OPINIONS

Ολυμπιακός: Γιατί αρέσει και "παίζει" ο Ζοάο Καρβάλιο

Ολυμπιακός: Γιατί αρέσει και "παίζει" ο Ζοάο Καρβάλιο

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος εξηγεί αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους ο Ζοάο Καρβάλιο, ο μπαλάτος μέσος της Νότιγχαμ, διαθέτει όλο το πακέτο κι έχει επιστρέψει δυναμικά στις μεταγραφικές αναζητήσεις του Ολυμπιακού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομά του ακούστηκε στην Ελλάδα ως μεταγραφικός στόχος του Ολυμπιακού, ούτε η πρώτη φορά που οι "ερυθρόλευκοι" επιστρέφουν σε έναν ποδοσφαιριστή που έχει "ψάξει" καλά και στο παρελθόν.

Το Sport24.gr είχε αποκαλύψει από πέρυσι το φλερτ με τον "μίστερ 12 εκατομμύρια ευρώ", τον 22χρονο Πορτογάλο μέσο, Ζοάο Καρβάλιο, από τότε που ήταν σε εκκρεμότητα η επέκταση συμβολαίου του Κώστα Φορτούνη και τώρα φαίνεται να έχει επιστρέψει δυναμικά στο μεταγραφικό προσκήνιο της ομάδας του Πειραιά.

Είναι πολλοί οι λόγοι που ο πρώην παίκτης της Μπενφίκα και του Ζόρζε Μέντες συζητείται έντονα στο μεγάλο λιμάνι και δεν έχει υπάρξει σε ότι αφορά την περίπτωσή του καμία διάψευση, όπως έγινε πρόσφατα με τα σενάρια που αφορούσαν τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Είναι, άλλωστε, εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις, ενώ εντελώς διαφορετικά είναι και τα δεδομένα που τις συνοδεύουν.

Πάμε να τα βάλουμε σε μια σειρά. Ο Ζοάο Καρβάλιο, πριν από οτιδήποτε άλλο, αρέσει στον Πέδρο Μαρτίνς και κουμπώνει στο πλάνο του συμπατριώτη του, προπονητή. Είναι ζογκλέρ με τη μπάλα, θυμίζει 10άρι παλιάς κοπής, αλλά με πολλά σύγχρονα χαρακτηριστικά. Ξέρει μπάλα, αλλά δεν θα την κρατήσει πολύ στα πόδια του. Μπορεί να ντριμπλάρει, αλλά θα το κάνει μόνο αν δεν μπορεί να πασάρει γρήγορα και προς τα εμπρός. Είναι πολύ ευφυής, βλέπει γήπεδο και έχει ως όπλο πέρα από τον υψηλό δείκτη ποιότητας και την ταχύτητα.

ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ, Ή ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΤΟΥΝΗ

Ο Καρβάλιο είναι μικροκαμωμένος επιτελικός μέσος με μπόι... Ιμπαγάσα και Βαλμπουενά (170 εκ.). Δεν θα πηδήξει για κεφαλιά, αλλά με τη μπάλα στο χορτάρι είναι η χαρά του οπαδού και του προπονητή. Εξαιρετικός χειριστής, μαμούνι, έχει την ικανότητα να παίζει σε τρεις θέσεις.

Η φυσική του είναι στο "10", αλλά μπορεί να καλύψει άνετα και το "8" σε μια επιθετική τριάδα χαφ, άρα μπορεί να συνυπάρξει με τον Φορτούνη, όχι μόνο να τον αντικαστήσει, ενώ έχει παίξει σε κάποια ματς και στο αριστερό άκρο της επίθεσης, αλά Ποντένσε. Δεν είναι εξτρέμ, αλλά έχει την ικανότητα να κινηθεί ανάμεσα στις γραμμές, να πάρει μπάλα στο πλάι, να γυρίσει κατά μέτωπο και να συγκλίνει.

Μπορεί, επίσης, να πάρει μέτρα προς την άμυνα, να γυρίσει, να γίνει στήριγμα στους στόπερ και τον κόφτη, να πάρει μπάλα με ασφάλεια, να την αλλάξει σωστά, να την προωθήσει. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά και να δώσει λύσεις, είτε ως βασική επιλογή, είτε ως λύση από τον πάγκο, όπως γινόταν πέρυσι με τον Μπίρμπας Νάτχο και δεν γίνεται φέτος με τον Γιασίν Μπενζιά που ακόμη δεν έχει προσαρμοστεί στις απαιτήσεις.

Η "ΜΕΚΚΑ" ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της Νότιγχαμ, είχε κατηφορίσει στις εγκαταστάσεις του Ρέντη και είχε εξηγήσει μιλώντας προς τους παίκτες τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την κίνηση. Είχε τονίσει μεταξύ άλλων ότι η Αγγλία είναι η "Μέκκα του ποδοσφαίρου" και πως με ανοικτή την πόρτα στο Νησί, μέσω της Φόρεστ, θα οφέλη θα είναι σημαντικά και για τον Ολυμπιακό.

Η Νότιγχαμ, λοιπόν, δαπάνησε μια ντουζίνα εκατομμύρια για να αποκτήσει τον Ζοάο Καρβάλιο και στα 22 χρόνια του, ως επένδυση κι όχι για να μείνει μόνιμα στο "City Ground". Μέχρι τώρα ο Πορτογάλος δεν έχει εμφανιστεί ιδιαίτερα ανθεκτικός στη δύναμη και στον ανελέητο ρυθμό που κινούνται οι αγγλικές ομάδες, ακόμη κι εκείνες της δεύτερης ταχύτητας που συμμετέχουν στην Championship.

Στον Ολυμπιακό, όμως, μπορεί να κουμπώσει μια χαρά, απ' όποια πλευρά κι αν το δει κανείς. Θα έχει πέρα απ' όλα τ' άλλα και δύο πρώην συμπαίκτες του να τον υποδεχτούν και να βοηθήσουν στην ομαλή προσαρμογή του όπως είναι ο Ανδρέας Μπουχαλάκης (τον πρόλαβε στο Νότιγχαμ για μερικές μέρες) και ο Χιλάλ Σουντανί.

ΕΝΑ ΓΕΡΟ ΧΑΡΤΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ

Κι επειδή σε μια μεταγραφή δεν παίζει ρόλο μόνο το ποδοσφαιρικό κομμάτι, αλλά και το οικονομικό, μεταξύ Ολυμπιακού και Νότιγχαμ δεν υπάρχουν... εμπόδια. Μια κουβέντα μεταξύ των δύο προπονητών (Μαρτίνς-Λαμουσί) κι άλλη μία μεταξύ των δύο... λογιστηρίων, αφού έχει δοθεί η σχετική εντολή από τον ιδιοκτήτη, αρκούν για να γίνει ακόμη κι ένα τέτοιο deal που ως κόστος ξεφεύγει από τα ελληνικά δεδομένα. Υπό την έννοια ότι δεν συμβαίνει κάθε μέρα να έρχεται στη χώρα μας ποδοσφαιριστής που πληρώθηκε τόσα λεφτά για να μετακινηθεί από ένα τοπ πορτογαλικό κλαμπ.

Ο Ζοάο Καρβάλιο, αν τελικά προχωρήσει αυτή η ιστορία, σύμφωνα με όσα λένε οι Άγγλοι, με τον Ολυμπιακό ως τώρα να μην έχει ανοίξει τα χαρτιά του, θα αποτελέσει ένα πολύ καλό χαρτί στη μάχη για επίτευξη των φετινών στόχων. Θα είναι και για τον ίδιο τεράστιο το κίνητρο να παίξει όχι μόνο στην Ευρώπη (κόντρα στην Άρσεναλ), αλλά και σε μία ομάδα που έχει θέσει ως πρώτο στόχο την κατάκτηση του τίτλου, παρά τις δυσκολίες και τις τρικλοποδιές που έχει να ξεπεράσει.

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ

Συμπέρασμα; Πρόκειται για μια προσθήκη πρώτης γραμμής, αν αυτή ολοκληρωθεί και δεν αλλάξει κάτι στο εγγύς μέλλον. Ο Καρβάλιο στον Πειραιά μπορεί να απογειωθεί και να απογειώσει τον Ολυμπιακό. Κι όχι μόνο αυτό. Δεν θα έρθει μόνο για να καλύψει μεγάλα κενά όπως του Φορτούνη ή του Βαλμπουενά, αλλά και να παίξει μαζί με αυτούς, αφού όπως διαβάσατε νωρίτερα είναι πολυεργαλείο στο δημιουργικό/επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού.

Εξάλλου, δεν τον πήραν και τα χρόνια. Μην ξεχνάμε ότι τρεις συμπατριώτες του (Σεμέδο, Σα, Ποντένσε) μέσα από τη θητεία τους με τον Ολυμπιακό, συμπεριλαμβάνονται πλέον στα πλάνα του Φερνάντο Σάντος για την Εθνική Πορτογαλίας. Λέτε αυτό να μην αποτελεί και για τον ίδιο ένα επιπλέον κίνητρο; Παίκτης αξίας και με αυξημένο κίνητρο, περιορίζει στο ελάχιστο και το όποιο ρίσκο συνοδεύει πάντα μια μεταγραφή. Αυτό το τελευταίο, να το θυμάστε...

ΥΓ: Ο Καρβάλιο μετράει φέτος 18 συμμετοχές, 2 γκολ και μία ασίστ, με τη Νότιγχαμ, ενώ στο περσινό πρωτάθλημα έγραψε 40 παρουσίες 4 γκολ και 8 ασίστ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ