ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Ο Φρίντρικσον που έγινε Γουέστμπρουκ

Ο Φρίντρικσον που έγινε Γουέστμπρουκ
@BASKETBALLCL

Ο Έλβαρ Φρίντρικσον τίναξε την μπάνκα στον αέρα με το triple-double figure που πέτυχε στην Κωνσταντινούπολη και ο Βασίλης Σκουντής ανατρέχει σε ανάλογα... οργασμικά κατορθώματα στα χρονικά του ελληνικού μπάσκετ.

Καημό και απωθημένο το ‘χα εδώ και χρόνια να μεταδώσω έναν αγώνα, εκτός του NBA, στον οποίο κάποιος παίκτης θα με έστελνε σούμπιτο στους φακέλους με τα αρχεία μου!

Εξαιρώ το NBA διότι εκεί τα triple-double figures τα έχουν για πρωινό και πάντως είναι συνηθισμένα επιτεύγματα, πολλώ δε μάλλον όταν εμφανίζονται στη σκηνή συνήθεις ύποπτοι που φημίζονται για τον πλουραλισμό τους, όπως ο Νίκολα Γιόκιτς, ο Ντομάντας Σαμπόνις και ο Λούκα Ντόντσιτς.

Στέκομαι σε αυτούς τους τρεις διότι πέτυχαν διψήφιο νούμερο από δαύτα στην περυσινή σεζόν, μάλιστα ο... γαλαζοαίματος σταβλάρχης από το Σόμπορ οσονούπω θα προσπεράσει τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και τον Τζέισον Κιντ και θα μοστράρει την αφεντομουτσουνάρα του στο Νο 4 πίσω από τον άπαικτο Ράσελ Γουέστμπρουκ που το τερμάτισε για τα καλά τα προηγούμενα χρόνια τον Οσκαρ Ρόμπερτσον και τον Μάτζικ Τζόνσον.

Η ρημάδα η 10η ασίστ!

Εδώ στα (ευρωπαϊκά) καθ’ ημάς αυτές οι επιδόσεις με τα διψήφια νούμερα σε τρεις διαφορετικές στατιστικές κατηγορίες σπανίζουν και γι’ αυτό, όποτε συμβαίνουν, γίνεται ένας χαμούλης!

Το ένιωσα αυτό χθες το βράδυ μεταδίδοντας τον αγώνα Γαλατασαράι - ΠΑΟΚ και μάλιστα επειδή δεν εξελίχθηκε σε θρίλερ, αλλά σε μια κυριαρχική εμφάνιση και άνετη επικράτηση του Δικεφάλου του Βορρά, μπήκα από νωρίς και ασμένως στο τριπάκι του Φρίντρικσον.

Κυριεύθηκα κιόλας από την αγωνία κι όσο αργούσε η δέκατη ασίστ, αναρωτιόμασταν με τον Ανδρέα Πιστιόλη ο οποίος βρισκόταν δίπλα μου για να σχολιάζει το ματς, εάν το είχαν πάρει χαμπάρι στον πάγκο του ΠΑΟΚ και αν του το μαρτυρούσαν για να τη δώσει τη ρημάδα!

Εδέησε να τη μοιράσει δέκα δευτερόλεπτα προτού ακουσθεί η κόρνα της λήξης και άνοιξα σαμπάνιες!

Η ραψωδία του Φρίντρικσον

Ο μικρός το δέμας, αλλά δαιμόνιος Ισλανδός γκαρντ σφράγισε με εμφατικό και εντυπωσιακό τρόπο τη μεγάλη νίκη του Δικεφάλου του Βορρά στην πρεμιέρα της εφετινής σεζόν του Basketball Champions League αφήνοντας στο παρκέ του Sinan Erdem Dome το αποτύπωμα 19 πόντων, 11 ριμπάουντ και 10 ασίστ.

Κανονική ραψωδία, ούτε λόγος να γίνεται!

Πρόκειται μόλις για το τρίτο τέτοιο κατόρθωμα στην οκτάχρονη ιστορία του BCL, ενώ πλέον το ελληνικό μπασκετικό έθνος μπορεί να καμαρώνει διότι έχει να επιδείξει από ένα στις τρεις κορυφαίες υφιστάμενες διασυλλογικές διοργανώσεις της Ευρώπης!

Από δήμιος, ήρωας του ΠΑΟΚ

Αυτή τη φάμπρικα την άνοιξε ο Νικ Καλάθης, τη συνέχισε ο Βαγγέλης Μάντζαρης και το καλό τρίτωσε χθες το βράδυ με δράστη το... σαμιαμίδι από το εξωτικό Ρεϊκιάνεσμπερ!

Α, για να μην το ξεχάσω: στην προκειμένη περίπτωση επιβεβαιώνεται αυτό που λέμε ότι "αν δεν μπορείς να νικήσεις κάποιος, προσπάθησε να τον κάνεις σύμμαχο σου".

Το εννοώ διότι ο λεγάμενος πέρυσι αγωνιζόταν στη Ρίτας Βίλνιους η οποία απέκλεισε τον ΠΑΟΚ στη φάση των Play-Ins του Basketball Champions League, μάλιστα στο τρίτο και καθοριστικό ματς σκόραρε 12 πόντους, πήρε τρία ριμπάουντ, μοίρασε έξι ασίστ και έκανε και ένα κλέψιμο.

Χθες όμως βρέθηκε στην "In the zone" φάση όπως την όριζε ο Μάικλ Τζόρνταν και μιλάμε ότι ξεσάλωσε!

Για να μη μένουν κενά στη διήγηση και σε ό,τι αφορά τα προηγούμενα και σχετικώς νωπά triple-double figures που έχουν πετύχει παίκτες ελληνικών ομάδων σε αγώνες των Κυπέλλων Ευρώπης, ιδού τα πειστήρια, με διευθύνσεις και ονόματα!

Οι δαίμονες του Καλάθη

Στις 4 Απριλίου του 2019 στο ΟΑΚΑ είχε κάνει τον δικό του σαματά και συνάμα ξόρκισε τους δαίμονες του ο Νικ Καλάθης με 11 πόντους, 12 ριμπάουντ και 18 ασίστ στον αγώνα της EuroLeague ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την Μπουντούτσνοστ.

Αυτή την επίδοση ο νυν πόιντ γκαρντ της Φενέρμπαχτσε την κυνηγούσε χρόνια και ζαμάνια και εκείνο το βράδυ εδέησε επιτέλους να εκπληρώσει το ποθημένο που του είχε γίνει εμμονικό απωθημένο!

Το κουβάλαγε από το NCAA, όπου είχε αξιωθεί να το πετύχει δυο φορές: στις 22 Μαρτίου του 2008 κόντρα στο Κρέιτον με 11 πόντους (2/6δ/. 1/1τρ., 4/5β.), 13 ριμπάουντ και 11 ασίστ σε 31 λεπτά και στις 29 Ιανουαρίου του 2009 απέναντι στο Τζόρτζια με 20 πόντους (3/5δ., 4/5τρ., 2/2β.), 13 ριμπάουντ και 10 ασίστ.

Τον πούλησε η μπάλα

Στην Ευρώπη το είχε πλησιάσει πολλές φορές, αλλά δυο από δαύτες χρήζουν ειδικής αναφοράς...

Στις 26 Οκτωβρίου του 2016 στη Βαμβέργη, όπου έκανε το ντεμπούτο του στον πάγκο του Παναθηναϊκού ο Τσάβι Πασκουάλ, ο Καλάθης τελείωσε το ματς με 13 πόντους, 11 ριμπάουντ και 9 ασίστ: η δέκατη γλίστρησε μέσα από τα χέρια του Κέι Σι Ρίβερς που τον… πούλησε διότι αστόχησε στο σουτ από την πάσα του Νικ, ο οποίος όμως επενέβη ως από μηχανής θεός, γράπωσε το επιθετικό ριμπάουντ, σκόραρε και οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην απόδραση από τα λαγούμια της Brose Arena.

"Ένα ριμπάουντ ρε χαζέ"

Στις 16 Νοεμβρίου του 2017 στο Sinan Erdem Dome, με μια επική εμφάνιση του ο Καλάθης είχε οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στη νίκη επί της Εφές με 82-81, σκοράροντας το νικητήριο τρίποντο στα 48 δευτερόλεπτα και κάνοντας σούμα 29 πόντους, 10 ασίστ και 9 ριμπάουντ, με αποτέλεσμα να τον κράξει δημοσίως το… αίμα του!

Με το που ακούστηκε η κόρνα της λήξης ο πρεσβύτερος αδερφός του (πρώην παίκτης του Aμαρουσίου, του Κολοσσού Ρόδου και του Παναθηναϊκού) Πατ Καλάθης τον ξεφώνισε στο Instagram με το εξής σχόλιο: "Πάρε ένα ριμπάουντ ρε χαζέ. Αυτή είναι η απόλυτη τεμπελιά"!

Το κρίμα του Μάντζαρη

Τη σκυτάλη από τον Καλάθη πήρε στις 10 Δεκεμβρίου του 2020 στη Λιουμπλιάνα ο Βαγγέλης Μάντζαρης, ο οποίος το διέπραξε στον αγώνα του Προμηθέα με την Τσεντεβίτα, στο πλαίσιο του EuroCup.

Εκείνο το βράδυ ο Περιστεριώτης γκαρντ "έγραψε" 12 πόντους, 10 ριμπάουντ και 10 ασίστ, ωστόσο αυτό το triple-double figure δεν απέβη η αναγκαία και ικανή συνθήκη ώστε να αποτραπεί η ήττα των Πατρινών. Ποιος είχε πετύχει το τελευταίο triple-double figure του ελληνικού μπάσκετ πριν από τον Φρίντρικσον; Καλή ερώτηση, απλώς χρήζει μιας αλλαγής... φύλου και αριθμού, διότι ο ενικός δεν αρκεί!

Cherchez les femmes

Το γράφω αυτό διότι πρόκειται για δυο γυναίκες!

Στις 13 Φεβρουαρίου του 2022 τα χαμπέρια μας ήρθαν από Πολωνία μεριά, καθώς το κατάφερε η Άρτεμις Σπανού με 17 πόντους, 11 ριμπάουντ και 10 ασίστ, στον αγώνα Πολκοβίτσε-Τορούν.

Έντεκα μήνες αργότερα, στις 15 Ιανουαρίου του 2023, βάδισε στα χνάρια της η Κατερίνα Σπαθάρου, η οποία έξι μήνες προτού γιορτάσει τα τεσσαρακοστά γενέθλια της (και της ζητώ συγνώμη που αποκαλύπτω την ηλικία της) "έγραψε" 13 πόντους, 10 ριμπάουντ και 10 ασίστ στον αγώνα της Α1 γυναικών ανάμεσα στη Δάφνη Αγίου Δημητρίου και στον ΠΑΟΚ.

H Λολίτα και η τετραπλή Δημητράκου

Γενικώς οι γυναίκες μας το έχουν πιο συχνά με τα triple-double figures και αυτό το μαρτυρούν τα δυο που πέτυχε η

Λολίτα Λύμουρα στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 και στις αρχές Ιανουαρίου του 2020, στους αγώνες του ΠΑΟΚ πρώτα με την Ελευθερία Μοσχάτου (18π., 10ρ., 10ασ.) και στο καπάκι με τον Κρόνο Αγίου Δημητρίου (10-13-15)!

Η Λύμουρα πήρε τη σκυτάλη από τη Λιβανέζα Ρεμπέκα Ακλ, η οποία στις 13 Οκτωβρίου στον αγώνα Εσπερίδες-Κρόνος είχε πετύχει triple double figure με 13 πόντους, 14 ριμπάουντ και 12 ασίστ.

Την αρχή στον χορό των γυναικών είχε κάνει τον Δεκέμβριο του 2006 η Ανθή Μπαλτά στον αγώνα Σπόρτιγκ - Τρίγλια με 15 πόντους, 13 ριμπάουντ και 11 ασίστ, αλλά η συνέχεια υπήρξε τετρακίνητη!

Στις 22 Μαρτίου του 2009, στο ματς Μέγας Αλέξανδρος-Άρης Χολαργού, η Ζωή Δημητράκου πέτυχε quadruple double figure με 49 πόντους, 18 ριμπάουντ, 10 ασίστ και 12 κλεψίματα, χώρια το… κοσμοϊστορικό νούμερο 2.263 στο tendex!

Τη σκυτάλη πήρε στις 4 Δεκεμβρίου του 2016 η Μαρία Αυτζή του Κρόνου Αγίου Δημητρίου η οποία στον εκτός έδρας αγώνα με την Τερψιθέα Γλυφάδας που κρίθηκε στην παράταση μόστραρε 31 πόντους, 10 ριμπάουντ και 12 κλεψίματα!

Με φάουλ και με λάθη!

Η πλάκα είναι ότι στον ίδιο αγώνα σημειώθηκε κι άλλο ένα triple double figure, που ωστόσο δεν αναγνωρίζεται: η συμπαίκτρια της Αυτζή, Αλεξ Σίντι είχε 28 πόντους, 18 ριμπάουντ και 10 κερδισμένα φάουλ!

Ένα επίσης ιδιότυπο triple double figure πέτυχε (άθελα της) την ίδια ημέρα και η Μίριαμ Μακένζι του Άρη, η οποία στο ματς με τον Πρωτέα Βούλας σημείωσε 24 πόντους, πήρε 10 ριμπάουντ και υπέπεσε σε 10 λάθη!

Τον Δεκέμβριο του 2019 είχε δράσει αναλόγως ο 38χρονος Άγγελος Τσάμης, ο οποίος στον αγώνα της Α2 ανάμεσα στον Απόλλωνα Πατρών και το Ψυχικό "έγραψε" το δικό του "ιστορικό υψηλό" με 26 πόντους, 15 ριμπάουντ και 10 ασίστ.

Λίγες μέρες νωρίτερα (13 Δεκεμβρίου 2019) στον αγώνα του Άρη με την ΑΕΚ, στην Basket League κόντεψε να το καταφέρει ο Βλάντιμιρ Ντραγκίσεβιτς ο οποίος το είδε να του γλιστράει για μία ασίστ (9), ενώ σκόραρε 21 πόντους και κατέβασε 11 ριμπάουντ.

Ο Χίκι και οι... αράχνες του Μπραγκς

Αυτό που δεν κατάφερε ο Μαυροβούνιος φόργουορντ το είχε πετύχει στις 10 Απριλίου του 2019 ο Αντονι Χίκι με 14 πόντους, 10 ριμπάουντ και 16 ασίστ στον αγώνα του Ρεθύμνου με τον Κολοσσό Ρόδου.

Αυτό υπήρξε το πρώτο triple double figure στο ελληνικό πρωτάθλημα μετά από 18 ολόκληρα χρόνια!

Το τελευταίο (πριν από εκείνο του Χίκι) και γι αυτό αραχνιασμένο triple double στην Α1 κατεγράφη στις 10 Νοεμβρίου του 2001 με δράστη τον Τόρι Μπραγκς, ο οποίος στον αγώνα Άρης-Μαρούσι (80-86) που κρίθηκε στην παράταση είχε παραγάγει 24 πόντους, 13 ριμπάουντ και 10 ασίστ, χώρια τα εννέα κερδισμένα φάουλ, σε 42 λεπτά.

Η άγια νύχτα του Ρεντζιά

Ο αμέσως προηγούμενος Έλληνας που το είχε καταφέρει πριν από τον Καλάθη και τον Μάντζαρη ήταν ο Ευθύμης Ρεντζιάς στις 22 Ιουλίου του 1995, στο τότε νεότευκτο ΟΑΚΑ, με 33 πόντους, 21 ριμπάουντ και 10 τάπες στον τελικό του Mundobasket Εφήβων (Ελλάδα-Αυστραλία 91-73).

Απλώς (κι επειδή το έγκλημα έχει παραγραφεί μετά την παρέλευση της δεκαπενταετίας) βγήκε βρώμα ότι τάχα η 10η τάπα χρεώθηκε τρόπον τινά χαριστικά, κατόπιν φορτικότατων πιέσεων των δημοσιογράφων προς τον Κυριάκο Πιτούλη, ο οποίος χειριζόταν τότε τον κομπιούτερ της στατιστικής υπηρεσίας του Κώστα Γαλάνη!

Ο Κορωνιός και το ρεκόρ του Φασούλα

Πριν από τον Τρικαλινό σέντερ, είχε αφήσει το στίγμα του ως ο τελευταίος Έλληνας δράστης σε αγώνα πρωταθλήματος (μετά τον Παναγιώτη Φασούλα και τον Φάνη Χριστοδούλου) ο Άγγελος Κορωνιός στις 11 Απριλίου του 1992 στον αγώνα Περιστέρι Πανιώνιος με 31 πόντους, 10 ριμπάουντ και 10 ασίστ.

Ρέκορντμαν σε τέτοιες επιδόσεις στο ελληνικό μπάσκετ είναι ο Παναγιώτης Φασούλας με πέντε, αρχής γενομένης από τις 15 Οκτωβρίου του 1988 (ΠΑΟΚ-Πανιώνιος) με 18 πόντους, 18 ριμπάουντ και 13 τάπες.

Δυο εβδομάδες αργότερα πέτυχε το δεύτερο με 20-18-11 κόντρα στον Απόλλωνα Πατρών, στις 19 Νοεμβρίου ακολούθησε το τρίτο με αντίπαλο τον Σπόρτιγκ (29-19-15), ενώ τη σεζόν 1990-91 πρόσθεσε άλλα δύο: 18-14-10 με το Περιστέρι και 12-19-11 με τον Ηρακλή.

Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 1989 είχαν μεσολαβήσει τα triple double figures του Στόγιαν Βράνκοβιτς (Έσπερος-Άρης) με 17-10-10 και του Άντονι Κουκ (ΠΑΟΚ-Σπόρτιγκ) με 21-17-10, ενώ το ελληνικό μπάσκετ χρειάστηκε να περιμένει τέσσερα χρόνια για να καταγράψει αντίστοιχη επίδοση (όχι με τάπες, αλλά) με ασίστ.

Ο Φάνης και η διαθήκη του Μπόμπαν

Δράστης υπήρξε ο Φάνης Χριστοδούλου, ο οποίος στις 8 Απριλίου του 1992 είχε 25 πόντους, 12 ριμπάουντ και 10 ασίστ στη νίκη του Πανιωνίου επί του Παναθηναϊκού, η οποία μάλιστα σηματοδότησε τον πρώτο εξοστρακισμό των Πρασίνων από τα κύπελλα Ευρώπης, έπειτα από 25 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας!

Έξι μήνες αργότερα ήταν η σειρά του Μάικ Σμρεκ (Δάφνη-Λάρισα) με 17 πόντους, 15 ριμπάουντ, 10 τάπες, ακολούθησε το triple double figure του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς (Δάφνη-Πανιώνιος) με 17 πόντους, 10 ριμπάουντ, 10 ασίστ..

Ύστερα ξαναπήρε τη σκυτάλη ο Βράνκοβιτς με τον Παναθηναϊκό (13-14-10 κόντρα στον Άρη και 12-24-10 με το Περιστέρι) και τον κύκλο εκείνης της εποχής έκλεισε ο Σάσα Βολκόφ στον αγώνα Ολυμπιακός - Αμπελόκηποι στις 19 Νοεμβρίου του 1994 (31 πόντοι, 13 ριμπάουντ, 10 ασίστ).

Ο Πι Τζέι Μπράουν (18-19-10 τάπες) και ο συχωρεμένος ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς (10-10-10 ασίστ) έκαναν εξαγωγή τον πλουραλισμό τους, πετυχαίνοντας triple-double figure μέσα σε μια εβδομάδα, στους αγώνες του Πανιωνίου με τη Λέφσκι στη Νέα Σμύρνη (30 Σεπτεμβρίου 1992) και στη Σόφια (7 Οκτωβρίου 1992) και τους ακολούθησε μετά από επτά χρόνια (29 Σεπτεμβρίου 1999) ο Μπιλ Έντουαρντς (ΠΑΟΚ-Σολέ) με 24 πόντους, 15 ριμπάουντ και 10 ασίστ.

Έφηβοι σαν να είναι άντρες!

Ο Ρεντζιάς δεν είναι ο μόνος Έλληνας έφηβος που έχει πετύχει triple double, καθώς στις 10 Φεβρουαρίου του 1999 βάδισε στα χνάρια του ο Αντώνης Φώτσης με 13 πόντους, 14 ριμπάουντ και 10 τάπες σε ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός (του πρωταθλήματος της ΕΣΚΑ).

Στις 8 Ιουλίου του 2001 σε τουρνουά της Εθνικής Εφήβων το διέπραξε κόντρα στην Ιταλία ο Αντρέας Σταμόπουλος (της Παναχαϊκής) με 17 πόντους, 10 ριμπάουντ και 10 ασίστ.

Ο επόμενος έφηβος που έβαλε το όνομα του στην ίδια πρόταση ήταν ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, στις 31 Ιουλίου του 2015 στο Βόλο, όπου στον αγώνα του (θριαμβευτικού για την Ελλάδα) EuroBasket με τη Γαλλία "έγραψε" 13 πόντους, 10 ριμπάουντ και 11 ασίστ.

ΥΓ: M’ αυτά και μ’ εκείνα τα triple-double figures επέστρεψαν χθες στην ελληνική σκηνή και μένει να φανεί ποιος ή ποια θα λάβει τη σκυτάλη από τον Ελμαρ Φρίντρικσον και θα καταφέρει αυτό που κάποιος, κάπου, κάποτε αποκάλεσε "οργασμό του μπάσκετ"!

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΜΠΑΣΚΕΤ BASKETBALL CH. LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ