ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Πρωταθλητής κι ο πάγκος του Ολυμπιακού

Πέδρο Μαρτίνς και Σωκράτης Παπασταθόπουλος λίγο πριν το ντεμπούτο του Έλληνα αμυντικού με τη φανέλα του Ολυμπιακού σε ματς με τον ΟΦΗ για την Super League
Πέδρο Μαρτίνς και Σωκράτης Παπασταθόπουλος λίγο πριν το ντεμπούτο του Έλληνα αμυντικού με τη φανέλα του Ολυμπιακού σε ματς με τον ΟΦΗ για την Super League EUROKINISSI SPORTS

Με 50,5 εκατ. € στο χορτάρι κι άλλα 32 στον πάγκο ο Ολυμπιακός ανοίγει διαρκώς την ψαλίδα από τους διώκτες του και δείχνει να βρίσκει τη φόρμα του την κατάλληλη στιγμή. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Συμπάθάτε με όσοι θα θέλατε να ξεκινήσω τούτο το σχόλιο με το νέο πρόσωπο, τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο. Θα τα πούμε παρακάτω. Η επιστροφή του "Πάπα" στην Ελλάδα για να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο για το σύλλογο, αλλά για μένα το πιο σημαντικό του χθεσινού αγώνα με τον ΟΦΗ βρίσκεται αλλού. Πού; Στον πάγκο του Πέδρο Μαρτίνς.

Ο Πορτογάλος τεχνικός παρέταξε μια πολύ γεμάτη ενδεκάδα, με παίκτες πρώτης γραμμής σε όλες τις θέσεις. Εμπιστεύθηκε ένα τόσο ισχυρό και καλοδουλεμένο σύνολο που έκανε τον ΟΦΗ να μοιάζει με ομάδα μικρότερης κατηγορίας. Το συγκρότημα του Σίμου δέχθηκε τρία γκολ, γλίτωσε τουλάχιστον άλλα τόσα και αποχώρησε μάλλον ανακουφισμένο από το τερέν του "Γ. Καραϊσκάκης" που απέφυγε τα (πολύ) χειρότερα.

ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣ

Την στιγμή που βρέθηκαν στο τερέν οι Σα, Ανδρούτσος, Σεμέδο, Μπα, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Καμαρά, Μασούρας, Βαλμπουενά, Μπρούμα, Ελ Αραμπί, στον πάγκο των πρωταθλητών βρίσκονταν οι ακόλουθοι εννέα: Κρίστινσον, Φορτούνης, Μπουχαλάκης, Παπασταθόπουλος, Κάιπερς, Χασάν, Τιάγκο Σίλβα, Ραντζέλοβιτς, Λαλά.

Από τα 88 εκατομμύρια που αποτιμάται συνολικά το ρόστερ της ομάδας του Πειραιά, σύμφωνα με το transfermarkt, στο χορτάρι βρέθηκαν τα 50,5. Την ίδια ώρα, στον πάγκο ξεκουράζονταν άλλα 32. Τα υπόλοιπα 6 είχαν μείνει εκτός 20άδας. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, μια ομάδα με τόσες λύσεις, τόσους πρωταγωνιστές, τόσο σωστό καταμερισμό ρόλων και χρόνου, είναι λογικό να έχει εκτοξεύσει τη διαφορά της από τον δεύτερο σε... αστρονομικά για την εποχή επίπεδα. Το +15 και +17 τα λέει όλα...

ΓΚΑΖΩΝΕΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΦΡΕΝΑΡΟΥΝ

Την ώρα που ο ΠΑΟΚ αφήνει βαθμούς στην Τούμπα με αντίπαλο τον Απόλλωνα και ο Άρης στήνει πάρτι στο ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός καταπίνει σαν στραγάλια όσους βρίσκονται στο διάβα του. Δίνει την εντύπωση ότι είναι μια ομάδα πιο μεγάλης κατηγορίας που αναγκάστηκε να παίξει με αντιπάλους από μικρότερη και σχεδόν κάθε αγώνας μοιάζει με μια καλή προπόνηση. Άλλη λίγο πιο έντονη και άλλη λίγο πιο χαλαρή.

Το ακόμη χειρότερο σενάριο για τους ανταγωνιστές είναι ότι οι "ερυθρόλευκοι" ανεβάζουν διαρκώς στροφές με το βλέμμα στα παιχνίδια του Europa League όπου θα αντιμετωπίσουν την Αϊντχόβεν. Υπάρχουν στιγμές και χθες υπήρξαν, που ο ρυθμός μοιάζει καταιγιστικός. Με απλά λόγια, χάθηκε το τόπι. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που μπήκε στο παιχνίδι και ο... δαιμονισμένος Φορτούνης, δίπλα στον μίστερ ασίστ Βαλμπουενά (δύο χθες) οι παίκτες του Σίμου δεν ήξεραν από πού τους ερχόταν το κακό σχεδόν σε κάθε φάση. Δεν είναι τυχαία η δήλωση του νεαρού κόουτς ότι "πρέπει να μαζέψουμε τα κομμάτια μας...".

ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΩ

Ας μην ξεχνάμε ότι εκτός αρχικού σχήματος έμειναν χθες τρεις διεθνείς Έλληνες ποδοσφαιριστές, όπως είναι οι Φορτούνης, Σωκράτης και Μπουχαλάκης, με τον τελευταίο να μην παίρνει καθόλου χρόνο την Κυριακή, καθώς ακολουθεί σε δύο ημέρες και ο προημιτελικός Κυπέλλου με τον φορμαρισμένο Άρη. Την καλύτερη και πιο σταθερή -πιθανότατα- ομάδα του πρωταθλήματος, πλην των "ερυθρολεύκων".

Με την προσθήκη του Ρέαμπτσιουκ, ο οποίος πέραν της τεχνικής του κατάρτισης είναι κι ένας εξαιρετικός αθλητής, και του Ανδρούτσου στην άλλη πλευρά της άμυνας, ο Ολυμπιακός βρίσκει κι αυτό που δεν είχε από το ξεκίνημα της σεζόν. Επιθετική ενέργεια από τα δύο μπακ του. Ο Ανδρούτσος ήταν μέσα στο πρώτο γκολ, αφού αυτός πάσαρε στον Βαλμπουενά, πριν ο Γάλλος στρώσει για τον συμπατριώτη του Εμβιλά, ενώ γενικά έκανε αισθητή την παρουσία του πάνω από τη σέντρα. Το ίδιο και ο Μολδαβός, ο οποίος δίνει την εντύπωση ότι πέρα από σούπερ μάχιμος, έχει δυνάμεις όχι για ένα, αλλά για δύο παιχνίδια στη σειρά.

ΕΧΕΙ ΣΕΤΑΡΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ Ο ΠΕΔΡΟ

Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει καταφέρει να σετάρει τα πάντα. Έχει έτοιμο για δεξιά τον Λαλά και αριστερά τον Χολέμπας, ο οποίος όταν παίζει είναι εγγύηση τουλάχιστον στα ανασταλτικά του καθήκοντα. Πίσω από τον Σεμέδο και τον Μπα που ξεκίνησαν και χθες, ήρθε για να μείνει και ο Παπασταθόπουλος. Στην τριάδα των Εμβιλά, Καμαρά, Μπουχαλάκη, πλέον ανήκει και ο Τιάγκο. Την ίδια ώρα Βαλμπουενά και Φορτούνης δείχνουν ότι μπορούν και μαζί και χώρια, στα άκρα είτε παίζει ο Μπρούμα, είτε ο Μασούρας, είτε ο Ραντζέλοβιτς, η δουλειά γίνεται και μάλιστα καλά.

Το ίδιο ισχύει και για την επίθεση με τον Χασάν να αποτελεί ιδανικό αντικαταστάτη του killer Ελ Αραμπί. Κι αυτοί οι δύο ξέρουν και πως αν παίζουν μόνοι στην κορυφή της επίθεσης, αλλά και μαζί όταν χρειάζεται να μετατραπεί το σύστημα σε 4-4-2. Ο Ολυμπιακός έκλεισε αυτό το 3-0 που θα μπορούσε να είναι εύκολα και 5-0 αν δεν αστοχούσε ο Φορτούνης από την άσπρη βούλα ή είχε υποδείξει ο ρέφερι και το VAR το πέναλτι-ματς στον ανεβασμένο Μασούρα από τον Βάτερμαν στο 5’. Με κατοχή μπάλας στο 70%, υπερδιπλάσιες επιτυχημένες πάσες, 2/3 κερδισμένες μονομαχίες.

ΕΔΕΙΞΕ ΜΕ ΤΟ "ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ"

Και μέσα σε όλα αυτά εμφανίστηκε και ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος. Έπαιξε για περίπου μισή ώρα, όπως είχατε διαβάσει από το πρωί της Κυριακής στο Sport24.gr, σε ρόλο αριστερού στόπερ και ανταποκρίθηκε λες και είναι χρόνια μέλος αυτής της ομάδας. Άνετος με τη μπάλα, σίγουρος στις επιλογές, δυναμικός στις εναέριες μονομαχίες σε άμυνα και επίθεση, με χαρακτηριστικά ηγέτη. Δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να συμβουλεύει τους συμπαίκτες του, να τους μιλά, να τους κατευθύνει.

Μπορεί να μην δέχθηκε πίεση, μπορεί να μην έχει ανεβάσει ακόμη στροφές, αλλά φάνηκε με το "καλησπέρα" ότι θα αποτελέσει σύντομα βαρόμετρο όχι μόνο για την άμυνα, αλλά για την ομάδα ολόκληρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ