ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το δίκιο του Γκουστάβο και το άδικο του Πογέτ

Το δίκιο του Γκουστάβο και το άδικο του Πογέτ

Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει το δίκιο που έχει ο Πογέτ όχι στις κλήσεις και τις αποφάσεις, αλλά στις δηλώσεις του πριν τη μεγάλη μάχη στην Ολλανδία.

Ο Γκουστάβο Πογέτ έχει δίκιο. Όχι στις κλήσεις του για τα παιχνίδια με Ολλανδία και Γιβραλτάρ, ούτε σε όσα δήλωσε για Φορτούνη - Κωνσταντέλια. Δεν μιλάμε γι'αυτά.

Ο Ουρουγουανός έχει δίκιο στα πρώτα του λόγια στις δηλώσεις του το απόγευμα της Δευτέρας. Διαβάστε προσεκτικά πως ξεκίνησε την απάντησή του όταν ρωτήθηκε για Φορτούνη - Κωνσταντέλια:

"Πρώτα να πούμε σε όλους πόσο καλή επίδοση είχε αυτή η ομάδα. Πριν δύο μήνες παίξαμε εξαιρετικά κόντρα στην Βόρεια Ιρλανδία εντός έδρας, νικήσαμε.

Πήγαμε στο Παρίσι όπου παίζαμε με δέκα παίκτες για περισσότερο από μισή ώρα και όλοι ήταν ενθουσιασμένοι με την απόδοση της ομάδας.

Μου φαίνεται αρκετά παράξενη αυτή η κατάσταση. Καθώς όλα ήταν τόσο θετικά και όλοι τώρα ψάχνουν τα αρνητικά".

Ποιος μπορεί να του δώσει άδικο; Ποιος μπορεί να βάλει έστω και για λίγο τον εαυτό του στη θέση του Ουρουγουανού και να πει ότι δεν είναι έτσι όπως τα λέει.

Από τη δική του γωνία, είναι ακριβώς έτσι. "Πήραμε την πρώτη θέση στο Nations League και κλειδώσαμε την ευκαιρία να πάμε στο Euro στα play-offs του Μαρτίου.

Κατόπιν, αρχίσαμε τον όμιλο με νίκες απέναντι σε Γιβραλτάρ και Ιρλανδία και χάσαμε ηρωικά με δέκα παίκτες από τη Γαλλία".

Δικά μας θέματα, όχι δικά του

Για τον Πογέτ αυτή είναι η πραγματικότητα και μόνον αυτή. Δεν είναι η δεύτερη σερί απουσία του Φορτούνη από τις κλήσεις που έφερε το αντίο του 30χρονου την Παρασκευή.

Δεν είναι η απουσία του Κωνσταντέλια και του Βαγιαννίδη από τις κλήσεις για τα ματς με Ολλανδία και Γιβραλτάρ.

Αυτά απασχολούν εμάς, τους απ' έξω, τον Τύπο και τον κόσμο. Και η αλήθεια είναι πως ο Πογέτ δεν μπορεί να έχει την απαίτηση να μην ασχοληθούμε με αυτά.

Προφανώς και θα ασχοληθούμε, προφανώς και θα ερωτηθεί ο ίδιος και θα πρέπει να δώσει απαντήσεις.

Η μεγάλη εικόνα

Όμως έχει δίκιο όταν αρχίζει λέγοντας "μισό, μισό, πριν πάμε σε αυτά, να δούμε τη μεγάλη εικόνα". Δίκιο έχει, αυτή είναι η μεγάλη εικόνα. Έχουμε κερδίσει ήδη το κανονάκι από το Nations League και έχουμε ξεκινήσει καλά τον όμιλο, τελεία και παύλα.

Ο Ουρουγουανός ετοιμάζεται για τον αγώνα με την Ολλανδία στο Αϊντχόφεν. Αν δεν χάσουμε εκεί, θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα για να πάρουμε τη 2η θέση και την απευθείας πρόκριση στην τελική φάση.

Ο Φορτού, ο Ντέλιας και ο Βάγια

Αυτή είναι η εικόνα. Ο Φορτούνης, ο Κωνσταντέλιας και ο Βαγιαννίδης δεν βρίσκονται σε αυτήν. Κι αν βρίσκονται, σίγουρα δεν είναι κεντρικά πρόσωπα, αλλά περιφερειακά.

Ο Φορτούνης ανήκει πλέον στο παρελθόν, ο Κωνσταντέλιας με τον Βαγιαννίδη ανήκουν στο μέλλον. Ο Πογέτ είναι στο παρόν και σε αυτό δεν τον απασχολεί κανείς τους.

Τον απασχολούν άλλα πράγματα.

Γι'αυτά καίγεται ο Πογέτ

Περιμένει να δει αν θα έχει 100% έτοιμο τον Κουρμπέλη, που ήταν βασικός στα δύο τελευταία παιχνίδια στον όμιλο. Έχει μπροστά του την απόφαση για το ποιος θα πάρει τη θέση του Μαυροπάνου, αφού ο στόπερ της Γουέστ Χαμ είναι τιμωρημένος από την αποβολή του στο Παρίσι.

Αυτά είναι που τον απασχολούν, γι'αυτά καίγεται. Χαμογελάει που ο Μασούρας έχει επανακτήσει την επαφή του με τα δίχτυα και έχει μπει "καυτός" στη σεζόν, αφού αυτός και ο Μπακασέτας έχουν σκοράρει στις δύο νίκες που έχουμε μέχρι τώρα.

Σίγουρα χαίρεται και για τον Ρέτσο, ειδικά τώρα που θα πρέπει να αποφασίσει ποιος θα παίξει αντί του Μαυροπάνου.

Αυτά είναι τα ονόματα που έχει στο μυαλό του, όχι αυτά του Φορτούνη, του Κωνσταντέλια και του Βαγιαννίδη. Οι παρόντες τον ενδιαφέρουν, η μάχη που έχει μπροστά του, η μεγάλη πρόκληση στο Αϊντχόφεν.

Δεν έχει σημασία τι λέμε εμείς απ'έξω

"Και τι μας λες, ότι έχει δίκιο που δεν βλέπει στις κλήσεις τον Φορτούνη;" Όχι, δεν λέω αυτό. Λέω και πάλι αυτό που έλεγα τον Μάιο, αυτό που επανέλαβα τη Δευτέρα.

Ομοσπονδιακός είναι, ας κάνει ο,τι γουστάρει, ο,τι εξυπηρετεί το πλάνο του.

Δεν έχει σημασία αν δεν είναι εύκολο να αποδεχθούμε ότι δεν βλέπει έστω κι ένα θετικό που να μπορεί να του δώσει ο Φορτούνης.

Δεν έχει σημασία αν δεν είναι εύκολο να συμφωνήσεις με τον Πογέτ που πιστεύει ότι ο Φορτούνης δεν θα μπορούσε να βοηθήσει ούτε από τον πάγκο.

Δεν έχει σημασία αν είναι δύσκολο να καταλάβεις πώς ο Χατζηγιοβάνης είναι μπροστά από τον Κωνσταντέλια.

Δεν έχει σημασία αν κανείς δεν ξέρει πώς βρέθηκε πάλι στις κλήσεις ο Λημνιός που μέχρι στιγμής στη σεζόν δεν έχει ούτε ένα αγωνιστικό λεπτό και η τελευταία φορά που έπαιξε ποδόσφαιρο για πάνω από 45' ήταν τον Ιούνιο του 2022.

Στο Euro ή στο σπίτι σου

Σημασία έχει μόνο ένα πράγμα: να πάμε στο Euro 2024, να δώσουμε το παρών σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, δέκα χρόνια μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Αυτό μετράει, αυτό θέλουμε. Οπότε, ο Πογέτ ας κάνει ο,τι θέλει. Αρκεί η Ελλάδα να βρεθεί στην τελική φάση του Euro 2024. Χωρίς "ναι μεν, αλλά", χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Δεν υπάρχει κάτι άλλο, κάποιος άλλος στόχος για τον Πογέτ. Δεν ανέλαβε για να παίξουμε καλύτερο ποδόσφαιρο, ούτε για να κάνει ανανέωση και να φτιάξει το νέο κορμό της Εθνικής.

Έγιναν αυτά απο τον Φαν Σιπ, αλλά δεν ήρθε πρόκριση κι ο Ολλανδός αποχώρησε. Ο Πογέτ ήρθε για να προκριθούμε, για τίποτε άλλο.

Αρκεί το καλοκαίρι του 2024 να βρεθούμε στα γήπεδα της Γερμανίας. Τόσο ξεκάθαρα, τόσο αυστηρά.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΚΟΥΣΤΑΒΟ ΠΟΓΕΤ EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ