OPINIONS

Ολυμπιακός: Ο Νούνο Ντα Κόστα, ο αντί-Σεμέδο και οι δύο Πορτογάλοι ζογκλέρ

Ολυμπιακός: Ο Νούνο Ντα Κόστα, ο αντί-Σεμέδο και οι δύο Πορτογάλοι ζογκλέρ

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αναλύει την ενδιαφέρουσα περίπτωση Νούνο Ντα Κόστα της Νότιγχαμ για τα "φτερά" του Ολυμπιακού και τις άλλες -σοβαρές- μεταγραφικές υποψηφιότητες που ξεχωρίζουν απ' τη Φόρεστ.

Δεκάδες είναι τα ονόματα υποψήφιων μεταγραφικών στόχων που έχουν παρελάσει ήδη από τις λίστες του Ολυμπιακού ή από τους τίτλους στα ρεπορτάζ των ΜΜΕ. Πριν καν κυλήσει ξανά η μπάλα στο χορτάρι με όλους τους στόχους να βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι, είναι λογικό οι αρμόδιοι του συλλόγου και η τεχνική ηγεσία να στρέφουν το βλέμμα κυρίως στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά…

Είναι δεδομένες ήδη κάποιες κινήσεις ενόψει καλοκαιριού σε πολύ συγκεκριμένες θέσεις, ενώ αναμένεται ν’ ανοίξουν και κάποιες άλλες λόγω πιθανών αποχωρήσεων ή πωλήσεων. Το Sport24.gr αποκαλύπτει σήμερα ότι για την κάλυψη ορισμένων σημαντικών κενών που θα προκύψουν προσεχώς δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ… μακριά. Υπάρχουν έτοιμες λύσεις στο ρόστερ του “αδελφικού” σωματείου με τους “ερυθρόλευκους” που εδρεύει στην Αγγλία.

Ναι, για τη Νότιγχαμ Φόρεστ γίνεται η αναφορά και κάποια διαμαντάκια που έχει στο δυναμικό της σύμφωνα με τους αρμόδιους, τα οποία από το καλοκαίρι και μετά μπορεί να λάμψουν στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 5+1 ποδοσφαιριστές που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν το δρομολόγιο Νότιγχαμ - Ολυμπιακός, μια διαδρομή που έχει χαραχθεί από τις προηγούμενες σεζόν…

Μέσα σε αυτό το ελκυστικό μπουκέτο υπάρχει και μία περίπτωση που έχει ξεχωρίσει ήδη. Πρόκειται για ποδοσφαιριστή, ο οποίος έχει διαλεχτεί από το “γαλλικό λόμπι” των “ερυθρολεύκων” που πλέον συνεργάζεται και με τη Νότιγχαμ, λόγω της κοινής ιδιοκτησίας. Για να μην το κουράσουμε περισσότερο ένας ποδοσφαιριστής που τσεκάρουν έντονα εδώ και καιρό ο Πέδρο Μαρτίνς και οι συνεργάτες του, κατόπιν της σχετικής εισήγησης του Φρανσουά Μοδέστο, είναι ο Νούνο Ντα Κόστα (1.82, 70 κιλά).

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΤΑ ΚΟΣΤΑ

Ο Ντα Κόστα για τον οποίο υπάρχουν ήδη κάποιοι που πιστεύουν ότι... προβάρει τη φανέλα του Ολυμπιακού, είναι επιθετικός, ο οποίος μπορεί να αγωνιστεί και στα άκρα και στην κορυφή. Καλύπτει δηλαδή με την ίδια άνεση όλες τις θέσεις της τριάδας στη γραμμή κρούσης κι αυτό είναι σημαντικό για κάθε προπονητή. Γεννημένος στο Πράσινο Ακρωτήρι, κάτοχος κοινοτικού (πορτογαλικό) διαβατηρίου, έχει κλείσει τα 29 του χρόνια (10/2/1991), έχοντας φάει με το κουτάλι τα γήπεδα της Γαλλίας.

Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που σε ορισμένους θυμίζει την περίπτωση Σουντανί (δύσκολα θα επανέλθει σε φουλ ρυθμούς πριν από τον χειμώνα, λόγω της ρήξης χιαστών), αφού πρόκειται για ένα light επιθετικό, ο οποίος μπορεί να παίξει κι ως δεύτερος στράικερ, αλλά και να αγωνιστεί στο “φτερό” (και δεξί και αριστερό), έχοντας εξαιρετική ευχέρεια στο σκοράρισμα κι αέρινο στιλ με τη μπάλα στα πόδια.

Δεν πρόκειται για στατικό ποδοσφαιριστή, το αντίθετο. Συμμετέχει πολύ στο παιχνίδι, μπορεί να διανύσει μέτρα με τη μπάλα, ξέρει να ντριμπλάρει και να ελευθερωθεί στο “ένας με έναν”, είναι συνεπής στο τακτικό σκέλος, αλλά και στο ανασταλτικό. Λίγες ημέρες πριν υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τη Νότιγχαμ, τον Γενάρη, το όνομά του είχε μπερδευτεί και με τον Ολυμπιακό, κυρίως λόγω του ότι πριν επισημοποιηθεί το deal με τη Φόρεστ πραγματοποίησε τον ιατρικό έλεγχο στη χώρα μας από τον Χρήστο Θέο και τους συνεργάτες του. Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που συμβαίνει κάτι τέτοιο με παίκτη της Νότιγχαμ από τη στιγμή που ανέλαβε το τιμόνι ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Ο Ντα Κόστα έχει υπογράψει συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2023, αλλά ως τώρα στο “Σίτι Γκράουντ” δεν έχει κάνει αισθητή την παρουσία του, λόγω ενός τραυματισμού. Έπαιξε μόλις σε ένα ματς από τον Φλεβάρη ως τώρα (11/2 ως αλλαγή με την Τσάρλτον), αλλά μέχρι να αλλάξει φανέλα είχε αγωνιστεί σε 20 ματς με τη Στρασμπούρ (2 γκολ, μία ασίστ), στο πρώτο μισό της σεζόν. Στη Γαλλία έχει αγωνιστεί για 4 σεζόν με τη φανέλα της Ομπάν (2011-2015), πριν μετακινηθεί στη Βαλενσιέν για ενάμιση χρόνο, ενώ από εκεί συνέχισε στη Στρασμπούρ, μέχρι το τέλος του 2019. Συνολικά έχει μετρήσει 136 συμμετοχές με 37 γκολ και 12 ασίστ στα γαλλικά γήπεδα.

Ολυμπιακός: Ο Νούνο Ντα Κόστα, ο αντί-Σεμέδο και οι δύο Πορτογάλοι ζογκλέρ

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές είναι ο επικρατέστερος να ρίξει άγκυρα στο μεγάλο λιμάνι μετά από το τέλος της -περίεργης λόγω κορονοϊού- σεζόν που διανύουμε, απ’ όσους ανήκουν στη Νότιγχαμ, αλλά όχι ο μόνο.

ΟΙ ΔΥΟ ΑΝΤΙ-ΣΕΜΕΔΟ

Αναφορικά με τα σενάρια που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με πιθανή πώληση του Ρούμπεν Σεμέδο, άνθρωποι που χειρίζονται την υπόθεση υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό, αν και δεν κρύβουν πως ίσως προκύψει κάτι από Πορτογαλία και δη από την Πόρτο. Αν, ωστόσο, τεθεί τέτοιο θέμα επί τάπητος στη διάρκεια του καλοκαιριού δύο περιπτώσεις που θα συζητηθούν σοβαρά είναι ο Πορτογάλος στόπερ Τόμπιας Φιγκεϊρέδο (26) και ο Τυνήσιος Γιοάν Μπεναλουάν (33).

Sporting's Tobias Figueiredo, top, collides with Olympiakos goalkeeper Lefteris Houtesiotis during a Champions League, Group D soccer match between Sporting CP and Olympiakos at the Alvalade stadium in Lisbon, Wednesday Nov. 22, 2017. (AP Photo/Armando Franca)
Sporting's Tobias Figueiredo, top, collides with Olympiakos goalkeeper Lefteris Houtesiotis during a Champions League, Group D soccer match between Sporting CP and Olympiakos at the Alvalade stadium in Lisbon, Wednesday Nov. 22, 2017. (AP Photo/Armando Franca) AP

(Ο Φιγκεϊρέδο)

Του πρώτου το όνομα, ο οποίος είναι βασικός κι αναντικατάστατος φέτος στη Φόρεστ (26 ματς, 2 γκολ), είχε παίξει και στο παρελθόν, καθώς για ένα διάστημα βρέθηκε στην Ελλάδα κι έκανε αποθεραπεία στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη για να ξεπεράσει ένα πρόβλημα στον αστράγαλο. Με μπόι 1.82 (σε κάποιες ιστοσελίδες εμφανίζεται 1.88), είναι εγκεφαλικός και τεχνικά καταρτισμένος αμυντικός, ικανός να καθοδηγήσει κάθε άμυνα. Ο Πέδρο Μαρτίνς τον γνωρίζει πολύ καλά, αν κι εφόσον, τεθεί θέμα ενίσχυσης στο κέντρο των μετόπισθεν.

Manchester City's Leroy Sane is brought down inside the box by Leicester's Yohan Benalouane resulting in a penalty, during the English Premier League soccer match between Manchester City and Leicester, at the Etihad Stadium, in Manchester, England, Saturday May 13, 2017. (Martin Rickett/PA via AP)
Manchester City's Leroy Sane is brought down inside the box by Leicester's Yohan Benalouane resulting in a penalty, during the English Premier League soccer match between Manchester City and Leicester, at the Etihad Stadium, in Manchester, England, Saturday May 13, 2017. (Martin Rickett/PA via AP) AP

(Ο Μπεναλούαν)

Εναλλακτικά, άνθρωποι που ξέρουν καλά τα δρώμενα στα δύο κλαμπ, υποστηρίζουν πως μπορεί να παίξει και ο έμπειρος διεθνής (5 φορές) Μπεναλούαν (1.85), ο οποίος έχει προϋπηρεσία στο Νησί στη Λέστερ (2,5 χρόνια, χωρίς να γίνει βασικός), ενώ έχει περάσει από Ιταλία (Τσεζένα, Πάρμα, Αταλάντα, Φιορεντίνα) και από Γαλλία (Σεντ Ετιέν). Δεν είναι στην πρώτη νιότη, αλλά θεωρείται αξιόπιστη λύση, έστω και ως εφεδρική λύση αν του χρόνου εξελιχθεί σε βασική επιλογή το σενεγαλέζικο δίδυμο Σισέ – Μπα.

ΚΑΡΒΑΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΑΓΚΟ

Από το ρόστερ της Φόρεστ, έχει ακουστεί και γραφθεί ουκ ολίγες φορές το όνομα του μπαλαντέρ Ζοάο Καρβάλο (23). Όχι άδικα, αφού είναι από τις περιπτώσεις που έχουν απασχολήσει έντονα, κυρίως στις χρονικές περιόδους που γινόταν κουβέντα για πιθανή αποχώρηση του αρχηγού Φορτούνη, μέχρι να υπογράψει επέκταση συμβολαίου.

Ο Καρβάλιο δεν έχει… κουμπώσει (και) φέτος στα πλάνα του Γάλλου κόουτς Λαμουσί. Έχει αγωνιστεί σε 25 ματς, αλλά τις πιο πολλές φορές ως ρεζέρβα, με συγκομιδή 2 γκολ και μια ασίστ. Είναι χαρισματικό 10άρι, αλλά στον Ολυμπιακό υπάρχουν Φορτούνης και Βαλμπουενά, άρα δύσκολα θα ανοίξει χώρος ακόμη και για την επόμενη σεζόν.

Υπάρχει, ωστόσο, στη Φόρεστ κι άλλος ένας Πορτογάλος, ο Τιάγκο Σίλβα (26 ετών, 1.75, διεθνής με τις ομάδες νέων της χώρας του), ο οποίος παίζει με την ίδια άνεση στο “8” και το “10”. Φέτος πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν (38 ματς, 3 γκολ, 4 ασίστ). Καλό θα είναι να τον έχουμε στην άκρη του μυαλού μας, αν τεθεί θέμα ενίσχυσης στον άξονα, κυρίως στη θέση του κεντρικού μέσου…

Ο ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΜΑΤΙ ΚΑΣ

Κι επειδή στον Ολυμπιακό εκκρεμεί το θέμα της παραμονής ή όχι του αρχηγού Ελαμπντελαουί που μένει ελεύθερος στο τέλος της περιόδου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που γνωρίζουν την περίπτωση του Μάτι Κας (22). Πρόκειται για το καλύτερο περιουσιακό στοιχείο της Νότιγχαμ, μεταξύ των Άγγλων παικτών που διαθέτει. Φοβερό επιθετικό δεξί μπακ, με πολωνική υπηκοότητα, φέτος μετράει 39 συμμετοχές, 3 γκολ και 4 ασίστ. Συνολικά με τη Φόρεστ έχει 135 συμμετοχές, 13 γκολ και 14 ασίστ. Επειδή, ωστόσο, είναι Άγγλος έχει δημιουργήσει πολύ καλό market εντός των συνόρων και όχι μόνο, άρα δύσκολα θα επιλέξει να μετακινηθεί στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Υ.Γ.: Με όλα τα παραπάνω ασφαλώς και δεν γράφουμε ότι ο Ολυμπιακός θα πάρει 5 ή 6 παίκτες από τη Νότιγχαμ το καλοκαίρι. Ούτε "ρίχνουμε άδεια για να πιάσουμε γεμάτα", επειδή η πρώτη ομάδα που θα τσεκάρουν οι “ερυθρόλευκοι” αν προκύψει θέμα ενίσχυσης θα είναι το έτερο ποδοσφαιρικό “παιδί” του Βαγγέλη Μαρινάκη. Με βάση το ρεπορτάζ, ωστόσο, αυτοί είναι οι υποψήφιοι με διαφορετικές πιθανότητες ο καθένας. Πιο πιθανός, όπως προαναφέραμε, ο Νούνο Ντα Κόστα. Η πορεία θα δείξει τι άλλο θα συμβεί και τι όχι. Έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας, άλλωστε, μέχρι να μπούμε στο αλισβερίσι του καλοκαιριού που θα είναι πολύ διαφορετικό απ’ όλα τα προηγούμενα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ