ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η σιωπή των δομών: Ο Βεζένκοβ, ο Ντόρσεϊ και οι Αγγελόπουλοι των πράξεων

Η σιωπή των δομών: Ο Βεζένκοβ, ο Ντόρσεϊ και οι Αγγελόπουλοι των πράξεων
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για το super deal του Ολυμπιακού με τον Βεζένκοβ, την περίπτωση Ντόρσεϊ και την αλλαγή στάσης των προέδρων της ερυθρόλευκης ΚΑΕ όσον αφορά στα μεταγραφικά.

Η σιωπή είναι χρυσός και σ' αυτή την κατεύθυνση - μότο οδηγούν τον οργανισμό τους τα τελευταία χρόνια στον Ολυμπιακό. Ωστόσο οι μεταγραφές δεν κάνουν πάντα την διαφορά. Μία ομάδα για να έχει σωστά θεμέλια και να έχει επιτυχίες σε βάθος χρόνου θέλει δομές, πίστη στο πλάνο, συνεργάτες που να εργάζονται μέρα-νύχτα με άκρα μυστικότητα και βεβαίως υπομονή.

Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος έχουν διαλέξει αυτό τον δρόμο. Ένα μονοπάτι μοναχικό, δύσβατο και δύσκολο. Χωρίς μεγάλα λόγια, χωρίς δηλώσεις, χωρίς ολυμπιακοφροσύνες, χωρίς λεονταρισμούς.

Από μικρά παιδιά με το κόκκινο κασκόλ στο λαιμό. Και τα τελευταία 18 χρόνια έγιναν οι διοικητικοί ηγέτες του Ολυμπιακού. Από το 2004 με τα σωστά τους και τα λάθη τους, έχοντας κάνει το όνειρό τους πραγματικότητα. Να πάρουν δύο πρωταθλήματα Ευρώπης. Πάνω σ' αυτό πλαίσιο κινήθηκαν για την μεγαλύτερη "μεταγραφή" της Ευρώπης, τον Σάσα Βεζένκοβ.

Ένα από τα μεγαλύτερα DEAL στην ιστορία του

Ο Σάσα Βεζένκοβ θεωρείται αυτή την στιγμή ο καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη. Προφανώς σε αξία -και σε συμβόλαια- μπορεί οι Μίσιτς, Λάρκιν και Μίροτιτς να βρίσκονται πάνω από τον φόργουορντ του Ολυμπιακού, αλλά ο Βούλγαρος άσος έχει πάρει με την αξία του τον τίτλο του MVP.

Συνεπώς οι ερυθρόλευκοι "κλείδωσαν" την παραμονή ενός σπουδαίου παίκτη και σε αντιστοιχία είναι μία "μεταγραφή" ανάλογη μ' αυτή του Κώστα Σλούκα. Πέρα από τα χρήματα, όμως, που του προσέφεραν οι πρόεδροι του Ολυμπιακού (περισσότερα από 4.5 εκατομμύρια για τρία χρόνια), το μυστικό για την παραμονή του ήταν άλλο: η σταθερότητα και η προοπτική.

Ο Βεζένκοβ ξέρει ότι βρίσκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης, νιώθει και είναι Έλληνας, έχει την υποστήριξη όλου του οργανισμού, βλέπει ότι μέσα από τον Ολυμπιακό εκτοξεύτηκε η καριέρα του, η πόρτα του ΝΒΑ είναι ανοιχτή και είναι μαζί με τους Σλούκα - Πανανικολάου οι νέοι αρχηγοί της ομάδας. Οι κουμανταδόροι στο γήπεδο και οι θεματοφύλακες στα αποδυτήρια.

Με απλά λόγια έχουν φτιάξει μία εξαιρετική μπασκετική παρέα, η οποία εμπνέει τους ίδιους, δίνοντας παράλληλα το έναυσμα και στους υπόλοιπους παίκτες που πηγαίνουν στον Πειραιά. Έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης. Όλοι έχουν βάλει κάτω τον εγωισμό τους, προκειμένου ο Ολυμπιακός να επιτυγχάνει τους στόχους του. Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι μέσα από αυτή την κατάσταση, η καριέρα τους και η πορεία τους θα εκτιναχθεί. Και αυτό αποδεικνύεται χρόνο με το χρόνο.

Ομάδα μοντέλο

Ο Ολυμπιακός τα τελευταία τρία χρόνια είναι μία ομάδα μοντέλο. Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι αντίπαλοί του προπονητές και παίκτες. Μετά από δύο δύσκολα, "σκοτεινά" χρόνια -οικονομικά θέματα και διαρροές- η ομάδα πήρε ξανά τα πάνω της και "περπάτησε" πάνω στις βασικές αρχές που διέπουν έναν οργανισμό. Οικονομική ευμάρεια, στοχευμένες κινήσεις και ανθρώπινες σχέσεις.

Πλέον οι περισσότεροι μάνατζερ θέλουν να πάνε τους παίκτες του στον Ολυμπιακό, οι ίδιοι οι αθλητές έχουν στο κάδρο τους να αγωνιστούν στους "ερυθρόλευκους" και η καθημερινότητα στο λιμάνι μένει ανεπηρέαστη από εξωγενείς παράγοντες.

Προφανώς και όλη αυτή η κατάσταση δεν εγγυάται τίτλους και Final Four. Αλλά είναι η σωστή τακτική ώστε μία ομάδα να θεωρείται μοντέλο με αρχή, μέση και τέλος. Και για να μην ξεχνιόμαστε.

Ο προπονητής και το επιτελείο του παίζουν μεγάλο ρόλο. Η σταθερότητα στον πάγκο και μάλιστα μ' έναν coach του επιπέδου του Γιώργου Μπαρτζώκα (προπονητής της χρονιάς 2021-22) είναι στοιχείο υπεροχής και ανωτερότητας.

Είναι λογικό αν μία ομάδα δεν έχει σοβαρή και σταθερή προπονητική βάση, να έχει προβλήματα δομών και ανεπάρκειας. Και ο Μπαρτζώκας είναι ο προπονητής που παίρνει όλα αυτά που θέλει από τους παίκτες και παράλληλα να ορίζει τις καταστάσεις για το μέλλον του Ολυμπιακού εντός και εκτός παρκέ.

Και η περίπτωση Ντόρσεϊ...

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ καλείται να πάρει ακόμη μία μεγάλη απόφαση στην καριέρα του. Και γι' αυτόν υπάρχουν δύο δρόμοι. Στην πρώτη περίπτωση παραμένει στις ΗΠΑ και περιμένει:

  • Τα δεκαήμερα συμβόλαια των ομάδων του ΝΒΑ που ξεκινούν στις 5 Ιανουαρίου
  • Το ενδεχόμενο να προκύψουν roster spots στις ομάδες του ΝΒΑ στις 10 Ιανουαρίου, δεδομένου ότι είναι η καταληκτική ημερομηνία για να αποφασίσουν οι οργανισμοί του αμερικάνικου πρωταθλήματος τι θα κάνουν με τα μη εγγυημένα συμβόλαια. H G-League αποτελεί πάντα σκαλοπάτι για τον Ντόρσεϊ προκειμένου να βρει ένα συμβόλαιο στο ΝΒΑ

Στη δεύτερη περίπτωση επιστρέφει στην Ευρώπη, έχοντας δύο ισχυρές προτάσεις μέχρι στιγμής. Του Ολυμπιακού και της Φενέρμπαχτσε. Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν ως "όπλο" ότι ο παίκτης γνωρίζει πολύ καλά την ομάδα, τον προπονητή και το κλίμα στα αποδυτήρια. Επί της ουσίας θα μπει αμέσως στο νόημα, σε μία συνθήκη που την ξέρει και τον ξέρει.

Από την άλλη πλευρά, οι Τούρκοι έχουν τα χρήματα και τον Ιτούδη. Ένα σκληρό μπραντεφέρ από το οποίο δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν προκύψει κι άλλος "μνηστήρας".

* Την ίδια τακτική θα ακολουθήσουν οι Αγγελόπουλοι και στην περίπτωση του Κώστα Σλούκα. Το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται το καλοκαίρι. Για τον 32χρονο διεθνή γκαρντ (15/01/1990, 1.90) θα είναι το τελευταίο μεγάλο deal στην καριέρα του. Σύμφωνα με την στρατηγική των ιδιοκτήτων της ΚΑΕ τα τελευταία χρόνια, οι δύο πλευρές αναμένεται να καθίσουν σύντομα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. To ίδιο θα συμβεί και με τον αρχηγό Κώστα Παπανικολάου, αλλά και με τους Γουόκαπ, Λαρεντζάκη, που έχουν μεν συμβόλαια, αλλά θα γίνει επέκταση - επιβράβευση αλά Βεζένκοβ.

** Το VIDEO για την διαιτησία από τον Ολυμπιακό και γενικά από κάθε μεγάλη ομάδα θεωρούμε ότι είναι λάθος. Είναι μία παλιά μέθοδος, η οποία δεν αρμόζει σε κορυφαία κλαμπ. Η διαμαρτυρία για τα διαιτητικά σφυρίγματα είναι σεβαστή και θεμιτή. Αλλά το VIDEO είναι μία λανθασμένη κίνηση, η οποία δεν αντιπροσωπεύει την εξαιρετική επικοινωνιακή πολιτική της ΚΑΕ σε όλα τα άλλα θέματα.

*** Στην εκπομπή του SPORT24 Game Night μετά το ντέρμπι των "αιωνίων" στο ΟΑΚΑ αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι 16 ομάδες διεκδικούν αυτή την στιγμή της πρόκρισή τους στην οκτάδα της Euroleague. Και το μεγάλο ερώτημα είναι: Είναι η πιο ανταγωνιστική διοργάνωση των τελευταίων ετών ή έχει πέσει το επίπεδο των ομάδων; Η απάντηση στο τέλος της σαιζόν.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΤΑΙΛΕΡ ΝΤΟΡΣΕΪ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ