STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Το κόκκινο 18-2, ο Ναν κι ο... Ντομινίκ Γουίλκινς

Ο Κέντρικ Ναν
Ο Κέντρικ Ναν EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός AKTOR υποδέχεται απόψε τον Ολυμπιακό κι ο Βασίλης Σκουντής φτιάχνει το ντεκόρ του ντέρμπι.

Ζωή να ‘χουνε οι λεγάμενοι δεν μας επιτρέπουν ποτέ να πλήττουμε!

Τον Παναθηναϊκό AKTOR και τον Ολυμπιακό (20:15, ΕΡΤ3 και LIVE από το SPORT24) εννοώ που ξανανταμώνουν απόψε στο ΟΑΚΑ και –όπως κάθε φορά που βρίσκονται ενώπιος ενωπίω- δεν μας αφήνουν σε ησυχία!

Αυτό συνέβαινε από καταβολής τους, συμβαίνει τώρα και θα συμβαίνει εσαεί, ώστε να επιβεβαιώνεται τρανά αυτό που μού είχε πει όταν ήμουν μικρός, ο (δάσκαλος μου στη δημοσιογραφία) Χρήστος Ράπτης...

«Και στο κατούρημα να βρίσκονται αντιμέτωποι, πάλι ντέρμπι θα ‘ναι»!

Να το λοιπόν το καινούργιο ντέρμπι που αρχής γενομένης από το 1946 –και εάν δεν έχω χάσει τεύχη στο μέτρημα-σηματοδοτεί το 304ο ραντεβού τους σε όλη τη γκάμα των διοργανώσεων (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, ΕuroLeague, SuperCup).

Το πράσινο 161-142

Σε αυτό το ατέρμονο νταλαβέρι οι Πράσινοι έχουν τη μερίδα του λέοντος στις νίκες με 161-142, ενώ ειδικότερα στο πλαίσιο του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής πλειοδοτούν με σκορ 112-97, που επιμερίζεται σε 76-27 στην έδρα τους και σε 36-70 σε εκείνη του Ολυμπιακού

Οι δυο τους αναμετρώνται για τέταρτη φορά στην εφετινή σεζόν με το σκορ στο 2-1 υπέρ των φιλοξενούμενων.

Οι Κόκκινοι άνοιξαν λογαριασμό στις 30 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο (τελικός SuperCup) με το εκκωφαντικό 75-51 και άλωσαν το ΟΑΚΑ στις 6 Οκτωβρίου (EuroLeague) με 88-77 στην παράταση, ενώ ο Παναθηναϊκός ανέκρουσε πρύμναν στις 30 Οκτωβρίου εκπορθώντας το κάστρο του ΣΕΦ με 66-54.

Ο Νέντοβιτς, ο Πονίτκα και το κόκκινο 14-0

Οι Πειραιώτες κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια και η υπεροχή τους αποτυπώνεται στο γεγονός ότι «τρέχουν» ένα επί μέρους σκορ 18-2.

Οι Πράσινοι είχαν αλώσει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με τα όργια του Νεμάνια Νέντοβιτς στις 22 Νοεμβρίου 2021, για να ακολουθήσουν οι 14 απανωτές νίκες του Ολυμπιακού σε χρονικό διάστημα 563 ημερών και σε όλη τη γκάμα των διοργανώσεων: τρεις στην κανονική περίοδο της BasketLeague, τέσσερις στους τελικούς των playoffs, τέσσερις στην Ευρωλίγκα, δυο στο Κύπελλο Ελλάδος και μία στον τελικό του SuperCup.

Το κόκκινο σερί τερματίσθηκε στις 8 Ιουνίου του 2023 στον δεύτερο τελικό των playoffs, στο ΟΑΚΑ, με 67-65 χάρη στο καλάθι του Ματέους Πονίτκα στα 17 δευτερόλεπτα.

Τα ρεκόρ και η διακοπή

Εκείνο το βράδυ μάλιστα οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης έβαλαν στο... ράφι τέσσερα μεγάλα ρεκόρ των αιωνίων αντιπάλων τους: το 14-0 στα μεταξύ τους συναπαντήματα, το συνολικό 59-0 σε όλες τις εγχώριες διοργανώσεις (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, SuperCup), το

51-0 στο Πρωτάθλημα και το 27-0 σε εκτός έδρας αγώνες (μετά την ήττα από το Περιστέρι στις 10 Απριλίου 2019).

Μια εβδομάδα αργότερα ο τέταρτος τελικός στο ΟΑΚΑ διεκόπη στο 23ο λεπτό και ενώ ο Ολυμπιακός προηγείτο με 63-35, με αποτέλεσμα τον μηδενισμό του Παναθηναϊκού και την ανακήρυξη των Ερυθρόλευκων ως πρωταθλητών με σκορ 20-0 στο συγκεκριμένο ματς και με 3-1 στη σειρά.

Αυτά λένε οι αριθμοί, αλλά μπάσκετ παίζουν τα σώματα και οι καρδιές, όχι τα νούμερα, τα ρεκόρ και τα σερί.

Ο Ιωαννίδης, ο Γιαννακόπουλος κι ο «μην λέμε ονόματα»!

Όταν ο Ολυμπιακός σουλάτσαρε για τελευταία φορά στο ΟΑΚΑ, ο Γιώργος Μπαρτζώκας ο οποίος τυγχάνει κιόλας να είναι... ακατονόμαστος στον δημόσιο λόγο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, είχα γράψει ότι βάδισε στα χνάρια του Γιάννη Ιωαννίδη που είχε φύγει από τη ζωή πριν από 48 ώρες.

Τότε ο «οποιοσδήποτε, τώρα μην λέμε ονόματα», όπως τον περιέγραψε τις προάλλες ο μεγαλομέτοχος της πράσινης ΚΑΕ είχε κερδίσει τη δεύτερη παρτίδα απέναντι στον Εργκίν Αταμάν.

Τη δεύτερη, η οποία στην πραγματικότητα ήταν η... πρώτη, διότι στη Ρόδο ο Παναθηναϊκός δεν είχε εμφανισθεί ποτέ και άφησε τον Ολυμπιακό να παίζει μόνος του!

Το Οσκαρ του Μήτογλου

Μετά από 24 βράδια, το σκηνικό ήταν διαφορετικό και το έργο γυρίστηκε σε πράσινο σκηνικό: το ντέρμπι του Α’ γύρου της StoiximanBasketLeague είχε εκ προοιμίου ως κεντρικά πρόσωπα τον Κώστα Σλούκα που ξαναγύρισε στο παλιό σπιτικό του ως ανεπιθύμητος επισκέπτης και τον Εργκίν Αταμάν, αλλά στο τέλος της βραδιάς άλλος γράπωσε το Οσκαρ του πρώτου ρόλου.

Ποιος;

Ο Ντίνος ο Μήτογλου που μόλις είχε επιστρέψει στη δράση μετά τον τραυματισμό του.

Το πριμ που λεγόταν Ναν

Την επόμενη ημέρα, ενθουσιασμένος από τη νίκη του Παναθηναϊκού στο Νέο Φάληρο, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αντί για πριμ πρόσφερε στον Αταμάν ένα πανάκριβο δώρο...

Δώρο με ονοματεπώνυμο: το(ν) λένε Κέντρικ Ναν!

O Αμερικανός κουβάλησε τα ταλέντα του στο Μαρούσι, χρειάσθηκε λίγες μέρες για να βρει τον ρυθμό και τα πατήματα του και εξελίχθηκε σε go-toguy, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Η συνέντευξη και η ελευθερία

Την περασμένη Τρίτη που είχα την ευκαιρία να τον φιλοξενήσω στο PickN’ Roll, ο Ναν ο οποίος βεβαίως έμαθε από την πρώτη στιγμή τι εστί ντέρμπι αιωνίων είπε ότι «θέλουμε να δείξουμε για ποιο λόγο είμαστε καλύτερη ομάδα».

Ο Ναν ήξερε τον Ολυμπιακό από τότε που βολιδοσκοπήθηκε (όπως επίσης από την Παρτίζαν Βελιγραδίου και την Αρμάνι Μιλάνο) για να ενταχθεί στο ρόστερ του.

Απ ό,τι έμαθα ο πρώην παίκτης των Χιτ, των Λέικερς και των Γουίζαρντς πέρασε από συνέντευξη (sic) και τους τέσσερις ενδιαφερόμενους προπονητές και εντέλει προέκρινε τον Αταμάν, ίσως επειδή ο Τούρκος λόγω φιλοσοφίας θα του έδινε μεγαλύτερη ελευθερία στο παιχνίδι του.

Τα χνάρια του Ντομινίκ

Απόψε ο Ναν θα βρεθεί αντιμέτωπος για πρώτη φορά με τον Ολυμπιακό και μένει να φανεί πόσο καταλυτική επίδραση μπορεί να έχει (και) σε αυτό το πάντοτε ιδιάζον ματς και –για να το χοντρύνω έτι περαιτέρω- εάν και κατά πόσον θα βαδίσει στα χνάρια του Ντομινίκ Γουίλκινς!

Το γράφω αυτό διότι την κορυφαία παράσταση του εντός των τειχών, ο «HumanHighlightFilm» την είχε παρουσιάσει στο ίδιο γήπεδο, πάλι ένα παγωμένο χειμωνιάτικο βράδυ (19 Φεβρουαρίου 1996) στον προημιτελικό του Κυπέλλου στον οποίο ο Παναθηναϊκός έριξε στο κανναβάτσο τον Ολυμπιακό με 85-72.

Σε εκείνο το ματς ο «Zoid» σκόραρε 32 πόντους (11/16δ., 1./4τρ., 5.7β.), κατέβασε εννέα ριμπάουντ και απάντησε στο σύνθημα «Ήρθες στην Ελλάδα για πικ νικ, Ντομινίκ, Ντομινίκ» με το οποίο τον πίκαραν οι οπαδοί των Πειραιωτών.

Αχαστος με 50/50 βολές!

Τότε ο σούπερ σταρ του ΝΒΑ αστόχησε σε δυο βολές, εν αντιθέσει με τον Ναν που είναι... άχαστος εδώ και εννέα μήνες και μοστράρει 50/50 από δαύτες!

Μέχρι στιγμής ο 29χρονος γκαρντ αριθμεί 43/43 βολές σε 25 αγώνες με τη φανέλα του Παναθηναϊκού (34/34 στη EuroLeague, 9/9 στη Stoiximan Basket League), αλλά είχε κάβα και άλλες 7/7 από τον επίλογο της περυσινής σεζόν του ΝΒΑ, με τη φανέλα των Γουίζαρντς.

Την τελευταία βολή την έχασε στις 4 Απριλίου απέναντι στους Μπακς, σε ένα ματς στο οποίο σκόραρε 24 πόντους (4/11δ., 5/6τρ., 1/2β.) , πήρε επτά ριμπάουντ, μοίρασε έξι ασίστ και είχε επίσης δυο κλεψίματα και μία τάπα.

Ο Ναν δηλώνει διαρκώς τις τελευταίες ημέρες ότι του αρέσει πολύ η ομάδα του, αλλά και ο Μπαρτζώκας δεν φείδεται αυτής της ευαρεσκείας!

Η ευαρέσκεια του Μπαρτζώκα, ο Τερίμ και το πάρτι του Αταμάν

Την παραμονή του αγώνα με τη Μακάμπι, ο τρις κορυφαίος προπονητής της EuroLeague ρωτήθηκε τι δεν του αρέσει στην ομάδα του και υπήρξε σαφής και κατηγορηματικός, χωρίς να αφήσει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις και διαφορετικές ερμηνείες

«Μου αρέσουν όλα στον Ολυμπιακό».

Προφανώς δεν θα του αρέσει μια ήττα στο αποψινό ντέρμπι, άλλωστε μια τέτοια θα κακοκαρδίσει και τον Αταμάν, ο οποίος δεν θα ήθελε κιόλας να φανεί ανακόλουθος σε σχέση με τον συμπατριώτη και ομόσταβλο του, Φατίχ Τερίμ ο οποίος επέζησε του θρίλερ με τα πέναλτι την περασμένη Τετάρτη.

Την ήττα ο δις πρωταθλητής Ευρώπης τη μελέταγε και τη φοβόταν κιόλας στο ματς με την Παρτίζαν, κτυπώντας προκαταβολικά το καμπανάκι με τη δήλωση του ότι «θα είναι καταστροφικό αν αντιμετωπίσουμε αυτό το ματς σαν να είναι πάρτι»!

Όσο κοινότοπο κι αν ακούγεται το ντέρμπι είναι... ντέρμπι και μάλιστα το σημερινό (φαίνεται πως) θα κρίνει μονομιάς την κατάταξη στην κανονική περίοδο: οι Πράσινοι προελαύνουν αήττητοι με 14-0, ενώ οι Κόκκινοι αντιπαραβάλλουν το 13-1 ωστόσο σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι πέρυσι, εφέτος θα παίξουν και σε μια ενδιάμεση φάση πέντε αγώνων, πριν από τα κλασικά playoffs.

Το αυτομαστίγωμα του Πίτερς

Την περασμένη Τρίτη, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, ο Αλεκ Πίτερς σχολιάζοντας τις δυο μαζεμένες ήττες στη Βιτόρια και στη Βαρκελώνη, αυτομαστιγώθηκε λέγοντας ότι «όλοι στην ομάδα νιώθουμε απογοητευμένοι από τους εαυτούς μας και ντροπιασμένοι, διότι δεν είμαστε αυτοί που θέλουμε και αξίζουν ο σύλλογος και οι φίλαθλοι».

Αναλόγως ενοχική υπήρξε η στάση των παικτών του Παναθηναϊκού μετά την αιχμαλωσία στη Ρόδο, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις πάντοτε θα υπάρχει μια... κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να εξαγνισθούν οι αμαρτωλοί!

Συνήθως τα ντέρμπι δεν σηκώνουν προγνωστικά, αυτό είναι ένα παλιό κλισέ που ισχύει διαχρονικά...

Το φαβορί και η φανέλα του Παπανικολάου

Στην παρούσα φάση, η έδρα που παλαιότερα έφερε κιόλας την ταμπέλα «ο νόμος του ΟΑΚΑ», το momentum, η μεγάλη βελτίωση και η τονωμένη αυτοπεποίθηση του Παναθηναϊκού, το κρεσέντο του Ναν και η απουσία του Μουστάφα Φαλ ο οποίος αποτέλεσε βασικό πυλώνα στο 14-0, κλίνουν ίσως την πλάστιγγα προς το μέρος των Πράσινων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πρόδηλο ότι ο Παναθηναϊκός είναι περισσότερο φαβορί από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια!

  • ΥΓ: Συνήθως στα ντέρμπι η κουβέντα και η προβληματική έχουν να κάνουν με την ατμόσφαιρα, ωστόσο φαίνεται ότι εσχάτως τα πράγματα έχουν καλυτερεύσει πολλώ λογιώ. Θα είχε πάντως το χάζι του εάν πριν ή μετά τον αγώνα ο Κώστας Παπανικολάου πέρναγε μια βόλτα από το VIP lounge του ΟΑΚΑ για να βγάλει μια φωτογραφία μπροστά στην κορνιζαρισμένη φανέλα του!

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ