εξελίχθηκε σε αναντικατάστατο στέλεχος των Μαδριλένων. Ώσπου το περασμένο καλοκαίρι προέκυψε το πιο έντονο – ως τότε – φλερτ του με ελληνική ομάδα.

Ο ΠΑΟΚ αναζητώντας διάδοχο του Ντόουγκλας Αουγκούστο κινήθηκε δυναμικά και αξιοποιώντας (και) την ουσιαστικά οικογενειακή σχέση του "Μάξι" με τον Ζίβκοβιτς, συμφώνησε τόσο με τη Χετάφε όσο και με τον ίδιο τον Σέρβο.

Το συμφωνηθέν αντίτιμο όμως (άγγιξε τα 4 εκατ. ευρώ) θεωρήθηκε στο τελικό ζύγι υπερβολικό για έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος έμπαινε στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, το deal κατόπιν απόφασης ιδιοκτήτη "τσάκισε" και ο ΠΑΟΚ στράφηκε τελικά στους δανεισμούς των Μάρκος Αντόνιο και Σουαχίλο Μεϊτέ.

Και μερικούς μήνες αργότερα πια ο Μακσίμοβιτς, ύστερα από διάφορα επεισόδια, κατέληξε τελικά – στο προφανώς πιο έντονο όλων – να συμφωνεί τελικά να έρθει στην Ελλάδα (το ακριβώς πότε μένει πλέον να ξεκαθαριστεί) για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, του τελευταίου όσων κατά καιρούς ασχολήθηκαν με την περίπτωση του.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ