ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Γιώργος Μπαρτζώκας: Το πενταετές συμβόλαιο ζωής, το μαγικό dribble handoff και η συγγνώμη στο πάρκινγκ του ΣΕΦ

Γιώργος Μπαρτζώκας: Το πενταετές συμβόλαιο ζωής, το μαγικό dribble handoff και η συγγνώμη στο πάρκινγκ του ΣΕΦ
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τον Γιώργο Μπαρτζώκα, τον καλύτερο προπονητή της Ευρώπης και τον Ολυμπιακό που είναι πηγή έμπνευσης, θεάματος και συνέπειας. Ο προπονητής που έχει ξεπεράσει τον εαυτό του, το "μαγικό" dribble handoff και το μυστικό της επιτυχίας στην επιθετική λειτουργία της ομάδας.

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το 11ο Κύπελλο Ελλάδας στην Κρήτη, ατενίζει το μέλλον του από την κορυφή της βαθμολογίας σε Ελλάδα και Ευρωλίγκα, έχοντας παράλληλα μία αίσθηση υπεροχής και αυτοπεποίθησης. Πέρασαν πολλά χρόνια προκειμένου να δούμε μία ελληνική ομάδα να βγάζει τόσο υγεία εντός και εκτός παρκέ. Όπως είχαμε γράψει και στο άρθρο "Η σιωπή των δομών: Ο Βεζενκοβ, ο Ντόρσεϊ και οι Αγγελόπουλοι των πράξεων" ο φετινός Ολυμπιακός είναι ένα κράμα το οποίο αποτελείται από μία σοβαρή και αποτελεσματική διοίκηση, παικτών με εμπειρία και ταλέντο αλλά και ένα προπονητή στο απόγειο της καριέρας του.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας οδηγεί εκ του ασφαλούς την ομάδα του προς την κορυφή, αλλά η πρωτιά δεν είναι αυτοσκοπός. Η εικόνα που παρουσιάζει ο Ολυμπιακός σε ελληνικό πρωτάθλημα και Ευρώπη είναι το μεγαλύτερο παράσημό του.

Το My Way του coach GB

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας γεννήθηκε πριν 57 χρόνια στην Αθήνα (11 Ιουνίου 1965). Στο Μαρούσι έκανε τα πρώτα μπασκετικά βήματά του ως αθλητής και αγωνίστηκε στη θέση του power forward με ύψος δύο μέτρα. Λόγω πολλών τραυματισμών στα γόνατά του, αναγκάστηκε να κρεμάσει τη φανέλα του μόλις στα 27 και από τότε αφοσιώθηκε στην προπονητική.

Πρώτος δάσκαλός του στους πάγκους ήταν ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο οποίος του προσέφερε όλα όσα χρειάζεται ένας νέος coach για να αρχίσει την καριέρα του. Μαρούσι, Ολύμπια Λάρισας, Πανιώνιος, Ολυμπιακός, Λοκομοτίβ Κούμπαν, Μπαρτσελόνα, Χίμκι είναι οι σταθμοί της σπουδαίας πορείας του. Ένας δρόμος με επιτυχίες, μεγάλες νίκες, αποτυχίες και ένα ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Το 2013 στο Λονδίνο ο Ολυμπιακός έκανε το back to back και κατέκτησε την EuroLeague. Ο Μπαρτζώκας έγινε ο πρώτος Έλληνας τεχνικός που κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο. Στην αρχή εκείνης της χρονιάς αμφισβητήθηκε έντονα από τα ΜΜΕ και τους απαιτητικούς οπαδούς, οι οποίοι δεν είχαν ξεπεράσει την αποχώρηση του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Οι Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος -ως συνήθως- δεν επηρεάστηκαν από τους λεονταρισμούς και τις αποδοκιμασίες προς τον προπονητή της ομάδας.

Βράχος στάθηκε και ο ίδιος ο Μπαρτζώκας, ο οποίος είχε το πλάνο του και την φιλοσοφία του, ώστε ο Ολυμπιακός να στεφθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρωταθλητή Ευρώπης. Οι δρόμοι τους χώρισαν μετά από ένα ματς κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό και στο πάρκινγκ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της ομάδας. Μία μικρή μερίδα οπαδών του Ολυμπιακού επιτέθηκε στον προπονητή τους. Παραιτήθηκε μία μέρα αργότερα.

Στις 12 Ιανουαρίου του 2020 οι συνθήκες ωρίμασαν και ο 57χρονος coach επέστρεψε στην ομάδα της καρδιάς του. Αναδείχθηκε ξανά πρωταθλητής Ελλάδας, πήγε ξανά τους ερυθρόλευκους στον ημιτελικό του Final Four και επανέφερε τον Ολυμπιακό στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

EUROLEAGUE /  -  (EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / - (EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πριν από λίγους μήνες ανανέωσε το συμβόλαιό του έως το καλοκαίρι του 2025, αλλά για έναν τέτοιο προπονητή αξίζουν και τρία και πέντε χρόνια ανανέωσης. Γιατί πολύ απλά ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε εκ νέου τους φιλάθλους του Ολυμπιακού να θαυμάζουν - αγαπήσουν την ομάδα τους και να ανυπομονούν να πάνε στο γήπεδο.

Ο Μπαρτζώκας έχει ξεπεράσει τον εαυτό του

Το μπάσκετ που παίζει ο Ολυμπιακός στην παρούσα φάση είναι αντικείμενο συζήτησης σε όλη την Ευρώπη. Οι αποστάσεις, η αφοσίωση, το διάβασμα του παιχνιδιού, οι ρόλοι και η ένταση που βγάζουν οι παίκτες ανεξάρτητα με τον αντίπαλο, έχουν δώσει νέα πνοή στην Ευρωλίγκα και δίνουν την τάση πώς πρέπει να παίζεται το μπάσκετ τα επόμενα χρόνια.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει ξεπεράσει τον εαυτό του, εφαρμόζοντας νέες τεχνικές και αυτοματισμούς. Αλλά κυρίως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους συνεργάτες του και στους αθλητές του. Γνωρίζει πολύ καλά ότι χωρίς αυτούς ο οργανισμός δεν μπορεί να φτάσει έως στο τέλος.

Οι Χρήστος Παππάς, Γιώργος Μποζίκας, Στέφανος Τριαντάφυλλος, Μιχάλης Καλαβρός, Ανδρέας Γκατζούλης και ο αθλητικός διευθυντής Χρήστος Μπαφές, είναι οι άνθρωποι που στηρίζουν καθημερινά το οικοδόμημα του Ολυμπιακού και ο Μπαρτζώκας τους έχει δώσει την απόλυτη ελευθερία προκειμένου ο καθένας ξεχωριστά να δίνει το 100% των δυνάμεων τους και των γνώσεων τους. Ξέρει ότι η επιτυχία έρχεται συλλογικά και μέσα από τις δυνατές ανθρώπινες σχέσεις. Το πρόβλημα υγείας που πέρασαν τόσο ο Χρήστος Μπαφές, όσο και ο Ανδρέας Γκατζούλης συσπείρωσε ακόμη περισσότερο το τιμ και τους παίκτες, η επιστροφή τους πριν από μερικές μέρες πανηγυρίστηκε περισσότερο και από έναν τίτλο, δείγμα της ατμόσφαιρας που επικρατεί στον Ολυμπιακό. Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο η αφιέρωση των παικτών μέσα στα αποδυτήρια, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά τους.

Το "μαγικό" dribble handoff και το μυστικό της επιτυχίας

Ο Ολυμπιακός παίζει το ίδιο μπάσκετ ανεξάρτητα από τις πεντάδες και τους παίκτες που βρίσκονται μέσα στο παρκέ. Επί της ουσίας ο Μπαρτζώκας δεν έχει αλλάξει το στυλ του, αλλά οι αθλητές του διαβάζουν σχεδόν τέλεια το παιχνίδι του αντιπάλου. Η ασφαλής κυκλοφορία της μπάλας στην αρχή της επίθεσης (Dribble Handoff) είναι για σεμινάριο, αλλά το μυστικό δεν βρίσκεται μόνο εκεί.

Ο Ολυμπιακός δεν μένει στο εισαγωγικό σύστημά του. Αν δεν βγει το αρχικό πλάνο, τότε τα κοψίματα σχεδόν όλων των παικτών μέσα στη ρακέτα, δίνουν νέα φρεσκάδα στην επίθεση, γεγονός που μπερδεύει την αντίπαλη άμυνα. Με απλά λόγια η ροή των επιθέσεων του Ολυμπιακού δεν σταματάει ποτέ.

Συνεπώς η λήψη των αποφάσεων και της εκτέλεσης σε δεύτερο βαθμό από τους παίκτες των πρωταθλητών Ελλάδας είναι το στοιχείο που αιφνιδιάζει τους αντιπάλους.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι κανόνες εφαρμόζονται με πολλές και διαφορετικές πεντάδες, ενώ οι απώλειες βασικών παικτών όπως αυτή του Κώστα Σλούκα, του Σάσα Βεζένκοβ και του Κώστα Παπανικολάου δεν επηρεάζουν τον τρόπο ανάπτυξης του παιχνιδιού του Ολυμπιακού.

* Ναι, ο Αϊζέια Κάνααν δεν είναι Ντόρσεϊ. Δηλαδή δεινός σκόρερ και σουτέρ. Αλλά προσφέρει τόσα πολλά μέσα στο γήπεδο, που τον κάνει απαραίτητο σε κάθε σχήμα του Μπαρτζώκα.

** Το θέμα στο τέλος της ημέρας δεν είναι οι νίκες, τα πρωταθλήματα και τα κύπελλα. Αλλά το χαμόγελο στο πρόσωπο των φιλάθλων. Η προσμονή για να υποστηρίξεις την ομάδα σου.

*** Η παραμονή του Σάσα Βεζένκοβ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας αποτελεί μία από τις πέντε πιο σημαντικές κινήσεις των αδερφών Αγγελόπουλων στην ιστορία της ομάδας. Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού είναι αυτή την στιγμή ο κορυφαίος παίκτης της Ευρώπης και το ιδιοφυές παιχνίδι του χωρίς την μπάλα αποτελεί case study για όλα τα νέα παιδιά που αρχίζουν τώρα το μπάσκετ.

**** Θα μπορούσαν τις επόμενες ημέρες κάποιοι οπαδοί του Ολυμπιακού, να υποδεχθούν στο αγαπημένο τους πάρκινγκ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας τον Γιώργο Μπαρτζώκα, να τον κοιτάξουν στα μάτια και να του ζητήσουν μία μεγάλη συγγνώμη.

***** Ο Βασίλης Σπανούλης έπαιξε κόντρα στην ομάδα της ζωής του. Ο "Kill Bill" ζει και αναπνέει για το μπάσκετ, έκανε το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στην καριέρα του ως coach με τη συμμετοχή σ' ένα τελικό και βάζει γερές βάσεις για μια λαμπρή καριέρα ως προπονητής. Όσο ήταν παίκτης πήρε και φύλαξε καλά μέσα του τα καλύτερα στοιχεία από τους κορυφαίους του είδους όπως οι Ομπράντοβιτς, Ίβκοβιτς, Γιαννάκης, Μπαρτζώκας, Ιτούδης και Σφαιρόπουλος. Με μαθηματική ακρίβεια, λοιπόν, θα τον δούμε τα επόμενα χρόνια σε πάγκο ομάδας Ευρωλίγκας και γιατί όχι και στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ