ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τραγωδία Θύρας 7: Συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την αποφράδα ημέρα

Τραγωδία Θύρας 7: Συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την αποφράδα ημέρα
EUROKINISSI

Πέρασαν 40 χρόνια από την αποφράδα ημέρα της 8/2/1981 όταν 21 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στα σκαλιά της Θύρας 7 στο "Γ. Καραϊσκάκης". Το SPORT24 θυμάται.

Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 1981 στις 5μ.μ ο αγώνας Ολυμπιακός - ΑΕΚ είχε ολοκληρωθεί με μεγάλο θριαμβευτή τον Ολυμπιακό με σκορ 6-0. Η χαρά των οπαδών του είχε φθάσει στα ουράνια. Ο ενθουσιασμός ήταν ακόμη μεγαλύτερος στην Θύρα 7 του Φαληρικού γηπέδου. Εκεί όπου συγκεντρώνονται οι πιο ένθερμοι οπαδοί του Ολυμπιακού. Μια χαρά, που όμως, δεν θα κρατούσε για πολύ.

Οι φίλαθλοί των "ερυθρόλευκων" παραληρούν από ενθουσιασμό και ανυπομονούν να εγκαταλείψουν τις κερκίδες, ώστε να βρεθούν στην έξοδο των παικτών από τα αποδυτήρια για να τους αποθεώσουν.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΧΑΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

Σε λίγα λεπτά η Θύρα 7 είχε γεμίσει με κόσμο. Οι σκάλες το ίδιο. Σε ελάχιστο χρόνο, κόσμος βρίσκεται εγκλωβισμένος, σωριάζεται και ποδοπατείται από τους επερχόμενους. Ένα ανθρώπινο τείχος έχει σταματήσει την έξοδο των υπολοίπων από την θύρα.

Όσοι δεν έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί αρχίζουν και πιέζουν ώστε να βγουν όσο πιο γρήγορα γίνεται χωρίς να αντιληφθούν ότι συνθλίβονται ανθρώπινα κορμιά. Αμέσως διαδίδεται η είδηση ότι υπάρχουν τραυματίες και νεκροί. Οι πανηγυρισμοί σύντομα μετατρέπονται σε θρήνο.

Οι σκηνές είναι εφιαλτικές. Δεκάδες άνθρωποι εκλιπαρούν για βοήθεια. Κόσμος προσπαθεί να ανασύρει τους νεκρούς και να τραβήξει τους τραυματίες. Πολλοί ήταν αυτοί που είχαν χάσει τις αισθήσεις τους. " Ανοίξτε τις πόρτες", φώναζε ο κόσμος. Μέσα σε συνθήκες πανικού μεταφέρονται με φορεία στο Τζάνειο. Όλοι οι θάνατοι οφείλονται σε ασφυξία.

Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

Τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα αρχίζουν να μεταδίδουν πένθιμη μουσική, ενώ παράλληλα, σε ένδειξη πένθους έχουν διακόψει το πρόγραμμά τους. Λίγες ώρες αργότερα, οι αστυνομικοί αρχίζουν την πραγματογνωμοσύνη στην Θύρα 7, αναζητώντας τις αιτίες του τραγικού γεγονότος.

Κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Θύρας 7 δεν υπήρξε κανένα ίχνος αίματος. 19 ψυχές είχαν ήδη "φύγει" και άλλες δύο θα ακολουθούσαν λίγο αργότερα. Το σύνολο: 21... Στην συντριπτική τους πλειοψηφία παιδιά νεαρά. 14, 17, 20 ετών, ο μεγαλύτερος στα 40. Ανάμεσά τους και ένας φίλος της ΑΕΚ.

Το πιο εξοργιστικό γεγονός είναι ότι μέχρι σήμερα κανείς από τους υπευθύνους δεν έχει λογοδοτήσει για την απίστευτη αυτή τραγωδία. Η μνήμη των 21 αδικοχαμένων φιλάθλων τιμάται κάθε χρόνο από τους παράγοντες, τους παίκτες, την τεχνική ηγεσία και τους φίλους του Ολυμπιακού.

Αιωνία τους η μνήμη...

Τα ονόματα των 21 νεκρών:

Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών),

Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών),

Ηλίας Παναγούλης (17 ετών),

Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών-οπαδός της ΑΕΚ),

Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών),

Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών),

Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών),

Νίκος Φίλος (19 ετών),

Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών),

Βασίλης Μάχας (20 ετών),

Ευστράτιος Πούπος (20 ετών),

Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών),

Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών),

Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών),

Κώστας Καρανικόλας (26 ετών),

Μιχάλης Μάρκου (27 ετών),

Κώστας Μπίλας (28 ετών),

Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών),

Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών),

Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών),

Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών).

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ