OPINIONS

Η δύσκολη απόφαση για τον Σεμέδο

CHAMPIONS LEAGUE / ÏÓÖÐ - ÌÐÁÓÁÊÓÅ×ÉÑ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÏÓÖÐ - ÌÐÁÓÁÊÓÅ×ÉÑ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Σεμέδο και τη δύσκολη απόφαση που πρέπει να πάρει αυτό το καλοκαίρι ο Ολυμπιακό για τον Πορτογάλο στόπερ.

Το πρωτάθλημα ξεκινά στις 6 Ιουνίου και στον Ολυμπιακό θα έχουν την δυνατότητα να πανηγυρίσουν τον τίτλο στο γήπεδο, αλλά και να προετοιμαστούν για την ρεβάνς με την Γουλβς, που πιθανότατα θα διεξαχθεί στις αρχές Αυγούστου.

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οδηγούμαστε σε μία περίεργη διαδικασία, με τις ομάδες να πρέπει να ολοκληρώσουν την προηγούμενη σεζόν και ταυτόχρονα να ετοιμάσουν την ομάδα της επόμενης. Θα δούμε ποδοσφαιριστές να δίνουν σημαντικά παιχνίδια, ενώ θα γνωρίζουν πως σε λίγο καιρό θα αποχωρίσουν.

Η δουλειά που θα χρειαστεί να κάνουν τα τεχνικά επιτελεία των ομάδων, είναι σύνθετη και σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να αυτοσχεδιάσουν καθώς δεν υπάρχει κάποιο ανάλογο προηγούμενο. Να βρουν τον τρόπο να επαναφέρουν τους αθλητές σε ικανοποιητικό επίπεδο μετά από την καραντίνα και οι αγωνιστικές υποχρεώσεις που θα υπάρχουν στην διάρκεια του καλοκαιριού, να μην επηρεάσουν την αγωνιστική κατάσταση που θα βρίσκονται την επόμενη χρονιά.

ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΓΟΛΓΟΘΑΣ

Δεν μιλάμε για καθόλου απλή διαδικασία. Ειδικά για τον Ολυμπιακό το πρόγραμμα μοιάζει με Γολγοθάς. Μία ομάδα που το περασμένο καλοκαίρι έδωσε τρεις προκριματικούς γύρους, θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει χωρίς διακοπή και μετά το τέλος του φετινού πρωταθλήματος καθώς υπάρχουν οι υποχρεώσεις τον Αύγουστο για το Europa League και στην συνέχεια να μονταριστεί μία νέα ομάδα για την επόμενη σεζόν, που θα έχει και προκριματική διαδικασία για τους ομίλους του επόμενου Champions League.

Εδώ πραγματικά δεν χρειάζονται προπονητές και γυμναστές, αλλά ο Κόπερφιλντ για να μπορέσει να κρατήσει χωρίς συνέπειες σε καλή αγωνιστική κατάσταση και ανεπηρέαστους για την επόμενη σεζόν τους ποδοσφαιριστές.

Μέσα σε αυτήν την δύσκολη συνθήκη που θα έχει να αντιμετωπίσει ο Μαρτίνς και συνολικά ο οργανισμός του Ολυμπιακού θα κληθεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Πιστεύω πως μία κομβική για τον σχεδιασμό της επόμενης σεζόν, θα είναι η στάση, η επιλογή που θα πάρει ο σύλλογος στην περίπτωση του Σεμέδο.

ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Οι ερυθρόλευκοι το περασμένο καλοκαίρι έπαιξαν ένα στοίχημα. Απέκτησαν έναν ποδοσφαιριστή με εντυπωσιακά στοιχεία, με ικανότητες που είναι πολύ πάνω από το επίπεδο αμυντικού που μπορεί να αποκτήσει μία Ελληνική ομάδα, αλλά με έναν χαρακτήρα που τον οδήγησε στις φυλακές της Ισπανίας.

Το ξεκίνημα του ποδοσφαιριστή ήταν εντυπωσιακό. Ο Σεμέδο το περασμένο καλοκαίρι ήρθε στου Ρέντη με αυτοσκοπό να αποδείξει πως άλλαξε, όσο είχε στο μυαλό του μόνο το πώς θα παίξει ποδόσφαιρο έκανε τεράστια διαφορά. Χωρίς καμία υπερβολή ήταν ο αμυντικός που πίστευαν οι Πορτογάλοι στα χρόνια που αγωνιζόταν στην Σπόρτινκ.

Ο νέος Πέπε, αυτός που για χρόνια θα μπορούσε να γίνει ο νέος ηγέτης στο κέντρο της άμυνας της Εθνικής Πορτογαλίας. Διαθέτει έναν συνδυασμό προσόντων που δεν έχει εμφανιστεί ποτέ σε στόπερ, που έχει αγωνιστεί στο δικό μας ποδόσφαιρο.

ΔΕΝ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΠΟΤΕ ΙΔΙΟΣ

Η αλήθεια είναι πως η εικόνα του δεν έμεινε στα ίδια επίπεδα. Μετά από τον τραυματισμό στο Κράσνονταρ δεν επέστρεψε ο ίδιος, χωρίς να σημαίνει πως δεν ήταν μία σημαντική προσθήκη στο κέντρο της άμυνας, με στοιχεία που έπρεπε να μπουν στον συγκεκριμένο χώρο.

Επέστρεψε πιο επιπόλαιος, κάνοντας μία κατάχρηση στο κράτημα μπάλας και λάθη πού είχαν να κάνουν με μία αδικαιολόγητη άνεση στο παιχνίδι του.

ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΠΟΛΛΑ

Όσα όμως πρόσφερε στην άμυνα του Ολυμπιακού ήταν πολύ πιο σημαντικά από τα όποια λάθη επιπολαιότητας που έκανε. Υπήρχαν και στιγμές, που τα προσόντα του ήταν τόσο εντυπωσιακά που σε έκαναν πολύ γρήγορα να ξεχάσεις κάποια επιπολαιότητα του. Η ικανότητα να σταματά επιθέσεις που βγάζουν οι αντίπαλοι από τα άκρα, η ευκολία που καθαρίζει φάσεις στον αέρα, τα εντυπωσιακά ανοίγματα στον διασκελισμό του, που τον έκαναν να προλαβαίνει καταστάσεις και να σταματά μόνος του αντεπιθέσεις των αντιπάλων. Προσέφερε στην τελευταία γραμμή άμυνας του Ολυμπιακού, το δικαίωμα να αποκτήσει μεγαλύτερη ασφάλεια παίζοντας άμυνα χαμηλά και να είναι αξιόπιστη σε ψηλά μέτρα.

H παρουσία του βοήθησε στο να μην στοιχήσει σημαντικά, το άθλιο πρώτο μισό που έκανε ο Μεριά, να κερδίσει χρόνο ο Σισέ για να επιστρέψει από το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε και ο Μπα να ενσωματωθεί μέσα στην ομάδα. Το πιο σημαντικό που προσέφερε κατά την άποψη μου, είναι πως η παρουσία του επέτρεψε στον Μαρτίνς να διαχειρίζεται προβλήματα στο κέντρο της άμυνας και να ξεπεράσει πως δεν είχε δεύτερο κεντρικό αμυντικό που να του προσφέρει ασφάλεια.

Αναμφισβήτητα ο σωματότυπος και ταχύτητα που αντιδρούσε ο Σεμέδο έκαναν την διαφορά στο κέντρο άμυνας του Ολυμπιακού. Είναι όμως και μία πραγματικότητα πως όσο περνούσε ο καιρός ο Σεμέδο χαλάρωνε όλο και περισσότερο. Χαλάρωνε στις προπονήσεις, στην συνέπεια που έδειχνε με την εξωγηπεδική του ζωή και αυτό είχε αποτέλεσμα και στο γήπεδο.

ΟΙ ΔΥΟ ΑΠΟΒΟΛΕΣ

Πούλησε μάλιστα δύο φορές την ομάδα με ανεπίτρεπτες αποβολές στο Ηράκλειο και με την Γουλβς. Δεν μπορώ να γνωρίζει κανείς αν είναι αλήθεια, αλλά υπήρχαν εκείνη την εποχή ψίθυροι στου Ρέντη που υποστήριζαν πως το σπρώξιμο στο Ball Boy δεν ήταν τυχαίο και ψαχνόταν και μέσα στο παιχνίδι να αποβληθεί.

Σε κάθε περίπτωση άφησε αδικαιολόγητα χωρίς βασικό στόπερ την ομάδα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την ΆΕΚ. Για την κλάση του η αποβολή του στην συγκεκριμένη φάση στο παιχνίδι με την Γουλβς ήταν απαράδεκτη και θα μπορούσε να έχει φέρει ένα μη ανατρέψιμο αποτέλεσμα.

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠOΦΑΣΗ

Πρόσφατα ο Σταύρος Γεωργακόπουλος έγραψε πως στον Σεμέδο έγιναν συστάσεις από τον μάνατζερ του, να σταματήσει τις δηλώσεις. Στον Ολυμπιακό δεν αιφνιδιάστηκαν πάντως που διάβασαν πως ο Σεμέδο έκανε δηλώσεις φυγής.

Η συμπεριφορά του, το τελευταίο διάστημα οδηγούσε σε αυτήν την κατεύθυνση και ο σύλλογος έχει πάρει τα μέτρα του. Ψάχνει για αντικαταστάτη και έχει σκοπό να τον παραχωρήσει αν έρθει η κατάλληλη πρόταση. Ο Σεμέδο έχει τρομακτικά στοιχεία, που είναι σίγουρα πολύ δύσκολο να αντικατασταθούν, αλλά και μία σταδιακή πτωτική πορεία σε όλες του τις υποχρεώσεις. Το παρελθόν είναι εγγύηση για το μέλλον και μοιάζει να υπάρχει η συνειδητοποίηση πως είναι πολύ δύσκολο αυτή η πτωτική πορεία να ανακοπεί.

Σύντομα θα υπάρξουν νέα επεισόδια, χωρίς να αποκλείεται η επιστροφή στην δράση, να αλλάξει την ατζέντα. Ο Σεμέδο έχει υπογράψει συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό μέχρι το 2023 και κανένας δεν αμφιβάλει, πως από τον προσηλωμένο στο ποδόσφαιρο και στην ομάδα Σεμέδο, δεν γίνεται να βρεθεί καλύτερος στόπερ, κανένας όμως δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στην φωτιά πως η πτωτική σε όλα του πορεία δεν θα συνεχιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ