FOOTBALL ANALYSIS

Φορτούνης: Εκτός Εθνικής, εκτός συναγωνισμού, εκτός σύγκρισης

SUPERLEAGUE 2023-2024 /  -   (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE 2023-2024 / - (KLODIAN LATO / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τα τρία προσωπικά ρεκόρ που έκανε ο Φορτούνης απέναντι στη Λαμία και σχολιάζει το ζήτημα της Εθνικής.

Ο Ολυμπιακός νίκησε με 4-0 τη Λαμία στο Φάληρο και έκανε το 3Χ3 στο ξεκίνημά του στη φετινή Stoiximan Super League.

Οι ερυθρόλευκοι εκμεταλλεύτηκαν το πρόγραμμα που του έδωσε τρία εντός έδρας παιχνίδια με Πανσερραϊκό, Ατρόμητο και Λαμία και πήγαν με το απόλυτο στην πρώτη διακοπή της σεζόν.

112 ενέργειες με την μπάλα, οκτώ στην αντίπαλη περιοχή

Ο Κώστας Φορτούνης ήταν και πάλι πρωταγωνιστής. Ασίστ στον Μασούρα για το 1-0, δική του εκτέλεση για το 2-0, άλλη μία ασίστ στον Ελ Κααμπί για το κερασάκι στις καθυστερήσεις και το πρώτο γκολ του Μαροκινού στο πρωτάθλημα.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έχει μπει πετώντας στη σεζόν, ακόμα καλύτερος από πέρυσι. Δείτε στο γράφημα της Opta τι έκανε απέναντι στη Λαμία.

Οι ενέργειες του Φορτούνη με την μπάλα απέναντι στη Λαμία
Οι ενέργειες του Φορτούνη με την μπάλα απέναντι στη Λαμία

Ο Φορτούνης είχε 112 ενέργειες με την μπάλα, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ για τον ίδιο, από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα, απ'όταν δηλαδή άρχισε η Opta να καλύπτει το ελληνικό πρωτάθλημα.

Οκτώ από αυτές τις ενέργειες ήταν μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Και αυτή η επίδοση αποτελεί ρεκόρ για τον Φορτούνη, που ποτέ άλλοτε τις προηγούμενες τέσσερις σεζόν δεν είχε πατήσει τόσο πολύ στο "κουτί" των αντιπάλων.

Ο Φορτούνης πάτησε στην αντίπαλη περιοχή και σχεδόν σε όλο το γήπεδο, ενώ αξίζει κανείς να δει πως είχε και αρκετές επαφές και αριστερά κάτω απο τη σέντρα, όταν "έπεφτε" χαμηλά για να συμμετάσχει στην ανάπτυξη από χαμηλά ή για να βοηθήσει χωρίς την μπάλα.

Προσέφερε αρκετά χωρίς αυτήν, πράγμα που καθρεφτίζεται και στις επτά ανακτήσεις κατοχής.

Δείτε και τις μεταβιβάσεις του.

Οι μεταβιβάσεις του Φορτούνη απέναντι στη Λαμία
Οι μεταβιβάσεις του Φορτούνη απέναντι στη Λαμία

Το είδαμε και στο προηγούμενο γράφημα, ο Φορτούνης έφτιαξε επτά ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του. Με το μπλε χρώμα είναι οι πέντε από αυτές, αυτές που έγιναν με πάσα και όχι με σέντρα.

Και αυτή η επίδοση, οι επτά ευκαιρίες είναι ρεκόρ για τον Φορτούνη στη Super League.

"Πετάει" στο χορτάρι

Περισσότερες ενέργειες με την μπάλα, περισσότερες ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή, περισσότερες ευκαιρίες για τους συμπαίκτες. Τρεις επιδόσεις ρεκόρ στο ίδιο ματς, μαζί με επτά ανακτήσεις κατοχής και δύο πετυχημένες ντρίμπλες.

Ναι, χαμηλό το εμπόδιο της Λαμίας, αλλά "Λαμίες" βρίσκει συνέχεια απέναντί του ο Ολυμπιακός και ο αρχηγός του. Οι επιδόσεις ρεκόρ πιστοποιούν όχι την κλάση του Φορτούνη, αλλά τη φόρμα με την οποία έχει μπει στη σεζόν.

Κάτι λένε οι επιδόσεις του Φορτούνη και του Μασούρα

Αξίζει επίσης να θυμηθούμε το εξής: πριν από μία εβδομάδα ήταν η σειρά του Μασούρα να κάνει ατομικό ρεκόρ, με δέκα ενέργειες στην περιοχή του Ατρόμητου.

Κάτι δείχνει για τη λογική και το ποδόσφαιρο του Μαρτίνεθ το γεγονός πως δύο παίκτες που είναι χρόνια στον Ολυμπιακό πάτησαν τώρα, σε αυτά τα παιχνίδια με τον νέο προπονητή, περισσότερο από ποτέ στην αντίπαλη περιοχή.

Καλύτερος, ακόμα και αν έχει έρθει ο Χάμες

Για να επιστρέψουμε στον Φορτούνη, τα ζητήματα πλέον είναι δύο.

Το πρώτο και βασικότερο όλων, η παραμονή του στον Ολυμπιακό.

Θα είναι πλήγμα για τους ερυθρόλευκους αν στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν στην κορυφή της Ελλάδας χάσουν τον παίκτη που πέρυσι έδειξε σε όλους πως ακόμα κι αν έρθει ο Χάμες, αυτός παραμένει ο καλύτερος.

Το ζήτημα της Εθνικής

Δεύτερο ζήτημα, η Εθνική. Ο Φορτούνης ανακοίνωσε ότι αποσύρεται, γεγονός βέβαια που είχε προδιαγραφεί από τον Μάιο, όταν ο Πογέτ τον είχε εκτός των κλήσεων για τα παιχνίδια με Ιρλανδία και Γαλλία.

Να επαναλάβουμε αυτά που είπαμε και τότε. Δικαίωμα του Πογέτ να αφήνει έξω όποιον θέλει. Τον Φορτούνη, τον Κωνσταντέλια, τον Βαγιαννίδη.

Αρκεί να προκριθεί στην τελική φάση του Euro 2024. Τίποτα λιγότερο, χωρίς "ναι, μεν, αλλά". Αν η Ελλάδα είναι σε τελική φάση δέκα χρόνια μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας, ας το κάνει και με φορ τον Τσιμίκα.

Υποχρέωση

Είναι δικαίωμα του Πογέτ να θεωρεί πως δεν του κάνει ο ποιοτικότερος Έλληνας της Super League ή να θεωρεί πως είναι ακόμα νωρίς για να ενσωματώσει το ατόφιο ταλέντο του Κωνσταντέλια.

Απλώς όταν κάνεις τέτοιες επιλογές, έχεις μετά την υποχρεώση να πετύχεις.

Εκτός

Κι ας αφήνεις τον Φορτούνη χωρίς άλλη επιλογή από το να θέσει εαυτόν εκτός Εθνικής. Ούτως ή άλλως, είναι εκτός συναγωνισμού και εκτός σύγκρισης.

Δείτε την Game Night:

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ